Un cetăţean de origine germană ar urma să primească titlul de cetăţean de onoare al municipiului Botoşani după ce, în decurs de peste două decenii a derulat mai multe acţiuni umanitare prin care a ajutat cu precădere copiii botoşăneni care provin din familii defavorizate.
Conferirea acestui titlu d-lui
Bodo Lutz Noack s-ar putea produce în şedinţa ordinară de Consiliu Local care se va întruni mâine,
26 iunie 2013 cu începere de la orele 11:00. Redăm în continuare un crâmpei din activitatea celui care acum se consideră botoşănean, prin adopţie.
„Ce s-ar putea spune despre o persoană care a ales să lase deoparte o viaţă frumoasă şi tihnită într-o ţară dezvoltată, în mijlocul unei familii numeroase şi fericită? Şi care s-a dedicat pur şi simplu persoanelor nevoiaşe, copiilor, familiilor acestora încercând să le aducă o rază de speranţă şi bucurie într-o existenţă cenuşie? Niciodată nu e îndeajuns.
Maestru în construcţii specialist în turnarea asfalturilor şi realizarea drumurilor, bucătar, terapeut, kinetoterapeut, meserii care la prima vedere nu au nimic în comun. Au totuşi în cazul d-lui
Bodo Lutz Noack căci despre el este vorba.
Preşedintele Asociaţiei Misionare „El rămâne credincios” a venit pentru prima dată în România pe data de
6 ianuarie 1990. Ţine minte perfect această dată care i-a schimbat viaţa. A venit cu ajutoare, sensibilizat bineînţeles de imaginile dintr-o Românie cu orfani bolnavi, săraci care au circulat pe la toate televiziunile din vest. A venit, a ajutat şi nu a mai plecat. A înţeles că nu numai de îmbrăcăminte, hrană, medicamente, mobilier, aparatură medicală era nevoie. Era nevoie şi de atenţie, sprijin, consultanţă, îndrumare dar mai ales de înţelegere”, se arată în raportul de specialitate din proiectul de hotărâre.
Pentru o mai bună cunoaştere prezentăm câteva fapte din activitatea d-lui Bodo Lutz Noack şi a asociaţiei domniei sale:
6 ianuarie 1990 – coordonează aducerea primului transport umanitar în România, la Botoşani.
25 februarie 1992 – Tribunalul Botoşani confirmă prin hotărâre judecătorească înfiinţarea asociaţiei „Eu rămân credincios” şi tot atunci este înregistrat cel de-al 203-lea transport umanitar din Germania la Botoşani.
1997 – A fost înfiinţată cantina asociaţiei în scopul asigurării unei mese calde pentru copiii proveniţi din rândul familiilor nevoiaşe. De atunci aproximativ 70, 80 de porţii sunt servite zilnic beneficiarilor. Până în prezent au servit masa la cantină peste 4.000 de copii. Prin intermediul asociaţiei au fost ajutate financiar aproximativ 15.000 de familii şi au fost donate ani la rând unităţilor spitaliceşti din judeţ şi din municipiu produse sanitare şi alimentare. De opt ani de zile, pe timpul verii sunt organizate tabere gratuite la Cobiliţa în judeţul Bistriţa Năsăud, câte două serii pe an a câte 20 de copii. Unii copii sunt chiar invitaţi să petreacă o parte din vacanţa de vară în Germania în familii cu care asociaţia colaborează permanent.
De asemenea asociaţia a pus bazele unei colaborări instituţionale cum ar fi cea din
2001 când 16 asistenţi de la Serviciul de Ambulanţă, timp e o lună au beneficiat de un stagiu de pregătire în Germania sau cea din
2007 când opt ofiţeri superiori din conducerea IPJ Botoşani au beneficiat de un schimb de experienţă la omologii lor germani.
Cetăţean german prin naştere
Bodo Lutz Noack se consideră botoşănean prin adopţie şi datorită faptului că după
1990 a locuit mai mult în Botoşani decât în Germania, ajutorul oferit celor care au nevoie neputând fi cuantificat.
CITEŞTE:
Primăria face cetăţean de onoare un ambasador cu rădăcini la Botoşani