Are abia 8 anișori și multe premii în concursuri naționale și internaționale. Cântă în română, italiană, spaniolă, engleză și franceză. Fetița cu nume de poveste știe că muzica înseamnă mai mult decât a învăța versuri și note. Muzica este uneori un vis, alteori împlinire.
„Sunt din copilăria mea ca dintr-o ţară”, spunea Antoine de Saint-Exupery, autorul care ne-a învăţat că a iubi înseamnă a te naşte. Aşa s-a ivit pe lume Măriuca. Un copil care în doar 8 ani pare să fi umplut lumea de frumos şi de cântec. Nu s-a grăbit să intre în viață. Ca şi cum a vrut să-i înveţe pe ai ei răbdarea, ca şi cum i-ar fi pregătit pentru ce avea să vină. ”Am aşteptat-o 10 ani”, spune mama şi emoţia îi coboară în voce ca un vibrato şoptit.
Copilăriile sunt deseori motiv de contradicţii atunci când ele sunt sufocate de ambiţii şi de tot soiul de performanţe nefirești. Nu e cazul Măriucăi, ne asigură mama. Dimpotrivă, părinţii au încercat tot ce le-a stat în putinţă pentru a o potoli pe fetiţa care nu voia altceva decât să cânte ”cu copiii aceia de pe stradă”.
Mai întâi au prins-o poveştile din cărţi. Pe care apoi a început a le inventa. După poveşti a venit cântecul. Şi într-o zi le-a spus părinților că ea vrea să înveţe cu adevărat ce înseamnă muzica.
”Eu am încercat să îmi cresc copilul cât mai bine şi am scos-o mereu pe Măriuca afară. Aşa am ajuns în parc şi peste tot unde aveau loc concertele de la Cheia Sol. Nu o mai puteam scoate de acolo, cânta, dansa... Aşa a început totul, cu aceste plimbări”, povestește mama copilei.
La 4 ani a cerut să înveţe să cânte. Şi nu părea să fie doar un moft. Iar părinții aveau să se convingă foarte repede de acest lucru.
”Nu am crezut că avem un copil care ar avea nu ştiu ce veleităţi muzicale, de aceea am făcut tot ce am putut ca să o convingem să renunţe. Ea a insistat, a spus că vrea să cânte cu copiii pe care îi vede pe stradă. Atunci ne-am dat seama că e vorba de Cheia Sol şi soţul a luat legătura cu doamna Oana Puşcaşu. A mers la audiţii, dar Măriuca a fost cum nu se poate de emoţionată în acea zi. I s-a părut că nu a făcut tot ce ar fi aşteptat de la ea doamna profesoară. A ieşit foarte dezamăgită”, își amintește mama.
Audiţiile au fost pe la începutul primăverii și toată vara a stat cu emoții. Plângea în fiecare seară, se ruga la Dumnezeu să ajungă acolo, era necăjită că a dezamăgit-o pe doamna profesoară. În toamnă, Oana Puşcaşu a chemat-o pe Măriuca. A fost cea mai mare bucurie a fetiţei.
”Şi-a dorit foarte mult, a fost determinarea ei. Noi nu avem nici cel mai mic merit. Singurul din familie de la care ar fi moştenit ceva este tatăl soţului, Mircea Stan, care este compozitor, peste 25 de ani a fost director al Filarmonicii din Iaşi”, spune mama cu emoție.
Ce trecem la capitolul sacrificii?
”Sacrificiile din partea noastră, dacă le putem numi aşa, ţin doar de cum ne facem fiecare timp să ducem copilul la ore. Dar asta nu se poate numi sacrificiu. Iar despre susţinerea materială, mulţumim lui Dumnezeu, muncim şi putem să îi urmăm visul. Ştim că pentru alţi copii asta e o problemă”, rostește mama, și imediat completează: Măriuca munceşte mult, dar face totul foarte uşor, cu bucurie.
Îi plac călătoriile. La primul concurs, în Ucraina, a primit premiul special al juriului. La următorul a urcat pe podium. Nu pe prima treaptă, dar ce le-a spus părinților i-a impresionat până la lacrimă.
”Era micuţă, nu avea nici 6 ani. Era aşa bucuroasă. La primul concurs în ţară a luat premiul III şi ne-a spus: Nu fiţi trişti, eu urc treaptă cu treaptă. Concursurile pentru ea reprezintă mai mult o dorinţă de a nu o dezamăgi pe doamna profesoară şi de a-i încununa munca. Ea visează spre o carieră muzicală. Am aşteptat-o 10 ani. Dar nu ne atribuim merite, este doar munca ei şi a doamnei profesoare”, ne spune mama fericită a Măriucăi.
