Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) omagiază sîmbătă 20 februarie 154 de ani de la dezrobirea romilor. La Casa Sindicatelor va avea loc un spectacol ce va cuprinde, printre altele, o reprezentaţie a formaţiei de dansuri indiene „Chory Sara” din cadrul Agenţiei Dezvoltare Comunitară Inter Activă Botoşani, un mic show cu dansuri tradiţionale rrome al Şcolii cu clasele I-VIII nr. 2 ,,Ştefan cel Mare” Dorohoi, o scenetă de teatru jucată de elevi ai şcolii 8 Botoşani.
Acţiunea va mai cuprinde o expoziţie de desene şi o reprezentaţie a formaţiei de dansuri tradiţionale rrome ,,Nane Coxa”, recitarea unor poezii de către elevi rromi de la şcoala Coşula şi un mini recital al Perlei Scripacriu, interpretă de la Liceul de Artă ,,Ştefan Luchian”. Manifestarea va avea şi un invitat de onoare în persoana lui Arun Durancea, solist vocal de etnie rromă din jud Galaţi, loc Tecuci. Şefa IŞJ a adresat o invitaţie botoşănenilor să participe la eveniment
. „Prezenţa dvs. ne onorează şi constituie o dovadă de recunoaştere a diversităţii şi multiculturalităţii”, a afirmat
Ada Macovei.
Potrivit portalului de informaţie Roma World, pe 22 decembrie 1855, Divanul Obştesc al Moldovei adopta "legiuirea pentru desfiinţarea sclaviei", pe baza unui proiect de lege elaborat de Petre Mavrogheni si Mihail Kogalniceanu. Proprietarii ai căror robi erau eliberaţi prin aceasta lege erau despăgubiţi de către stat sau beneficiau de o serie de înlesniri fiscale. In 1856, proprietarilor de ţigani li se acorda o despăgubire de zece galbeni pentru fiecare ţigan, iar legea stabilea obligativitatea tuturor ţiganilor de a avea locuinţe statornice.