Aleşii s-au răzgândit. Comisia de Buget din Senat a amendat legea de aprobare a Ordonanţei care le permitea studenţilor să călătorească gratuit cu trenul.
Parlamentarii s-au gândit că ar fi mai bine ca studenţii să poată călători gratuit doar pe distanţele dintre localitatea de domiciliu şi cea în care se află unitatea de învăţământ frecventată.
Concret, pe 14 februarie, Comisia pentru buget a Senatului a avizat favorabil, dar cu amendamente, proiectul de lege pentru aprobarea OUG 2/2017. Unul dintre amendamente se referă la restricţionarea gratuităţii de transport CFR doar pe distanţa dintre localitatea de domiciliu şi localitatea în care se află unitatea de învăţământ la care studentul frecventează cursurile.
Al doilea amendament extinde beneficiul gratuităţii călătoriilor CFR şi asupra elevilor din clasele a IX-a - a XII-a. Amendamentele au fost admise cu majoritate de voturi.
Autorii primului amendament sunt senatorii Eugen Teodorovici (PSD) şi Florin Cîţu (PNL). Autorii celui de-al doilea amendament sunt senatorii Eugen Teodorovici (PSD) şi Mihu Ştefan (PSD). Ordonanţa Guvernului Guvernul a aprobat la începutul lunii o ordonanţă de urgenţă care prevede că studenţii înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă, în instituţiile de învăţământ superior acreditate, beneficiază de gratuitate la transport intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a.
Ulterior CFR a precizat că studenţii trebuie să aibă asupra lor un bilet de călătorie valabil şi a explicat şi de ce:
„Călătoriile gratuite acordate studenţilor presupun costuri pentru companiile feroviare. Aceste costuri sunt asumate de Statul Român şi sunt decontate de la bugetul de stat prin Ministerul Transporturilor. Monitorizarea numărului de călătorii este obligatorie atât PENTRU evitarea unor situaţii neplăcute (ex supraaglomerare, dublare locuri) pentru pasageri (nu doar pentru studenţi!) prin dimensionarea corectă a capacităţilor de transport, în funcţie de fluxuri, cât şi PENTRU acoperirea costurilor prin compensarea necesară. Această monitorizare se poate realiza în baza unei statistici reale a numărului de călătorii gratuite efectuate de către studenţi, iar biletul este elementul definitoriu după care se poate face decontarea.”
„Precizăm că studenţii vor putea cumpăra bilete online sau de la automate atunci când Ministerul Educaţiei va pune la dispoziţia Ministerului Transporturilor baza de date privind Registrul Matricol Unic cu evidenţa Studenţilor înmatriculaţi în instituţiile de învăţământ acreditate conform HG 42/2017”, adăuga compania. (Sursa: Adevărul)
INCENDIU violent într-o gospodărie din județ: Proprietarul a sunat după ajutor
Redacția Botoșăneanul
Nov 19, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 19, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 19, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 19, 2024