Întâlnirea pe care am avut-o în luna septembrie cu președintele ales al Consiliului Județean la conacul acestuia de la Vârfu Câmpului a atins mai multe puncte de discuție. Dacă un prim interviu l-am realizat în biroul – bibliotecă și s-a axat pe problemele de la SC Nova Apaserv SA și Spitalul Județean, al doilea l-am făcut în aer liber și a vizat salubrizarea din Botoșani și mai ales activitatea de la rampa de gunoi.
- Am discutat despre apă, am discutat despre spital, trebuie să discutăm puțin și despre salubrizare, despre gunoi. S-a întâmplat următorul lucru: acum câteva luni Consiliul Județean a prelungit fără licitație contractul operatorului de la rampa de gunoi a județului de la Stăuceni. Acolo s-au băgat peste 10 milioane de euro printr-un proiect european. Impresia mea este că avem, așa, un Mercedes folosit ca un Trabant. Acolo ar trebui să fie o mină de aur. Dar avem probleme cu Garda de Mediu, cu amenzi, cu cereri de ridicarea autorizației pentru acea rampă de la Stăuceni.
- De ce mă puneți iar să mă enervez? Păi acesta este Botoșaniul cu PSD-ul. Așa au făcut, au mințit la gunoi. Sunt probleme imense pe care încă le știu, dar nu are rost să le mai comentez eu. E un operator care nu a făcut ce trebuie și a prelungit cum ați spus dvs., așa. E o groapă plină de gunoi și trebuia să nu fie plină. Nu fac deloc reciclare. Știți că noi ne-am asumat să depunem doar 30% din tot gunoiul la groapă? Și noi punem 90%. E cea mai proastă administrare de groapă din România. Colegul meu, Ovidiu Jitaru, cel care candidează la Senat, este acum în Franța la o uzină modernă care tocmai asta face: selectează automat gunoi menajer. Este o bijuterie. Bineînțeles, am fost cu ei numai să le arătăm rampa de la Botoșani. Am vrut să le arăt. Nu se poate intra acolo. Nu ne lasă operatorul.
- Păi acum poate vă lasă.
- Acum mă lasă. O să-l chem pe operator și o să-i spun: uite cum facem. Deci e clar că acolo e o chestie mai mult de operator. Ca și aici, de altfel. Numai că acolo nu-i mort de foame ca celălalt, Nova Apaserv, adică problemele cred că se pot rezolva. Dar e clar că groapa e plină. Există niște probleme chiar cu niște infiltrații, cu stații de levigat. Cum să vă spun? Nici nu vreau să le mai expandez, să mai intru în ele că sunt multe. Aici o să-i dea Garda de Mediu amenzi în fiecare zi. Cum ar trebui să dea amenzi și la Bucecea că deversează în Siret. Și mi se pare că Nova Apaserv ia amenzi, plătește ca un abonament. Adică, n-am stații, deversez. E greu să fiu calm în lucrurile astea. Când vezi că îți prelungește contractul...
- Fără licitație.
- Fără licitație! E abonat la bugetul gunoaielor.
- Ăsta abonament!
- Ăsta e abonamentul, da. Da, cred că sunt soluții și acolo. Eu spun că lumea asta a gunoaielor este un pic mai complicată. Eu am intrat un pic în ea, că am participat și la o licitație de operare acum 11 ani cu o firmă din Italia. Nu eram cel mai specialist, dar nu contează. Problema este că gunoaiele, mediul, în general, este o temă care preocupă Europa. Vom plăti niște...
- Da, ajungem în situație de infringement.
- Infringement, da, da. Bine, dar noi avem infringement și pe apă, știți? Apă și canalizare la țară. Asta e știută. Ne ia și banii acum. Adică, canalizarea la zonele rurale, sub 2.000 locuitori și gunoiul, va fi o problemă de infringement categorică. Adică cam câți bani ne-au dat, ne iau înapoi acum. Eu spun că, până una-alta, îi dau crezare operatorului actual, o să discut cu el, să văd ce se întâmplă. Sunt niște chestiuni acolo un pic neclare și o să trebuiască să le lămuresc. Cum de nu s-a făcut o licitație? De ce nu s-a făcut o licitație?
- Justificarea a fost că n-a mai fost timp necesar pentru organizarea unei licitații și nu ar fi existat un operator care să aibă grijă de groapă.
- Până la urmă venea același operator. Dar aceste suspiciuni... Păcat. Făceau o licitație în timp, anunțau, venea același operator, mergea mai departe. E vorba și de cum percepe omul, știi? De ce punem viteza asta? E amestecat ceva? Păcat. Eu încerc să mă lămuresc cu toate lucrurile astea. Ceea ce trebuie să înțeleagă lumea este că am o anumită maturitate și, din fericire pentru mine, am lucrat aproape în fiecare domeniu. Am făcut apă, am făcut canalizare, am făcut termie, am făcut izolare de blocuri. Și știu, apropo, de ce se întâmplă la școli astăzi? Am lucrat la gunoaie, nu la Botoșani, că aici am fost prohibitiv. N-am avut acces pe aici. Dar știu cumva și de aspectul tehnic. Nu-i simplu să spui: gata, rezolv gunoaiele. Nu-i așa ușor, știți? Dar pe de altă parte, alții le-au rezolvat, le putem rezolva și noi.
- Da, asta voiam să spun în Occident - am fost și anul acesta în Italia - este o mega-afacere să gestionezi gunoiul undeva. Este o mică-mare mină de aur. Bine, trebuie să fie o afacere și pentru comunitatea respectivă, dar asta ține foarte mult de reciclare, de sortare.
- Pentru comunitatea nu e o afacere nicăieri, e doar un preț, mare sau mic, depinde cât este de șmecher operatorul. Dar pentru orice operator de gunoaie este o afacere, pentru că altfel n-ar sta. Eu nu cred că cel care a prelungit licitația, pierde bani. A avut un interes să meargă mai departe pentru că el câștigă niște bani. Pentru noi este o problemă, pentru comunitate va fi o problemă dacă instituie infringement și ne măresc taxele, dacă ne pune să ducem gunoiul în altă parte, tot noi vom plăti. Deci, dacă va fi o chestiune ca această groapă să nu fie funcțională, ducem gunoiul în altă parte cu alt cost și vine prețul înapoi la noi. Până la urmă, prețul ăsta pe care îl plătim noi, noi ce plătim? Prețul serviciului. Serviciu care poate fi neglijent, poate fi bine făcut sau poate fi haotic și furăcios. Și plătești prețul. Noi la apă de ce plătim mult? Nu plătim că e apa mai caldă sau mai dulce ca la Bacău, ci plătim pentru faptul că se pierde foarte mult. Și din 10 metri cubi, noi de fapt 3 consumăm.
- Facem și tot la apă, ajungem.
- E o companie cu probleme.
ACUM: Revoluționarii și șefii din administrație se pregătesc să comemoreze eroii din 1989
Redacția Botoșăneanul
Dec 22, 2024
Redacția Botoșăneanul
Dec 22, 2024
Primar amenințat cu moartea într-un LIVE, bărbat adus în cătușe la Botoșani: Îl omor cu mâna mea
Redacția Botoșăneanul
Dec 22, 2024
Un botoșănean care s-a pus pe afumat carne a fost la un pas să dea foc la casă
Redacția Botoșăneanul
Dec 22, 2024
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile