”Mi-am luat concediu și am învățat”, ”chiar a fost pe bune, s-a putut înscrie oricine”, ”am luat biografia și am parcurs toată legislația de acolo”. Am enumerat doar câteva dintre explicațiile pe care candidații cu susținere politică la posturile de director la unitățile de stat le dau după promovarea examenelor și obținerea funcțiilor mult dorite. Oficial, bineînțeles...
Că neoficial este o cu totul altă poveste. În realitate, partidele de guvernământ își împart între ele instituțiile, apoi fiecare formațiune în parte nominalizează câte o persoană, iar propunerea uneori chiar este votată în forurile de conducere ale organizațiilor județene. Însă, pentru că legea prevede susținerea unui concurs, respectivul trebuie să se prezinte la ministerul de resort și să dea examen. Pe care aproape de fiecare dată îl promovează.
Invitat la ”Botoșăneanul TV”, liderul județean al Uniunii Salvați România a dezvăluit cum se întâmplă ”minunea” și aproape de fiecare dată omul sprijinit de partid este și câștigătorul examenului.
Deputatul Andrei Drancă a relatat despre negocierile pe care USR le-a purtat la Botoșani cu PNL, în perioada în care cele două partide guvernau împreună, pentru repartizarea conducerilor acelor instituții cu subordonare guvernamentală.
Doar că discuțiile oficiale purtate, în ciuda celor convenite, au lăsat partidul pe care îl prezidează la nivel de județ fără vreun director.
Parlamentarul a relatat că optica formațiunilor diferea total, în sensul în care USR își dorea organizarea unor concursuri în adevăratul sens al cuvântului, în timp ce liberalii nu erau tocmai încântați de această idee.
Și pentru a putea organiza acele concursuri reale, președintele USR Botoșani a explicat că s-a negociat cu PNL doar asupra unităților de stat cu directori interimari, unde Salvați România a dorit să își numească șefi provizorii pentru a avea garanția că examenele ce vor urma se vor desfășura corect.
Doar că planurile nu au mai putut fi puse în aplicare întrucât liberalii au tras de timp și au pus piedici în împărțirea efectivă a instituțiilor până ce USR a intrat în opoziție.
Și a învins... cutuma. Iată o parte a dialogului purtat pe această temă la ”Botoșăneanul TV” (vezi de la 33:49)
- Unele dintre acestea instituții aveau directori prin concurs mai greu de schimbat.
- Păi nu, unde era concurs era clar.
- Altele aveau totuși directori interimari, adică numiți prin ordin de ministru și printr-o semnătură se putea schimba șeful.
- Asta am și spus în campanie și ne dorim și în continuare și chiar s-au făcut pași în sensul acesta: concursuri pe bune. La funcționarii publici chiar am avut directori și se pregătise și o platformă de unde se pot extrage subiectele concursului, să nu mai fie date în plicuri candidaților cu o zi înainte.
- Dar se întâmplă asta în România?
- Se întâmplă, se întâmplă.
- Inclusiv la deconcentrate dintr-astea de la Botoșani?
- Da, da, inclusiv la dintr-astea. Și noi ne-am dorit concursuri pe bune. Și chiar am avut o discuție internă dacă să numim interimari sau să facem concursurile pe bune. Și am zis că este cea mai bună soluție să numim interimari, pentru că măcar îl organizăm noi, și vedem ce se întâmplă. Toată discuția era de interimari.
- Când vă referați la plicuri... plicuri cu subiecte sau cu altceva?
- Cu subiecte. Bine, probabil că există un schimb de plicuri cu unele și cu altele, aici nu... Dar știu sigur că se cunosc subiectele dinainte. Unele...
USR a ieșit de la guvernare, unde a intrat PSD. În ultimul an la Botoșani a mai avut loc un singur concurs, în iulie 2021 mai exact, pentru desemnarea unui director la așa numitele servicii publice deconcentrate.
S-a pornit organizarea unui examen și la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, care a fost însă anulat fără vreo explicație clară, pertinentă.
În rest, de la venirea social-democraților la guvernare s-au schimbat o mulțime de șefi de instituții, însă de fiecare dată printr-un simplu ordin de ministru întrucât ocupantul respectivei funcții era interimar. Astfel că nici de plicuri cu subiecte nu a mai fost nevoie.
Foto: Pexels.com
Prietenul lui Portariuc este noul președinte al PSD
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Comunicat de presă: Digitalizarea firmei Anca Farm
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
A demisionat și Nicolae Ciucă: Am învățat lecția
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024