Specialiștii au identificat câteva locuri din Romania cu efect terapeutic, adică acele locuri în care aerul este bogat în ioni negativi, nu există poluare și este multă verdeață.
Bonus, încântă turiștii cu peisaje frumoase, iar unele dintre destinațiile prezentate oferă chiar și cele mai interesante evenimente culturale din țară.
Breaza
La o distanță de oră și jumătate de București există o oază de oxigen, un loc în care verdeață bogată lasă un aer respirabil locuitorilor săi. Breaza este cunoscută, mai degrabă, ca stațiune balneo-climaterică, încă din anul 1928. Desigur, aerul nu ar fi atât de curat fără ozon și ioni negativi din belșug, asta chiar dacă localitatea este așezată la 450 de metri altitudine. Să nu plecați cu gândul că aici veți avea numeroase posibilități de distracție, orașul este mic și liniștit, perfect pentru ”terapie”, scrie ideipentruvacanta.ro.
Salina Slănic Prahova
Un alt loc ce apare în studiile specialiștilor este Salina Slănic, aproape și ea de Capitală, la aproximativ 100 de kilometri. Ce o face specială printre celelalte saline este faptul că Salina Slănic Prahova este cea mai mare din Europa (2,9 milioane metri cubi de sare excavată), ca dimensiune și are cel mai pur aer de pe planetă. Încăperile subterane sunt uriașe, ajungând și până la 60 de metri înălțime, iar accesul în salină se face cu ajutorul unor microbuze.
Cluj-Napoca
Unul dintre cele mai frumoase orașe ale României figurează pe lista locurilor unde se respiră cel mai curat aer din România. Castrum Clus sau ”orașul închis între dealuri” este unul dintre orașele cele mai atractive pentru turiștii străini. Cu o economie înfloritoare, un sistem educativ de top și numeroase evenimente culturale, fac din Cluj-Napoca destinația perfectă pentru weekend. Doar descoperiți Teatrul Național, Palatul Banffy, Muzeului Etnografic sau la Filarmonică din Cluj.
Poiana Mărului
Știați că și Poiana Mărului a fost declarată locul cu cel mai pur aer din Banat? Aici ozonul atinge cote maxime, asta datorită pădurilor bogate, unde nici soarele nu poate pătrunde. Acest sat se află la o altitudine de peste 500 de metri, în Munții Tarcu și, conform legendelor, aici ar stă îngropat tatăl lui Decebal, Scorilo. Chiar de drumul este lung, 482 de kilometri din București până aici, adică un drum de 6 ore și jumătate, merită efortul! Potrivit unor studii efectuate de francezi, în Poiana Mărului aerul are ioni negativi, asta de 10 ori mai mult decât la Cascada Niagara.
Băile Tușnad
”Mică Elveție”, așa cum este numită stațiunea Băile Tușnad, este atestată documentar în anul 1842 și tot din acest an, localnicii încep să afle de proprietățile curative ale apelor. Nu doar apele sunt pure în partea această a țării, ci și nămolul sau băile uscate carbogazoase de la mofete. Afecțiunile cardiovasculare, tulburările endocrine, ale sistemului nervos își găsesc ameliorare în această stațiune. Acest loc ce merită descoperit se află în Munții Carpați, într-un peisaj idilic, între Munții Harghita, Lacul Ciucas și depresiunea Ciucului. Perla Ardealului este, oficial, cel mai mic oraș din țară și are puțin peste 1.600 de locuitori.
Botoșani
Între dealurile văii Siretului și cele ale Câmpiei Moldovei, ferit de vânturile aspre, a fost ridicat orașul Botoșani. Orașul este, potrivit Uniunii Europene, singurul din România care oferă locuitorilor săi suprafața optimă de spațiu verde. Iată cum Moldova lui Ștefan cel Mare are un exemplu demn de urmat și de către alte regiuni din țară. Dacă ajungeți pe aici, nu pierdeți o plimbare prin parcul din oraș în care, odinioară, a poposit și Mihai Eminescu.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Șofer BĂUT scos din trafic de polițiști: A fost condus la spital
Redacția Botoșăneanul
Nov 15, 2024
DE ASTĂZI: Vicepreședinte nou delegat la Judecătoria Botoșani
Oana Sava
Nov 15, 2024
Vot la CJ pentru două spitale noi, Iftime: Insist foarte mult ca acest proiect să treacă
Oana Sava
Nov 15, 2024
Hai la film! PROGRAMUL săptămânii la Happy Cinema Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Nov 15, 2024