Interviuri
INTERVIU Ioan Domonco : Dl.Iliescu să candideze pe colegiul Darabani-Săveni
Ioan Domonco este o figură pe cât de nouă pe atât de pitorească în politica botoşăneană. Suspendat de două ori din PSD, s-a făcut cunoscut în 2010, când la congresul social-democraţilor a candidat împotriva preşedintelui şi favoritului de atunci Mircea Geoană. Aceasta este însă doar una dintre funcţiile la care dorohoianul a expirat, printre altele încercând să ajungă prim ministru sau preşedintele PSD Botoşani. Într-un final a ajuns şef la UNPR, unde a reuşit să candideze şi să câştige sub atenta supraveghere tocami a fostului lider social-democrat Constantin Conţac. Domonco este abssolvent al Facultăţii de Psihologie din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi, este directorul unei şcoli de şofer, a fost lider de sindicat la Autobaza Dorohoi, de unde a fost dat afară de şase ori în şase luni. În trecut a mai fost membru PCR.
„D-le preşedinte, dvs. nu mai sunteţi bun nici de primar”

-    Cum aţi ajuns membru UNPR, a fost năzuinţa dvs. politică, v-a pus o pilă dl.Conţac?
-    Din 2002 am fost în PSD şi nu am fost de acord cu unele metode de lucru ale şefilor, nu cu partidul. I-am criticat pe şefii mei şi nici într-un caz nu am adus prejudicii imaginii partidului, dar colegii mei au luat această iniţiativă a mea ca un prejudiciu de imagine şi atunci am fost suspendat de mai multe ori. În 2004 şi 2008 am avut contribuţii importante la alegerea primarilor PSD. De fapt, din 2003, când era dl.Gherasim preşedintele partidului (Vasile Gherasim fost primar şi preşedinte PSD la Dorohoi) am fost primul membru care mi-am exprimat indignarea faţă de modul în care a condus dl.Gherasim Primăria Dorohoi şi atunci, de faţă cu cei de la Bucureşti i-am spus „d-le preşedinte, dvs. nu mai sunteţi bun nici de primar, nici de preşedinte al organizaţiei Dorohoi”.

-    Şi în UNPR cum aţi intrat?
-    Eu sunt de stânga, sunt de centru stânga şi UNPR-ul este partidul care corespunde sentimentelor mele, acolo am găsit oameni deschişi, proveniţi tot din PSD şi m-au primit extraordinar de bine.

„Chiar şi în perioada în care dl. preşedinte Conţac era preşedinte, eu am criticat şi unele metode de ale d-lui”
-    Cât a contat relaţia pe care o aveţi cu dl. Conţac în promovarea dvs. în această funcţie?
-    Vedeţi dvs., chiar şi în perioada în care dl. preşedinte Conţac era preşedinte, eu am criticat şi unele metode de ale d-lui. Faptul că nu mi-a purtat pică şi că a luat ca atare acele propuneri ale mele pentru îmbunătăţirea imaginii partidului a contat foarte mult. De fapt, eu mi-am exprimat dorinţa că aş dori să vin în UNPR, el a zis „foarte bine, încearcă să organizăm o conferinţă şi acolo te voi propune celor de la Bucureşti, de la biroul permanent al partidului, vei susţine acolo un interviu şi dacă corespunzi…”. Bine, în afară de mine au mai fost câţiva.

-    La interviu?
-    La interviu!

-    Şi cine a mai fost?
-    Câteva persoane de aici din judeţ.

-    Erau deja membri UNPR sau nu?
-    Nu, nu erau membri UNPR, dar erau persoane cunoscute politic. Şi atunci, chiar dacă dau dovadă de lipsă de modestie, am fost ales eu.

-    Dar aţi fost câte persoane, trei, cinci?
-    Şapte persoane au fost.

-    Deci a fost concurenţă mare pe postul acesta. Au fost şi persoane cunoscute politic?
-    Deja cunoscute, da.

-    Şi membri ai altor partide?
-    Membri ai altor partide, desigur.

-    De la putere sau din opoziţie?
-    Mă abţin aici.

