Un concurs organizat în vreme de pandemie, dar care a strâns laolaltă cele mai bune voci.
Romanța, pentru români, se așază pe aceeași linie cu ceea ce reprezintă liedul pentru germani, șansoneta pentru francezi, canțoneta pentru italieni. Chiar dacă muzicologii consideră romanța drept o specie urbană ”cultă”, întâlnită în special în lumea orașelor de demult, ea a fost iubită în toate mediile sociale și de către toate vârstele.
Iar Botoșanii nu au făcut excepție, fie că vorbim de făuritorii de romanțe (texte și muzică), fie că vorbim de cei care au interpretat romanța, de la lăutari la mari artiști ai vremii.
De câțiva ani, un nume în dreptul căruia scrie Botoșani se regăsește pe podiumurile festivalurilor, vocea fiind din ce în ce mai apreciată de personalități din lumea muzicii.
Este vorba despre Alina Huțu, care tocmai a câștigat Trofeul Festivalului Național de Creație și Interpretare a Romanței "Crizantema de aur", ediția a 53-a, Târgovişte, 2020.
Cel care i-a înmânat distincția a fost compozitorul Sabin Păutza, președintele juriului, care a fost însoțit de Alina Mavrodin Vasiliu, directorul artistic al festivalului.
”Romanța românească ar trebui pusă pe steagul României, din păcate nu toată lumea gândește la fel”, a rostit Sabin Pautza, care s-a declarat impresionat ”până la lacrimi” de modul exemplar în care a fost organizat evenimentul în plină pandemie.
”O ediție cu multe restricții, dar o ediție care ARE loc!”, a accentuat și Alina Mavrodin Vasiliu.
Chiar dacă, din pricina regulilor stricte, laureații nu au urcat pe scenă pentru a le fi înmânate premiile, câștigătoarea Trofeului a fost singura care a primit Trofeul direct din mâna președintelui juriului.
”Vă mulțumesc din suflet. Nu am avut asemenea emoții nici când am cântat, că mi-a stat inima în loc aici”, a mai apucat să spună Alina Huțu, deținătoarea Trofeului Festivalului Crizantema de Aur 2020.
Festivalul Naţional de Interpretare şi Creaţie a Romanţei „Crizantema de aur” este cel mai longeviv festival muzical din România, care se desfășoară neîntrerupt din anul 1968 la Târgoviște, cu scopul promovării Romanței ca gen muzical de patrimoniu al culturii naţionale.
Festivalul a avut loc în perioada 23-24 octombrie 2020, în municipiul Târgovişte, sub patronajul Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO, și a ajuns la cea de-a 53-a ediţie.
În luna februarie a acestui an, înainte ca pandemia să fie oficial declarată, Alina Huțu se afla la Chișinău, unde participa la cea de-a XXIV-a ediție a Festivalului-concurs de Creație și Interpretare a Romanței „Crizantema de Argint”.
La secțiunea interpretare, Alina Huțu, din Botoșani, obținea Premiul II.
Alina Huțu Călinescu este absolventă a Liceului de Arte „Ştefan Luchian” Botoşani, promoţia 1999, secţia pian, precum şi a Academiei de Muzică „Gh. Dima” - Cluj Napoca, promoţia 2004, secţia Pedagogie muzicală cu modul de cânt popular - catedra prof.univ.dr. Ioan Bocşa.
Între 2004 şi 2006 a fost profesor de educaţie muzicală în Cluj Napoca. Perioada 2006-2009 și-a petrecut-o pe tărâm sicilian-Italia, iar din toamna lui 2009 a dat concurs şi s-a angajat ca profesor la catedra de Canto - muzică populară a Şcolii Populare de Arte şi Meserii Botoşani.
Paralel cu activitatea didactică, desfăşoară şi o activitate ca solist de muzică populară, în cadrul Orchestrei Populare ”Rapsozii Botoșanilor”.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Tineri avertizați de polițiștii locali după ce s-au „așezat” pe o bancă
Redacția Botoșăneanul
Nov 16, 2024
Marius Budăi: PSD este garanția creșterii veniturilor românilor!
Redacția Botoșăneanul
Nov 16, 2024
Intervenție la lăsarea nopții, muncitorii de la Apă au remediat avaria
Redacția Botoșăneanul
Nov 16, 2024
Mizerie găsită de comisarii de la Garda de Mediu la Dorohoi
Redacția Botoșăneanul
Nov 16, 2024
ANUNȚ Primăria Botoșani privind termenul de plată a taxei de salubritate
Redacția Botoșăneanul
Nov 16, 2024