Deși probabil zilnic botoșănenii trec pe această stradă, una dintre cele mai circulate ale orașului, puține au fost ocaziile în care mintea a procesat bannerul care anunță oferta acestui magazin: pistoale de tot felul, arme de vânătoare, arbalete, arcuri și alte obiecte menite să apere integritatea fizică a posesorului.
Magazinul de arme și muniție de la Botoșani îi aparține unui fost polițist care a lucrat în acest domeniu, în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean. După retragerea din activitate a intrat pe această nișă selectă și a rezistat aproape 16 ani. De-a lungul anilor a vândut pistoale cu bile sau gaz, dar și cu gloanțe sau arme de vânătoare, iar clienții săi au ajuns să treacă de 1.000 de persoane.
Magazinul care se află pe strada Ion Pillat îi aparține botoșăneanului Ioan Scripcaru și este extrem de bine securizat pentru a descuraja oaspeții nepoftiți și cu intenții rele.
„Am fost primul care am deschis primul magazin de arme particular în Botoșani, în 2005. De atunci s-a mai schimbat legea, o persoană care dorește, acum trebuie să aibă cursuri pe linie de armă, obligatoriu, pentru orice fel de armă letală sau neletală”,
Ioan Scripcaru, administratorul magazinului (foto jos)
Noua legislația obligă orice persoană care dorește să achiziționeze o armă, de orice fel, să fie absolventă de cursuri de arme și muniție.
Durează 80 de ore de-a lungul a aproximativ două săptămâni de zile și costă 500 de lei.
Încep când numărul cursanților este unul rotund iar la final aceștia primesc un certificat care atestă că sunt absolvenți ai cursului de arme și muniție.
„Pentru cursul pe linie de arme, participanții trebuie să aibă vârsta peste 18 ani, să nu aibă antecedente penale, să fie apt din punct de vedere psihologic, să îndeplinească condițiile medicale, prin fișa medicală necesară. Cursurile de arme se desfășoară în două etape, parte teoretică care reprezintă toate cunoștințele pe linie de arme și muniție și partea practică care constă în cunoașterea armamentului, mânuirea armamentului și efectuarea de trageri în poligon”,
Ioan Scripcaru, administratorul magazinului
Orice botoșănean care îndeplinește condițiile poate obține aviz de portarmă pentru propria protecție, nefiind obligat să justifice pericolul la care consideră că este supus. Trebuie precizat că persoanele fizice pot deține doar arme neletale, adică fără gloanțe.
„Pistoalele cu gloanțe sunt cumpărate de către anumite persoane, care sunt procurori, ofițeri, subofițeri de armată și Poliție, magistrați și demnitari. Persoanele fizice nu au voie să cumpere pistoale cu gloanțe. Sunt posesori, procurori, foști polițiști sau ofițeri de armată care sunt pensionari”,
Ioan Scripcaru, administratorul magazinului
De asemenea, arbaletele sau arcurile sunt destinate doar activităților sportive, fiind interzise spre exemplu la vânători.
Iar partea inedită este faptul că magazinul are și cliente care reprezintă sexul frumos.
„Sunt și femei. Nu aș putea să vă spun exact numărul lor, dar vă spun că sunt. Femei care îndrăgesc acest sport de vânătoare și femei care doresc să aibă pistol de autoapărare. Ele mai cumpără spray lacrimogen și aparate de electroșocuri”,
Ioan Scripcaru, administratorul magazinului
Prețul unui pistol pornește de la 500 de lei și poate ajunge la 2.000 – 3.000 de lei.
Armele sunt mai scumpe, cele second hand având prețuri de 300 de lei și pot ajunge la câteva zeci de mii, cele mai performante.
Nu există arme bune sau mai puțin bune.
„E ca la autoturisme, de la Trabant la Mercedes. Orice armă este considerată periculoasă, nu există care este mai bună sau nu, toate sunt periculoase. Dacă vorbim de cele mai vândute, alea sunt pistoalele cu bile de cauciuc, pentru că omul se simte mai în siguranță. Pistolul de bile de cauciuc și cel cu gaz”,
Ioan Scripcaru, administratorul magazinului
Și la domiciliu, posesorii de arme trebuie să respecte anumite reguli stricte.
„Orice posesor de armă letală sau neletală trebuie să dețină ladă metalică prinsă în dușumea sau perete la care să nu aibă acces alte persoane, prevăzute cu sisteme de închidere”,
Ioan Scripcaru, administratorul magazinului
La nivelul județului Botoșani, în evidențele Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) sunt înregistrați 778 de posesori de arme de vânătoare și 294 de arme neletale cu destinația autoapărare.
Alte 332 de persoane dețin atât arme de vânătoare cât și neletale.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Accident feroviar: Femeie lovită de trenul Dorohoi – Iași
Redacția Botoșăneanul
Oct 31, 2024
A murit un actor care a jucat și pe scena teatrului botoșănean
Redacția Botoșăneanul
Oct 31, 2024
Transportatori verificați cu un aparat special de către polițiștii botoșăneni - VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Oct 31, 2024