Înmulțirea îmbolnăvirilor cu coronavirus la Botoșani și totodată creșterea deceselor cauzate de această boală au determinat autoritățile să ia măsuri până la... ultima etapă.
Dacă în privința prevenirii sistemul medical botoșănean a înregistrat un eșec serios, medicii ajungând în faza în care au infectat pacienți ce sufereau de alte boli, în schimb s-au luat măsuri în privința înmormântărilor.
În urma unei discuții purtate de primarul Cătălin Flutur cu directorul societății de salubrizare, care încă administrează cimitirele, s-a hotărât amenajarea unei parcele destinată strict persoanelor care au murit din cauza Covid-19.
Două excavatoare au lucrat 16 ore pentru dezafectarea și nivelarea unei suprafețe de teren de la Cimitirul Eternitatea.
Se află la capătul acestuia, dar totuși pe aceeași linie cu biserica și aleea principală.
Pentru aducerea terenului la o formă cât de cât în consonanță cu restul cimitirului s-au eliminat niște gherete și s-a tăiat un copac.
Aici vor fi înmormântați toți locuitorii municipiului care încetează din viață ca urmare a infectării cu Covid-19 și care nu au loc de veci. Botoșănenii care au concesionat un astfel de spațiu vor fi înmormântați în cel pentru care au plătit deja.
La această soluție s-a ajuns din cauza vidului legislativ existent în România, în sensul că prin ordonanțele militare și prin alte acte normative se reglementează foarte clar traseul bolnavului în viață, dar nu se prevede dacă va fi incinerat sau îngropat.
În consecință, Primăria Botoșani și SC Urban Serv SA au hotărât să facă ele o reglementare.
”Legea piețelor și cimitirelor și regulamentul cimitirelor, coroborate cu ordonanțele militare, nu prevăd absolut nimic pentru locul de înmormântare al morților care au avut Covid-19. Prevăd într-adevăr instrucțiuni, dar pentru înmormântarea lor: din spital se pun în doi saci de plastic, se dezinfectează, se închide sicriul, trebuie să ajungă la mormânt cu sicriul închis, nu au voie să participe decât opt oameni, dar nu se prevede nicăieri locul în care trebuie înmormântat, dacă trebuie incinerat, dacă trebuie înmormântat într-un loc special”,
Bogdan Buhăianu, director general SC Urban Serv SA.
Primii doi morți din cauza coronavirusului, care locuiau în municipiul Botoșani, aveau locuri concesionate și au fost înmormântați pe locurile lor, conform regulilor stricte din starea de urgență.
Reprezentanții SC Urban Serv SA află din certificatul de deces dacă o persoană a murit din cauza Covid-19 și, în cazul în care nu are deja loc de veci concesionat, nu se acceptă înmormântarea decât în spațiul nou amenajat de la ”Eternitatea”.
În cursul zilei de astăzi este programată prima înmormântare în așa-numită ”Parcelă Covid”.
Lucrările făcute aici au avut caracter de urgență, iar amenajarea va continua.
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL
S-au virat banii pentru alocațiile și indemnizațiile de la stat: CÂND intră pe card
Redacția Botoșăneanul
Nov 07, 2024
Bărbat căutat pentru omor: Ar fi fost implicat într-un atac mafiot cu mitralieră
Redacția Botoșăneanul
Nov 07, 2024