Cei mai performanți antreprenori s-au întâlnit vineri seară la salonul ”Luceafărul” de la Cucorăni la a XXX – a ediție a Balului Oamenilor de Afaceri. În anul aniversar manifestarea s-a transformat, cel puțin declarativ, în Gala Excelenței în Afaceri, la care organizatorul, Camera de Comerț Industrie și Agricultură (CCIA) Botoșani, a lansat Topul Județean al Firmelor.
S-au adunat aproape 200 de oameni de afaceri, de la cei cu business-uri de zeci de milioane de euro, până la cei cu câteva sute de mii, care au ocupat locuri fruntașe în domeniile lor de activitate.
După ce în urmă cu mai mulți ani invitaților li s-au recomandat straie populare, în 2023 a venit rândul codului vestimentar alb – negru, cu câteva excepții respectat inclusiv de soțiile politicienilor prezenți la eveniment.
Au fost câteva apariții neașteptate, precum soții Doina şi Iulian Căzăcuţ de la Doly-Com Distribuțe, compania cu cea mai mare cifră de afaceri - 365,8 milioane de lei, dar și Gino Tortomasi de la GT Company.
Au lipsit însă fondatorii unor business-uri de mari succes, precum Tonino Boldea – Five Continents și Anca Boldea - Anca Farm, prezențe constante la bal, precum și Cătălin Silegeanu de la Hidroplasto, nelipsit ani buni și fost inclusiv partener oficial al evenimentului.
Dar cea mai neașteptată prezență a fost a președintelui Uniunii Salvați România, Cătălin Drulă, care după ce dimineață a participat la emisiunea ”Botoșăneanul TV”, seara s-a deplasat la bal împreună cu consilierul local USR Raluca Curelariu.
Fostul ministru al Transporturilor și Infrastructurii a fost și printre puținele oficialități care au luat cuvântul. Aceasta și pentru că, după disputele dintre conducerea CCIA și unii politicieni de prim rang, ba pe seama contribuției ce trebuie plătită pentru participarea la bal, ba pe măsurile total neprietenoase ale Guvernului la adresa mediului de afaceri, liderii de partide au lipsit în masă. Nici președintele Consiliului Județean, Doina Federovici, nici deputatul Costel Șoptică și nici fostul ministru Marius Budăi nu au onorat evenimentul.
Astfel că, dintre oamenii politici cu funcții înalte, au participat și au luat cuvântul doar prefectul Sorin Cornilă și primarul Cosmin Andrei.
CCIA a păstrat și în acest an modul nu tocmai fair-play de a premia firmele performante. Invocându-se de la microfon dorința de a economisi timp, din Topul Județean al Firmelor s-au citit doar companiile care și-au trimis reprezentanți la așa numita Gală a Excelenței în Afaceri și au achitat așadar taxa de participare.
Cele care au avut rezultate mai bune, dar nu au răspuns invitației CCIA de a plăti pentru a participa la gală, nu au fost deloc menționate, nici măcar pe ecranele montate în sală. S-a ajuns astfel la situații aberante, în care să fie premiate firmele de pe locurile 1 și... 9 la o anumită categorie, fără să se amintească nici măcar ocupantele pozițiilor 2 și 3.
Culmea ironiei, toate aceste lucruri s-au întâmplat după ce în discursul său Valeriu Iftime a făcut un apel la unitate către agenții economici.
Întreaga festivitate de premiere a început cu acordarea unei diplome tocmai unei companii din grupul condus de Valeriu Iftime. De altfel, Elsaco Electronic a fost cea mai profitabilă firmă din Botoșani: 34,5 milioane de lei în 2022.
Președintele CCIA a luat loc la aceeași masă cu prefectul, primarul și liderul național al USR.
Și fiindcă veni vorba de mese, trebuie spus că unele companii, de obicei de calibru, au avut câte o masă întreagă rezervată pentru acționari, directori și soțiile acestora.
”Partenerul anului” la Gala Excelenței în Afaceri a fost Grupul de Distribuție ETA, care a amenajat un bar din care nu a lipsit o sculptură din gheață și care a delectat invitații cu ”Signature drinks”, ”Highball & spritz drinks” și ”Non-alcoholic drinks”.
Totodată, ”Partener oficial” a fost Lacto Solomonescu, firma soților Solomonescu oferind o gamă largă de brânzeturi și cașcavaluri, de la brânză Festive cu stafide / merișoare / caise în crustă cu scorțișoară și caș afumat din lapte de vacă la cașcaval cu piper mozaic și ruladă de cașcaval cu trufe.
Botoșani: Raiul Mănăstirilor și Sfinților din Moldova, un drum al credinței și istoriei
Redacția Botoșăneanul
Nov 09, 2024
Guvernul dă bani la stadioane inclusiv la liga a treia, de Botoșani nu se aude nimic
Redacția Botoșăneanul
Nov 09, 2024
Dorinel și-a desființat un jucător după remiza cu FC-ul: A jucat foarte, foarte slab
Redacția Botoșăneanul
Nov 09, 2024
La Suceava e revoluție după schimbarea primarului cu 5 mandate, două șefe date deja afară
Redacția Botoșăneanul
Nov 09, 2024
Ce bine că vin alegerile! CNAIR construiește un pod nou peste Siret în locul celui de 91 de ani
Redacția Botoșăneanul
Nov 09, 2024