Interviuri
Președintele Institutului Cultural Român, înaintea Festivalului Filmului European de la Botoșani: Am vrut să ajungem în orașe unde accesul la filmul european nu este permanent sau este foarte rar

La Botoșani, Festivalul se desfășoară între 18 și 21 mai, la Cinema Unirea.

Pe 9 mai 2023, Institutul Cultural Român (ICR) a dat startul celei de-a 27-a ediții a Festivalului Filmului European (FFE). Festivalul continuă în țară la Oravița, Curtea de Argeș, Botoșani și Gura Humorului.

 

Înainte de debutul FFE la Botoșani, Liviu Jicman, președintele Institutului Cultural Român, a acordat un scurt interviu publicației Botoșăneanul.ro.

 

Aflăm, astfel, informații despre includerea orașului Botoșani în programul Festivalului Filmului European, despre tema ediției din acest an, dar și despre soarta cinematografelor din România. Ediția cu numărul 27 a FFE propune un program generos. La nivel național, Festivalul aduce pe marile ecrane 33 de lungmetraje, dintre care 27 vor fi proiectate în premieră națională și un film în premieră mondială.

 

La Botoșani, filmele vor rula începând de joi, 18 mai, până duminică, 21 mai.

 


(Liviu Jicman, președintele Institutului Cultural Român)

 

 

”Recomandăm programul Filmului European de la Botoșani”

 

-Domnule Liviu Jicman, Institutul Cultural Român, pe care îl conduceți, organizează cea de a 27-a ediție a Festivalului Filmului European. Pe lângă București, Timișoara, Oravița, Curtea de Argeș și Gura Humorului, anul acesta ați inclus în festival și orașul Botoșani. Care sunt criteriile care au stat la baza acestei alegeri?

 

-În fiecare an încercăm să fim în cât mai multe locuri. Iar anul acesta am vrut în mod special să ajungem în orașe unde accesul la filmul european nu este permanent sau este foarte rar. Recomandăm programul Filmului European de la Botoșani, sunt filme foarte bune, dar vrem cumva să tragem și un semnal de mobilizare pentru a găsi soluții, astfel încât filmul european să fie permanent accesibil și nu doar în timpul Festivalului. Este un parteneriat pe care îl avem cu mai multe instituții, cu ambasadele europene, dar în special cu reprezentanța Comisiei Europene în România și EUNIC România, în parteneriat cu UCIN, ambasadele, centrele și institutele culturale europene. Împreună ne dorim dorit să facilităm accesul la producții europene în zone în care acest acces nu exista pe parcursul anului. Am încercat să alegem orașe din toată țara.

 

-Tema de anul acesta este inteligența artificială. O temă care incită deja la multe dezbateri la nivel mondial.

 

-Da, este o temă de actualitate, a fost avută în vedere la selectarea filmelor de către directorul artistic al Festivalului, Cătălin Olaru. Filmele sunt propuse de fiecare partener, adică institutele culturale europene și ambasadele europene prezente la București fac propuneri, fiecare pentru țara lui, și apoi cu sprijinul directorului artistic facem această selecție și, desigur, programarea pe fiecare ediție locală. Sunt filme foarte bune, sunt 27 de premiere naționale în România. La Botoșani vor fi filme care au primit premii internaționale la festivaluri precum cel de la Berlin, de la Veneția, la Locarno... Sunt și filme care tratează tema acestei ediții, inteligența artificială, filme provocatoare și foarte interesante.

 

- În plus, Festivalul Filmului European propune și ideea aceasta de film și dezbatere. La ce să se aștepte publicul care intră în sala de cinema?

 

-În funcție de programul fiecărei proiecții există și discuții. Cu siguranță la deschidere vor exista, după proiecții, discuții despre film. La deschiderea de la Botoșani va fi filmul propus anul acesta de Bulgaria, care este și propunerea lor pentru Oscar (”Frică”, r: Ivaylo, Bulgaria 2020, nota red.).

