Se vorbeşte de ani buni de ”miracolul” Nordului, mai ales atunci când pe marea scenă a țării se mai ițește câte un artist plecat din Botoșani. Și nu se ițește oricum, ci cu zvâc actoricesc, mustind de talent și de forță.
La fel de mult se vorbește despre ”pepinierele” care de ani și ani pregătesc și trimit în lumea largă tineri, iar asta se întâmplă în cel puțin trei licee din municipiu (Colegiul Național ”Mihai Eminescu” (coord. Lenuș Teodora Moraru și Gelu Rîșca), Colegiul Național ”A.T.Laurian” (coord. Mirela Nistor) și Liceul Pedagogic ”Nicolae Iorga” (coord. Silvia Răileanu).
Prin cel din urmă dintre liceele amintite a trecut și actrița Loredana Cosovanu.
După absolvirea studiilor liceale, parcursul artistic a fost unul neîntrerupt: facultate, teatru la Iași, teatru la București, roluri, succese, recunoaștere.
S-a născut pe 3 octombrie 1989, la Botoșani. A fost elevă a Liceului Pedagogic ”Nicolae Iorga”, după care a urmat specializarea Arta Actorului (clasa prof. Mihaela Arsenescu-Werner), la Facultatea de Arte ”George Enescu” din Iași.
"Sunt din Botoșani, oraș foarte drag mie și pentru că am avut o copilărie și o adolescență frumoasă acolo. Mă consider botoșăneancă. În plus, tot acolo am început să dau frâu liber pasiunii pentru teatru”, mărturisea Loredana Cosovanu într-un interviu din perioada ieșeană.
Și nu se sfia să spună că, deși Iașul i-a oferit multe șanse, își dorește să ajungă la București sau ”un oraș mai mare”.
Drumul către ”alte șanse” a trecut și pe la Galele Hop. Era vara anului 2012 și Loredana Coșovanu era distinsă cu Premiul juriului pentru cea mai bună tânără actriță, secțiunea individual. Prezentase un monolog din ”Crize”, scris de Mihai Ignat.
Pe scena Teatrului Național Iași a interpretat rolul Înger în "Dawn Way (oameni slabi de înger. ghid de folosire)", regia Radu Afrim, adaptare după Oleg Bogaev, dar și rolul Sașa – "Despre oameni și alte păcate", adaptare după "Ivanov" de Anton Pavlovici Cehov, regia Vasilica Blohat. Tot aici era Nadejda din "Povești de familie", de Biljana Srbljanović, regia Vlad Cepoi, sau Hermia din "Visul unei nopți de vară", de William Shakespeare, regia Radu Afrim. Pe scena Ateneului Tătărași, primea rolul Squealer din "Ferma animalelor", dramatizare după romanul lui George Orwell.
În prezent, Loredana Cosovanu este actriță a Teatrului Excelsior, din București. Acolo unde, în această stagiune, poate fi văzută în „Familia Addams", „Arlecchino şi pierdutele iubiri", „Minunata lume nouă" – spectacole pentru publicul de toate vârstele, dar şi în „Prâslea cel voinic şi merele de aur", un spectacol pentru copii.
În urmă cu câteva zile, actrița a vorbit, într-un interviu pentru Spectacola, despre diferențele dintre generațiile din Teatru, despre pasiunea de a juca și despre provocările pe care le întâmpină un tânăr actor în drumul spre succes.
Despre apartenenţa la generaţia „Millenials", din care fac parte tineri cu noi provocări artistice.
”Să faci parte din Generația care și-a mai atașat un „membru” - telefonul sau tableta - schimbă puțin felul de a vedea lucrurile. Toate platformele și aplicațiile existente îți oferă și alte mijloace prin care să te poți exprima artistic, îți oferă chiar mai multă libertate în interpretare și în alegerea subiectelor abordate. Trebuie doar să înveți să le folosești în favoarea ta”, spune tânăra actriță.
Actoria rămâne ”un joc serios”, așa cum l-a descoperit demult, în vremea adolescenței de la Botoșani.
”Am descoperit actoria în timpul liceului și mi-a plăcut foarte mult modul acesta de a te exprima printr-un joc serios. Apoi, magia construirii unui spectacol m-a vrăjit: cum, din nimic, ajungi să formezi un Univers!... iar mie îmi place să construiesc, așa că nu am mai plecat”, spune Loredana Cosovanu.
Recunoaște că drumul către ”Excelsior” nu a fost ușor. Până când să intre în trupa de actori de aici ”m-am dat peste cap de trei ori ca să ajung la concurs, l-am luat, am semnat, am repetat, am jucat!”.
Joacă pentru spectatori de toate vârstele. Însă, atunci când în public se află copii, ”este mai provocator pentru că e mai greu să îi ții pe cei mici atenți pe durata întregului spectacol”.
Cea mai frumoasă amintire de pe scenă?
”Cea mai frumoasă amintire de pe scenă este de la un spectacol independent, în timpul căruia s-a luat lumina, iar noi am putut continua spectacolul doar datorită oamenilor din public care și-au deschis lanternele de la telefon și le-au îndreptat spre noi. Aia da conectare la public!”
(Foto: Facebook / Loredana Cosovanu)
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Peste o sută de kilograme de pește confiscate de polițiști: Bărbat prins cu nereguli la control
Redacția Botoșăneanul
Nov 05, 2024
Mai mulți botoșăneni rămân în continuare FĂRĂ apă: Anunțul Nova ApaServ
Redacția Botoșăneanul
Nov 05, 2024
Botoșani, județul cu cei mai puțini angajați din Moldova: Este al treilea pol al sărăciei în România
Redacția Botoșăneanul
Nov 05, 2024
Șofer oprit pe bulevard și lăsat FĂRĂ permis : Comportamentul l-a dat de gol
Redacția Botoșăneanul
Nov 05, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 05, 2024