„Am fost contracandidatul d-lui Geoană, nu în ideea ca să câştig funcţia de prim-ministru”

-    Dar vă place să candidaţi. Aţi candidat în PSD la mai toate funcţiile sau aţi încercat să candidaţi la mai toate funcţiile care existau în partid.
-    Eu l-am sprijinit foarte mult pe Alexandrescu (Dorin Alexandrescu, actual primar de Dorohoi – n.r.) în 2008. Dacă doream neapărat o candidatură eram contracandidatul d-lui, dar în momentul în care am observat că PSD face anumite greşeli şi se îndepărtează de doctrina social-democrată, atunci am luat atitudine pentru că mi-a fost încălcat dreptul la libertate, aşa am considerat, şi atunci am fost contracandidatul d-lui Geoană, nu în ideea ca să câştig funcţia de prim-ministru, ci pentru a-i spune d-lui Ion Iliescu să candideze în colegiul Darabani-Săveni pentru funcţia de senator. De ce am făcut acest lucru?
Domonco 2
-    Să candideze cine, dl. Iliescu ?!?
-    Da, sigur că da. Deci, înaintea alegerilor parlamentare, eu am fost la Bucureşti şi am făcut o notă informativă în care am arătat în ce colegii vom pierde. Deci, dacă până în 2008 am avut din nouă parlamentari, şase sau şapte au fost ai PSD-ului, eu am preconizat că vor fi doar trei şi am şi arătat în ce colegii vom pierde. Pentru îmbunătăţirea situaţiei am propus ca dl. Iliescu să candideze pentru colegiul Darabani-Săveni.
„Dacă ar fi venit dl. Ion Iliescu să candideze în colegiul acesta alta ar fi fost situaţia”
-    Şi aţi primit şi vreun răspuns la această propunere?
-    Dar această propunere a mea nu puteam să o fac cunoscută colegilor mei pentru că  dl. Iliescu era în divergenţe cu dl. Geoană şi atunci, pentru a ajunge la Bucureşti şi pentru a-i propune în cadrul congresului d-lui Iliescu, am făcut cerere pentru a candida înpotriva d-lui Geoană pentru funcţia de prim-ministru, deci asta a fost intenţia mea, ca dl. Ion Iliescu să candideze la funcţia de senator în colegiul Darabani-Săveni pentru că acolo am ştiut că vom pierde şi bineînţeles că a câştigat dl. Câmpanu. Dacă ar fi venit dl. Ion Iliescu să candideze în colegiul acesta alta ar fi fost situaţia judeţului Botoşani.

-    Dar a aflat dl. Iliescu de propunerea aceasta a dvs.?
-    A aflat, a aflat. Păi, înainte de a fi suspendat, o persoană din anturajul d-lui, a ştiut ceea ce am vrut să fac eu. Că nu mi s-a dat voie să ajung acolo a fost altceva.

-    Şi nu a încercat să vă ajute, să blocheze suspendarea dvs.?
-    Păi suspendarea, vedeţi dvs. … pe data de 26 septembrie 2008 trebuia să ajung la Bucureşti şi pe 25 seara am fost chemat la şedinţă şi mi s-a spus că sunt suspendat dacă nu îmi retrag cererea de înscriere pentru funcţia de prim-ministru.

„Am luat acest partid de la zero”

-    Câţi membri are UNPR-ul la Botoşani? Că se vorbea că au plecat 300, 400, 500, că au demisionat când a plecat Liviu Câmpanu.
-    Păi vedeţi, din punct de vedere organizatoric, am luat acest partid de la zero. În ce constă aceasta? Pentru că a trebuit să vin şi să vedem care membri au mai rămas pentru că nu mai aveam nici o evidenţă a acestor membri şi atunci am luat-o din om în om, am început să discut cu ei, să organizez din nou acele filiale în comune şi am reuşit acum să avem în comune 14 filiale, deci în 14 comune există filiale ale UNPR-ului.

-    Dar la municipiul Botoşani aveţi filială?
-    La Botoşani, după ce obţinem spaţiul, ţinem acum o adunare să vedem într-adevăr ce membri mai sunt.

-    Şi aveţi vreun aspirant la funcţia de preşedinte pe municipiul Botoşani?
-    Păi vedeţi, situaţia se schimbă prin venirea d-lui Câmpanu pentru că, dvs. nu ştiţi, atunci la conferinţă când l-aţi întrebat pe dl. preşedinte Oprea „cu dl. Bahrin ce s-a întâmplat, nu a fost contactat?” vă contrazic acum, puteam să o fac atunci. În momentul în care eu am fost numit preşedinte interimar al UNPR-ului, deci după câteva zile, am stat personal de vorbă cu dl. Bahrin.

„Aceste sarcini erau de pe timpul comuniştilor”

Domonco 3-    Dar aţi reuşit să îl găsiţi că nu îl găsea mai nimeni în perioada respectivă?
-    Eu am reuşit să-l găsesc, deci acest aspect puteţi să îl discutaţi cu d-lui dacă credeţi că eu mint. Deci i-am propus ca în cadrul conferinţei să vină şi el cu oamenii cei care şi-au dat demisia, să vină să fie contracandidatul meu. D-lui a spus că are ceva probleme personale şi nu a venit, dar a afirmat că mă sprijină, sprijinul referindu-se la discuţiile cu ceilalţi colegi din partid.

