La plăcinte, înainte! Cu prefect, parlamentare, dansuri unisex & fete mari - VIDEO & FOTO
A fost distracţie la cote maxime sâmbătă seară la Primăria Stăuceni, sub acoperişul căruia vieţuieşte şi căminul cultural. Ediţia a X –a, jubiliară, a „Şezătorii strămoşilor”, mult mai cunoscută ca „Festivalul Plăcintelor”, a adunat laolaltă toată suflarea gospodărească a comunei. Pe la ora 18:00 cea mai importantă clădire a localităţii a devenit un furnicar, femeile vrednice de prin părţile locului întrecându-se în cărat oale, farfurii, castroane, bărbaţii fiind mai curând văzuţi cu sticle şi damigene.
Mese pentru ”gospodine cu mai mulţi bărbaţi”
Printre oamenii locului şi-au făcut apariţia şi oaspeţi importanţi de la „giudeţ”, prefectul Costică Macaleţi, talonat de senatorul Doina Federovici şi deputatul Tamara Ciofu, fiindcă la aşa plăcinte, chiar că… înainte! Cu toţii au urmărit mai întâi spectacolul folcloric susţinut de ansamblul folcloric „Muguri de fluier”. Copiii care îl compun au cântat, au dansat şi au chiuit sub privirile admirative ale celor peste o sută de participanţi, într-un decor cât se poate de rustic, printre altele, pe scenă regăsindu-se inclusiv două fete care legănau un nou-născut şi o ulcică decorată cu Tricolorul. A cântat şi Cornelia Ciobanu, după care, în sfârşit, s-a dat „undă verde” la plăcinte. De fapt, plăcintele n-au reprezentat decât o mică parte a spectacolului culinar de acolo. Păstrămuri, sărmăluţe, mămăliguţă, friptură de miel, caş, murături şi o mulţime de alte bunătăţi au fost dezvelite de gospodinele din sat. Nu s-au aşezat la mese fiecare cum le-a trecut prin cap, ci cât se poate de ordonat, locurile fiind clar categorisite cu etichete pe care se putea citi „rezervat pentru fete mari” şi „rezervat pentru gospodine cu mai mulţi bărbaţi”.
Dansuri unisex
De cum s-a dat drumul la mâncat nu prea s-a mai înţeles om cu om şi nu pentru că n-ar fi avut lumea de vorbit, ci fiindcă nu a mai avut nimeni… timp, mai toată lumea fiind tare preocupată, după caz, cu mâncarea sau cu… lichidele, exact ca un nene pentru care la dans cea mai bună parteneră i-a fost o… sticlă. Show-ul total l-a adus interpretul de muzică populară Dan Doboş, care a ridicat lumea de la mese cu melodia aia „Bucovina plai cu dor, unde sunt ai tăi feciori?", încingându-se dansuri grele şi pe scenă, şi printre scaune, şi pe lângă mese. Cum partea masculină a petrecerii cam era preocupată de alte chestii, cea feminină s-a tot invitat singură la dans, horele părând a fi un cadou de 8 Martie.
Halal de festival, atâta chef fără un leuţ
După atâtea şi atâtea festivaluri, femeile din sat nu mai au nevoie de vreo invitaţie specială pentru a se apuca de gătit. „Nu sunt alese, gospodinele se ştiu ele. Deja suntem la ediţia a X –a şi se ştie că la moşii de iarnă organizăm această acţiune, în care ne întâlnim gospodarii satului, mai discutăm, se mai bea un pahar de vin şi se mănâncă o plăcintă făcută de gospodine”, afirmă primarul Cozmin Epuraş (foto stânga). Iar „vinovată” de transformarea şezătorii în festival al plăcintelor e mass-media. „Festivalul Plăcintelor l-aţi denumit dvs., presa, el este o şezătoare tradiţională, iar Festivalul Plăcintelor, cu adevărat, are loc săptămâna viitoare la Piaţa Pipera. Împreună cu cei de la Pan Moris organizăm Ziua Botoşăneană, cu produse tradiţionale din zona Botoşaniului, în special plăcinte de post. Chiar aşa se cheamă, ca să nu copiem Festivalul Plăcintelor al nostru i-am pus numele Festivalul Plăcintelor de Post”, mai spune primarul de Stăuceni. Chestia cu festivalul ar trebui înregistrată cumva la OSIM, fiindcă rar mergi undeva să chefuieşti într-un aşa hal, să nu dai un leuţ şi nici de la buget să nu se acorde vreo finanţare. Este exact ca în invitaţia trimisă participanţilor… „Ş-apoi dacă tot îi sărbătoare, om gusta împreună din ţuica îmbătrânită în tihna lemnului de dud, poale-n brâu ghiftuite cu brânză, bureţi sau povidlă, sărmăluţe înfăşăte cu grijă în foi de varză, viţă sau podbal, toate petrecute numaidecât, cu un urcior de vin dârz, cu mireasmă de căpşună pârguită, plăsmuit din dulceaţa pământului de pe la noi. Giocul şi voia bună vor fi cinstite de rapsozi populari cu zălog în breaslă”. Sergiu BĂLĂŞCĂU VEZI ŞI:
FOTOREPORTAJ Urătură generală : sute de fluiere, femei căluţ & urs cam… dezbrăcat