Interviuri
INTERVIU Ovidiu Portariuc : „Nu totul se reduce la bani”
Ovidiu Portariuc reprezintă una dintre surprizele alegerilor interne desfăşurate vara aceasta în PSD Botoşani. El a reuşit să dobîndească o funcţie de vicepreşedinte într-o competiţie cu mulţi social-democraţi mult mai titraţi. S-a înscris în partid prin 2002, însă pînă prin urmă cu doi-trei ani a activat mai mult la Bucureşti unde şi-a făcut studiile. Este absolvent de ASE şi Psihologie şi ocupă funcţia de director de dezvoltare la SC Multiagra SRL, o afacere de familie bazată pe agricultură ecologică şi care anul trecut a avut o cifră de afaceri de circa 500.000 de euro. Primul job l-a avut la 20 de ani, cînd a lucrat la o firmă chineză de import-export, după care a activat ca agent la bursa de valori. Este fiul fostului consilier judeţean PSD Gheorghe Portariuc.

„N-am avut niciodată afaceri cu statul”

-    Faci şi politică, şi afaceri. Unde este mai greu, unde este mai uşor?
-    Am intrat direct în subiect... Păi afaceri pot să zic că fac de ceva timp, în politică încă sînt începător, de foarte scurt timp am intrat în domeniul ăsta. E greu în ambele domenii, e şi greu, e şi frumos în acelaşi timp. Dacă e să privim spre afaceri, au fost perioade şi mai bune, şi mai grele, acum putem însă spune că, privind în urmă, este una din cele mai grele perioade din ultimii 15 ani. Cam de 15 ani pot să spun că m-am implicat în această afacere. Este un business de familie început prin 1992-1993. Ştiu de la început cît de greu a fost. În ce priveşte rolul politic, sînt la început, vom vedea cît de greu va fi.
-    Sînt două chestiuni care teoretic ar trebui să fie separate, politica şi sectorul economic, dar, din nefericire, la noi se împletesc foarte mult. De ce depinde atît de mult economicul de politic în România, în Botoşani mai ales?
-    În primul rînd am să spun care este poziţia mea şi punctul meu de vedere şi faptele o pot demonstra. N-am avut niciodată tangenţe cu statul, n-am avut niciodată afaceri cu statul şi mi-am propus să nu fac niciodată. Şi aici presa poate chiar să urmărească dacă...

„Sînt indivizi care au intrat în politică cu mîna în buzunar şi au ieşit din politică cu vile”

-    Eu chiar vroiam să întreb de ce nu vă băgaţi la lapte-corn, de exemplu?
-    Tocmai din acest motiv, pentru că sînt sigur că vor exista interpretări, şi nu pozitive, şi atunci nu are sens să... Din contră, pentru noi este o provocare de a reuşi în mediul privat, care este foarte concurenţial şi aşa realizezi şi îţi dai seama că produsul tău este bun, dacă rezistă în mediul privat. Tocmai de asta mi-am propus să nu am nici un fel de afaceri cu statul. În ce priveşte conexiunea între cele două, e clar că sînt împletite, dar în sensul că domeniul politic ar trebui să ajute prin politici sectorul economic pentru că el trasează politicile publice de dezvoltare şi inclusiv strategiile de dezvoltare şi atunci domeniul economic îşi poate planifica dezvoltarea urmînd aceste politici. În ceea ce priveşte nuanţa întrebării care am sesizat-o, eu nu pot să mă pronunţ pentru că nu urmăresc asemenea lucruri. În principiu nu sînt de acord ca oamenii care sînt implicaţi în politică să aibă afaceri cu statul în acelaşi timp.
-    Afirma fostul preşedinte de la PSD Botoşani Constantin Conţac în urmă cu ceva ani, că oamenii care nu au bani „rupţi în fund” cum spunea d-lui, nu prea au ce căuta politică. Eşti de aceeaşi părere? Sau cîtă dreptate avea el în ceea ce spunea pentru că tu faci şi politică, şi afaceri?
-    Eu n-aş fi atît de radical, dar există un mic adevăr în afirmaţia d-lui dacă e să ne uităm în sistemul politic european. În ce sens sînt de acord? Eu sînt adeptul sistemului vechi, britanic, în care, în momentul în care intrau în politică, oamenii depuneau o sumă prin care arătau că nu sînt interesaţi de avantajele materiale înainte, ci o fac doar pentru a ajuta comunitatea şi ca funcţie de reprezentare. Pe de altă parte, nu poţi să limitezi accesul cuiva, mai ales în ziua de astăzi, pentru că societatea între timp a evoluat, nu mai sîntem acum 200 de ani, nu poţi să limitezi accesul într-o funcţie publică sau de reprezentare după criterii materiale pentru că, poate fi un foarte bun specialist. De asta spun că, în viziunea mea ar trebui cumva mixate aceste lucruri. Adică, partidele să aibă atît oameni profesionişti, fără a se ţine cont de partea materială, dar şi oameni care au realizat cîte ceva în mediul privat şi au intrat apoi în politică. Există şi exemple opuse în care, într-adevăr, sînt indivizi care au intrat în politică cu mîna în buzunar şi au ieşit din politică cu vile, maşini, proprietăţi, ş.a.m.d.
„Funcţia de vicepreşedinte şi pentru mine a fost o surpriză”