-    Să trecem de la alegerile din partid, la cele din exteriorul partidului. La anul va fi scrutinul la locale, care este ţelul dvs. la Botoşani?
-    Nu vorbim de un ţel. Intenţiile mele nu le pot spune clar sub aspectul acesta „ne propune să”. Aceste sarcini erau de pe timpul comuniştilor, „ne propunem să obţinem patru posturi de, cinci-şapte de nu ştiu ce”.

-    Ei, dar un plan de bătaie trebuie să aveţi.
-    Adaptăm şi adoptăm cele mai multe metode pentru a învinge.

-    Dar o să aveţi, de exemplu, candidat la Consiliul Judeţean sau candidaţi împreună cu PDL pe listă comună?
-    Situaţia politică este atât de schimbătoare încât orice alternativă sau orice propunere de acest fel deocamdată nu-şi are rostul.
-    Dar în plan personal dvs. vă doriţi sau vă gândiţi la un mandat de consilier local, de parlamentar, doriţi să candidaţi la Primărie?
-    Deocamdată să vedem organizaţiile din comune, nu mi-am propus un ţel precis.

„Atunci mi-i greu să mă descurc şi atunci solicit ajutorul d-lui Conţac”

-    Vă sfătuiţi des cu Constantin Conţac?
-    Da, cât se poate.

-    Vă este folositoare prietenia, relaţia cu d-lui?
-    Bineînţeles, e un om capabil, am avut şi am foarte mult de învăţat. Eu văd altfel politica, o văd ca o colaborare între membrii tuturor partidelor, indiferent de stânga sau dreapta, adică toţi dorim binele cetăţenilor. Mie greu să mă strecor printre aceste obstacole pentru că felul meu de a lupta este fair-play, dar alţii mă atacă pe la spate şi atunci mi-i greu să mă descurc şi atunci solicit ajutorul d-lui Conţac.
-    UNPR în sondaje este dat cu 1%. Sau e doar o afirmaţie asta?
-    Păi e o afirmaţie tendenţioasă.

-    Ei, nu e tendenţioasă, e rezultatul unui sondaj de opinie.
-    Decât membri mulţi, mai bine puţini şi de calitate, eu merg pe acest principiu.

