Expoziţie închinată omului care a creat cu dinţii - VIDEO
La sfîrşitul săptămînii precedente Muzeul Judeţean a găzduit vernisajul expoziţiei închinate celui care a fost Constantin Dracsin. Vineri s-au împlinit 12 ani de la dispariţia botoşăneanului care, cu creionul între dinţi, a scrii mii de poeme şi a realizat aproape 150 lucrări de grafică.
Manifestarea organizată de Societatea Culturală „Constantin Dracsin” condusă de Gheorghe Iavorenciuc, a avut parte de o prezenţă numeroasă a oamenilor de cultură, peste 40 de persoane strîngîndu-se pentru a-l comemora pe poet. Totodată, un grup de elevi de la Şcoala 8, acolo unde fiinţează o bibliotecă ce poartă numele omului de artă şi are loc un concurs închinat acestuia, au rostit versuri din opera botoşăneanului, sub coordonarea profesorului şi poetului Cezar Florescu.
„Am urmărit poezia, i-am recitit-o şi ceea ce, dacă vă uitaţi chiar la grafica aceasta atît de ciudată, extrem de interesantă a poetului şi graficianului, se degajă din fiecare desen o anumită energie interioară care nu sare aşa precum o grenadă cînd explodează sau o bombă, ci o energie interioară bine dirijată către estetic, către frumos şi împlinire. (…) Cred că acest poet foarte talentat şi pictor de asemenea a fost total nemulţumit în sinea lui de destin, dar a ştiut să-şi păstreze un anumit echilibru. Toată suferinţa lui e implozivă, în interioritatea lui, de aici şi imaginile acestea aşa cum apar, de aici şi poezia lui în care se simte mereu o suferinţă, dar totodată o încercare de o stăpîni şi de a se alătura celorlalţi ca şi cum totul ar fi natural dacă Dumnezeu a dorit în felul acesta să fie”, a afirmat profesorul şi scriitorul Dumitru Ţiganiuc. Cei prezenţi au putut urmări două scurt metraje realizate de Sanda Vişan chiar acasă la Constantin Dracsin atunci cînd acesta încă se afla în viaţă. Astfel, asistenţa a putut afla chiar din gura acestuia că la 9 ani s-a îmbolnăvit de poliomielită şi nu şi-a mai putut folosi mîinile şi s-a deplasat cu greutate. La îndemnul fratelui său a luat însă creionul în dinţi şi a creat astfel opere care au făcut obiectul unor expoziţii în Botoşani, Bucureşti, Germania şi Olanda. În acest fel a devenit membru al Uniunii Scriitorilor din România şi Asociaţiei Artiştilor Plastici Amatori din capitală.