Până ce să devină unul dintre cei mai mari oameni de afaceri ai României și cel mai mediatizat botoșănean, cu telefonul înroșit de reporterii din întreaga țară, Valeriu Iftime a avut mai întâi o copilărie proprie majorității celor născuți în comunismul rural românesc.
Cum 2024 este anul în care Valeriu Iftime a făcut pasul spre politică și candidează la președinția Consiliului Județean, Botoșăneanul a dorit să îl cunoască pe președintele grupului ”Elsaco” așa cum cei mai mulți oameni nu îl știu și i-a propus să se întoarcă la obârșii.
Și punctul de plecare nu putea fi altul decât casa din Zlătunoaia în care s-a născut și în care a copilărit până la terminarea clasei a VIII – a.
Casa nu mai arată chiar ca în copilăria lui Valeriu Iftime și nici măcar ca în cea a fiului său cel mare, Vlad, care a povestit la ”Botoșăneanul TV” că era fermecat de cerdac.
A renovat-o, dar a încercat să îi păstreze farmecul de odinioară, mai ales că mama sa încă mai locuiește aici.
Valeriu Iftime, președinte PNL Botoșani
”Până la urmă este și o chestie de a păstra locul cu amintirile lui. Din vremea mea a rămas biblioteca pe care a luat-o mama când eram prin clasa a VII – a și mai am și niște cărți de atunci.”
Cărțile care i-au modelat cu adevărat drumul în viață, modul de a fi, de a gândi și de a percepe lumea le-a citit în timpul armatei, când le primea de la fratele său, Constantin.
Valeriu Iftime, președinte PNL Botoșan
”Eu mâncare primeam maxim un gutui. Ceilalți primeau prăjituri, găini tăiate. El îmi trimitea o dată pe lună sau la două luni un pachet mare de cărți și cu observații. Și atunci i-am descoperit pe Proust, Camus, Dostoievski, Tolstoi. Și el îmi spunea: «vezi personajul cutare, vezi tipul de iubire». Țin minte că atunci m-a marcat «Cel mai iubit dintre pământeni»” Când am primit acele cărți nu pot să spun câtă bucurie aveam, nu îmi trebuia nici mâncare, nimic.”
Revenind la Zlătunoaia, după decenii și decenii, vecinii sunt aceiași și cu toate că a bătut lumea în lung și în lat și ar putea locui oriunde, pentru președintele Camerei de Comerț Industrie și Agricultură casa părintească rămâne ”acasă”.
Valeriu Iftime, președinte PNL Botoșani
”M-am născut aici chiar când se făcea casa și am stat aici inclusiv în clasa a VIII -a , am învățat la școala de aici, din sat și mi-am petrecut anii frumoși ai copilăriei. Dacă mă leagă ceva de aici, mă leagă energia locului. Când veneam de la facultate, aveam un pat în care mă odihneam cel mai bine, când mă puneam în el mi se părea că într-adevăr m-am liniștit”.
A fost al treilea băiat al familiei, venit pe lume într-o vreme în care mama, care la 23 de ani avea deja al treilea copil, și-ar fi dorit și o fată. De aici și gluma pe care tot i-a spus-o în copilărie, că mai-mai se gândea să îl schimbe cu o fetiță abia născută într-o altă familie a satului.
Dar gluma a rămas glumă, iar Valeriu a crescut alături de Dumitru, ”Mitruț” cum îi spuneau apropiații, ajuns ofițer în marină și Constantin, ”Costică” alintat de familie, devenit unul dintre scriitorii și jurnaliștii proeminenți ai României postrevoluționare.
Părinții n-au fost tocmai intelectuali, mama făcuse trei clase, tatăl șapte, dar cu toate astea le-au insuflat copiilor convingerea că școala este absolut esențială.
Valeriu Iftime, președinte PNL Botoșani.
”Nu știu dacă trebuie să fiu modest sau să mă laud, dar eu am luat premiul 1 din clasa I până în clasa a VIII – a. Frații mei asemenea. Și cred că sunt printre puținii copii din școală care timp de doi ani am avut toate mediile de 10. Pe linie! Ceea ce era o chestie absolut senzațională”.
Școala era și este situată la o aruncătură de băț de casa părintească. Din afară are cât de cât un aer mai contemporan, însă băncile claselor din interior par desprinse din vremea în care ”Valică”, așa cum îl strigau colegii, era fermecat de Fizică, disciplină care avea până la urmă să îi marcheze viața și să îi scrie destinul.
Valeriu Iftime, președinte PNL Botoșani.
”Fizica mi-a plăcut, am fost și în lotul național de Fizică, adică Fizica mi-a plăcut, am fost un copil bun la Fizică. Și la liceu am excelat după aceea”.
Revenit în locul unde a făcut ciclurile primar și gimnazial își amintește cum era percepută școala în familia Iftime.
Valeriu Iftime, președinte PNL Botoșani
”Mama nu ne-a obligat să mergem la biserică, ci să mergem la școală. Dar școala a fost ceva sfânt, nu aveai voie să lipsești, trebuia să fii cel mai bun, când începea serbarea de la sfârșit de an, de Ziua Unirii, trebuia să fiu pregătit, să fiu la microfon, cântam la cor, când ieșeam să spun «bună ziua» mama era în față. De asta și țin foarte mult la școală, este esențială. Și așa mi-a dispărut frica de carte, care ce înseamnă? Am intrat în tainele Matematicii, Fizicii și cumva când am plecat spre liceu eram deja pregătit”.
Ca orice elev, a avut și o disciplină, Chimia, pe care ar fi vrut să o înlocuiască cu orice atunci când îi venea din nou rândul în orar.