 

 

 

”Un domeniu aflat încă în suferință în România”

 

-La Botoșani funcționează - a trecut și printr-o etapă de modernizare - un cinematograf clasic. Mai există foarte puține astfel de entități culturale în România. Botoșaniul a rămas fidel acestei săli de cinema care, iată, găzduiește acum FFE. Cum privește ICR către aceste instituții, care credeți că este soarta cinematografelor în viitor, în condițiile în care se dezvoltă, mai ales în orașele mai mari, spații moderne de difuzare a filmului?

 

-Tocmai despre asta este vorba. Acest semnal vrem să îl dăm prin FFE. Noi nu avem alte instrumente, prin natura activității, ICR are proiecte în special în afara țării, susține proiecte culturale, nu investiții. Avem, însă, Festivalului Filmului European, care este programul reprezentativ și cel mai longeviv pe care îl derulăm în țară, iată, de 27 de ani, și vrem să susținem demersurile care se fac pentru existența unor cinematografe în care să rulăm filme de artă, în general, în particular filme europene. Nici la București situația nu este extraordinară, sunt câteva spații în care rulează filmul european, spații care ne sunt și partenere în cadrul Festivalului, Cinemateca din București cu cele două săli ale sale, Cinema ”Elvire Popesco”, gestionată de Institutul Francez de la București, dar sigur că este un domeniu aflat încă în suferință în România. Este o problemă și pentru difuzarea filmului european, dar și pentru difuzarea producțiilor românești difuzate peste hotare și premiate la festivaluri, dar insuficient difuzate în țară. Astfel că orice spațiu în care rulează filmul european, pe de o parte, și orice cinematograf clasic cred că trebuie pe de o parte folosit, exploatat, și pe de altă parte trebuie să apreciem că ele există cu efortul unor oameni care fac acest lucru posibil. Fie că sunt autorități locale, fie că sunt reprezentanți ai sectorului privat, ai sectorului independent care ar putea susține o astfel de activitate...
 

Am deschis anul acesta Festivalul Filmului European la Timișoara, care este în acest an și Capitala Culturii Europene. Răspunzând cumva întrebării dvs., menționez că și anul acesta, dar și anul trecut, ediția locală de la Timișoara am organizat-o în Cinematograful Victoria, un cinematograf care a fost renovat și care a fost inaugurat anul trecut cu gala de deschidere a ediției locale a Festivalului Filmului European. Astfel de inițiative nu pot fi decât susținute, salutate și ne-am dori să avem cât mai multe cinematografe renovate sau redate circuitului public, în care să mergem pentru edițiile de anul viitor și din anii care vor urma.

 

-Vă mulțumim. Rămâne să mergem în sala de cinema și să ne bucurăm de filmul european.

 

-Vă recomand cu mare drag și sper să fie o experiență plăcută!

 

Programul FFE la Botoşani

 

Gala de Deschidere a Festivalului Filmului European are loc joi, 18 mai 2023, la ora 19.00, cu filmul ”Frică” (r: Ivaylo, Bulgaria 2020)

 

Vineri, 19 mai, la ora 18.30, este programat filmul ”Will-o’-the-Wisp” (r: João Pedro Rodrigues / Portugalia, Franța 2022). În aceeași zi, la ora 20.00, va rula filmul ”Apropierea” / ”Too close” (r: Botond Püsök, România 2022 - documentar)

 

Sâmbătă, 20 mai, primul film va rula de la ora 17:30. Este vorba despre ”Nucul” / ”Silenced Tree” (r: Faysal Soysal, Iran, Turcia 2020). La ora 20.00 este programată pelicula ”Iubirea nu e o portocală” / ”Love is not an Orange” (r: Otilia Babara, Moldova, Franța, Olanda, Belgia, 2023 - documentar).

 

Ultima zi de festival, duminică, 21 mai, aduce la Botoșani două pelicule. Prima va rula de la ora 15.00: ”Hyperland” (r: Mario Sixtus, Germania, 2021). Iar de la ora 17.00 rulează ”Burning Days” / ”Kurak Günler” (r: Emin Alper, Turcia, Franța, Germania, Olanda, Grecia, Croația, 2022).

