Anunțul trist a fost făcut de Centrul de Studii în Istorie Contemporană.
S-a stins din viață, la vârsta de 93 de ani, Dumitru Dan Lucinescu, fost deţinut politic şi victimă a Fenomenului Piteşti. Înmormântarea va avea loc joi, în Cimitirul Bellu Ortodox.
Dumitru Dan Lucinescu s-a născut pe 21 mai 1927, în Botoșani, în familia magistratului Teodor Lucinescu și a Alexandrinei. Absolvent al Colegiul National Militar "N.Filipescu" și "Stefan cel Mare" din Cernăuți.
Absolvent al unor scoli de zbor cu brevetele A, B si C luate la Brașov la vârsta de 16 ani. Demisionează din Școala Militara de Ofițeri de Aviație și se înscrie la Facultățile de Matematică și de Fizică la Iași.
Protestează pe cale intelectuală împotriva doctrinei comuniste din România.
A fost un apropiat al părintelui Arsenie Boca, al părintelui Ilie Cleopa, însă a pătimit și alături de părintele Justin Pârvu.
În ultimii ani ai vieții, Dan Lucinescu a militat activ pentru renașterea conștiinței naționale, pe care fostul deținut o considera cel mai dureros lucru pierdut în cei 50 de ani de comunism.
Pe când era student in anul III, la Iași, a fost arestat la 24 aprilie 1948 și condamnat de Tribunalul Militar Iași ca sef de lot la: 15 ani de muncă silnică pentru crimă împotriva ordinii sociale; 10 ani de muncă silnică pentru delict de uneltire; 8 ani de muncă silnică pentru instigare contra ordinii sociale; 5 ani de muncă silnică pentru colportare de materiale interzise.
A executat o detenție de 15 ani la Târgu Neamț, Iași, Suceava, Jilava, Pitești, Gherla, Aiud. În anii de detenție, familia sa a trecut de asemenea prin ani de cumplită prigoană. Tatăl său a lucrat ca muncitor cu domiciliu obligatoriu la Roman, fiindu-i confiscată averea. Mama, condamnată politic doi ani. O soră, studenta în anul 5 la arhitectură, a fost condamnată politic 3 ani. Altă soră, studentă la medicină, abandonează școala și este adoptată de o mătușă pentru a putea lucra ca asistent medical.
După eliberarea deținuților politici, Dan Lucinescu se angajează ca sudor în 1963 la Santierul Energo Montaj București. Lucrează succesiv ca operator ultrasunete și tehnician la trustul Energomontaj.
În 1969 devine cercetător la Academia Română, la centrul de Mecanica Solidelor al Academiei Române. În 1975 a absolvit cu notă maximă Facultatea de Mecanica București, al cursului de Pedagogie și cursului post-universitar de Energie Nucleara.
Este lector pentru cursurile post-universitare la Politehnica București și pe platforma Măgurele. Autor a patru invenții brevetate în țară și în străinătate, dintre care una este vândută de către statul roman către Republica Federala Germania. A elaborat tehnologiile NDT pentru grupul nr. 1 de la Centrala Nucleară Cernavodă.
Anul 1992 îl găseşte în fruntea Serviciului Investiţii Nucleare, de unde se pensionează si părăseşte ţara pentru a se stabili în Suedia.
Dan Lucinescu a fost membru al Uniunii Scriitorilor din Romania, al Uniunii Scriitorilor din Suedia, dar si al Societății Naționale Suedeze de NDT din 1992.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Hoțul zilei a fost prins la Botoșani! Umbrele de 2.000 de euro furate de la două terase
Redacția Botoșăneanul
Nov 08, 2024
Luciana Buliga: Am ales ca pentru județul meu să ofer tot ceea ce am
Redacția Botoșăneanul
Nov 08, 2024
PATRU mașini, arme și alte bunuri RIDICATE de polițiști după percheziții de amploare la Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Nov 08, 2024