-    Ai puţin peste 30 de ani şi eşti deja vicepreşedinte la un partid puternic la nivel judeţean şi naţional. Lumea se întreabă cum ai reuşit?
-    Sincer spun, şi pentru mine a fost o surpriză. A fost o provocare, mi-am depus candidatura, am discutat cu cîţiva colegi, le-am spus cam ce intenţionez să fac, am o oarecare activitate în PES Activists, un ONG european în care lucrează membrii partidelor socialiste din Europea şi care promovează valorile de stînga europene, le aduce mai aproape de oameni, nu le lasă doar la nivel teoretic, conceptual şi împreună cu un grup de prieteni din Bucureşti, de aproape doi-trei ani sîntem implicaţi în această mişcare. Practic, aşa am reuşit să mă apropii de mişcarea social-democrată, am călătorit afară, în Spania, în Franţa, în Germania, am văzut ce înseamnă social-democraţia şi socialismul european şi acolo trebuie să ajungem şi noi şi de asta am făcut pasul ăsta.

familia Portariuc

Eu cred că România are nevoie de stînga acum pentru că stînga înseamnă modernizare, solidaritate, un concept care la noi şi-a pierdut mult din conţinut, dreapta înseamnă conservatorism, rămînere în tiparele existente. Am prezentat aceste lucruri colegilor, i-am rugat să mă susţină şi, surprinzător, deşi iniţial nu am crezut că am şanse -  am crezut că voi candida, va fi o încercare -  a fost o surpriză pentru mine şi cu atît mai mult mă obligă de acum încolo avînd în spatele votul a aproape 75 din colegii din Consiliul Judeţean, nu trebuie să îi dezamăgesc, nu degeaba m-au trimis acolo şi prin acţiunile care urmează să le fac, atît la nivel local, cît şi în ţară, cît şi acţiuni cu partidele din afară, partidele socialiste europene, să reuşim să aducem un plus de valoare organizaţiei Botoşani.

-    O bună parte a populaţiei percepe oamenii din mediul de afaceri care intră în politică la modul „d-le, vine ăsta să se mai îmbogăţească puţin”. Cum ai să reuşeşti să demontezi credinţa asta a multor oameni?
-    Aici mă întorc la ce am spus şi adineauri. E problema de mentalitate care ne urmăreşte de ceva ani. Aici e o greşeală pentru că tot timpul s-a amestecat mediul de afaceri, diverse categorii de oameni de afaceri, unii care au reuşit să acumuleze ceva corect, plătind impozite, dezvoltînd afaceri de la 0 şi care au reuşit să cîştige ceva şi oameni de afaceri care au mers pe alte căi, pe alte drumuri şi au ajuns cam la acelaşi nivel. Fiind amestecaţi, lumea nu distinge şi nu face diferenţă între ei şi atunci, imaginea asta negativă de care beneficiază, se răsfrînge asupra întregii categorii.