Interviu realizat de Sergiu BĂLĂŞCĂU
FLASH INTERVIU Radu Grigoraș: La alegerile următoare vom avea o proporție de minimum 50% pe locuri eligibile pentru tineri
Schimbarea survenită în urma Biroului Politic Județean (BPJ) al Partidului Național Liberal în ceea ce-l privește pe liderul tinerilor nu este numaidecât una de persoane. Se dorește a fi o schimbare și de viziune, atitudine, mentalitate, dar și o (re)ascultare a vocilor tinere din partid.
Între Covid și (can)Cer, ultimul INTERVIU cu Gelu Tofan, cu moartea pe umeri: Omul care plănuia o mare sărbătoare, scotocea arhive și lucra la cartea neamului său
Entuziast, neobosit, încrezător. Așa era, la finalul lunii mai, omul de afaceri Gelu Tofan. Trecuse printr-o formă dură de Covid, dar nu știa atunci că trupul îi fusese invadat de un dușman și mai crunt: cancerul. Avea să afle în august. Iar în octombrie s-a stins. Discret, fără zarvă, așa cum i-a fost viața din ultimii ani, ani petrecuți mai mult în aerul sătucului natal.
INTERVIU Liviu Ștefan, director Nova Apaserv: Nu vom scăpa foarte repede de avarii, practic nu avem cum / Situația este mult, mult mai complicată decât pare din afară
Apa curge paradoxal la SC Nova Apaserv SA. O companie aflată luni la rând aproape de intrarea în faliment reprezintă în continuare un fel de perlă a coroanei pentru mediul politic botoșănean, partidele încercând să își bage prin tot felul de metode oameni în funcțiile de conducere.
Diana Turcu, de la fetița cu trompetă la violonista îndrăgostită de Enescu: Sufletul rămâne întotdeauna acolo unde te-ai născut / Suntem sclavii muzicii, de aceea avem degetele rupte, chinuite, diforme…
Botoșani, Iași, Weimar, Zürich. Fiica unui artist trompetist și a unei soliste talentate. Îndrăgostită de Enescu și de perfecțiunea lui Heifetz, cu al cărui elev și-a perfecționat tehnica mâinii stângi.
INTERVIU Răzvan Rotaru, dezvăluiri din postura de lider de partid: Sunt câțiva primari care deja ne-au căutat / Era supărarea asta, asta-mi spusese Doina în partid, că dacă facem acum stadionul câștigă Flutur PrimăriaGALERIE FOTO 
Pe 19 septembrie 2021 se naște oficial Alianța pentru Patrie (APP), un nou partid în România asumat public de Codrin Ștefănescu, dar condus de facto de Liviu Dragnea. Ambii plecați din PSD. Pe 11 octombrie 2021, botoșăneanul Răzvan Rotaru anunța pe Facebook că pune umărul la înființarea APP Botoșani, alături de Tamara Ciofu și Costică Macaleți. Toți trei plecați din PSD. 
Urmașul lui Grigore Antipa, academicianul din Ungurenii Botoșanilor: Astăzi ”ne-am democratizat”, iar dascălul trebuie să fie foarte atent, să nu ajungă să i se ”interzică” intrarea la ore
S-a născut pe 21 septembrie 1940, într-un sat cu oameni destoinici, demni și harnici. Este membru al Academiei Române și conduce Institutul de Biologie al celui mai înalt for academic. A fost, vreme de un sfert de secol, directorul celui mai mare muzeu de științe naturale din țară, care poartă și numele savantului Grigore Antipa.
Ștefan Teișanu: Diferența dintre discursul iubitor de cultură și realitate e uriașă / Faptul că Botoșaniul nu are nicio strategie culturală este de neînțeles
De opt ani, în România se vorbește despre Nord. De opt ani, sfârșitul verii adună în Nord turiști din toate zările. Concerte, conferințe, ateliere, ciclism, tenis, teatru, filme, tur ghidat, campanii de răsunet național, istorii și perspective, lansări de carte și recuperări culturale…
Botoșănean de 23 de ani, ofițer în Forțele Navale Române! A absolvit Academia șef de promoție, unul dintre cei mai tineri ingineri în electromecanică navală, din România – VIDEO
Un tânăr care strălucește la propriu. Primul contact înseamnă o strângere fermă de mână, o privire pătrunzătoare din care răzbate inteligența și un șuvoi de energie pozitivă.
Claudia Țilia, tânăra care (ne) vede cu ochii minții: Pe străzile din Botoșani, șoferii nu sunt familiarizați să dea prioritate bastonului alb
Claudia Țilia este nevăzătoare, însă a dezvoltat un altfel de văz. Curajul și determinarea, dar mai ales firea artistică au făcut-o să înțeleagă viața mai repede și poate mai dur decât noi, cei care nu mai știm să acordăm vederii frumusețea pe care o merită.
Loading...
Olimpicul din Botoșani care nu a dat Bac-ul, dar va studia la Paris: Nu diplomele sunt trebuințele necesare, ci anii de muncă asiduă, de studiu, de învățare
La 19 ani, are o viziune asupra vieții și a lumii pe care și-o asumă cu înțelegerea celui care știe că viitorul aparține îndrăzneților.
Vocea parlamentarului: Alexandra Huțu, deputat la 32 de ani între (ne)secrete și ascensiune fulminantă în carieră: Trebuie să fac anumite compromisuri / La momentul acela efectiv îmi tremurau mâinile VIDEO
Botoșăneanul începe un ciclu de interviuri despre activitatea parlamentarilor botoșăneni. Știm că foarte mulți dintre dvs. vă întrebați, și pe bună dreptate, ”ce fac senatorii și deputații pe care i-am trimis la București”.
Radu Ciobănașu: Ca artist, la Londra m-am simțit foarte protejat, respectat, mi s-au creat toate condițiile pentru ca eu să pot face performanțăFOTO&VIDEO
