Reportaj
Aventuri de ministru prin judeţ: Haine mai groase; ca să te apleci… înseamnă efort VIDEO & GALERIE FOTO

Venit în judeţ ca să îl ajute pe candidatul PSD la Primăria Vlăsineşti, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale nu s-a dezminţit. Devenit celebru pentru perlele pe care le debitează, Petre Daea nu a ”dezamăgit” nici la Botoşani.

A ajutat legumicultorii cu şorţuri în culorile PSD-ului


Ba chiar s-ar putea spune că a dat recital. Întors de prin periplul prin comunele din estul judeţului, oficialul guvernamental a prezidat sâmbătă la amiază, la Primăria Săveni, o şedinţă cu parlamentari, şefii judeţului şi directorii de la instituţiile din agricultură. Pe aceştia din urmă i-a ridicat pe rând în picioare ca să se prezinte. Dintre toţi l-a cunoscut doar pe directorul de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA). Apoi, timp de vreo jumătate de oră a ţinut un fel de cuvântare desprinsă parcă din vremurile PCR-ului, din care de altfel se şi trage, scoţând pe gură tot felul de enormităţi, absurdităţi, consideraţii fără cap şi fără coadă.
Un exemplu grăitor este modul în care a descris activitatea legumicultorului.


„Au stat în solarii cu foc, cu haine suplimentare peste ei, îmbrăcându-se suplimentar, îmbrăcându-se cu haine mai groase pe ei, cu mâinile. Legumele nu se fac decât în genunchi. Să nu spună cineva că stă drepţi şi plantează. Se apleacă! Şi ca să te apleci… înseamnă efort”,


Petre Daea, ministrul Agriculturii.


Şi ca să arate concret cum sprijină Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) legumicultorii, a scos din servietă nişte şorţuri, în culorile PSD-ului bineînţeles, şi un soi de diplome pentru participanţii la programul guvernamental de susţinere a programului de tomate româneşti.

Când a vrut s-o facă pe-a durul s-a cam umplut de ruşine


Iar la acest capitol, directorul Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană (DAJ), Cristian Delibaş, a trecut prin mari emoţii după ce şi-a permis să-l corecteze cu o cifră pe ministru.


-    Dar vreau să vă felicit pentru faptul că 64 de fermieri s-au înscris…
-    60 domn’ ministru.

 

-    60?
-    60 domn’ ministru. 24 la rodire.

 

-    Da, am fost mai darnic eu. Mi-e teamă că nu se potriveşte cu evidenţa mea şi s-ar putea să o păţeşti dacă…
-    60’ raportat domn’ ministru.

 

-    Atunci, dacă aţi raportat aşa… Ia să vedem (scoate nişte hârtii din mapă şi le răsfoieşte băgându-şi degetul în gură). Da’ să fii atent că, dacă nu se potriveşte, e bai. Şi suntem la Botoşani, da? 60, ai dreptate.


După un monolog de zeci de minute, în care singurele lucruri concrete le-au constituit scoaterea pe masă a unor şorţuri şi atestate, precum şi ora la care a fost în piaţă, 6:04, cei prezenţi au dat să răsufle uşuraţi.


„E presa aici, că aş da câteva metafore, da’ mi-i teamă că iar se interpretează în fel şi chip şi în loc de porumb o să spun altceva”,


Petre Daea, ministrul Agriculturii.

„Eu pot să traversez calea ferată, dar după ce trece trenul”


Spectacolul a fost desăvârşit la Centrul Cultural Săveni, acolo unde membrul Cabinetului Grindeanu s-a întâlnit teoretic cu fermieri, practic cu o mulţime de primari, tot felul de fete de prin PSD a căror singură legătura cu agricultura o reprezintă probabil mersul la piaţă, printre care se mai găseau şi ceva agricultori. Întâmpinat din nou cu caşcaval… acompaniat cu muzică, ministrul a dat impresia că nu mai vrea să ţină un discurs, spunându-le liderilor PSD prezenţi la prezidiu că ar vrea să asculte întrebările fermierilor. Odată ce a pus însă mână pe microfon, greu i-a mai dat drumul, astfel că a urmat o nouă serie de vorbe de duh:


„Dacă vă conving că nu e bine, ne ferim de rău”.
„Eu pot să traversez calea ferată, dar după ce trece trenul”.
„Pe agricultori îi trezeşte munca şi îi culcă oboseala”.
„Sunt un om mai mult în cizme decât în pantofi” (ministrul a purtat doar pantofi în vizita la Botoşani – n.r.).
„Mi-aţi brodat intrarea cu produse pe care le faceţi aici”.
„Sunt acasă şi îmi doresc să dau răspunsurile acum sau mai târziu”.
„Nu dau respectul, îl port”.
„Eu nu sunt producător de vorbe, eu sunt producător de fapte”.
„Într-un nod îngust nu poate să intre toată apa din Prut şi atunci vor rămâne doar situaţiile neclare”.
„O să vă întrebaţi: este ambiţia unui om care nu a avut altceva în viaţă decât dragostea de muncă?”

