Directorii companiilor pot reveni la vechile salarii, iar membrii consiliilor de administraţii la indemnizaţiile pe care le primeau pînă în 2008. În 2009, Guvernul a hotărât ca indemnizaţiile componenţilor CA-urilor din companiile de stat şi regiile autonome să fie reduse drastic, la un nivel de 1% din salariul directorilor acestor societăţi.
Ulterior, Executivul a decis că această plafonare va fi menţinută pe întregul an 2010. Până în prezent, Guvernul nu a emis un act normativ prin care salariile directorilor generali şi implicit indemnizaţiile membrilor CA să fie plafonate şi pe parcursul anului 2011. Săptămîna trecută Executivul a adoptat doar un memorandum prin care reprezentanţii statului în consiliile de administraţie ale regiilor autonome, societăţilor comerciale, companiilor naţionale, cu capital integral sau majoritar de stat, vor avea indemnizaţii la nivelul celor prevăzute pentru anul 2010, cel puţin până în momentul în care Guvernul va aproba bugetele de venituri şi cheltuieli pentru anul 2011, pentru operatori economici.
„Atunci se va decide dacă se va merge în continuare pe reglementările prevăzute pentru 2010, sau dacă, în funcţie de performanţă, pot să fie acordate diferenţieri. Când spun performanţă mă refer la creşterea veniturilor, reducerea cheltuielilor, eliminarea pierderilor şi maximizarea profitului. Dar acest lucru ne va fi cunoscut abia la începutul lunii februarie. Până atunci, repet, se merge pe prevederile stabilite pentru anul 2010. Adică, indemnizaţia pentru membrii consiliului de administraţie este limitată la 1% din cea a directorului general, care, de asemenea, este limitată la nivelul salariului unui secretar de stat”, a declarat
Ioana Muntean, purtătorul de cuvînt al Guvernului.
În ciuda asugurărilor date de aceasta, nu mai există nici o bază legală prin care membrii CA-urilor de la societăţile subordonate Consiliului Judeţean şi Consiliului Local, adică, în cazul Botoşaniului, Nova Apaserv, Modern Calor, Urban Serv, Locativa, Eltrans sau Conterm, să nu ia o indemnizaţie egală cu un procent cuprins între 5% şi 20% din leafa directorului general. Aproape în întregime din consiliile de administraţie ale acestor societăţi fac parte oameni numiţi pe criterii politice şi mai puţin profesionale.