 

Intrarea este liberă, în zilele de 19, 20, 21 mai, în limita capacității sălii. Partenerii ediției locale de la Botoșani sunt Primăria Municipiului Botoșani, Teatrul ”Mihai Eminescu” și Cinema Unirea.

 

Festivalul Filmului European este organizat de Institutul Cultural Român, cu sprijinul Reprezentanței Comisiei Europene în România și EUNIC România, în parteneriat cu UCIN, ambasadele, centrele și institutele culturale europene.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
”Marocco”, filmul care a lăsat la Botoșani multe întrebări / Regizorul Emanuel Pârvu: Prefer să las oamenii să gândească - FOTO
Proiecție de gală la Cinema Unirea, actorii din „Metronom” întâmpinați pe covor roșu, peste 200 de botoșăneni au urmărit filmul - FOTO&VIDEO

 

20 de întrebări cu o scriitoare din Botoșani:  Este foarte greu să trăiești din scris
Interviul a fost realizat de către jurnalistul Sibiana Mirela Antoche în cadrul unui proiect intitulat „Să ne cunoaștem scriitorii”. 
Pavel Bartoș la Botoșani: Ramon a activat un public care de 10-15 ani nu a mai fost la film / Jesus del Cerro a spus: ”O facem pentru Bogdan!”
Cum a reușit ”Ramon” să umple sălile de cinema în toată România și să vândă toate biletele în doar trei zile la Botoșani? 
Bogdan Horga, înainte de premiera filmului ”Ramon” la Botoșani: În Pavel Bartoș am descoperit un om extraordinar / Eu joc acolo cu două premii GopoFOTO&VIDEO
Pe 8 martie, la ora 18.00, la Botoșani are loc cel mai așteptat eveniment al acestui început de an: primul covor roșu la Cinematograful Unirea. 
INTERVIU Ivana Znacom, tânăra make-up artist originară din Botoșani care colaborează cu televiziuni, producători de filme și fotomodele: Poți crea orice prin machiaj GALERIE FOTO
(P) A început cu un curs de machiaj și pe parcurs și-a descoperit o veritabilă pasiune căreia i-a acordat tot mai mult timp și pe care a transformat-o într-o meserie. Despre începuturile Ivanei Znacom în lumea machiajului, despre realizările din ultimul an, tendințe și planuri, puteți citi în interviul de mai jos.
La 39 de ani, al doilea om din Nova Apaserv! INTERVIU Alin Cirimpei, noul director adjunct de la „Apă” : Este alegerea fiecăruia dacă să fie membru sau nu VIDEO
Așa cum Botoșăneanul a anunțat în exclusivitate, noul director al SC Nova Apaserv SA este Alin Cirimpei, un tânăr în vârstă de 39 de ani care vine din domeniul privat, unde a lucrat la o firma de telefonie și la o alta de instalații, pe posturi de conducere.
Ana Maria Micu, artista care creează în Botoșani și expune la Taipei și New York: Pictura nu este o imagine pusă în ramă, agățată ca să nu stea peretele gol!GALERIE FOTO
Aproape necunoscută în Botoşani, expune în galerii din toată lumea, de la Taipei la Beijing, de la Moscova la Bucureşti, dar și la New York, Rotterdam, Haga, Amsterdam, Edinburgh sau Viena.
Doctorița din Botoșani care cântă la pian și pictează: Îmi găsesc echilibrul emoțional / Am iubit foarte mult medicina de familie și lumea satului - GALERIE FOTO
După ce a terminat Medicina, a plecat să profeseze într-un sat, la zeci de kilometri de casă. Asta nu a oprit-o să deschidă un nou capitol în viața ei: pictura. Pentru medicul din Botoșani, echilibrul vieții s-a construit prin artă, fie că a fost muzica, fie că a fost pictura. Tablourile ei se află astăzi pe simeze, dar doctorița spune că asta nu îi conferă niciun statut, nu îi adaugă niciun orgoliu de artist.
Gheorghe Iavorenciuc: ”Necuprinsul înțelepciunii lui Constantin Dracsin este că noi toți în el ne aflăm și din el ne tragem” – FOTO&VIDEO
În urmă cu 24 de ani, pe 7 ianuarie, se stingea din viață Constantin Dracsin. ”Poate nu m-ați dorit, și totuși fără mine nu mai ajungeați buni”, sunt cuvintele testamentare ale poetului fără aripi, omul care și-a construit propriul destin scrijelind hârtia cu creionul între dinți.
Fenomen, geniu sau ”copil normal”? El este Rareș, cel mai aplaudat botoșănean de Ziua României: ”Este atât de bucuros să ducă numele orașului și al lui Eminescu mai departe!” - FOTO&VIDEO
Cum devine ”geniu” un copil de 7 ani, din Botoșani, care îl iubește pe Eminescu? Unde începe celebritatea și, mai ales, cine o validează într-o societate în care social-media creează eroi de o clipă?
Protosinghel Siluan Antoci: Am fost martor la ultima vizită a Părintelui Cleopa în locurile natale / Cu atâta drag povestea despre Botoșani!
Pentru România, Botoșani înseamnă în primul rând Eminescu, Enescu, Iorga, Luchian. Însă mai există un tezaur duhovnicesc unic în spațiul românesc, și este de ajuns să amintim câteva nume: Sfântul Onufrie, Sfântul Ioan Iacob Hozevitul, părinții Ilie Cleopa, Paisie Olaru, Dionisie Ignat de la Colciu, Patriarhul Teoctist, dar și Avva Iulian Lazăr, trăitor astăzi în Muntele Athos...   
Radu Romaniuc, scenaristul filmului ”Oameni de treabă”: Iubesc necondiționat și irațional Botoșaniul, Flămânziul și tot ce e între ele și în jur FOTO&VIDEO
Înainte de premiera filmului ”Oameni de treabă”, Botoșăneanul.ro vă oferă un interviu cu actorul și scenaristul Radu Romaniuc. Despre film, teatru, actorie și câte puțin despre Botoșaniul adolescenței, pentru a ajunge la povestea pe care a scris-o și care, în final, l-a adus din nou acasă.
Campionul din clasamentul mondial WKF care face zilnic 150 de km pentru a le preda elevilor de pe malul Prutului - GALERIE FOTO
Pe 15 octombrie împlineşte 24 de ani. Este campion la karate şi profesor. În Turcia, Italia, Croația Spania, Cipru, Austria sau Canada luptă pentru România. La Botoşani duce altă luptă: în fiecare zi străbate 150 de km până la graniță, pentru a le preda elevilor de pe malul Prutului.
Daniela Bejinariu: Sunt binecuvântată să fi reușit să văd țesătura propriei vieți și să îmi înțeleg, în sfârșit, misiunea!
Daniela Bejinariu crede în Cuvânt ca poezie și rugăciune. O delicatețe sufletească dublată de un șuvoi de gânduri preumblate prin săli de tribunal, pe scene de folk sau în cenacluri literare. A ales Poezia, dar crede în forța lor, a tinerilor, de a schimba un sistem care, acum, ”fără scrupule ia puștoaice fascinate de instituțiile juridice și le mestecă și le scuipă când s-a stricat toată bucuria în ele”.
Angelo Segall: În Botoșani sunt clădiri cu arhitecturi de invidiat / Teatrul e legat de istoria orașului, mândria populației
S-a născut în Botoșani, oraș pe care l-a părăsit în urmă cu multe decenii, stabilindu-se în Canada. A rămas, însă, fidel amintirilor. Amintiri despre locuri, oameni, întâmplări care acum au ajuns în paginile unei cărți.
Nepoata lui George Enescu, mărturisiri emoționante despre fratele și fiica marelui muzician: George compusese prima Rapsodie înainte să se nască tata
Geniile au purtat dintotdeauna pe umeri poveri care în timp au devenit legende. Iubiri neîmplinite, fugare răscoliri ale destinului, frământări artistice care trec de limita normalului omenesc. George Enescu nu a făcut excepție. Cu toate acestea, geniul botoșănean a reușit până la final să păstreze nu doar în aparență un caracter integru, o fidelitate tulburătoare față de neamul şi de familia sa, un respect neștirbit pentru omul simplu.
