Reportaj
BLITZ REPORTAJ Explozie de bucurie în buricul târgului cu stranieri întorși de la schimbatul pamperșilor la italieni  
Botoșănenii plecați în străinătate revin acasă. Cei mai mulți, caremuncesc mai ales în Italia, revin printre cei dragi pe timpul verii, înconcediu, alții așteaptă toamna pentru a-și ajuta rudele de pe la țarăsau chiar părinții, la muncile câmpului.


Autocarele venite din Italia au adus lacrimi de fericire

Centrul orașului s-a animat în dimineața zilei de miercuri, 1 octombrie 2014 de chiote de bucurie și lacrimi de fericire. Două autocare pline cu botoșăneni au venit tocmai din Italia, pentru a-i aduce acasă. Printre tot felul de bagaje mici sau voluminoase, fiecare își strângea în brațe persoana dragă, pe care nu a mai văzut-o de ani de zile poate.
Așa s-a întâmplat și în familia Soniei Filip, a cărei membri tot pleacă în Peninsulă pentru a-și face un rost. Doamna, care este și bunică, nu și-a revăzut nepoții de doi ani. Fata ei muncește la italieni de cinci ani de zile și în sfârșit s-a întors acasă definitiv. Să-și crească copiii printre ai săi.

Cinci ani în Italia, departe de casă

De doi ani nu mi-am văzut nepoții și-i văd azi. Acum s-au întors acasă… e greu printre străini, fata mea a fost plecată și acum s-a întors și nu mai pleacă deloc. Au stat în Italia cinci ani, este foarte greu, când ești departe de casă te apucă jalea”, povestea cu glasul înecat de emoție, Sonia Filip.
Bucuria va ține doar câteva zile întrucât vineri va fi rândul ei să se urce într-un autocar pentru a călători câteva zile, fără întrerupere, spre Italia. Îngrijește o bătrână italiancă pentru că, spune ea, în România nu o mai angajează nimeni.

