A fost probabil una dintre cele mai așteptate ceremonii de constituire a unui plen județean. Iar orizontul de așteptare a fost deschis de Valeriu Iftime, afaceristul bogat care s-a decis să intre în politică și care a promis că se va lupta pentru a scoate Botoșaniul din zona de sărăcie în care s-a complăcut după revoluție.
Liberalii și simpatizanții de dreapta văd în învestirea lui Valeriu Iftime în funcția de președinte al Consiliului Județean, un nou început în sensul propriu al cuvântului. Sau, începutul.
Adversarii politici consideră implicarea sa politico-administrativă drept o pasiune trecătoare. Iar pe Valeriu Iftime exact opusul persoanei care lucrează după program de bugetar, de la 8:00 la 16:00.
Așa se face că sala Nicolae Iorga a fost supra-aglomerată luni, 28 octombrie 2024, cu mult înainte de ora 9:00. Odată locurile ocupate în sală, cei care au intrat mai târziu în porțiunea din Palatul Administrativ încă neatinsă de șantier au fost nevoiți să ocupe o bucată din culoarul lateral. Sorin Cornilă s-a regăsit în această situație, fiind observat pe scări, în picioare, și nu în locul central al mesei din sala de ședințe pe care-l ocupa pe când era prefect.
Lucrările au fost deschise și s-a încercat pe cât posibil ca timpii să fie scurtați cât mai mult. Întâi au depus jurământul noii consilieri județeni. La masă, scaunele au fost calculate în funcție de numărul exact al ocupanților. Cele rămase libere au stârnit imediat interes.
Unul ar fi trebuit să fie ocupat de Lucian Trufin, actual senator și viitor... simplu consilier județean, în cazul cel mai fericit. Neoficial, surse social democrate susțin că s-ar pregăti inclusiv o retragere din Consiliul Județean, dat fiind faptul că a pierdut alegerile din iunie. Și a fost învins de Valeriu Iftime care a candidat de la PNL contra PSD-ului care avea pe atunci aproape 60 de primari.
În numele lui Lucian Trufin n-a luat nimeni cuvântul pentru a-i justifica absența. Pentru că o învoire nu este probabil prevăzută nici în Codul Administrativ, la ședința de constituire noului consiliu județean.
Absența sa poate fi cauzată și de faptul că Lucian Trufin ar fi fost mire pentru a doua oară, tocmai în weekendul încheiat. Nu a răspuns apelului telefonic al redacției pentru a oferi explicațiile care să-i justifice absența de la cea mai importantă ședință din legislatura 2024 – 2028.
Așa se face că au fost doar 28 de jurăminte și nu 32 câți consilieri sunt în Consiliul Județean.
De la PSD și-au dat demisia Doina Federovici (candidează la Senat) și Gabriel Galan care a renunțat pentru că nu poate ocupa o funcție de vicepreședinte.
Iar din partea AUR, unul dintre cele trei mandate sunt contestate în instanță, astfel că plenul se va completa la emiterea sentințelor definitive.
A fost ulterior rândul lui Valeriu Iftime să depună jurământul. A făcut-o cu o oarecare emoție, pe care și-a dezvăluit-o în cele câteva cuvinte pe care le-a rostit ulterior. Prefectul Dan Nechifor i-a oferit eșarfa tricoloră, proprie doar primarilor în trecut.
Detaliu care a ridicat o serie de semne de întrebare, având în vedere că Valeriu Iftime este primul președinte CJ care primește eșarfă de la prefect.
Explicația ar fi că legea în acest sens a fost modificată în urmă cu patru ani, însă la momentul învestirii Doinei Federovici, pandemie fiind, acest detaliu a fost omis.
Revenind la Valeriu Iftime, noul președinte a jurat cu mâna pe Biblie că va pune interesul public înaintea celui personal.
Valeriu Iftime, președinte CJ Botoșani.
„Nu sunt în cea mai confortabilă situație din viața mea, în sensul în care încărcătura asta oficială mă pune într-o gardă specială și mă gândesc că lucrurile care trebuie făcute cu adevărat țin de oameni. Mă gândesc că ar trebui să jurăm cu mâna pe Biblie și Constituție, spunând că «Jur să pun interesul public în fața interesului meu personal.» Când țin mâna pe Biblie, parcă ceva mă încălzește, sincer. ”
Atmosfera s-a menținut una extrem de oficială până la momentul discursului Doinei Federovici. Care, prin prezența sa a bifat o nouă premieră la o ședință de constituire. Ar fi fost invitată să participe și chiar să ia cuvântul de organizatori, adică instituția pe care a condus-o patru ani.