Mai bine vă uitaţi la „Viaţa Satului”


Când să îi adreseze în sfârşit şi fermierii întrebări, cei din prezidiu au început să explice faptul că Petre Daea nu prea mai are timp fiindcă trebuie să prindă un avion deoarece a doua zi este invitat la „Viaţa Statului”. Ca atare, li s-a recomandat oamenilor să vizioneze emisiunea. S-au acceptat totuşi câteva întrebări, la care răspunsurile ministrului au fost însă dezarmante:


„Vă trebuie adeverinţe? Luaţi-le!” – unui agricultor care se plângea că foarte greu obţine nişte adeverinţe de la Direcţia Agricolă.
„Să le modificaţi! Modificaţi-le” – unui fermier care se plângea că până pe 15 iunie el şi cei ca dânsul trebuie să obţină altă paşapoarte pentru animale.


S-a lăudat că îl cunoaşte pe preşedintele Asociaţiei Moldoovis, Ionică Nechifor, pe care l-a botezat însă Nechita şi căruia i-a transmis clar că nu-i va rezolva o problemă.

Mulţumiri fierbinţi


Cu toate acestea, asemeni tuturor miniştrilor care ne-au călcat judeţul, liderii judeţeni ai PSD Botoşani au făcut sluj şi în faţa lui Daea, căruia i-au mulţumit de zeci de ori în câteva ore pentru senzaţionala onoare şi extraordinarul efort pe care l-a făcut deplasându-se până la Botoşani. Nici asta nu i-a convenit însă ministrului: „eu n-am venit în vizită, eu am venit la muncă”. De fapt, a venit în campanie electorală pentru alegerile de la Vlăsineşti.


67 de ani


are Petre Daea, care a mai fost ministrul Agriculturii în 2004, în ultima jumătate de an de viaţă a Cabinetului Năstase.


Până în 2001, când a intrat în PSD, Petre Daea a ocupat doar funcţii la nivel judeţean, pentru ca odată devenit social-democrat cariera sa să erupă, incluzând şi trei mandate de parlamentar.

loading...
Ministru cu noaptea în cap prin Botoşani la roşii şi caşcaval: Natura muşcă VIDEO & GALERIE FOTO
Botoșani, 2017: Șef de la municipiu pus să meargă zilnic în piață fiindcă mănâncă în fiecare zi

 

