Un an de la câştigarea alegerilor de către USL la Botoşani, o nouă echipă de conducere în fruntea Primăriei Botoşani în tot acest timp. Viceprimarul Cosmin Andrei susţine însă că nu a avut timp să-şi dea seama de consumarea celor peste 365 de zile fiind ocupat cu sarcinile pe care le-a primit din funcţia pe care o deţine. Pe de altă parte, este de părere că un singur an este total insuficient pentru a se putea trage o linie, fie ea şi parţială, şi pentru a se analiza şi cele bune şi cele rele. A avut parte de insulte, ameninţări, dar susţine că îşi susţine convingerile în continuare cu capul sus.
„Cu câtă ardoare şi determinare am luptat în campania electorală”
- Încep prin a vă adresa „întrebarea săptămânii” şi anume ce sentimente vă încearcă la un an de la câştigarea alegerilor?
- În primul rând mă încearcă un sentiment de emoţie, pentru că acum un an de zile eram în perioada imediat următoare câştigării alegerilor locale şi îmi aduc aminte cu câtă ardoare şi determinare am luptat în campania electorală pentru un deziderat pe care cei mai mulţi îl credeau imposibil.
Din punct de vedere al sarcinilor administrative sunt foarte prins cu lucrări pe foarte multe fronturi din care câteva cu impact major asupra comunităţii locale şi a satisfacerii aşteptărilor locuitorilor municipiul Botoşani, aşteptări care ştiu că sunt foarte mari. Mă refer la finalizarea lucrărilor de la Stadionul Municipal, la finalizarea padocului pentru câinii fără stăpân .
- Vă aşteptaţi să fie altfel, mai greu, mai uşor…
- Nu mă aşteptam să fie nici mai greu, nici mai uşor. Îmi place să cred despre mine că sunt o persoană maleabilă şi cred că m-am adaptat destul de bine cerinţelor administraţiei. Apoi acest lucru, de a fi în folosul cetăţenilor este unul asumat.
„Ne-au ameninţat, ne-au insultat”
- Care a fost cea mai grea sarcină trasată de primar?
- Cu siguranţă rezolvarea problemei câinilor comunitari. Dar sunt şi foarte multe chestiuni neprevăzute care presupun un timp de răspuns foarte scurt şi cu decizii asumate. Îmi aduc aminte ca imediat după învestire ne-am confruntat cu o problema foarte gravă. Nu mai aveam rampa de gunoi pentru că depozitul de la Stăuceni nu era finalizat iar la o soluţie de avarie nu se gândise nimeni din vechiul Executiv. Îmi aduc aminte că mai aveam nevoie de timp pentru autorizarea depozitului temporar de la Botoşani iar maşinile noastre erau blocate la Darabani de cetăţenii care protestau că nu sunt de acord cu primirea gunoiului de la Botoşani. Am discutat cu ei, am fost pe câmp la depozitul de la Darabani, ne-au ameninţat, ne-au insultat, dar până la urma am ajuns la o soluţie, pentru că riscam să sufocăm oraşul de gunoaie. Dacă îmi permiteţi un spirit de glumă… cred că a fost o premoniţie a vechiului Executiv al Primăriei că vor pierde alegerile.
„Nu m-am simţit niciodată depăşit de situaţie”
- Şi cea mai uşoară?
- Nu exista sarcini uşoare. Sunt doar sarcini care se rezolva mai repede. Iar fiecare decizie trebuie bine cântărită pentru că are în spate cetăţeni care sunt afectaţi într-un fel sau altul.
- Aţi avut vreodată sentimentul că sunteţi depăşit, că vreţi să renunţaţi?
- Am avut multe momente dificile: am avut un cetăţean care ameninţa că se sinucide în faţa Primăriei, proteste ale pieţarilor, ale rromilor din Parcul Tineretului, nemulţumiri ale angajaţilor Primăriei care ameninţau cu greva…, dar nu m-am simţit niciodată depăşit de situaţie şi nici nu mi-am dorit să renunţ. În general sunt optimist. Fac parte dintr-o echipă de la care se aşteaptă foarte multe şi sunt sigur că nu vom dezamăgi.
„Puteam rezilia contractul cu HSR după ce ne-am instalat la Primărie”
- Cum credeţi că v-aţi achitat de cele două misiuni (promisiuni) din campania electorală, câinii comunitari şi rezilierea contractului cu HSR?
- Problema câinilor comunitari este una foarte dificilă, este o problemă naţională şi a trebuit să găsim soluţii chiar dacă ne confruntam cu un vid legislativ în această speţă. Pe data de 19 iunie deschidem ofertele pentru construirea padocului de 1.000 de locuri. Acest padoc va fi o mare parte din rezolvarea problemei care alături de sterilizări şi educarea posesorilor de animale de companie să fie mai responsabili, va conduce spre o soluţie larg acceptată.
Cu HSR - ul lucrurile stau în felul următor: A fost făcut un contract care aduce doar deservicii Primăriei şi a fost făcut în felul acesta cu un scop clar. Nu mai intru în detalii …. Puteam rezilia contractul imediat ce ne-am instalat la Primărie. Dar cu ce preţ ? Trebuia să plătim despăgubiri de aproximativ 300.000 euro dacă pierdeam procesul cu ei. Şi alte primării precum Codlea şi Câmpulung l-au pierdut. Atunci am decis să stopam abuzurile acestei firme pentru că nu ne putem juca cu banii cetăţenilor. Avem atâtea lucruri de făcut în acest oraş. Şi cum le-am stopat ? Cu sarcini clare date Politiei Locale şi cu controale pe care le-am făcut acestei firmei să nu mai greşească, voit sau nu. Am solicitat în instanţă insolvenţa companiei, insolvenţă care poate conduce la faliment daca nu se plătesc taxele şi redevenţa către Primărie. Dacă deschideam un proces în instanţă, pentru că acesta era singurul mod în care puteam rezilia contractul, exista riscul ca acest proces să dureze mai mult decât perioada care a mai rămas din derularea lui. Mai sunt mai puţin de 10 luni. Sunt cu ochii pe ei!