Despre Măriuca, profesoara de canto are doar cuvinte de admiraţie. Deşi munceşte mult, fetiţa se bucură de copilărie şi ştie să trăiască frumosul clipei aşa cum mulţi dintre noi am uitat să o mai facem.
”A intrat în studioul nostru cu mari emoții, dar a reușit într-un timp scurt să își formeze un repertoriu de aproximativ 50 de melodii. Cântă în limba română, în italiană, în spaniolă, în engleză, în franceză, este atrasă de melodii cu un grad de dificultate mare, iar ambitusul ei vocal s-a dezvoltat prin joacă și datorită dorinței de a explora cât mai mult muzical”,
Oana Pușcașu, profesoara de canto a Măriucăi.
Măriuca știe ce își dorește să facă atunci când va fi momentul ei, adaugă Oana Puşcaşu, şi anume să facă muzică, iar aici vorbim despre un spectru destul de mare.
”O pasionează muzica clasică, studiază pianul clasic, dar și jazz, iubește teatrul muzical, are o logică bună în teoria muzicii, dar cel mai mult... iubește să cânte! În ochii ei văd, de fiecare dată, o sclipire frumoasă, inocență și puternică. Îmi doresc din tot sufletul să ajungă într-o zi acolo unde își dorește, dar până atunci, clădește un drum curat, frumos și plin de muzică. Măriuca are norocul să fie crescută corect de părinți, cu respectarea valorilor sociale, cu dragoste și empatie”,
Oana Puşcaşu, coordonator Cheia Sol.
Măriuca Stan-Muraru este născută pe 28 octombrie 2010 şi învaţă la Şcoala nr. 6 Botoşani.
Premii obţinute:
-Premiul I –Concursul Interjudeţean de Interpretare artistică “DO-RE-MI”-editia XIII,Iunie 2016, Dorohoi, Botoşani;
-Marele Trofeu al Concursului Naţional de Muzică, Dans şi Teatru “TINERE SPERANŢE”-ediţia XXIII, Iunie 2016, Botoşani
-Premiul Special al Juriului-Festivalul-Concurs Internaţional “VISE PRINTRE STELE”- ediţia X, Mai 2017, Ucraina;
-Premiul III –Festivalul de Muzică pentru Copii şi Adolescenţi “BEST ROMANIAN SINGERS”-la cele 2 categorii din concurs la care am participat: Pop Românesc şi Pop Internaţional - Iulie 2017;
-Premiul I-la secţiunea Muzică Uşoară-Festivalul Internaţional de Teatru, Muzică şi Dans pentru Copii “NEGHINIŢĂ”- ediţia VIII, Octombrie 2017, Bacău;
-Premiul II-Pop Internaţional; -Premiul I-Etno-Pop; -Marele Trofeu al Categoriei-Pop Românesc la Festivalul de Muzică “CHEIA SOL”-MUSIC FOR ALL-ediţia II, Noiembrie 2017, Botoşani;
-Premiul I – Festivalul “ Voci de Inger” Suceava – editia I, 31 Martie – 01 Aprilie. 2018;
-Premiul Special al Juriului si participarea la Festivalul Microphono D’oro ( Microfonul de Aur ) Italia – Festivalul Bucharest in Music editia I 03-06 Mai 2018, Bucuresti.
- Premiul al III-lea International Singing Festival Prishtina Kids Fest editia a IX-a, 28 Octombrie 2018, unde am fost cea mai mica din concurs. Concursul a fost exact in ziua cand a implinit 8 ani.
-Premiul II-lea la Festivalul Concursul Naţional de muzică Pentru Copii - VIS DE STEA – ediţia a IX-a, 31 Mai – 1 Iunie 2019 Moineşti, Bacău.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Apel de la o instituție de stat pentru botoșăneni: Atenție la produsele false „de post”
Redacția Botoșăneanul
Nov 14, 2024
Se pensionează o judecătoare de la Tribunalul Botoșani
Oana Sava
Nov 14, 2024
ASTĂZI: Titlu onorific pentru o botoșăneancă, un nou tezaur uman viu la Botoșani
Gabriela Erdic
Nov 14, 2024