Dar indiferent de preferințe, a rămas cu o apreciere deosebită pentru cadrele didactice.
Valeriu Iftime, președinte PNL Botoșani
”Profesorii chiar trebuie respectați, trebuie plătiți, trebuie ajutați, să își facă munca în cele mai bune condiții”.
Dacă în România ar fi implementat sistemul japonez prin care încă din primii ani ai școlii elevilor li se estimează cariera cu o probabilitate de 75%, cu siguranță că i s-ar fi prezis și bornele din viața lui Valeriu Iftime: afacerile în energie și investițiile din fotbal.
Valeriu Iftime, președinte PNL Botoșani
”Educația Fizică a fost pentru mine cel mai important obiect. Eu îmi împărțeam săptămâna așa: înainte de Educația Fizică și după Educația Fizică”.
În spatele școlii din Zlătunoaia este acum un teren sintetic, frumos amenajat. Pe vremea sa era un tăpșan unde ”Valică” juca fotbal, fotbal și iar fotbal fiindcă alt sport nu îl atrăgea.
Valeriu Iftime, președinte PNL Botoșani
”Numai atacant, toată viața mea am fost numai număr 10 sau atacant, mi se părea că eu trebuie să dau pase și goluri. Dar în orice caz, nu am fost niciodată un mare fotbalist pentru că nu am avut talentul de a fi un mare fotbalist, plus că tata și mama mă ucideau cu școala: «lasă fotbalul că este pentru alții»”.
Nu s-a mulțumit doar cu rolul de jucător și a început de pe atunci să se antreneze pentru rolul său de peste decenii. A început să organizeze competiții și a făcut-o în liceu, la facultate și ”mult timp după facultate”, prevestind parcă preluarea FC Botoșani în Liga 2 și propulsarea până în cupele europene, un vis ce părea absolut irealizabil într-un oraș obișnuit cu echipe în Liga 2, Liga 3 sau în Liga... deloc.
Valeriu Iftime, președinte PNL Botoșani.
”De 1 Mai și 23 August era aici o puzderie de oameni. Și toată vara munceam ziua și seara jucam fotbal. Nu m-am gândit vreodată la treaba asta (că va ajunge patron de echipă de fotbal – n.r.), dar să iubesc fotbalul și să trăiesc pentru fotbal a fost continuu. Adică să îmi cadă măselele, să fac tensiune, să rup patul acasă, adică am făcut toate lucrurile astea. Este o pasiune pe care nu pot să o neg pentru că am trăit cu ea și trăiesc și acum. Vă dați seama, în fiecare zi mă rog pentru sănătate, pentru campanie și pentru fotbal. Când mă culc mă rog iar pentru sănătate, pentru campanie și pentru fotbal. Să ne dea putere, înțelepciune, tărie pentru că ar fi un lucru extraordinar pentru noi să evităm retrogradarea acum. Sper să reușim”.
Până ce să se apuce de pus la cale turnee fotbalistice, devenise deja indispensabil în sat. Pasiunea pentru electronică l-a împins spre aparatul de fotografiat și după ce a învățat să-l utilizeze a ajuns nelipsit la nunțile din Zlătunoaia.
Valeriu Iftime, președinte PNL Botoșani
”Am făcut fotografii din clasa a VI -a, mergeam la nunți, adică am fost fotograful satului, după care am reparat televizoare tot liceul cu un profesor. De fapt, televizoarele din sat se reparau de Crăciun, de Anul Nou. Erau două variante: să mergi cu geanta să îl repari sau să vină el cu televizorul într-o cuvertură. Nu eram eu cel mai bun reparator, dar am reparat și eram și eu băgat în echipa aceea. Apoi, la facultate, m-am făcut mai cosmopolit, nu mai reparam televizoare”.
A rămas conectat sufletește și nu numai cu satul natal astfel că ani de zile a acordat premii de excelență celor mai buni elevi ai școlii, a ajutat la lucrările bisericii și a preluat o fermă agricolă care risca să se închidă fiindcă era în insolvență și a dat oamenilor posibilitatea să își valorifice pământurile.
Valeriu Iftime, președinte PNL Botoșani
”N-am fost eu cel mai deștept om din lume, dar am avut niște oameni care m-au ajutat mult: frații mei care au învățat bine, profesorii pe care i-am urmărit îndeaproape. Am avut aici un sat un profesor cu care am făcut Electronică. El repara televizoare. Mi se părea că a repara televizoare este... Chiar vorbeam odată cu cineva cum se repară un televizor: doar experiența te învață pentru că știința te încurcă”.
Dar poate cel mai important lucru pe care l-a făcut pentru Zlătunoaia este că... ” jumătate din sat lucrează la Elsaco”. Oameni care au plecat de acolo la oraș, alții reveniți după ani buni prin Botoșani și care îi reamintesc zi de zi de locul de unde a plecat și care după atâta vreme pentru Valeriu Iftime încă înseamnă ”acasă”.
Măsuri agresive la FC Botoșani după o discuție Iftime - Ciobotariu
Redacția Botoșăneanul
Dec 24, 2024
Colindele unor elevi au adus lumină și bucurie în centrele vârstnicilor din Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Dec 24, 2024
Dincolo de datorie: Polițiștii de frontieră au împărțit daruri și zâmbete copiilor nevoiași
Andreea Coțovanu
Dec 24, 2024
Redacția Botoșăneanul
Dec 24, 2024
Bucuria Crăciunului între ziduri: Colinde, emoții și îmbrățișări pentru tătici și copii- VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Dec 24, 2024
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile