Interviuri
INTERVIU Verginel Gireadă : „Să meargă Ţurcanu la Senat şi eu la deputaţi”
Primarul de Mihai Eminescu este unul dintre cei mai puternici, dar şi ce mai controversaţi din judeţ. După cîteva încercări eşuate de a deveni consilier local, în 2004 a bătut şi PSD, şi PD-ul de atunci şi a cîştigat Primăria. Localitatea s-a transformat încet-încet într-un fief liberal, astfel încît în 2008 şi-a spulberat contracandidaţii, înregistrînd un scor de aproximativ 75% încă din primul tur. În plus, la mai toate celelalte runde de alegeri, liebralii au avut mai mereu peste 50% din sufragii în comuna de lîngă Ipoteşti. Proporţional cu scorul partidului a crescut însă şi numărul dosarelor penale intentate lui Verginel Gireadă, majoritatea pentru chestiune ce privesc tranzacţii imobiliare.

„Foarte multe primării vor fi nevoite să închidă uşile”

-    Cum staţi cu banii, mai aveţi, nu mai aveţi? E o mare problemă acum la primării.
-    Da, într-adevăr, Primăria Mihai Eminescu se confruntă cu o mare problemă. În special încasările de la persoanele fizice şi juridice, în ultimul trimestru am avut încasări pe minus chiar cîte 700 de milioane – un miliard. De aceea, cred că vom ajunge în pragul blocării plăţilor. Ni se cere chiar imperativ printr-o ordonanţă de urgenţă să reducem cheltuielile la bunuri şi serviciu cu 20%. Dacă stăm şi ne întrebăm nu ştim de unde să reducem acele cheltuieli că ni s-au redus singure şi intrăm în imposibilitate de plată. Deşi s-au făcut o rectificare cu minus, ne-au luat aproape două miliarde din banii care erau repartizaţi din TVA şi din alte venituri. Ca să facem o paranteză, ar trebui să întrerupem iluminatul stradal, să trimitem copiii de la şcoli acasă, să închidem Primăria ca să putem face reduceri de 20%, adică ceea ce ni se cere prin lege. Deci, dacă lucrurile vor merge în continuare aşa, cred că foarte multe primării vor fi nevoite să închidă uşile.

-    Dar totuşi Primăria Mihai Eminescu este percepută ca fiind una dintre cele mai bogate, cu cele mai mari încasări din judeţ.
-    Da, aşa este percepută, dar una este să percepi şi alta este să vezi realitatea. Cu ce ne confruntă, noi se confruntă toată lumea şi este o chestiune generală, la nivel naţional, deci nu putem să spunem că noi am scăpat de criză pentru că, criza a afectat foarte multe societăţi, au rămas trei-patru societăţi care funcţionează în momentul de faţă şi ele mai alimentează bugetul de stat.

„Au luat de la noi ca să dea la ceilalţi”

-    Criza este mai evidentă la primăriile conduse de primari din opoziţie sau este valabilă la toate primăriile?
-    Eu am să vă spun un singur lucru, cum s-a repartizat criza mai mult la primari PNL şi cred că uşor şi la cei PSD. La ultima rectificare, banii care s-au centralizat şi s-au luat de la toate primăriile, s-au trimis apoi prin hotărîre de Guvern la primăriile PDL, ceea ce este mai nou şi mai strigător la cer. Au luat de la noi ca să dea la ceilalţi. Cu ce sunt mai buni ceilalţi? Dacă facem o situaţie comparativă, noi, care avem totuşi o medie de încasare de 80-90% faţă de ceilalţi care au 10-20%, îmi iei mie care încasez şi stau bine şi care-s puturoşi şi stau şi cu 20-25 de angajaţi cît avem şi noi, şi cu 2.000 de locuitori, stau şi cerşesc din banii celor care muncim? Ceea ce nu este corect. Este o administraţie… nu ştiu ce fel de administraţie este, dar se face o administraţie în detrimentul celor care muncesc.

-    Dar nu se mai vînd terenuri, nu se mai tranzacţionează nimic, nu se mai fac showroom-uri, nu se mai fac sedii de firme?
-    În ultimul an, care mai bine, un an şi jumătate, nu ştiu dacă se vinde o bucată de teren pe săptămînă, comparativ cu anii anteriori cînd se vindeau 20-30 de bucăţi de teren pe zi sau chiar 50-60. Comunitatea era într-o continuă tranzacţie, schimbări şi modificări de titluri şi de proprietate.

„Am avut discuţii cu PDL-ul pe fonduri europene”

-    În ce relaţii mai sunteţi cu liberalii? Acum cîteva luni spuneaţi că aveţi, aşa, o apropiere faţă de PDL. După cum se împart banii s-ar părea că e o depărtare, nu e o apropiere.
-    Nu, nu, nu, eu am avut discuţii cu PDL-ul pe fonduri europene, pe finanţări şi discuţii am şi acum cu PDL-ul, cu conducerea celor de la PDL, dar am discuţii pentru a mă ajuta să-mi bag proiectele care le am la nivel de comunitate pentru a mi le urca şi a intra eventual la finanţare. Asta nu înseamnă că este interzis să porţi discuţii. Eu port discuţii cu toate partidele politice, dar discuţii sunt pe proiecte, pe finanţări, pe colaborare şi nu pe altceva, deci nu am alte tipuri de discuţii.

„N-o să se lipsească niciodată, cît voi fi eu primar, firmele de apartament”

-    Apropos de proiecte, vi se reproşează mai mult sau mai puţin direct, mai mult sau mai puţin oficial, faptul că o mare din lucrări se efectuează prin firma Tehnic Asist.
-    Eu vreau să spun un singur lucru, ceea ce reproşează o să rămînă cu reproşurile. Eu lucrez cu societăţi puternice, nu cu firme de apartament, ceea ce nu s-a înţeles este că la Primăria Mihai Eminescu n-o să se lipsească niciodată, cît voi fi eu primar, firmele de apartament sau alţii care vînd calculatoare să vină să facă asfalt. Nu voi accepta niciodată lucrul acesta. Să le iasă lor din cap.

-    Vă referiţi la Elsaco, nu?
-    Nu mă refer la nimeni, o să tragă alţii concluzii. Sau nu voi acceta niciodată alţii care au 10 angajaţi să spună că ei fac o lucrare într-o lună sau în două, niciodată. Eu merg pe dreptate, firmele care sunt puternice în Botoşani şi care au demonstrat că pot face, o demonstrează şi în continuare că pot face, iar de cîştigat a cîştigat cel ce a fost mai bun, care a avut oferta cea mai sănătoasă. Foarte mulţi au contestat la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, care a dat dreptate la firmele pe care le-am declarat cîştigătoare, deci astea le considerăm subiecte încheiate pentru că, am şi o afirmaţie de făcut în acest sens, mulţi sunt cei ce vor şi-s neputincioşi, dar mulţi sunt care pot şi îi apreciez că au potenţă şi lasă-i să facă.

Gireada

„Două-trei dosare în plus sau în minus, eu tot la drum merg”

-    Aţi adus aminte de contestaţii. Mai dormiţi noaptea cu atîtea plîngeri, dosare şi aşa mai departe?
-    Hmm… Astea fac parte din conduită, din ceea ce faci, că ne place, că nu ne place. Orice instituţie publică, Primărie, Finanţe, Prefectură, sunt reclamaţii. Dacă îl întrebăm pe prefect şi el are reclamaţii, dacă întrebăm pe primarul de la Botoşani, şi el are reclamaţii, dacă îl întrebi pe primarul de la Mihai Eminescu, şi el are reclamaţii. Sunt oameni şi oameni.

-    Dar cum se face că aceste reclamaţii s-au înmulţit la adresa dvs. după ce partidul pe care îl reprezentaţi a trecut în opoziţie?
-    Da şi asta putem spune. În perioada în care am fost la guvernare… au fost şi atunci reclamaţii, dar nu li se dădea acea tentă politică atît de evidentă şi nu erau atît de acide, nu reclamaţii… Pentru cei ce vin în control nu mai există acea prezumţie de nevinovăţie. Dacă există o reclamaţie de la un cetăţean turmentat, e de bună luată, deci nu contează, e bună, eşti tratat de la un nivel exact de infractor, ceea nu este corect, cu toate că am avut „n” plîngeri, „n” dosare, „n” celelalte, dar nu vreau să intru pentru că astea pentru mine au devenit lucruri banale, care nu mă mai afectează cu nimic. Ori că sunt dou-trei plîngeri în plus, ori că sunt două-trei dosare în plus sau în minus, eu tot la drum merg. Şi eu cred că o să-mi văd de drumul meu în sensul că am multe lucruri de făcut la comunitate şi nu mă mai afectează cu nimic pentru că, comunitatea locală ştie, mă vede, locuiesc cu ei, sunt cu ei, ştie cum stau lucrurile. Şi una este să acuzi, alta-i să vezi realitatea. Noi lăsăm pe cei care sunt cu acuzele să ţină în continuare de acuze, iar noi ne facem treaba pentru că populaţia vede altceva, vede cum se lucrează, cum se construieşte, cum în jurul lor se transformă. Îi lăsăm pe alţii să aprecieze, unii să acuze, alţii să aprecieze.

„M-am fost sictirit de tot ce înseamnă politică”

-    Spuneaţi prin primăvară sau prin vară că vă bate gîndul să vă retrageţi după acest mandat. Vă mai bate gîndul ăsta?
-    Nu! Am avut atunci o perioadă în care, sincer, m-am fost sictirit de tot ce înseamnă politică, de tot ce înseamnă şi clasă politică, şi instituţiile statului.

-    Cum de v-a trecut sictirul?
-    Eu sunt un luptător şi am spus că „nu mor caii cînd vor cîinii” şi pînă la urma-urmei am spus „nu!” Ştii cum e, ca pasărea Phoenix, din cenuşă. Au semănat vînt, furtună vor culege. Deocamdată îmi văd de drumul meu, voi urca mai sus, sper să urc mai sus, voi candida din nou la Primăria Mihai Eminescu pentru cei ce nu ştiu, vor avea în continuare cu cine să se bată, nu vor veni aici singuri, nu vor fi lăsaţi singuri, deci competiţia democratică rămîne în continuare deschisă.

- Cînd spuneţi că o să urcaţi şi mai sus vă referiţi şi la planul politic?
- Da! Există posibibilitatea asta şi la planul politic.

„Deci prima mea ţintă este Primăria, după aia vom vedea”

Gireada 2-    Păi sunteţi vicepreşedinte la PNL Botoşani, mai sus nu există decît preşedinte.
-    Nu, nu ca preşedinte, deci asta categoric nu îmi doresc eu preşedinte PNL Botoşani, nu. Şi din postul de vicepreşedinte sunt la fel ca preşedintele, deci, dacă există colaborare între cei şase vicepreşedinţi şi preşedinte, nu contează cine este preşedinte. Toate deciziile se iau în biroul politic, transparent, chiar transparent, pentru că participa la toate deciziile care se iau în partid şi la multe se ţine cont de ceea ce spun în cadrul partidului.

-    O întrebare mai aveam…
-    Mai sus se poate, la deputaţi. Există posibilitatea.

-    Vă gîndiţi la chestia asta?
-    De obicei cînd îmi doresc un lucru… dar încă nu e momentul să afirm, voi ieşi public cînd mă voi hotărî să candidez la o asemenea funcţie.

-    Dar spuneaţi că ma candidaţi la Primărie.
-    Întîi Primăria. Deci prima mea ţintă este Primăria, după aia vom vedea. Dacă cîştig Primăria…

„Ar trebui să ne încuiem în casă şi să începem a plînge că-i criză?”

-    Mihai Eminescu este în colegiul lui Ţurcanu din cîte ştiu.
-    Nu contează, la colegiu este şi senator, şi deputat, deci poate să meargă Ţurcanu la Senat şi eu la deputaţi, deci există posibilitatea asta.

-    Spuneaţi că vă confruntaţi cu mari dificultăţi financiare. În condiţiile astea mai puteţi ţine o echipă de fotbal sau mai este oportun aşa ceva?
-    Echipa de fotbal, sportul, fac parte din viaţa locuitorilor comunei Mihai Eminescu şi a judeţului. Dacă sport n-avem, cultură n-avem, ce ne mai rămîne să avem? Să fim sclavi în propriile noastre curţi sau în propriile noastre comunităţi? Atunci noi unde mai ieşim? Ar trebui să ne încuiem în casă şi să începem a plînge că-i criză? Nu! Şi sportul face parte din viaţa noastră, pentru o oră-două, cei ce sunt amatori şi pasionaţi de sport mai se descarcă poate şi la un meci de fotbal. Unii vin supăraţi, alţii pleacă bucuroşi, ca la o competiţie, iar echipa din Mihai Eminescu va pluti, nu se va retrage, deci va rămîne.

Interviu realizat de Sergiu BĂLĂŞCĂU
Gelu Graur, posibil candidat la Primăria Botoșani din partea USR (?!): Degeaba ne revoltăm pe Facebook, degeaba ridicăm pumnii către cerGALERIE FOTO
La nivel de Botoșani, când vine vorba despre ieșit în stradă, ne vine în minte cuplul Gelu Graur – Sînziana Secrieru. Nu a fost protest împotriva vreunei ordonanțe (de orice fel) la care să nu fi fost în stradă în semn de revoltă. Cei doi au fost printre botoșănenii gazați anul trecut pe 10 august 2018. Tot ei au aprins o lumânare și au plâns în față la Colectiv. Iar exemplele pot continua.
FEMEI PUTERNICE de la Botoșani! Mirela Saucă, femeia politician cu carieră proprie și familie: În spatele unei femei de succes stă un bărbat flămând :))
O femeie cu o voce este în definitiv o femeie puternică. Într-o lume care le aparține încă bărbaților, mai ales la nivel de decizie, există femei care le sunt adversari egali și care pot face față oricăror provocări. În unele cazuri, mai bine chiar decât sexul tare. Și la Botoșani sunt femei puternice. Pe multe dintre ele avem ocazia să le vedem și să le ascultăm. Altele preferă să strălucească în propriul con de umbră, mai puțin expus ochiului critic al societății.
INTERVIU: Cristian, inspector de 30 de ani într-o instituție (încă) îndrăgostit de Cenușăreasa pe care i-au interzis-o și părinții – GALERIE FOTO
Se poate spune că a iubit-o încă de când nici nu știa ce înseamnă iubirea. I-a intrat pe sub piele, direct în sânge, ca un microb de care nu te mai poți descotorosi și nu l-a mai părăsit nicio clipă. I-a simțit prezența prima dată pe când avea probabil patru ani. Atunci și-a privit prima dată, în ochi, pasiunea.Pictura!
INTERVIU: Dr. Bogdan C.S. Pîrvu: Până să ajungă la psiholog sau la medic, preotul este foarte important
De foarte multe omul își creează boala, se spune, iar adevărul nu este departe. Medicul psihiatru Bogdan C.S. Pîrvu, de la Secția de Psihiatrie a Spitalului Mavromati, spune că atât psihologii, cât și medicii și preoții, trebuie să fie pregătiți pentru a prelua problemele complexe cu care se confruntă societatea de astăzi.
INTERVIU Tânărul de la alianța care a produs marea surpriză a alegerilor: Am vrut să emigrez de vreo două ori. Așa am ajuns în politică
Marea surpriză a alegerilor europarlamentare din 26 mai 2019 au fost tinerii din Alianța 2020 USR – PLUS care s-au clasat pe podium și au fost la un pas să depășească partidele istorice de pe eșichierul politic românesc.
INTERVIU: Învățătoarea din municipiu care de peste 20 de ani merge zilnic la țară, și-n cizme de cauciuc,pentru a forma generații – Sunt fiica satului
Cineva spunea că învățătorii au trei iubiri: iubirea de a învăța, iubirea față de elevi și iubirea de a le aduce pe cele două împreună. Ana - Maria Zbanț este învățător de 25 de ani, iar de 21 de ani face zilnic naveta. Iubește copiii cei mici și susține că acum nu îi mai este greu să parcurgă zilnic aproape 20 kilometri. 