În luna iunie, Radu Ciobănașu s-a aflat în Londra, pe platourile de filmare ale unui celebru serial de televiziune, ”The Power”, realizat după cartea cu același nume a autoarei Naomi Alderman. Prilej de taifas și de mărturisiri. Despre film și teatru în pandemie, despre artă ca terapie și descătușare sufletească, povești cu Improvisneyland, dar și despre România care pulsează în inima Londrei.  
INTERVIU Cosmin Andrei la 8 luni de mandat - Evaluarea corectă o facem după 4 ani / Am o problemă și o frustrare cu... - VIDEO
Municipiul Botoșani are parte de un primar tânăr și determinat să facă lucruri notabile pentru comunitate. Sau, cel puțin, asta ne-a promis Cosmin Andrei în campania electorală, una total atipică, predominată de încrâncenare politică pe fondul unei crize sanitare fără precedent.
CULISELE negocierilor viceprimarului pentru care un singur vot a făcut diferența: Am plecat din PSD pe ușa din față / A fost o înțelegere pentru funcții VIDEO
Alegerile locale din 27 septembrie 2020 vor rămâne în memoria colectivă a electoratului botoșănean prin mai multe premiere, primarul fiind ales la o diferență de 16 voturi față de principalul competitor și ”politicieni de meserie” devansați de persoane abia intrate în poltitică. Dar mai avem și un consilier local intrat în plen grație unui singur alegător din municipiu. Și propulsat viceprimar într-un plan gândit pe termen lung și eșuat la scurt timp după negocierile de culise.
Loading...
Raluca Curelariu, consilierul USR cu loc important la masa negocierilor: Nu avem o majoritate clară în CL și sunt încântată de acest aspect / Nu trebuie să îi transmit eu lui Andrei că nu votez într-un fel FOTO&VIDEO
Uniunea Salvați România – Filiala Județeană Botoșani a obținut pentru prima dată în istoria județului două locuri la masa dezbaterilor, în Consiliul Local Botoșani, forul care practic adoptă hotărâri cu impact pentru municipiul reședință de județ.
Diana, frumoasa botoșăneancă cu gropițe, care s-a hotărât să fie actriță: M-am aruncat în marea asta și m-am rugat să iasă ceva GALERIE FOTO
Diana Rotaru este o tânără de 23 de ani care a plecat prin țară și ai cărei părinți încă se întreabă când le-a crescut fata.
Mircea CARP, martor al unei fabuloase istorii: Tot orașul era într-o mare agitație, temutul și faimosul Coroiu dispăruse fără urmă cu o noapte în urmă
Povești din Botoșanii de odinioară cu fostul director de la Europa Liberă.
Claudia ȚILIA: Dacă societatea ne stigmatizează, e pentru că alții înaintea noastră au întărit această atitudine prin felul în care s-au comportat
Supranumele care i se potrivește ar fi acela de învingătoare. A studiat Psihologia, iar în prezent urmează un master la Psihologie Judiciară, dar în paralel este și studentă la Filosofie. A scris o carte care va deveni, de bună seamă, un instrument pentru literatura de specialitate. Pentru că, înainte de a ne preda lecții, Claudia Țilia ni se oferă drept exemplu.
Prof.univ.dr. Corneliu IAȚU: Familia Pillat a fost ca o aură pentru Miorcani / Tatăl meu a fost primul salvator miner cu atestat din județul Botoșani
Vă oferim astăzi o călătorie. Prin viața unui om, prin locuri de aproape și de departe. Vă oferim, de asemenea, o perspectivă nouă asupra unui Botoșani care mai poate încă exploata uriașele bogății, de la pământ și apă, până la trecutul atât de prețios. Nu în ultimul rând, aducem prin acest interviu un omagiu poetului Ion Pillat, de la a cărui naștere se împlinesc astăzi, 31 martie, 130 de ani.
Monica PILLAT: Norocul meu a fost să mă nasc într-o familie ale cărei doamne mi-au devenit modele de nobleţe sufletească, dar şi de imaginaţie creatoare
Destinul familiei Pillat se identifică, din multe puncte de vedere, cu istoria dureroasă a ultimului veac românesc, dar se înscrie și într-o jertfelnicie creștină care, trebuie să recunoaștem, cu greu mai poate fi înțeleasă în zilele noastre.
Spuneti simplu sofer. Poate avea 100de titluri tot sofer ramane
5 martie 2011, 22:09
Sondaj
Sunteți de acord cu accesarea de către Primăria Botoșani a unui credit de 13 milioane de euro pentru cofinanțarea proiectului european privind refacerea căii de rulare și cumpărarea unor tramvaie noi?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Dacă nu ai credință, nu poți face această lucrare. Doar nădăjduind în mila lui Dumnezeu îi putem ajuta pe cei care ne solicită sprijinul. Eu nu fac nimic deosebit. Aici e lucrarea lui Dumnezeu!”,Vlad Plăcintă, preș ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9490 lei
USD
Dolarul SUA
4.3853 lei
CHF
Francul elveţian
4.7366 lei
GBP
Lira sterlină
5.8544 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8663 lei
XAU
Gramul de aur
253.3079 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2474 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3432 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1350 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4429 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1925 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6655 lei
Vremea
astăzi
Botosani
0.7 o C
Dorohoi
1.6 o C
Bucecea
0.0 o C
Darabani
1.2 o C
Saveni
1.6 o C
Ştefăneşti
0.0 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.