Deși acest lucru nu s-a petrecut și în trecut, Costică Macaleți nu a fost prezent la învestirea Doinei Federovici și nici Gheorghe Sorescu la depunerea jurământului lui Macaleți. Nici la Primărie nu s-a făcut vreo predare de ștafetă între primari la modul fizic, acest lucru având loc doar la schimbările de prefecți.
Doina Federovici a avut un discurs lung, presărat cu aprecieri pentru cei patru ani de mandat de președinte. Și agresiv pe alocuri, în timp ce unele voci din sală au arătat că nu era momentul propice pentru lansarea unor declarații politice și atacuri specifice campaniei electorale. Prin discursul său dar și prin lista de proiecte pe care i-a înmânat-o lui Valeriu Iftime, intitulată ”75 plus”, fosta șefă a județului a vrut să lase impresia că, practic, actualul președinte se va remarca în acest mandat doar cu proiectele moștenite.
Discursul său a avut o reacție din partea lui Valeriu Iftime care i-a cerut în primul rând să înceteze să-i mai dea sfaturi: Federovici pusă la punct: Să nu îmi mai dați sfaturi, la vârsta mea am făcut mai multe decât dvs – VIDEO
A fost momentul în care Dan Deleanu, consilier județean ales pe lista PSD, a încercat o poziție de apărare a Doinei Federovici: „Vă deranjează cumva adevărul?”, l-a întrebat pe Valeriu Iftime.
„Sunteți șeful de la ADI Aqua, aveți lucruri atât de grave încât chiar mi-ar fi frică să stau în sala asta, credeți-mă, nu vă jucați cu alimentarea cu apă, a botoșănenilor”, i-a replicat noul președinte al Consiliului Județean.
„Nu ne jucăm, domnule” – a fost răspunsul lui Dan Deleanu.
Ceilalți consilieri județeni PSD au rămas cu privirile în jos, liberalii cu vociferări și râsete la adresa discursului rostit de Doina Federovici.
Aproape că nu a existat primar sau președinte de Consiliu Județean care să nu se plângă de predecesorii în funcție care nu au făcut nimic din punct de vedere administrativ.
Pentru „binele locuitorilor orașului sau județului” în care au fost aleși, așa cum spune jurământul de învestire.
Declarativ, Valeriu Iftime promite că nu va privi în spate.
Valeriu Iftime, președinte CJ Botoșani.
„Pentru mine, funcția de președinte al Consiliului Județean mă obligă să face ceea poate nu s-a făcut demult și fără să mă uit în spate, o spun doar în față astăzi, am timp să analizez tot ce s-a făcut sau nu s-a făcut, dar cel mai important lucru este ce putem face de acum încolo. Vă cer sprijin, vă cer echipă, știți foarte bine că Botoșaniul are nevoie de suport politic, are nevoie de suport economic și are nevoie de o viziune comună a celor care conduc județul și a celor care ne vor reprezenta județul în Parlament și în Executivul țării”
Valeriu Iftime a încheiat spunând că vrea o echipă performantă.
Iar cine nu va putea să perfomeze profesional va trebui să facă un pas în spate: „Cred că echipa este succesul, echipa și oamenii care creează această echipă trebuie să mă înțeleagă că o să cer doar atenție, performanță, iar cei care simt că nu o să poată am să-i rog, din momentul ăsta, să ceară pauză”.
Despre angajații din Consiliul Județean, Valeriu Iftime a arătat că în decurs de două, trei luni își va da seama cine se poate ridica la nivelul cerut. Și cine nu.
Unii dintre rușii cu domicilii false la Botoșani ar fi fost agenți sub acoperire în Occident
Redacția Botoșăneanul
Nov 21, 2024
Filmul „Vis.Viață”, în premieră pe 23 și 24 noiembrie la Happy Cinema Botoșani
Oana Sava
Nov 21, 2024
Post scos la concurs pentru a treia oară la Botoșani
Oana Sava
Nov 21, 2024
Suflu nou la Jandarmeria Botoșani: Două tinere au îmbrăcat uniforma
Redacția Botoșăneanul
Nov 21, 2024