Este un centru care, deși deschis de un deceniu în municipiul Botoșani, a „strălucit” mai puțin în spațiul public prin activități dedicate beneficiarilor, de-a lungul anilor fiind mai degrabă motiv de ceartă între șefi.
A fost construit din fonduri europene și dat în folosință în anul 2013. Centrul Social pentru copii aflați în situații de risc a devenit funcțional fiind subordonat pe atunci Serviciului Public Local de Asistență Socială (SPLAS) care ulterior a devenit Direcția de Asistență Socială (DAS) de astăzi, din care aparține Primăriei municipiului Botoșani.
Încă de la înființarea a fost condus de Andy Murariu, fost angajat în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC). Andy Murariu a fost implicat în mai multe scandaluri în cei 10 ani cât a condus centrul și care au dus unitatea într-un con de umbră.
Din luna aprilie a acestui an, după susținerea unui concurs de promovare pe funcție publică, conducerea centrului social a fost preluată de Alina Maxim (foto jos). Asistent social la bază, noua șefă lucrează în centrul din Parcul Tineretului încă de la înființare. Cunoaște aproape toate familiile din zonă după numărul de membri dar și după domiciliu, pentru că activitatea sa se bazează extrem de mult și pe munca de teren.
Și-a propus să îmbunătățească activitatea centrului, dar mai ales să facă cunoscută multitudinea de acțiuni în care sunt implicați copiii care se bucură de serviciile sociale oferite.
Pentru că, beneficiarii provin preponderent din familii cu venituri reduse și în general, cu nivel de educație scăzut. Centrul poate fi privit drept o șansă pentru ca acești copii să aibă capacitatea de a păși în viață prin forțe proprii și cu acces la educația care deschide numeroase oportunități în viața ulterioară de adult.
Unii îl frecventează ani la rând, alții renunță pe parcurs mai ales din cauza părinților care nu conștientizează beneficiile enorme aduse în educația copiilor, care pornesc de la nivel primar (efectuarea corectă a igienei) până la un stadiu mai avansat (ajutor la teme din partea personalului).
„Copiii vin și pleacă, pentru că nu toți se adaptează condițiilor de aici, de a respecta în primul rând regulamentul centrului. Prezența la școală obligatoriu, vine la centru, nu merge la școală, nu mai vine la centru, decât dacă are motive bine întemeiate, motive medicale”, ne explică Alina Maxim, șefa centrului, primele reguli de bază.
În general, contractele cu centrul se încheie pentru o perioadă de un an, cu posibilitate de prelungire. Mai ales pentru părinții care nu au posibilitatea angajării unei bone și, în cele mai multe dintre cazuri, nu au capacitatea de a face teme cu copiii lor. Sau chiar să le ofere hrana de bază, lucru pe care-l face acest centru care poate fi considerat a doua casă pentru copiii din familiile sărace ale orașului.
„Copilul vine de la școală, intră în centru, are o perioadă de socializare până la servirea mesei. Se joacă, vorbesc între ei, pot fi și altfel de activități din care să mai învețe ceva din activitatea formală sau nonformală. La ora 13:00 se servește o masă caldă, undeva la 13:30 termină de servit masa și ei fiind mulțișori încep să iasă pe rând la spălat pe mâini, spălat pe dinți, învață anumite deprinderi independente minimale cu care nu prea sunt obișnuiți, mai ales aici la zona de ghetouri. Pentru că ei totuși în locuința lor, nu au baie”,
Alina Maxim, șeful centrului social
Ulterior, copiii merg la clase, împărțiți pe trei grupe, în funcție de vârstă și încep activitățile didactice cu personalul educativ. Cei mici, printre care și copii cu cerințe educaționale speciale, învață alfabetul sau să socotească. Cei mari fac își temele pentru școală. În timpul rămas sunt familiarizați cu alte activități de interes, de la protecția mediului până la sănătate.
Angajații din centru le dau copiilor și o serie de chestionare de satisfacție pentru a afla care sunt activitățile care le-ar capta atenția și din care să învețe lucruri noi. Au fost organizate inclusiv o paradă a modei cu costume reciclate și concursuri de talent, cu tot felul de premii atractive, specifice vârstei.
Alina Maxim a promovat concursul de șef centru pe perioadă nedeterminată. Este soția consilierului local Maricel Maxim, ales pe listele PNL, la alegerile locale din 2020.
Întregul material realizat în centrul din Parcul Tineretului poate fi vizionat în materialul video de mai jos.
Comunicat de presă: Digitalizarea firmei Anca Farm
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
A demisionat și Nicolae Ciucă: Am învățat lecția
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Sute de locuri de muncă vacante la Botoșani, de la director la ajutor de bucătar - LISTA
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024