„Tatăl meu (...) s-a retras definitiv, adică nu îl mai interesează activitatea politică”
-    Tatăl tău a fost un om relativ cunoscut în PSD, a fost şi consilier judeţean. Este un avantaj sau un dezavantaj?
-    Cred că a fost un avantaj pentru notorietate în cadrul partidului şi acum cînd am dobîndit funcţia de vicepreşedinte, pentru că am vorbit cu cei din generaţia mea, care mă cunosc şi le-am spus ce vreau să fac. Am vorbit însă şi cu cei mai în vîrstă, care l-au cunoscut şi pe el şi mi-au spus că îmi acordă încrederea lor. Tatăl meu, menţionez în acelaşi timp, că s-a retras definitiv, adică nu îl mai interesează activitatea politică.
-    Pe de altă parte, se poate să ţi se reproşeze că „ăsta e băiatul lui ăla, i-a deschis drumurile, el îl ajută, îl manevrează cumva din spate”.
-    Asta se va vedea ulterior pentru că el a avut cu totul alt drum şi a rămas în partea de business, deci nu, la modul cel mai serios, nu este implicat absolut deloc. A încercat, dar mi-a spus că nu este pentru el politica, nu e o pasiune şi s-a întors la prima pasiunea.

„Nimeni nu părăseşte zona asta, care este o zonă de confort”

-    Pentru tine o să fie oare o pasiune?
-    Eu încerc. Am zis că îmi propun o perioadă. Dacă oamenii consideră că am ceva de spus şi pot să îi reprezint şi pot să fac ceva pentru Botoşani şi pentru zona asta, foarte bine, dacă nu, m-am retras, mă întorc din nou în zona de business şi îmi văd de viaţa mea pentru că nimeni nu părăseşte zona asta, care este o zonă de confort, o zonă de anonimat, de linişte, în care îţi vezi de afacerile tale. De ce ai părăsi-o ca să te arunci într-o lume în care dintr-o dată eşti descoperit, eşti vulnerabil, te expui public? Pentru ce?

Portariuc jr.-    Pentru bani publici, de exemplu.
-    Da, dar eu am menţionat că nu voi face niciodată afaceri cu statul şi în momentul în care cineva va sesiza şi va spune „d-le, ai promis chestia asta”, vorbim atunci, dar vă spun că nu mă interesează pentru că, pînă la urmă, nu totul se reduce la bani.

„Mi-aş dori să reprezint (...) interesele Botoşaniului la nivel central”

-    Unde te vezi peste, să zicem, trei ani? Politic vorbind...
-    E greu de anticipat pentru că mediul politic la noi este foarte impredictibil. Eu mi-aş dori să pot să ajung să reprezint într-un fel sau altul, într-o structură sau alta, interesele Botoşaniului la nivel central, ţinînd cont că 10 ani din viaţă i-am petrecut acolo, unde mi-am făcut studiile, mi-am făcut şi foarte mulţi prieteni şi e bine de ştiut că orice iniţiativă locală sau orice interes local nu pot fi promovate mai departe dacă nu există o anumită bază şi un anumit sprijin care să te ajute să poţi concretiza acele proiecte.
-    Ţi-au folosit la ceva în practică lucrurile teoretice pe care le-ai învăţat la facultate?
-    Destul de puţin, pentru că la noi este o economie atipică, dar nu pot să spun că nu îţi folosesc. Îţi folosesc ca viziune de dezvoltare a unei afaceri, ca şi control, din punctul acesta de vedere îţi sînt folositoare. A trecut perioada cînd se puteau face afaceri empiric, perioada de boom, mai ales din anii ’90, acea perioadă de acumulare primitivă de capital. Lucrurile s-au aşezat, a venit capitalul străin, au venit proceduri foarte bine fixate, concurenţa este foarte dură, de acum încolo rămîn doar cei care reuşesc să anticipeze foarte corect, să facă calcule riguroase, adică se intră într-o economie normală, a trecut timpul speculaţiilor şi a afacerilor făcute după ureche.

