Cei care au primit ajutoare de la stat pe perioada stării de urgență și a celei de alertă trebuie să dea înapoi sume importante drept taxe și impozite pentru acești bani. Mulți nu știau și nu înțeleg de ce nu s-au oprit direct aceste dări.
Cei care au solicitat acest ajutor au primit, de pildă, timp de două luni, câte 4.072 de lei, iar alte trei luni câte 2.120 de lei pe lună. În total, circa 14.500 de lei.
Impozitul pe venit este 10%, contribuția de sănătate tot 10%, iar contribuția socială (pentru pensii – n.r.) este de 25%, astfel că acum trebuie să dea înapoi la stat în jur de 6.000 de lei.
Consultant fiscal Adrian Bența spune, potrivit Libertatea, că beneficiarii ar fi trebuit să depună Declarația unică până pe data de 25 mai, să raporteze Fiscului toate veniturile încasate, inclusiv cele primite de la stat. Mai departe trebuie plătite dările la stat.
„Fie că a primit șomaj tehnic, fie a beneficiat de reducerea timpului de lucru (legea Kurzarbeit – n.r.), trebuie să fie declarate. Mai exact, trebuia până pe 25 mai. Și da, se plătesc atât contribuții sociale, contribuții de sănătate și impozit pe venit”, a declarat Adrian Bența.
Acesta dă vina tot pe stat pentru faptul că nu au fost reținute la sursă sumele datorate. Inițial, în nebunia din aprilie anul trecut, autoritățile au promis că Ministerul Muncii și Ministerul Finanțelor vor face o procedură de compensare a contribuțiilor sociale. Aceasta a apărut abia în decembrie 2020 și a rămas că fiecare trebuie să își declare sumele în declarația unică.
Peste 1,3 milioane de români au beneficiat anul trecut de măsura șomajului tehnic, scria în 2020 Digi24, care cita date ale ANOFM.
Prin această măsură, Guvernul a acoperit 75% din salariul angajaților cu contracte de muncă suspendate temporar. De asemenea, Guvernul a susținut 41,5% din salariul de bază pentru angajații care au revenit din șomajul tehnic.
O altă măsură luată în pandemie a fost „Legea Kurzarbeit”, prin care patronii puteau reduce cu până la 80% timpul de muncă al angajaților, cu acordarea unei indemnizații de 75% pentru salariul aferent orelor reduse.
Libertatea a întrebat oficial Ministerul Finanțelor și Ministerul Muncii de ce nu au fost reținute la sursă sumele. Ministerul Muncii a răspuns că a redirecționat solicitarea către Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) și Ministerul Finanțelor.
ANOFM a transmis că puțin peste 3 milioane de români au beneficiat de măsura șomajului tehnic, iar 48.000 de măsura reducerii timpului de lucru. Reprezentanții instituției au precizat însă că un angajat poate fi beneficiar timp de mai multe luni, astfel că numărul total este mult mai mic.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Politicianul cu cele mai multe intervenții estetice din România este din... Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Oct 31, 2024
Sute de mii de oameni au urmărit la televizor meciul FC Botoșani – „U” Cluj
Redacția Botoșăneanul
Oct 31, 2024
Zeci de vitezomani AMENDAȚI de polițiști la Botoșani: S-au reținut câteva permise - VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Oct 31, 2024
Farmacia Anca, aproape de copii! Petrecere magică de Halloween cu paradă de costume și multe premii
Redacția Botoșăneanul
Oct 31, 2024