Multe dintre reşedinţele de judeţ au doar dotări minimale ale spitalelor, astfel încât sistemul lor medical nu poate funcţiona decât în strânsă relaţie cu centrele spitaliceşti superioare, cele care drenează o parte a pacienţilor la nivel regional.
Zeci de personalități din toate domeniile fac apel, în aceste zile, la solidaritate cu bolnavii și medicii din Suceava și atrag atenția că ”sunt lipsite de umanitate și complet iresponsabile pozițiile publice ale unor decidenți politici, administrativi sau chiar medicali din Moldova pentru împiedicarea accesului pacienților infectați cu Covid-19 dintr-un județ în spitalele din alte județe”.
”Bolnavii au nevoie de asistență medicală, iar aceasta trebuie acordată eficient și nediscriminatoriu acolo unde există capacități, unde există oameni pregătiți și instrumente. Nimeni nu trebuie abandonat, nimeni nu trebuie lăsat să moară! (…) În perioade de criză este nevoie de acțiune comună. Toți moldovenii trebuie să dovedească empatie, solidaritate și să acționeze pentru salvarea concetățenilor loviți de această boală contagioasă și agresiv”, se spune în apel.
Potrivit mesajului transmis de Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei, oricine dorește să se alăture semnatarilor acestui apel o poate face trimițând numele și profesia la adresa de email [email protected].
Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei (MDM) este o organizație non-guvernamentală regională, cu filiale în județele Bacău, Botoșani, Galați, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui și Vrancea, care își propune să identifice cauzele pentru care Moldova este blocată în subdezvoltare şi să aducă în dezbatere publică soluţii concrete de revigorare economică şi socială a acesteia.
Covid-19 nu ține cont de granițe, de orașe, județe, regiuni sau state. Oricine îi poate deveni victimă, indiferent de vârstă, poziție socială ori loc.
Este un virus „universal” în fața căruia trebuie să existe o reacție medicală, socială și umanitară solidară și coordonată.
O politică de autoizolare aplicată între instituții, administrații și factori responsabili are consecințe criminale pentru populație.
Printr-un concurs nefericit de împrejurări, Suceava a devenit cel mai mare focar din țară, afectând inclusiv o mare parte a personalului medical. Oameni și organizații civice, unele autorități și instituții au reacționat potrivit în fața acestei situații.
În același timp, sunt lipsite de umanitate și complet iresponsabile pozițiile publice ale unor decidenți politici, administrativi sau chiar medicali din Moldova pentru împiedicarea accesului pacienților infectați cu Covid-19 dintr-un județ în spitalele din alte județe.
„Județenizarea” în acordarea ajutorului medical este contraproductivă, ineficientă și poate costa multe vieți.
Cel mai mare pericol în gestionarea Covid–19 este închiderea fluxurilor de pacienţi între judeţele vecine!
Multe dintre reşedinţele de judeţ au doar dotări minimale ale spitalelor, astfel încât sistemul lor medical nu poate funcţiona decât în strânsă relaţie cu centrele spitaliceşti superioare, cele care drenează o parte a pacienţilor la nivel regional.
Închiderea județelor pentru a stopa Covid–19 nu este o soluţie!
Dacă vom ajunge să ne baricadăm din cauza coronavirusului în spatele limitelor administrative, transformându-ne judeţele în citadele, vom avea doar iluzia securizării faţă de ceilalţi.
E necesar ca judeţele – în primul rând cele vecine, apoi cele din toată regiunea – să conlucreze onest şi eficient în combaterea Covid–19.
Cu toate lipsurile, spitalele mari din regiune sunt oricum mai bine dotate pentru a face față situației decât spitalele din orașele mijlocii sau mici.
Cetățenii din judeţele care sunt dotate superior din perspectivă medicală trebuie să înţeleagă că unele dintre spitalele propriului judeţ au fost construite și pentru pacienţii din celelalte judeţe ale regiunii.
Bolnavii au nevoie de asistență medicală, iar aceasta trebuie acordată eficient și nediscriminatoriu acolo unde există capacități, unde există oameni pregătiți și instrumente. Nimeni nu trebuie abandonat, nimeni nu trebuie lăsat să moară!
Chiar dacă nu există o regiune administrativă, avem nevoie de solidaritate regională în această perioadă.
Suceava și sucevenii – pacienți și personal medical, deopotrivă – au nevoie de ajutorul nostru, au nevoie să simtă că locuitorii din celelalte județe ale Moldovei le sunt alături.
În perioade de criză este nevoie de acțiune comună.
Toți moldovenii trebuie să dovedească empatie, solidaritate și să acționeze pentru salvarea concetățenilor loviți de această boală contagioasă și agresivă.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Redacția Botoșăneanul
Nov 29, 2024
Jandarmi botoșăneni înaintați în grad cu prilejul sărbătoririi Zilei Naționale a României
Redacția Botoșăneanul
Nov 29, 2024
Mascați, polițiști și jandarmi la Toamna Bobocilor: Amenzi și localuri verificate
Redacția Botoșăneanul
Nov 29, 2024
„Comercianți” prinși în timp ce vindeau varză direct din portbagaj
Redacția Botoșăneanul
Nov 29, 2024
Doina Federovici: Investițiile în sistemul de urgență sunt investiții pentru viața botoșănenilor
Redacția Botoșăneanul
Nov 29, 2024