Interviu realizat de Sergiu BĂLĂŞCĂU 


INTERVIU Andreea Cujbă, designerul vestimentar de la Botoșani care ne menține în tendințe: Ce purtăm în seara de Revelion? Care este culoarea anului 2022? Ce aruncăm din dulap?GALERIE FOTO
Este tânără, frumoasă și elegantă. Este un etalon vestimentar pentru multe dintre doamnele și domnișoarele din Botoșani care țin la imaginea lor. Andreea Cujbă este creatorul de modă botoșănean cu o ascensiune rapidă în ultimii cinci ani.
INTERVIU Oana Pușcașu: Botoșani este un oraș magnific, cu valori în domeniul artelor, cu oameni pe care îi iubesc - VIDEO concert de Crăciun Cheia Sol
La 35 de ani, Oana Pușcașu își păstrează proaspătă copilăria, construind în Botoșani o poveste care împletește inocența cu talentul, disciplina cu performanța.
INTERVIU Simona Radiș: Mai este nevoie de un aur olimpic pentru a deveni cunoscută la nivelul pe care mi-l doresc VIDEO
În luna iulie a acestui an botoșăneanca Simona Radiș a câștigat medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Tokyo. În aceste zile sportiva cu care întreg județul se mândrește se află în cantonament, se pregătește din greu pentru a triumfa din nou.
FLASH INTERVIU Botoșăneanca Raluca Olaru, în fața elevilor de la Liceul Sportiv: Mă gândesc că o să câștig și atât  - FOTOGALERIE
Cu multă ambiție, Raluca Olaru a reușit să câștige trei medalii de aur la Campionatele Mondiale de haltere din luna mai.
Povestea fascinantă a dirijorului Victor Dumănescu: Fiu de preot, născut în refugiu, căsătorit cu o botoșăneancă și îndrăgostit iremediabil de muzică
Vineri, 17 decembrie, sub bagheta dirijorului Victor Dumănescu, pe scena Filarmonicii ”George Enescu” din Botoșani se va cânta Rachmaninov. Iar melomanii vor avea parte și de o primă audiție a unei lucrări excepționale.
Octavian Lup: Publicul este interesat de ceea ce se ascunde în spatele sunetelor, să vadă ce are omul acela în inimă atunci când cântă - FOTO&VIDEO
De-a lungul anilor a revenit constant pe scena de la Botoșani. A cântat alături de orchestra Filarmonicii ”George Enescu”, sub bagheta celor mai cunoscuți dirijori români: Tiberiu Oprea, Cristian Oroșanu, Petronius Negrescu, Bogdan Chiroșcă, Ilarion Ionescu-Galați, Matei Pop.
Constantin Iftime: Eu nu vreau un memorial al victimelor, un loc în care să mă duc cu lumânări / Vreau să se spună: Hai la muzeul acela trăsnit de la Botoșani FOTO&VIDEO
La Botoșani se va deschide primul muzeu al comunismului din România. Muzeului vieții cotidiene în comunism (MuViCC) ar trebui să devină o instituție de cunoaștere a istoriei recente, un obiectiv turistic important în zona de Nord-Est a României și, nu în ultimul rând, un segment important din viața socială a orașului Botoșani. Și asta întrucât, printre anexele muzeului ar exista și un spațiu adecvat petrecerii timpului liber al tinerilor.
Raul Chiș: Dacă ar fi trăit Ceaikovski pe vremurile noastre, ar fi dat în judecată Filarmonica / Noi trebuie să dezvoltăm societatea, nu să o îndobitocimFOTO
Despre ce înseamnă să conduci orchestra într-un oraș care încă mai plătește tribut unui provincialism ce se complace în gloria înaintașilor. Despre act artistic de la intenție la atenție, despre oameni și muzică, public și mari artiști. Într-un interviu cu un tânăr de 38 de ani care pare să aducă Filarmonicii ”George Enescu” Botoșani exact ceea ce începuse să îi lipsească cel mai mult: prospețimea, curajul, strălucirea.
Ada Lupu: Rolul din serialul ”Vlad” mi-a adus multă bucurie / Nu joc nimic în viață, e o prejudecată oribilă că actorii sunt buni mincinoși
Are carismă, prospețime, dar și un aer ușor desuet care o duce, într-un fel fermecător și incitant, către un ludic neprelucrat, autentic și simplu. Ada Lupu este o apariție care stârnește privirea, indiferent că o vezi pe scenă sau pe aleile vreunui oraș tomnatic.