Vineri, zi de melancolie pentru botoșănenii care pleacă din țară

Vineri plec și eu la muncă, acasă nu găsesc de muncă, acum e și vârsta, mai trebuie și de strâns bani, aici de unde găsești? În Italia muncesc la o bătrână”, a spus femeia din Botoșani. Imediat nerăbdătoare și-a luat din nou nepotul în brațe pentru a se bucura de el după o pauză de doi ani de zile. I-a adus și o mascotă mare, ca să marcheze întâlnirea nepoțel – bunică. Și dacă ziua de miercuri a fost cea în care a predominat bucuria, vineri, această stare va fi înlocuită cu cea de tristețe pentru că, atunci zeci și zeci de botoșăneni pleacă să muncească în țara altora.
Gabriela ERDIC
[[galerie-foto]]
CITEȘTE:
Au ”fugit” de criza economică din Italia și au dat peste sărăcia lucie din…Botoșani – AFLĂ povestea unor botoșăneni
Anii 80 nu ajung la Botoșani nici în... 2020: cum să faci un concert retro cu 10.000 de oameni din toată țara și încasări de 2 milioane – VIDEO & GALERIE FOTO
Peste 10.000 de români, majoritatea clujeni, dar și directori și oameni de afaceri din Botoșani, s-au întors în anii 80, preţ de o seară, ajutaţi de o Sabrina ilegal de  sexy pentru cei 51 de ani ai săi, un gentleman de la Modern Talking, un Milli Vanilli în mare formă, un Ottawan plin de energie și un Silent Circle ca la prima tinerețe.
„Italianul”, băiatul nimănui și al tuturor, înmormântat de Primărie și de câteva persoane cu suflet bun, condus pe ultimul drum de sărmani – GALERIE FOTO & VIDEO
Băiatul care purta haine femeiești și făcea pe oricine să zâmbească avea nume de sfânt. Botoșănenii îl știau după poreclă, italianul de pe Bulevardul Mihai Eminescu, însă numele lui real era Constantin Vîrlan. Povestea lui o știu puțini oameni, care l-au cunoscut îndeaproape și au avut grijă de el, pe vremea în care trăia. S-au preocupat ca acest băiat al străzii să fie îngropat creștinește, așa cum merită fiecare persoană din lumea asta.
FOTOREPORTAJ pe secția cea mai sensibilă de la Mavromati, bebeluși născuți cât o sticlă – GALERIE FOTO
Sunt extrem de mici, gingași și necesită o atenție deosebită din partea cadrelor medicale de pe Secția de Neonatologie. Sunt ei, bebelușii prematuri, ținuți în incubator și câteva luni în șir.
ACASĂ la Leon Dănăilă: Copiii de la ţară trebuie să vadă că nu trebuie să ai antecedente foarte elevate ca să ajungi în Academie - FOTO&VIDEO
Academicianul speră ca modelul său să inspire, să dea speranţă copiilor şi părinţilor care trec pragul casei sale din Darabani.
Un botoșănean a mutat o casă din Bucovina în Botoșani și a făcut un colț de rai pe care-l pune la dispoziție GRATUITGALERIE FOTO & VIDEO
Gheorghe Iavorenciuc, sensibilul incurabil care s-a regăsit mai degrabă printre iubitorii de frumos, decât în politică. A ieșit din viața publică și a rămas în umbră lucrând la visul lui care i-a devenit realitate după trei ani de muncă.
REPORTAJ: Casa de copii cu piscină - distracție în apă, dar și camping cu cortul – GALERIE FOTO
Ideea a pornit de la o străfulgerare de moment: ce ar fi dacă…? A prins contur și după câteva telefoane s-a concretizat în poate unul dintre cele mai frumoase cadouri ce putea fi făcut unor copii speciali. Fetele de la Centrul Prietenia din municipiul Botoșani au din această vară o piscină în curte în care se distrează și se răcoresc în zilele caniculare.
O zi în MAȘINA Poliției pentru un civil! MISIUNE de patrulare în orașul liniștit, cu miros de tutun, de la furt la apel pentru geamuri sparte la mașină – GALERIE FOTO VIDEO
Majoritatea oamenilor dezvoltă aproape involuntar o atitudine ostilă când văd uniforma albastră a polițiștilor. În trafic cu precădere, pentru că în alte situații oamenii legii sunt percepuți drept salvatori. Sunt cei sunați întotdeauna atunci când ceva merge rău.
REPORTAJ în bucătăria unde se gătesc TONE de ciorbe pentru sute de botoșăneni– GALERIE FOTO
În timp ce unii gătesc doar în familie, există și persoane care o fac în cantități industriale. Iar cei care se hrănesc din aceste bucate sunt de ordinul sutelor.
Jumătate de viață în rulotă - omul care aduce bâlciul de 50 de ani: De la o mașină de vată de zahăr la un parc de distracții de calibru
George avea vreo 16 ani când în Brăila, oraș în care se mutase tatăl său grec, venise circul Kratel din Cehia. A fost vrăjit de lumea magică a acrobaților și animalelor dresate că nu a mai vrut să plece de acolo și s-a angajat. Era extrem de pasionat, dar probabil că nu a bănuit vreodată că din mintea și mâinile sale va ieși un parc de distracții care va marca Botoșaniul și o bună parte a României.
Loading...
Noaptea de Înviere în camera de gardă cu fel și fel de bolnavi: FĂRĂ ouă roșii si cu Lumină adusă uneori chiar de pacienți
Sărbătorile Pascale înseamnă pentru mulți dintre noi timp petrecut cu familia, mers la Înviere,  ciocnit ouă roșii. În schimb, pentru personalul din Unitatea de Primiri Urgențe (UPU), sărbătorile sunt o perioadă dificilă și asta pentru că sute de persoane ajung la spital din varii motive, unele mai întemeiate, altele ilare.
REPORTAJ: Femeile (ne)observate din spitale care sunt cel mai aproape de bolnavi: Una a fost luată acasă de-un pacient
Nu de puține ori dăm importanța cuvenită doar medicilor sau asistenților și uităm de unele persoane care zilnic au grijă de pacienți chiar dacă în mod diferit, muncesc din greu și poate nu se bucură de aprecierea celorlalți. Astăzi, este despre ele, infirmierele de la Spitalul Județean Mavromati.
Zeci de sri lankezi aduși la Botoșani de un om de afaceri italian: Le-a dat loc de muncă, casă și masă, dar și câte un nume românesc – FOTO & VIDEO