Ștefan Teișanu: Nu ajungi ușor și nici des la Darabani / Cu cât mai imposibil, cu atât mai dătător de energie și de speranță totul
În fiecare sfârșit de vară urci către Nord. Un spațiu până în urmă cu niște ani aproape fără nume, fără identitate, fără speranță. A urca în Nord a devenit, astăzi, o călătorie către cunoscut. De la un an la altul mai cunoscut! De nouă ani, Darabaniul își dezvăluie comorile istorice, culturale, turistice, chiar și economice sau sociale. Pentru că Nordul începe să se dezvolte, să nu se mai rușineze de ale sale, dar mai ales învață Nordul să primească oaspeți.
Dan Sociu: În momentele cele mai dure pe care le-am trăit, acelea de durere fizică extremă, era un punct în care eram salvat
Este unul dintre cei mai cunoscuţi poeţi ai generaţiei douămiiste, dar şi un jurnalist de atitudine, fiind deseori implicat în activismul ecologist. 
POVESTEA tânărului din Botoșani care aduce pe Pietonalul Unirii un festival culinar cum n-a mai fost: Pături pe iarbă, hamace între copaci, concerte stradale și... chef Foa – VIDEO & GALERIE FOTO
Botoșaniul și botoșănenii au rămas de prea mult timp captivi în seria festivalurilor care presupun mici și bere la pahar, într-un decor de terase învăluite în fumul grătarelor.Orașele mari se bucură de aproape 10 ani de evenimente stradale cu muzică de calitate și incursiuni culinare în jurul lumii.
Povestea impresionantă a Alexandrei, ”Fata cu cărțile”: Din Botoșani în Cipru și înapoi în România, pentru a ajuta copiii bolnavi – GALERIE FOTO
A visat mereu în cuvinte. Să le scrie, să ademenească poveștile și să le redea vieții. Cu timpul, între ea și cuvânt a apărut o sfiiciune de neînțeles, un soi de teamă, de neîncredere. Atunci a avut curajul să pună punct și să o ia de la capăt. Nu știa că, într-un alt fel, într-o altă lume, se va întoarce la cuvânt. Cuvântul din carte.
Elena Cardaș, viața printre meteoriți și destinul ”dulce-amărui” al unui medic scriitor: Pentru mine cancerul a fost o mare lecție / Nu cred în familiile perfecte, nici în profesioniștii perfecți
Pe Elena Cardaș o cunoaște multă lume. Mai ales de când și-a asumat în comunitate roluri care multora le-au fost incomode. Este omul care a luptat cu birocrații și cu mentalități învechite. Este scriitorul care s-a salvat de propriul destin scriind în trei săptămâni un roman ”în mare parte” autobiografic. Este medicul care a învățat lecția pacientului atunci când cancerul i-a arătat că ”limita e cerul”.
astratex.ro
Sondaj
Este îndreptățită greva cadrelor didactice?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Am avut o durere că nu a fost lângă mine pentru că eu am suferit niște pierderi fizice și emoționale. Și el nu a înțeles pierderea mea fizică. Dar l-am iertat și i-am iertat pe toți din viața mea. Pentru că dacă nu ier ...
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9640 lei
USD
Dolarul SUA
4.6302 lei
CHF
Francul elveţian
5.1284 lei
GBP
Lira sterlină
5.7480 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.3014 lei
XAU
Gramul de aur
290.1652 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2599 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3397 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0306 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4104 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2096 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6665 lei
Vremea
astăzi
Botosani
14.8 o C
Dorohoi
15.7 o C
Bucecea
16.5 o C
Darabani
15.1 o C
Saveni
15.4 o C
Ştefăneşti
17.5 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.