Loading...
INTERVIU în MIȘCARE: Urban Serv a scăpat de atâția oameni încât a rămas cu birouri libere și vrea să-și deschidă incubator de afaceri - VIDEO & GALERIE FOTO
Societatea comercială Urban Serv este condusă în ultimul an de către un director tânăr care preferă să lucreze mai degrabă în garaj alături de oameni, decât să semneze hârtii la birou. De cele mai multe ori, actele sfârșesc a fi semnate pe capote de mașini.Înainte de actualul director, un alt tânăr a început o campanie de eficientizare a personalului și s-a ajuns în situația în care compania are mai multe birouri decât... salariați.
FLASH INTERVIU cu fostul luptător de la ”Acțiuni Speciale” numit director la compania de transport public a orașului: M-am izbit de anumite mentalități obtuzeVIDEO
Patru până la șase luni este deocamdată mandatul maxim al lui Andrei Turcoman, din postura de director interimar al SC Eltrans SA. Un tânăr de 35 de ani care vine în companie cu un suflu nou și cu dorința de a îmbunătăți serviciile oferite botoșănenilor. Cel puțin declarativ.
FLASH INTERVIU Radu Grigoraș: La alegerile următoare vom avea o proporție de minimum 50% pe locuri eligibile pentru tineri
Schimbarea survenită în urma Biroului Politic Județean (BPJ) al Partidului Național Liberal în ceea ce-l privește pe liderul tinerilor nu este numaidecât una de persoane. Se dorește a fi o schimbare și de viziune, atitudine, mentalitate, dar și o (re)ascultare a vocilor tinere din partid.
Între Covid și (can)Cer, ultimul INTERVIU cu Gelu Tofan, cu moartea pe umeri: Omul care plănuia o mare sărbătoare, scotocea arhive și lucra la cartea neamului său
Entuziast, neobosit, încrezător. Așa era, la finalul lunii mai, omul de afaceri Gelu Tofan. Trecuse printr-o formă dură de Covid, dar nu știa atunci că trupul îi fusese invadat de un dușman și mai crunt: cancerul. Avea să afle în august. Iar în octombrie s-a stins. Discret, fără zarvă, așa cum i-a fost viața din ultimii ani, ani petrecuți mai mult în aerul sătucului natal.
INTERVIU Liviu Ștefan, director Nova Apaserv: Nu vom scăpa foarte repede de avarii, practic nu avem cum / Situația este mult, mult mai complicată decât pare din afară
Apa curge paradoxal la SC Nova Apaserv SA. O companie aflată luni la rând aproape de intrarea în faliment reprezintă în continuare un fel de perlă a coroanei pentru mediul politic botoșănean, partidele încercând să își bage prin tot felul de metode oameni în funcțiile de conducere.
Loading...
Diana Turcu, de la fetița cu trompetă la violonista îndrăgostită de Enescu: Sufletul rămâne întotdeauna acolo unde te-ai născut / Suntem sclavii muzicii, de aceea avem degetele rupte, chinuite, diforme…
Botoșani, Iași, Weimar, Zürich. Fiica unui artist trompetist și a unei soliste talentate. Îndrăgostită de Enescu și de perfecțiunea lui Heifetz, cu al cărui elev și-a perfecționat tehnica mâinii stângi.
INTERVIU Răzvan Rotaru, dezvăluiri din postura de lider de partid: Sunt câțiva primari care deja ne-au căutat / Era supărarea asta, asta-mi spusese Doina în partid, că dacă facem acum stadionul câștigă Flutur PrimăriaGALERIE FOTO 
Pe 19 septembrie 2021 se naște oficial Alianța pentru Patrie (APP), un nou partid în România asumat public de Codrin Ștefănescu, dar condus de facto de Liviu Dragnea. Ambii plecați din PSD. Pe 11 octombrie 2021, botoșăneanul Răzvan Rotaru anunța pe Facebook că pune umărul la înființarea APP Botoșani, alături de Tamara Ciofu și Costică Macaleți. Toți trei plecați din PSD. 
Urmașul lui Grigore Antipa, academicianul din Ungurenii Botoșanilor: Astăzi ”ne-am democratizat”, iar dascălul trebuie să fie foarte atent, să nu ajungă să i se ”interzică” intrarea la ore