„Exista riscul din cauza vârstei să pic în derizoriu”
- Cu toţii am fost martorii scandalului cu schimbarea atribuţiilor viceprimarului Viorel Iliuţă, v-aţi simţit pe atunci oarecum favorizat?
- Dimpotrivă. Am primit mai multe atribuţii! A fost decizia d-lui primar Portariuc pe care am respectat-o şi la care m-am conformat.
- S-ar putea vorbi despre o relaţie mai strânsă între dv. şi primar comparativ cu cea dintre Ovidiu Portariuc şi Viorel Iliuţă?
- Cred că este normal să fie o anumita afinitate când şi eu şi domnia sa provenim din aceeaşi familie politică şi suntem şi apropiaţi ca vârstă. Dar vă asigur că toţi trei formăm o echipă aflată în slujba cetăţenilor şi că relaţia dintre noi este una în primul rând bazata pe respect.
- Primarul declara că în primele şase luni de mandat a avut o colaborare mai deficitară cu salariaţii din Primărie, la dv. cum a fost?
- A fost o perioada de început care a venit cu greutăţile ei. M-am ferit de foarte multe ori să fiu autoritar pentru că exista riscul ca din cauza vârstei poate să pic în derizoriu şi am încercat o rezolvare mai diplomata a situaţiilor. Când a fost cazul am „schimbat foaia”. Ştiţi foarte bine că atunci când au fost încălcări grave ale comportamentului şi ale sarcinilor de serviciu am solicitat desfacerea contractului de muncă. Lucru care s-a întâmplat. Dar în general colegii mei sunt profesionişti şi avem ţeluri comune.
„În administraţie e mult mai dificil”
- Aţi preluat postul din conducerea Primăriei venind din sistemul privat, este mare diferenţa privitoare la activitatea la stat?
- Exista o diferenţă foarte mare. În mediul privat de la luarea unei decizii până la punerea ei în aplicare se pot mişcare lucrurile cu o viteză foarte mare. În administraţie e mult mai dificil. Ai nevoie de referate de oportunitate din necesitate, de consultări publice, de şedinţe de Consiliu Local, de foarte multe aprobări şi semnături. Asta aş schimba dacă aş putea. În schimb această rigurozitate îţi dă certitudinea că poţi comite cât mai puţine greşeli.
- Aţi simţit vreodată că prin ocuparea funcţiei de viceprimar v-aţi expus public pe dv şi familia dv.?
- Exista o anumită presiune, sunt alte rigori ale statutului de persoană publică, dar am sprijinul familiei în ceea ce întreprind. Şi pentru asta le mulţumesc.
- Cât de mult vă afectează comentariile răutăcioase ale cârcotaşilor?
- Nu prea citesc comentariile. dar atunci când o fac mă amuz pentru că ştiu că sunt mereu de la aceleaşi persoane care postează la comandă sau care sunt împotriva a orice am spune sau am face . Se vede asta foarte clar în formulările stângace în care sunt exprimate ideile, idei care de cele mai multe ori se transformă în invective. Şi aici daca îmi daţi voie vă pot spune un citat a lui Bill Cosby care îmi place: „
Nu ştiu care este cheia succesului, dar cea a eşecului este să încerci să mulţumeşti pe fiecare”.
- Aţi primit? De exemplu foştii viceprimari s-au aflat în această postură…
- Ameninţări voalate am mai primit. Concret, doar în engleza şi germană după ce am încercat o soluţionare a problemei câinilor vagabonzi cu ajutorului unei firmei din Constanţa. Mai primesc şi acum e-mail-uri de acest gen …
- La 1 an de mandat cu ce realizări vă puteţi lăuda?
- Las la aprecierea cetăţenilor activitatea mea. Dar cred că o evaluare mai fidela se poate face după un mandat, nu neapărat după un an.
- Dar eşecuri?
- Aşa cum am mai spus un an de mandat este prea puţin pentru a putea realiza un bilanţ al eşecurilor sau al realizărilor, dar, ca orice domeniu, nici Primăria nu este lipsită de suişuri şi coborâşuri. Eşec este un cuvânt cam dur şi nu cred că s-a pus problema până acum. Le-aş numi amânări pentru soluţionarea problemei. Administraţia locală nu prea lasă loc de eşec şi vă asigur că şi politica este necruţătoare.
- La următorul scrutin de alegeri v-ar tenta o candidatură proprie?
- Nu as merge cu gândul atât de departe. Vreau sa mă concentrez pe sarcinile pe care le am în acest moment dat. Ce o să fie peste trei ani vom vedea.
- Cât de mult credeţi că, contează politicul în administraţia publică? Poate fi considerat un motor al acesteia?
- Politicul îţi dă o mare legitimitate şi responsabilitate pentru tot ceea ce faci pentru că un mandat are în spate o dorinţă clar exprimată a cetăţenilor şi o greutate foarte mare, dar de cele mai multe ori interesele naţionale şi regionale sunt mai presus de voinţa politică. În acest sens sunt de actualitate temele regionalizării, descentralizării cât şi modificarea Constituţiei, în care eu consider că interesul cetăţeanului primează.
INTERVIU realizat de Gabriela ERDIC
CITEŞTE:
INTERVIU Părintele protopop Lucian Leonte : Permanent se face propaganda păcatului