Marius Budăi și Raluca Turcan. Doi botoșăneni care au reușit, datorită partidului, să acceadă în funcții de miniștri. Ambii la același minister, cel al Muncii.
Primul amintit, Marius Budăi a plecat din postura de deputat, după ce înainte fusese director la Casa Județeană de Pensii Botoșani (CJP). Nu și-a uitat ultimul loc de muncă, pentru că unul dintre primele lucruri pe care le-a făcut după ce a ajuns ministru al Muncii, în 2019, a fost să transfere clădirea din centrul orașului, din administrarea Agenției Județene de Inspecție și Prestații Sociale (AJPIS), către CJP.
A fost practic o demonstrație de „mușchi politici” pentru că, în realitate, acest transfer de administrare a clădirii a stopat un proiect de reabilitare început de AJPIS. Recent, ministrul Raluca Turcan a revenit și a inițiat un proiect de hotărâre de Guvern prin care imobilul să treacă la administratorul inițial.
„Clădirea a fost construită cu bani de la bugetul de stat de Direcția Muncii, iar AJPIS e fosta Direcție a Muncii. Casa de Pensii este 100% finanțată, atât salarii cât și material, de către CNPP din bugetul asigurărilor sociale. Nu au treabă cu ministrul Muncii, ci cu președintele Casei Naționale, din punct de vedere funcțional este la același nivel ca ministrul, ordonator principal de credite. Și trebuie să se preocupe de copiii lui și să le asigure tot ce au nevoie. Ministrul Muncii este ordonator principal de credite, al nostru, al AJPIS și al celor de la ITM și trebuie să ne asigure condiții de funcționare”,
Sebastian Tocariu, director executiv AJPIS
Cu alte cuvinte, Marius Budăi, în calitatea sa de ministru al Muncii, ar fi trebuit să gândească strategic și spre binele oamenilor care lucrează în respectiva clădire.
„Prin Avizul nr.247/07.02.2014, Comisia Tehnico-Economică a Ministerului Muncii a avizat favorabil documentația pentru reabilitarea acestei clădiri și din suma de 1.795.086 lei aprobată din bugetul de stat, până la aparitia H.G. nr.508/2019 au fost cheltuiți 596.835 lei, dar prin schimbarea administratorului lucrările au fost sistate și reabilitarea nu a fost finalizată”,
Se arată în nota de fundamentare a proiectului inițiat de Raluca Turcan
*fostul ministru, Marius Budăi, se află în concediu de odihnă și nu a răspuns la telefon pentru a-și exprima un punct de vedere față de această situație. A transmis un mesaj pentru a se interesa despre subiectul discuției, la care nu a mai răspuns nici până la acest moment.
Directorul Casei de Pensii care l-a înlocuit pe Marius Budăi pe funcție a fost (și este în continuare) social-democrata Cristina Anton. Cea care a interzis accesul publicului la birourile funcționarilor și care a bifat o realizare din postura de administrator: a reparat ascensorul la care cetățenii NU au acces.
„Nu are niciun beneficiu administratorul, din contră, are mai multe obligații. Dar, în momentul când am preluat clădirea, noi am reparat liftul. A venit pandemia, nu a mai fost utilizat, dar acum se folosește de către funcționarii de la arhivă”,
Cristina Anton, director executiv CJP
Clădirea a revenit în administrarea AJPIS, motivat de faptul că activitatea acestei instituții a crescut cu 43% prin preluarea atribuțiilor menționate în Decretul – lege nr.118/1990, privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri.
Pentru asta, AJPIS are nevoie de spații în plus pentru preluarea dosarelor depuse în conformitate cu prevederile actului normativ menționat mai sus, însă a primit doar un ghișeu și acces pe ușa din spatele clădirii.
„Noi întotdeauna am fost deschiși, am program afișat și cât suntem noi la serviciu publicul are acces acolo. Pe ușa din spate, atât cât mai am putut și noi, că na...”, explică situația Sebastian Tocariu, care mai spune că după transferul clădirii înapoi la AJPIS va continua proiectul de reabilitare care a fost întrerupt în 2019 când, „dacă s-a făcut mișcarea aia, a rămas proiectul în aer”, iar asta după ce a schimbat deja acoperișul și instalația electrică.
„Vreau să încercăm acolo să funcționalizăm. Și asta a fost, există un proiect al Ministerului și al Agenției Naționale, vrem să facem un spațiu mai bun de primire al publicului, jos la parter, de asta era și nevoie. Sunt niște planuri frumoase de viitor. Deja am primit mobilier pentru spațiul pe care să-l amenajăm acolo, să facem și o mică sală de așteptare, să mai dăm deoparte plantele alea, că sunt prea multe și așa nu e spațiu”,
Sebastian Tocariu, director executiv AJPIS
*plantă din holul instituției
De altfel, Cristina Anton, voit sau pur și simplu din ignoranță, nefiind la curent cu prevederile Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, a avut o nouă „criză” de șefie recent, când jurnalistul Botoșăneanul a revenit la sediul CJP - AJPIS pentru o serie de fotografii sugestive pentru articolul de față. Șefa Casei de Pensii a fost informată despre intenția de a se fotografia HOLUL instituției (nu o eventuală incursiune în birourile funcționarilor, care și asta ar fi legală, oricum), moment în care a întrebat candid dacă am cerut voie și de la celălalt director, Sebastian Tocariu.
NU există nicio prevedere legală care obligă ziariștii să ceară voie pentru a face fotografii sau pentru a filma în instituții publice.
Pentru că acest lucru pus în practică ar însemna spre exemplu ca la o ședință de Consiliu Județean, tot cu caracter public, să cerem voie de la toți cei 33 de consilieri să facem fotografii. Iar la Consiliul Local să cerem permisiunea de la cei 23 de aleși municipali. Sau, de fiecare dată când intrăm în Primărie, Prefectură sau Consiliu Județean să sunăm primarul, prefectul sau președintele CJ pentru a le cere voie să facem fotografii, pe holuri.
Astfel de reguli sunt valabile EXCLUSIV în instituții militarizate, cum ar fi Inspectoratul de Poliție Județean, Inspectoratul Județean de Jandarmi, Inspectoratul pentru Situații de Urgență sau Poliția de Frontieră. În niciun caz la Casa de Pensii.
Clădirea în care funcționează Casa de Pensii și Agenția de Prestații Sociale, cunoscută de botoșăneni ca „fosta direcție a muncii” a fost construită în conformitate cu prevederile Ordinului ministrului muncii și protecţiei sociale nr.313/1993, și dată în folosinţă prin Procesul verbal de recepţie finală nr.14855/02.11.2000 ca sediu al Direcţiei de Muncă și Protecţie Socială Botoșani, care a primit construcţia în administrare.
Și așa a rămas până în 2019 când a ajuns Marius Budăi ministru al Muncii.
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL
Jucătorul de la FC Botoșani eliminat în meciul cu „U” Cluj și-a aflat pedeapsa: CÂT va sta pe bancă
Redacția Botoșăneanul
Oct 31, 2024
Redacția Botoșăneanul
Oct 31, 2024
Tânăr prins cu nereguli la control pe Calea Națională: S-a ales cu dosar penal
Redacția Botoșăneanul
Oct 31, 2024
Poate să vină iarna: Șeful cel nou de la „Drumuri” chemat la raport în ședință – VIDEO
Oana Sava
Oct 31, 2024