REPORTAJ în România nimănui și copiii sacrificați ai județului: Două fete care vor să învețe, retrase de mamă de la școală – GALERIE FOTO
La fix 40 de kilometri distanță de municipiul Botoșani se află comuna Cordăreni. Undeva dincolo de Dorohoi, drumul cu mașina este unul anevoios, nu din cauza a cine știe ce obstacole, ci doar a gropilor care fac distanța până acolo să fie parcursă în mai bine de o oră.
Paradisul din orașul mort
Oamenii curg valuri pe poarta fabricii, iar într-o parcare imensă zeci de autocare şi microbuze îi aşteaptă să îi ducă acasă. Pare o scenă desprinsă de pe fostele platforme industriale comuniste, când la ora schimburilor totul era un furnicar, muncitorii abia aveau loc să treacă unul de celălalt, iar autobuzele aveau călători şi pe scări. Doar că aici tabloul este totuşi diferit.
REPORTAJ: Cel mai frumos moment pe Bulevardul Mihai Eminescu, câinele Basil adus la Botoșani pentru un băiat – GALERIE FOTO & VIDEO
Ceea ce s-a petrecut joi dimineață pe Bulevardul Mihai Eminescu din municipiul Botoșani a fost un moment plin de emoție și o lecție dureroasă de viață, deopotrivă.
Orașul în care trăiesc de 36 de ani! ... Și care chinuiește nevăzătorii: șoferi ignoranți , lucrări nesemnalizate, agresiuni
Reluăm astăzi publicarea textelor scrise de nevăzătorii botoșăneni în cadrul concursului „Botoșani, orașul în care trăiesc!” organizat de filiala județeană a Asociației Nevăzătorilor din România (ANR). După ce am inaugurat serialul cu un text scris de cea mai tânără participantă la proiect și l-am continuat cu ”veteranul” competiției, astăzi a venit rândul președintelui ANR Botoșani.
INEDIT: Statui cu Mihai Eminescu și Veronica Micle în mărime naturală dezvelite de fostul șef al Poliției cu primar și afaceriști – FOTO & VIDEO
Moment deosebit petrecut de Sfântul Dumitru la o aruncătură de băț de municipiul reședință de județ. Fostul șef al Poliției Rutiere, Dumitru Zmău este cel care a făcut posibil ca județul Botoșani să aibă statuile poetului nepereche și a femeii pe care a iubit-o.
La drum, la braț cu ecoul bastonului alb: Strigau „chiorul, chiorul” și mă orientau în direcții greșite
Botoșăneanul continuă proiectul unicat în mass-media din această parte a țării și derulat în colaborare cu filiala județeană a Asociației Nevăzătorilor din România (ANR) publicând texte scrise de nevăzătorii botoșăneni pentru Concursul „Botoșani, orașul în care trăiesc!”.
TULBURĂTOR: Botoșaniul văzut prin ochii unei tinere... nevăzătoare: Botoşani, oraşul copilăriei mele
În colaborare cu filiala județeană a Asociației Nevăzătorilor din România (ANR), Botoșăneanul demarează astăzi un proiect unicat în mass-media din această parte a țării. Timp de mai bine de o lună, în fiecare week-end, vom publica articole despre oraș scrise de persoane pentru care ”lumina ochilor” este doar o metaforă.
REPORTAJ: Altar de vară sfințit cu mii de oameni și un sobor de preoți care l-a mirat pe ÎPS Teofan: FOTO&VIDEO
Biserica este locul în care cerul se întâlnește cu pământul, locul unde Dumnezeu ajunge în sufletul oamenilor, luminându-le chipurile de pace duhovnicească. Mii de botoșăneni s-au adunat miercuri dimineață într-un astfel de loc, un colț de rai, pentru a fi parte la una dintre cele mai impresionante Sfinte Liturghii ce au avut loc la Botoșani.
Bijuteria altora, cadavrul nostru - 7 milioane de euro cheltuiți pentru paraziți - GALERIE FOTO
”Am cafeaua pusă la bar de dimineață, este 4 după-amiaza și încă nu am avut timp să mă ating de ea. Am avut continuu clienți, n-am stat o clipă”. O chelneriță bronzată, în pantaloni scurți, se plânge unei cunoștințe. N-are timp şi de alte lamentări şi nici să culeagă eventuale „compasiuni” fiindcă la terasa Centrului Vechi din Bistriţa la care lucrează tocmai au mai sosit doi oameni la o masă şi trebuie să le ia comanda.
Ce nu s-a văzut la vizita ministrului de la Botoșani, de la poale-n brâu la un decor îngrozitor – GALERIE FOTO & VIDEO
Ministrul transporturilor, Răzvan Cuc a ajuns ieri în nordul țării, la Botoșani. Oficial a tot repetat că s-a decis să vină după ce a auzit de protestul de la Manoleasa. Tot oficial, colegii de la PSD Botoșani îi anunțaseră deja prezența, cu câteva zile înainte de a se ști de protest.
Revelion de legendă în Moldova unde limba română doare sub ”talpa protectoare” de la răsărit - VIDEO & GALERIE FOTO
Sub picioarele a mii de oameni, covorul roşu, care a căpătat déjà forma pavelelor în care este îndesat de ghetele domnilor şi cizmele doamnelor, rezistă totuşi cu stoicism. Că de aia e covor, să fie călcat în picioare… Ce te faci însă cu poporul care este ţinut sub “talpa protectoare” de atâta amar de ani? El nu este covor, dar pare totuşi că se cam face… preş. Şi cum spuneam, asta nu-i de azi, de ieri.
REPORTAJ : Cultură la preț modic la Muzeul Județean Botoșani - FOTOGALERIE
Istoria Muzeului Județean Botoșani începe la sfârșitul anului 1955, mai precis, pe data de 23 decembrie, cand s-a semnat “actul său de naștere”. Așa se implinea una dintre dorințele locuitorilor acestui oraș, aceea de a avea un muzeu.
