Un sat din județul Botoșani, care a dispărut în 1976, când au început lucrările de construcție a Barajului Stânca-Costești, a fost "reînființat" virtual pe o rețea de socializare.
Satul Bold din comuna Ripiceni a existat sute de ani, însă, la fel ca alte localități din apropiere, a fost șters de pe fața pământului în momentul în care autoritățile au decis, în urmă cu peste 40 de ani, să construiască cea mai mare acumulare hidrotehnică pe malul Prutului.
Atunci, sute de oameni au fost forțați să își abandoneze casele și să plece în alte sate ale comunei sau chiar în alte județe ale țării. Este și cazul Marianei Capata, care avea atunci 20 de ani și care a părăsit pentru totdeauna satul natal, mutându-se la Târgu Ocna în județul Bacău.
"În 1976, odată cu construirea barajului de la Stânca-Costești din județul Botoșani, nouă sate de pe malul Prutului de la noi din România au fost rase de pe fața pământului, iar foștii locuitori mutați forțat în satele vecine. Bătrâni de 70-90 ani au fost nevoiți să-și construiască case la bătrânețe și nu le-a fost ușor. Satul Bold a dispărut complet de pe harta României, dar noi, cei care am deschis ochii, acolo nu am dispărut. Ne-am continuat viața mai departe. Mulți am plecat în toată țara pentru a învăța, a munci, pentru a ne face un rost în viață", a afirmat Mariana Capata.
După 38 de ani petrecuți în învățământ, aceasta s-a pensionat, iar acum, pentru că timpul îi permite, a constituit un sat virtual pe Facebook ("Satul BOLD, foști locuitori și urmașii lor"), în care speră să atragă toți foștii locuitori ai Boldului, care încă mai sunt în viață, dar și urmași ai acestora.
"Dorința reîntoarcerii la obârșii, nostalgia copilăriei nu mi-au dat pace acum la pensie și am căutat o modalitate să reconstruiesc fostul sat Bold de odinioară în mediul virtual (...) Incredibil de repede am găsit pe Facebook zeci și zeci de foști locuitori (între 42-74 ani) și urmașii lor. Acum suntem 245 membri. Acolo pe grup fiecare din noi am pus fotografii de altădată din vremea copilăriei noastre, am povestit amintiri dragi, am plâns și ne-am bucurat în fața calculatoarelor sau a telefoanelor. Oameni de care nu am știut nimic sau aproape nimic 41 ani, acum ne-am regăsit și am discutat", a adăugat fosta învățătoare.
În luna iunie, aproximativ 100 de foști săteni din Bold s-au întâlnit, după 41 de ani, pe malul lacului de acumulare de la Stânca-Costești.
Viceprimarul comunei Ripiceni, Florentin Calimandriuc, susține că toată suprafața satului Bold este acum acoperită de apă. Doar atunci cânt Prutul scade semnificativ, se mai pot vedea fostele temelii ale unor case mai mari sau ale bisericii din sat.
"Dacă Prutul scade vreo cinci metri, se văd vechile temelii ale bisericii sau caselor. Oamenii mai bătrâni își recunosc atunci vechile amplasamente. În rest, când nivelul apei este mare, nu se vede nimic", a declarat, Calimandriuc.
Apele Prutului înseamnă pentru foștii localnici din Bold doar amintiri și tristețe.
"Doar apă, pământ și iar apă, am căutat cu ochii fiecare casa lui unde a fost cândva! A fost un amestec de emoție, durere, bucuria revederii după atâta vreme, toate la un loc, foarte mulți au dispărut, nu mai sunt, au plecat în altă lume demult!", mărturisește "ctitorul" satului virtual Bold.
Barajul de la Stânca-Costești, din județul Botoșani, ridicat pe râul Prut, se situează pe locul al doilea în țară din punct de vedere al volumului de apă, după Porțile de Fier I. A costat circa 60 de tone de aur, însă este una dintre cele mai frumoase, dar și mai utile construcții hidrotehnice din România. Cu o capacitate de 1,4 miliarde de metri cubi de apă, lacul de acumulare de la Stânca-Costești atrage atenția și prin întinderea sa. El ocupă o suprafață de 6.000 de hectare, la nivel normal de retenție, însă poate ajunge și la 9.000 de hectare, în situația în care coeficientul de umplere este maxim, fiind și la acest capitol între primele trei din țară. (Sursa: Agerpres)
Redacția Botoșăneanul
Nov 07, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 07, 2024
Liviu Ciobotariu, înainte de meciul cu Oțelul Galați: Același lucru l-aș putea spune și despre noi
Redacția Botoșăneanul
Nov 07, 2024
Persoanele neasigurate vor beneficia GRATUIT de servicii medicale oncologice
Redacția Botoșăneanul
Nov 07, 2024
Un copil din Botoșani, grav rănit într-un accident de autocar este executat silit de avocați
Redacția Botoșăneanul
Nov 07, 2024