INTERVIU: CINE este cu adevărat botoșăneanul care a fost văzut de peste 1 milion de oameni – GALERIE FOTO  
Daniel Câșlariu a ieșit din mulțime pentru prima dată la marșul auto care a avut loc pe 9 aprilie 2019 în județul Botoșani. Are 29 de ani și s-a născut în comuna Trușești. S-a evidențiat în urma mesajelor pe care le-a transmis la manifestații publice și care au prins mai ales în rândul tinerilor. Deși, spune el, au fost și botoșăneni cu ani mulți în buletin care l-au oprit pe stradă pentru a-l felicita pentru curajul de a se implica.  
INTERVIU cu una dintre cele mai iubite profesoare din Botoșani, care de 12 ani colorează viața elevilor: Îmi imaginez că în bănci sunt copiii meiFOTOGALERIE
„Felul cum este profesorul este mult mai important decât ceea ce predă el" – anonim.Astăzi este despre un profesor iubit de elevi poate și prin prisma materiei pe care o „predă”. Talida Grunzac este profesor de Arte Plastice la Colegiul AT Laurian și de-a lungul anilor a înțeles că elevii trebuie respectați, sprijiniți și iubiți.
Să nu ne răzbunațiINTERVIU cu actrița care joacă într-o piesă unică: Am fost botezată pe ascuns, într-un ceaun, acasă
Weekendul acesta botoșănenii își pot petrece timpul liber la Cinema Unirea. De data aceasta nu la un film, ci la o piesă de teatru ce se joacă în premieră.
EXCLUSIV  în INTERVIUL săptămânii: Tânărul din Botoșani captiv în lumea drogurilor timp de 12 ani: Uneori făceam rost de la șeful meu
Fenomenul consumului de droguri este din ce în ce mai îngrijorător la nivelul județului Botoșani. Și nu numai. De cele mai multe ori tinerii sunt cei care cad în capcana acestui flagel. Gabriel, un botoșănean în vârstă de 29 de ani, a fost captiv în lumea drogurilor timp de 12 ani. Acum, spune el,  a renunțat pentru că pur și simplu se săturase să trăiască așa. 
INTERVIU în IMAGINI cu botoșăneanul director care intră pe aceeași ușă de 29 de ani de zile – FOTOGALERIE
Sunt aproape trei decenii de când, în fiecare dimineață, un director de instituție de la Botoșani parcurge același drum și intră pe aceeași ușă. Urcă aceleași trepte până la etajul doi al instituției, apasă clanța aceleiași uși și se așază molcom la biroul peste care și-a așternut gândurile și munca oră de oră, în fiecare dintre cele peste 7.000 de zile de când parcurge această rutină.
INTERVIU „Mămica de aur” a bebelușilor de la Maternitatea Botoșani: Poți surprinde într-o singură zi prima respirație a unui copilaș, dar și ultima
Carmen Zaboloteanu este medic în cadrul Secției de Obstetrică-Ginecologie de patru ani. Iubește bebelușii și și-a dorit încă de mic copil să devină medic. Vrea să crească nivelul Maternității Botoșani, iar pentru asta își dorește o echipă cât mai tânără.
SPORTUL după sărbători, cum scăpăm de kilogramele în plus: INTERVIU cu instructorul sportiv a mai multor botoșănence - FOTOGALERIE
M-am îngrășat este probabil expresia cea mai folosită după trecerea sărbătorilor de iarnă. Bucatele tradiționale au fost de nerefuzat, iar kilogramele și-au făcut apariția în diferite zone ale corpului.
INTERVIU cu un creator de modă din Botoșani: Ce purtăm de Crăciun și Revelion? CULOAREA care a devenit… tabu - GALERIE FOTO
Perioada sărbătorilor este cu siguranță una în care botoșănencele vor să fie cele mai frumoase. Pe lângă faptul că își fac programare din timp la saloanele de înfrumusețare, acestea își pregătesc cu grijă ținutele, atât pentru cele trei zile de Crăciun cât și pentru Revelion.
INTERVIU medic nutriționist despre lăcomia de sărbători: Cum putem repara greșeala? / Nu mai mâncăm deloc