”Traseul groazei” - trenul ”navetiștilor” care oprește în gări unde se omoară oameni - GALERIE FOTO
Trenul căruia unii botoşăneni îi spun ,,Căruţa” străbate jumătatea de sud a judeţului Botoşani transportând în mare parte naveşti, începând de la Dorohoi şi până la Iaşi. Şi invers. Călătorii fac parte din diverse categorii: profesori, doctori, studenţi, elevi, muncitori în diverse domenii.
Când viaţa-i floare la ureche te prinde cutremurul şi te bagă în pământ pentru totdeauna – VIDEO & GALERIE FOTO
Te-ai fi gândit că „plâng şi pietrele”, numai că în acest colţ de Românie nu prea-s pietre, drumul de la casă şi până la Biserica Sfântul Dimitrie e de-un asfalt cum tare l-ar mai vrea botoşănenii pe Primăverii. Şi pietrele oricum nu plâng, iar figura asta de stil a devenit o banalitate de când a fost băgată în atâtea texte. Iar lacrimile sunt cu precădere la căpătâiul Maricicăi Iosub, acolo unde veghează tatăl, cei trei fraţi şi cele două surori.
REPORTAJ : Moment istoric? Prima mașină de gunoi care-a descărcat la rampa ecologică – IMAGINI în premieră din interior – VIDEO
La ora 7:30 în dimineața zilei de 1 septembrie, deja două mașini încărcate cu gunoi stăteau aliniate în fața porții Centrului Integrat de Management al Deșeurilor de la Stăuceni. Erau utilajele celor de la Deea Cleaning, operator de salubrizare botoșănean. Pe drum, alunecau spre a bifa această premieră la Botoșani și camioanele firmei Pavra Com. Singurii care au achitat avansul solicitat conform contractului, pentru a fi primiți pe rampă.
”Paradisul morții” – calea fără întoarcere unde OMUL a murit pentru totdeauna – GALERIE FOTO
Marfarul trece șuierând printr-un soi de tunel care desparte și totodată unește o clădire ce se întinde de-a lungul străzii. Linia ferată traversează perpendicular șoseaua, își face loc prin mijlocul imobilului construit din cărămizi maro-roșiatice și se oprește într-o cu totul altă lume. Cât cuprinzi cu ochii vezi doar pavilioane lungi-lungi din lemn, doar cu parter și multă sârmă ghimpată.
Hristos a Înviat!... Și în cartier – VIDEO & GALERIE FOTO
Miezul celei mai luminoase nopți a anului se apropie cu repeziciune și mai spre marginea Botoșanilor... Aici unde minutele dinaintea sărbătorii religioase supreme a ortodoxiei propun un tablou al contrastelor.
”Biserica albă” se prăbușește în nepăsarea tuturor, cum tragi pe sfoară un lăcaș de cult - GALERIE FOTO
În scurt timp, pe 23 aprilie, de Sfântul Gheorghe, patronul spiritual al orașului, se va sărbători și ziua municipiului Botoșani. Din nefericire, Biserica Sfântul Gheorghe, simbolul urbei, arată groaznic, nu are pictură și parcă pe nimeni nu interesează soarta acesteia.
REPORTAJ : ÎN CE HAL arată blocurile din Parcul Tineretului – VIDEO din interior și din toalete – GALERIE FOTO
La blocurile din Parcul Tineretului oamenii își fac nevoile în lighene și apoi le aruncă afară. Unii, se urinează chiar pe scările din interior și nu se mai deplasează până în cămăruțele care se doresc a fi grupuri sanitare. Noaptea, unii își lasă chiar și fecalele pe treptele jegoase din interior.
kalapod.net%20
Viață de baseballist – Povestea botoșăneanului ce se antrena pe lângă morminte și a fost la un pas de a juca în America
Botoșăneanul Eduard Pîrvu este baseballistul care, la numai 21 de ani, are în palmares șapte titluri de MVP al României, de patru ori a fost desemnat cel mai bun pitcher (nr. persoana care aruncă mingile) şi o dată cel mai bun batter (nr. persoana care loveşte mingile).
Ti se face scarba când vezi
13 iunie 2017, 22:18
Pupincuristul de serviciu al penalului de Teleorman&acolitii.
13 iunie 2017, 20:16
Multe vorbe frumoase dar in van si gratuite fapte zero !
13 iunie 2017, 08:05
astratex.ro
starshiners.ro%20
Sondaj
Este corectă impozitarea veniturilor cântăreților și operatorilor video de la nunți?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Trebuie vechime, profesionalism. Ipocrizie la cote maxime. Ia spuneți-mi, Precul de la Botoșani cum se încadrează în povestea asta? A gestionat o listă de numere de telefon, a făcut patru cafele și trei ceaiuri și îndeplinește ...
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.6671 lei
USD
Dolarul SUA
4.0557 lei
CHF
Francul elveţian
4.0659 lei
GBP
Lira sterlină
5.2855 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.5941 lei
XAU
Gramul de aur
159.4364 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2397 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4444 lei
AUD
Dolarul Australian
2.8814 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.0994 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1807 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6256 lei
Vremea
astăzi
Botosani
5 o C
Dorohoi
4 o C
Bucecea
5 o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
6 o C
Horoscop
astăzi
web site traffic statistics
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2018 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.