Din interceptările efectuate în dosarul angajărilor trucate de la Spitalul Județean s-a conturat un mod de operare din partea unor funcționari de la ”Mavromati” cu privire la pretinderea și primirea unor sume de bani sau al altor foloase necuvenite, de la candidați, direct sau prin interpuși, în scopul admiterii lor la concursurile organizate pentru ocuparea unor posturi vacante.
La nivelul Spitalului Județean de Urgență Mavromati Botoșani funcționa „legea junglei” sau mai bine spus legea ”cine sare mai tare la cap”.
Angajările se făceau în baza altor criterii decât cele profesionale și anume în funcție de cine oferea suma de bani cea mai mare și cine avea pila cea mai puternică în interiorul sistemului.
În 2019, obținerea unui post de asistent medical ”costa” 8.000 -10.000 de euro, pentru ca anul acesta să atingă neverosimila sumă de 15.000 de euro.
Iar asta reiese chiar din unele discuții efectuate din oameni care cunoșteau sistemul de angajări de la cea mai mare unitate medicală a județului.
”Deci cheia și lăcata erau Mirela, Cristina și cu Coca, deci toate aranjamentele. Să o vezi pe Cristina cum umbla și căra și când era la poartă, când era înapoi. Ca asistent și ca să intri brancardier sau infirmier e între... îți spun eu prețurile că le-am aflat: îi între 7.000 și 10.000 și ca să intri îngrijitor, spălătoreasă e între 3.000 și 5.000 sau 7.000, ceva de genul. Îți repet, în ziua de azi nimic nu e pe gratis, mai ales un post la bugetari... și salariu frumos”.
Din dosarul depus la instanță rezultă că fără o sumă serioasă de bani nu avea cineva vreo șansă reală de a promova un concurs.
”Aici, fără 8.000 de euro, 10.000 nu intri! Bani la greu trebuie să dai, să intri în sistem, după care îi mai ușor să faci alte manevre. Asta a lui Mihaela 5… Ai înțeles, cred că, nu? A dat… Ăștia au dat toți, fată! Peste tot! Și la ERGO, 1.500 avea... Nu mai știe bărbatu-său de încă 1.500, a luat de la niște cămătari cu dobândă. Este vorba despre fonduri grele, că e greu acolo, scoate un post, două, pentru ce le trebuie, pentru rostul lor. Spitalul acela e o bombă, nu-i mai satură Dumnezeu. Toată lumea se ferește să zică…”
Practic, singurul criteriu care conta la angajare era cel financiar. Cel mai potent avea cele mai mare șanse de a câștiga concursul.
”Care dă mai mult, acela intră! Mai mult nu pot să-ți spun de atât, pentru că nu-i de spus. Care sare primul și se duce mai repede cu plicul, acela intră. Azi vorbeam cu unul, tot cu acela, de infirmiere, 10.000 de euro un post! De unde? N-am nici o șansă, fără bani, la noi nu se intră și peste tot e așa. Eu îi spuneam ce să învețe că dăm din capitolul ăla și cu alta și ea umbla cu 5.000 de euro să-i plaseze, dar nu avea cui”.
Caracatița concursurilor trucate s-ar fi întins până la Sanatoriul de Neuropsihiatrie Podriga, aflat de asemenea în subordinea Consiliului Județean, ca și Spitalul Mavromati.
„Am dat 2.000 de euro la Podriga și încă aștept acolo. Și țeapa-i luată. Banii i-am dat. O fost cu pile, o vrut bani. 5.000 de euro… Că asta e. S-o intrat cu pile. Diana Ferache… O zis că o dat 12.000. Înțelegi?....”
Sumele vehiculate reprezentau salariul pe luni bune al unui lucrător din mediul privat.
”A luat, dar 5 i-a dat. Știu că a dat 5! Știu de mult, că a dat 5! Gândește-te că, uite, eu îți zic, ea deja o dat 4.000 de euro. Ești singura persoană care știe. Ea deja o dat prima tranșă de bani.”
Din înregistrări reiese și că beneficiarul sumelor nu era unul singur, ci o rețea:
„O zis că na… eu zic că ar fi cam 3.000 de… undeva la 3.000 de euro… Că na, se împarte totul...”
„Directoarea de îngrijiri Coca Crîșmaru îi cea mai scârboasă. Ea a decis. Dacă s-ajunge la ea, vreun bănuț, na, dar nu poți ajunge oricum. Și am înțeles că e vorba de sume mari și nu poți să-i dau pur și simplu.”
„10.000 de euro un post! De unde? N-am nici o șansă, fără bani, la noi nu se intră”.
Printre persoanele reținute sunt și trei care au prenumele Mirela, Cristina și Coca vehiculate în interceptări:
Coca Stela Crîșmaru, la data faptelor director de îngrijiri în cadrul Spitalului Județean de Urgență “Mavromati” Botoșani,
Cristina Niculina Andronache, la data faptelor registrator-medical, în cadrul Spitalului Județean de Urgență “Mavromati” Botoșani,
Mirela Gabriela Focșa, la data faptelor referent de specialitate în cadrul Serviciul de Management al Calității și secretară a managerului Spitalului Județean de Urgență “Mavromati” Botoșani.
Interceptările ar fi fost confirmate și de o femeie care ar fi intrat în tot acest joc la angajării și care într-un denunț ar fi povestit cu lux de amănunte cum a procedat ca să obțină un post.
Dinu Todoran preia una dintre cele mai slabe echipe din acest sezon: Este o provocare
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Brânza de la “Five Continents”premiată cu aur la World Cheese Awards 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Două case mistuie de flăcări: O femeie a ajuns la spital
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Valeriu Iftime deschide ușa transferului unui jucător de la FCSB: Cum să nu-l vreau?
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024