Tribunalul Botoșani s-a pronunțat astăzi în dosarul care îi viza pe foștii directori ai SC Modern Calor SA pentru infracțiuni de corupție.
Astfel, Florin Sandu, ex-director general al societății de termoficare a fost achitat pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
Aceeași decizia s-a luat și pentru fostul director economic Denisia Agapie și fostul director general Ion Diaconu, acuzați de aceeași faptă, precum și pentru alți angajați - Claudiu Ursache, Cristian Puflea, Aurelian Anghelache şi Dumitru Butnaru - acuzați de complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit
De asemenea, SC Elsaco Electronic SRL a fost la rândul său achitată pentru fapta de complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
În același timp, instanța botoșăneană a respins acțiunea civilă exercitată exclusiv împotriva lui Florin Sandu pentru suma de 2.364.449 lei.
Pe de altă parte, a fost lăsată nesoluționată acțiunea civilă exercitată împotriva tuturor inculpaților pentru suma de 930.809,70 lei.
Ca atare, s-a luat decizia de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în dosarul penal nr. 147/P/2015 al Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Suceava prin care s-a instituit sechestrul asupra bunurilor mobile/imobile aparţinând inculpaţilor.
Hotărârea poate fi atacată prin apel.
În 2017, DNA a descins la SC Modern Calor SA într-un dosar referitor la ”Contractul de mentenanţă preventivă şi mentenanţă corectivă pentru două module de cogenerare”.
Acesta fusese încheiat în 2013 între SC Modern Calor SA și o asociere de firme al cărui lider era SC Elsaco Electronic SRL.
În decembrie 2017 procurorii anticorupție susțineau că respectivul contract a fost încheiat cu încălcarea dispozițiile legale în materia achizițiilor publice și la un preț supraevaluat.
Potrivit DNA, după ce asocierea respectivă a perfectat acel contract cu societatea de termoficare, aceeași asociere de firme a semnat un alt contract cu furnizorul celor două motoare de cogenerare, având același obiect, însă la un preț inferior celui care urma să fie achitat de beneficiarul final SC Modern Calor SA.
Practic, DNA suspecta că pr circuit s-a introdus un intermediar menit să mărească prețurile.
Mai departe, procurorii DNA arătau că SC Modern Calor SA a acceptat la plată facturi pentru mentenanța motoarelor în cauză fără ca aceste operațiuni să fi avut loc în realitate, fiind calculat și un prejudiciu de 2.364.449 lei.
Dosarul a fost trimis instanței în 2018 și după cinci ani de procese acțiunea DNA a fost practic respinsă.
Sergiu Bălășcău
Nov 01, 2024
Iulius Mall Suceava a dat startul reducerilor de până la 70%, de Black Friday
Oana Sava
Nov 01, 2024
USR Botoșani a deschis campania pentru parlamentare: Suntem o alternativă / Aveți cu cine – VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 01, 2024
ACUM: Liderii PSD încep oficial campania electorală cu „vedetele” scoase în față – LIVE
Redacția Botoșăneanul
Nov 01, 2024