S-a născut pe 21 septembrie 1940, într-un sat cu oameni destoinici, demni și harnici. Este membru al Academiei Române și conduce Institutul de Biologie al celui mai înalt for academic. A fost, vreme de un sfert de secol, directorul celui mai mare muzeu de științe naturale din țară, care poartă și numele savantului Grigore Antipa.
Ștefan Teișanu: Diferența dintre discursul iubitor de cultură și realitate e uriașă / Faptul că Botoșaniul nu are nicio strategie culturală este de neînțeles
De opt ani, în România se vorbește despre Nord. De opt ani, sfârșitul verii adună în Nord turiști din toate zările. Concerte, conferințe, ateliere, ciclism, tenis, teatru, filme, tur ghidat, campanii de răsunet național, istorii și perspective, lansări de carte și recuperări culturale…
Botoșănean de 23 de ani, ofițer în Forțele Navale Române! A absolvit Academia șef de promoție, unul dintre cei mai tineri ingineri în electromecanică navală, din România – VIDEO
Un tânăr care strălucește la propriu. Primul contact înseamnă o strângere fermă de mână, o privire pătrunzătoare din care răzbate inteligența și un șuvoi de energie pozitivă.
Claudia Țilia, tânăra care (ne) vede cu ochii minții: Pe străzile din Botoșani, șoferii nu sunt familiarizați să dea prioritate bastonului alb
Claudia Țilia este nevăzătoare, însă a dezvoltat un altfel de văz. Curajul și determinarea, dar mai ales firea artistică au făcut-o să înțeleagă viața mai repede și poate mai dur decât noi, cei care nu mai știm să acordăm vederii frumusețea pe care o merită.
Acest om nu va face nimic pentru Botosani. El nici nu si-a dorit sa iasa primar. Candidatura lui la primaria Botosani a fost o trambulina de imagine pentru ca intentiona sa prinda un mandat de parlamentar. In consecinta si se vede asta din primele luni de mandat, e nepregatit pentru aceasta functie. Dar are un tupeu fantastic de a-si pune oamenii cunoscuti spusi si prieteni in functii, are tupeu de a cheltui banii publici pentru firmele care ii sunt fidele dpv politic. Sa fim seriosi, oameni buni. Acest om nu va fi retinut niciodata ca a fost primar al Botosaniului. Nu va face nimic. Are, e drept si un mare handicap ca vine dupa domnul Flutur care a fost si este foarte iubit de botosaneni dar nici nu are pregatirea si experienta necesara de a administra un oras. Poate era bine sa inceapa mai intai cu o functie de consilier, cu una de viceprimar si apoi mai incoli primar. Mai invata in timpul asta un pic de administratie. A iesit datorita partidului dar se va manji din pacate urat pana la finele mandatului.
12 februarie 2013, 19:49
Felicitari tinere! Sa nu te dezici niciodata de preceptele economice si financiare promovate de socialismul modern!
15 iunie 2012, 08:02
Sondaj
Ați beneficiat de primă cu ocazia sărbătorilor de iarnă
Da
Nu
Nu lucrez
Declaraţia zilei
Noi, comisarii Gărzii Naționale de Mediu, am declanșat acțiunea spontană de protest, astăzi, 13 ianuarie 2022. Oprim pentru 2 ore toate activitățile de inspecție și control. Protestăm împotriva discriminării salariale, a ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
14 ianuarie 2022
EUR
Euro
4.9432 lei
USD
Dolarul SUA
4.3142 lei
CHF
Francul elveţian
4.7342 lei
GBP
Lira sterlină
5.9246 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7872 lei
XAU
Gramul de aur
252.8267 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2394 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3928 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1360 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4542 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2018 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6643 lei
Vremea
astăzi
Botosani
3.9 o C
Dorohoi
-2.0 o C
Bucecea
4.8 o C
Darabani
-2.4 o C
Saveni
-1.0 o C
Ştefăneşti
-1.4 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.