Masa de Crăciun, un „boom” culinar: RECOMANDĂRI de la un medic nutriționist de la Botoșani pentru cei lacomi și nu numai
INTERVIU Dimitrie Sturdza, milionarul campion botezat de Regele Mihai: Marea Unire în ziua de astăzi este Marea Rușine / Noi moldovenii am devenit un fel de rezervor de vot
Eroul nostru de astăzi are o viață care n-ar putea fi cuprinsă fidel nici într-un film și nici chiar într-o carte. Face parte din celebra familia Sturdza care i-a dat Moldovei, printre alții, pe Ioniță Sandu Sturdza și Mihail Sturdza, domnitori în secolul al XIX - lea.
Video INTERVIU: Îngerul din Botoșani care salvează vieți la Fundeni, mărturisiri din tinerețe și sala de operații - GALERIE FOTO
Doina Hrehoreț este singurul medic chirurg din România și Europa de Est care face transplanturi de ficat. S-a născut la Botoșani, pe 26 noiembre 1967 şi este absolventă a Colegiului Naţional „Mihai Eminescu”.
INTERVIU: Femeia din spatele celui mai puternic om al județului
„În spatele unui bărbat puternic se află o femeie puternică” – autor necunoscut.
INTERVIU Minodora Vasiliu: Nu am avut niciodată probleme cu politica / Nu trebuie creată panică
Minodora Vasiliu este de aproape zece ani de zile directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Botoșani. Este una din puținele reprezentante ale sexului frumos din fruntea serviciilor publice deconcentrate din Botoșani și are în subordine aproximativ 200 de salariați. Medic veterinar de profesie, șefa DSVSA este și una dintre cele mai elegante apariții de la Botoșani. 
Flash INTERVIU: Costel Enache, antrenorul de la FC Botoșani: Adversarii sunt foarte puternici
Antrenorul principal de la FC Botoșani a oferit un interviu din cantonamentul pe care roș-alb-albaștrii îl au în Austria.
e un om josnic, care se foloseste de oameni apoi le da cu piciorul, josnic, dar sa nu uite ca exista si cineva care va face dreptate iar el va plati peentru raul pe care il face
21 noiembrie 2010, 16:34
pai asa un crai caruia ii place sa se dea cat mai barbat, cred si eu ca se vrea la capitala....de cand s-a saturat printesa lui de botosani si vrea intalniri amoroase numai la hotel la suceava . si daca s-a saturat si de suceava , hai la capitala pe banii fraierilor .
21 noiembrie 2010, 16:27
Pai nu zice nimic de proasta administrare .. cum sa administrezi o localitate cand are cu 2 clase mai mult decat trenul.Un mafiot care si-a cumparat voturile pe banii din tranzactiile facute pe banii contribuabililor.Dar in ziua de azi daca furi un ou esti un bou .. daca furi boul atunci esti smecher deja :)
9 noiembrie 2010, 08:21
Ne ma trebuie un mafiot la deputati care are"inalte studii joase!"
6 noiembrie 2010, 14:28
kalapod.net%20
starshiners.ro%20
Sondaj
Cu cine votați în turul II al alegerilor prezidențiale?
Klaus Iohannis
Viorica Dăncilă
Declaraţia zilei
”Încrederea și votul cetățenilor din comuna Păltiniș înseamnă enorm pentru mine și nu face decât să-mi întărească convingerile că vom izbăvi împreună pentru comunitatea noastră. Mulțumesc tuturor pentru încredere, ...
astratex.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.7667 lei
USD
Dolarul SUA
4.3224 lei
CHF
Francul elveţian
4.3685 lei
GBP
Lira sterlină
5.5647 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9774 lei
XAU
Gramul de aur
203.6272 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2467 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4239 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9313 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2621 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1864 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6379 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.