Harta națională a vaccinării scoate la iveală o coincidență politică și sanitară în care județul Botoșani este unul dintre capetele de afiș. Comparația cu rezultatele înregistrate la alegerile parlamentare arată că refuzul imunizării provine cu precădere din unitățile administrativ-teritoriale în care Partidul Alianța pentru Unirea Românilor a obținut cele mai bune scoruri electorale.
Datele făcute publice pe 26 mai de Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea (CNCAV) arată că județele cu cele mai mici procente de populație eligibilă vaccinată sunt:
Suceava – 15%
Botoșani – 15,8%
Giurgiu – 15,8%
Bacău – 16,5%
Covasna – 17,3%
Haideți să vedem și care au fost județele în care AUR a obținut rezultatele de top la scrutinul din decembrie.
Suceava
Senat: 14,71% / Camera Deputaților: 14,51
Botoșani
Senat: 14,42% / Camera Deputaților: 14,47%
Neamț
Senat: 14,34 / Camera Deputaților: 13,72
Constanța
Senat: 14,24 / Camera Deputaților: 14,00
Arad
Senat: 13,67 / Camera Deputaților: 13,69
Așadar, cele două județe în care AUR a înregistrat cel mai mare succes la alegerile generale sunt acum tocmai județele cu cea mai redusă rată a vaccinării, adică Suceava și Botoșani. Aceasta în condițiile în care vocile pe care AUR și-a axat campania electorală, George Simion și Diana Șoșoacă (exclusă între timp din partid) și-au construit întregul discurs pe teorii conspiraționiste, anti vaccin și anti sistem.
Să o luăm și invers, adică de la unitățile administrativ-teritoriale care au cea mai bună rată a vaccinării. Iată-le:
București – 43,48
Cluj - 39,95%
Sibiu - 33,65%;
Braşov - 31,97%;
Timiş - 30,5%.
Iată și județele în care AUR a înregistrat cele mai slabe procente la scrutinul din luna decembrie a anului trecut:
Bucureşti (5%)
Dolj (5,17%)
Cluj (5,47%)
Giurgiu (5,58%)
Olt (5,81%).
Și de la cap la coadă și de la coadă la cap avem cam același rezultat. București, unde AUR a scos cel mai slab scor, este pe primul loc la vaccinare, iar Cluj unde AUR a obținut al treilea cel mai prost procent, se află pe locul al doilea în topul vaccinării.
Dar nu este vorba doar despre politică și AUR, ci și despre nivelul de trai. Patru din primele cinci unități administrativ-teritoriale din fruntea vaccinării se regăsesc și în topul salariilor nete din România:
București - 4.343
Cluj - 3.970
Timiș - 3.634
Iași - 3.439
Sibiu - 3.423
De cealaltă parte, Suceava, campioana nevaccinării, ocupă locul 39 din 42 la nivel național ca salariu mediu net.
Contributors.ro a mers și mai departe și a făcut o comparație la nivel european între acceptarea vaccinării și gradul de educație al populației. Rezultatele au fost mai mult decât grăitoare.
Potrivit rezultatelor ultimului Eurobarometru, mai mult de jumătate din populația României, 52% mai exact, respinge ideea vaccinării. Doar trei țării au procent mai mari decât a noastră: Croația, Bulgaria și Cipru. Imediat deasupra noastră sunt tot țări est-europene, Ungaria și Polonia.
De cealaltă parte, în Irlanda, Danemarca, Suedia, Olanda și Finlanda, procentul de respingere a vaccinării variază de la 6% la 15%.
Ei bine, Eurobarometru arată că țările cu cele mai avansate cunoștințe în domeniul vaccinării sunt Olanda, Suedia, Danemarca, Finlanda și Spania. România se află în ultima treime a clasamentului, alături fără excepție de state est-europene.
Altfel spus, teoriile conspiraționiste prind teren în țările cu oameni mai puțin educați și sunt respinse în statele unde populația are un grad înalt de educație. Și mai departe aceste lucru este valabil și la nivel regional și județean în România.
Revenind la ceea ce se întâmplă în România și nordul Moldovei, trebuie spus că situația de aici a intrat inclusiv în atenția postului Europa Liberă, care l-a chestionat pe prefect referitor la procentul atât de slab al vaccinării la Botoșani.
Iar Dan Nechifor, care el însuși evită de jumătate de an să se vaccineze, dar declarativ îndeamnă populația să o facă, a aruncat vina pe medicii de familie, care în opinia sa sunt cei care trebuie să convingă populația, pentru că vaccinarea nu o poate explica primarul sau prefectul.
„În comune am mers din casă în casă cu medicii de familie”, a subliniat oficialul.
Primul reprezentant al Guvernului în Botoșani a transmis însă la Europa Liberă că nu crede în datele oficiale de la Institutul Național de Statistică (INS) privind numărul de locuitori, deoarece în ultimii zece ani mulți au plecat în Occident la muncă. Mai exact, populația anunțată de INS pentru Botoșani ar fi mult peste cea efectiv existentă astfel încât raportarea persoanelor vaccinate la numărul de locuitori ar fi una eronată.
„Nu sunt mulțumit de ritmul de vaccinare, dar eu nu pot obliga oamenii să se vaccineze dacă nu doresc”, a mai spus prefectul.
Tot așa cum nici însuși Dan Nechifor nu poate fi obligat să se vaccineze.
”Fă ce face preotul, nu ce spune preotul”, este o vorbă veche din popor cât se poate de actuală în vremurile pe care le trăim la Botoșani. Și aceasta pentru că, dincolo de politică și educație, oamenii sunt obișnuiți să urmeze și exemplul liderilor lor.
Ori prefectul Dan Nechifor nu este singurul șef de anvergură din Botoșani care refuză să se vaccineze. Președintele Consiliului Județean, Doina Federovici, nu se imunizase până pe data de 26 mai, promițând doar că o va face, iar primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei, a condiționat vaccinarea de ridicarea obligativității de purtare a măștii, chiar dacă în aer liber aceasta nu mai trebuie aplicată decât în zonele aglomerate.
Mai mult, însăși managerul Spitalului Județean Mavromati a recunoscut că majoritatea cadrelor medicale angajate refuză să se vaccineze. Și mai puțin de un sfert dintre medicii de familie au răspuns apelului făcut de Direcția de Sănătate Publică de a efectua imunizări în propriile cabinete.
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL
Transportatori verificați cu un aparat special de către polițiștii botoșăneni - VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Oct 31, 2024
Jucătorul de la FC Botoșani eliminat în meciul cu „U” Cluj și-a aflat pedeapsa: CÂT va sta pe bancă
Redacția Botoșăneanul
Oct 31, 2024
Redacția Botoșăneanul
Oct 31, 2024