Sri Lanka. O privire rapidă pe Wikipedia, pentru că numele sună cunoscut, dar detaliile lipsesc. Este o țară insulară asiatică, situată în sudul Asiei, în Oceanul Indian cu capitala în Colombo. Țara are o populație de aproximativ 21 de milioane de locuitori. 44 dintre sri lankezi au ajuns tocmai la Botoșani, la 10.000 de kilometri distanță de casă aduși, într-un paradox dulce-amărui, de un italian. Iar de aici, începe farmecul acestui articol.
REPORTAJ: Ambulanța a ajuns bătaia de joc a unora: Medici chemați să salveze saci de gunoi, agresați sau confundați cu taximetriștii: Veniți și vi-l luați că e mort
Botoșănenii, fie că sunt bolnavi sau nu, sună cu încredere la 112. Vorbim despre o încredere dusă uneori la extrem. Și astfel, din nefericire, medicii botoșăneni se confruntă cu tot mai multe afecțiuni închipuite ale pacienților.
IATĂ mâinile unui copil din Botoșani! POVESTEA puștiului care la 11 ani culege urzici pentru a-și ajuta mama și frații orfani de tată - GALERIE FOTO
Unii copii își doresc cel mai nou telefon apărut pe piață, alții nici măcar nu știu cum arată. Unii copii muncesc pentru a se întreține, alții nici nu știu ce înseamnă asta. Sunt copii și copii, unii mai fericiți decât alții, ”cu sau fără copilărie”.
Loading...
REPORTAJ în comuna păzită de cadrele MAI de cel mai feroce dușman invizibil: oamenii stau treji noaptea, animalele băgate în „groapa comună” – FOTO&VIDEO
Comuna „maternitate” de unde a pornit primul focar de pestă porcină africană din județul Botoșani este în continuare sub asediu. Cei care o apără sunt vizibili de la depărtare, dușmanul este însă unul nevăzut, sperie localnicii, fie că vorbim despre pădurile cu copaci anemici sau propriile cotețe unde oamenii și-au crescut porcii.
CÂT de mult te schimbă pușcăria: de la trafic de persoane, la quilling și lecții pentru adolescenți – REPORTAJ din Penitenciarul Botoșani – GALERIE FOTO
Penitenciarul Botoșani este locul unde se descoperă multe talente, abilități, aptitudini. Da, desigur, este și un loc al oamenilor răi, dar care se pot transforma în ființe umane altruiste, conștiente de ceea ce au făcut în trecut… sau nu. Astăzi am ales să ne concentrăm pe partea pozitivă a poveștii despre tot ce înseamnă detenție.
Eminescu? – „Nu știm cine a fost…” REPORTAJ în orașul poetului nepereche „uitat” de tinerii botoșăneni
15 ianuarie 2019 - Ziua Culturii Naționale, dar și ziua în care se împlinesc 169 de ani de la nașterea la Botoşani a poetului nepereche, Mihai Eminescu. Poate pare surprinzător, dar există botoșăneni și mai cu seamă tineri care habar nu au cine a fost Mihai Eminescu.
Lacrimi, îmbrățișări lungi, dar și încurajări, căci STRĂINĂTATEA îi așteaptă: Sute de botoșăneni pleacă spre alte țări după sărbători – GALERIE FOTO
Orașul nostru rămâne din ce în ce mai gol și trist. Sute de botoșăneni au plecat spre Italia, Germania sau Anglia după sărbători, pentru a-și croi un trai mai bun. În fiecare an, luna ianuarie este cea mai tristă pentru botoșănenii care sunt nevoiți să se despartă de casă pentru a-și relua activitatea la locul de muncă, care din păcate, este la mii de kilometri de cei dragi.
REPORTAJ dinăuntrul durerii: Drama pacienților de la Mavromati loviți de cea mai grea boală - Forța trebuie să vină din tine
Dimineața zilei de 21 noiembrie 2018, Secția de Oncologie a Spitalului Județean Mavromati... O liniște apăsătoare domnește pe holuri și în saloane. Pentru cei mai mulți dintre pacienți este liniștea dinaintea furtunii. În timp ce un bărbat tocmai și-a dat sfârșitul în salon, alți zeci de pacienți se luptă cu o boală nemiloasă – cancerul. 
Liceul „din provincie” care a făcut 500.000 de euro în trei ani: Trebuie să supravieţuim, dacă nu facem ceva, în câţiva ani noi dispărem - GALERIE FOTO
Veste mare pentru liceul din cel mai sudic orăşel al judeţului: proiectul „Optimizarea instruirii practice în context european” depus în cadrul Programului Erasmus Plus a fost admis la finanţare.
nu dau 2 bani vechi pe cei care spala la dos babaciunile senile, apoi vin si se dau ciumegi aici...respect oamenii cu atitudine, creier si caracter, care au reusit in propria lor tara, nefiind slugi prin Europa.
15 octombrie 2014, 19:21
DACA nu am avea in fruntea tarii o sleahta de golani ,de hoti si de ratati,care au facut din munca o rusine,iar din hotie \"titlu de noblete\',poate am avea mai multa grija de fii si parintii nostri,si nu ar trebui sa hranim bandele hraparete de la conducerea acestui stat...Indrazniti sa criticati !>Cu cati bani ti-ai cumpatat postul in care iti pui pe tapet incompetenta?..Cand schimba o romanca un pampers ,o face bine si,este retribuita,iar cu acei bani intretine o familie furata si batjocurita zi de zi de reprezentatul statului mafiot numit Romania
6 octombrie 2014, 20:46
DACA nu am avea in fruntea tarii o sleahta de golani ,de hoti si de ratati,care au facut din munca o rusine,iar din hotie \"titlu de noblete\',poate am avea mai multa grija de fii si parintii nostri,si nu ar trebui sa hranim bandele hraparete de la conducerea acestui stat...Indrazniti sa criticati !>Cu cati bani ti-ai cumpatat postul in care iti pui pe tapet incompetenta?..Cand schimba o romanca un pampers ,o face bine si,este retribuita,iar cu acei bani intretine o familie furata si batjocurita zi de zi de reprezentatul statului mafiot numit Romania
6 octombrie 2014, 20:46
Ma straniere care ai scris comentariul...suntem satui de voi care umblati in slapi de guma si cu calcaiele negre si crapate!!! Oamenii muncesc cinstit! Tu razi de ei si o mie de tine! Dar oare ce parere au de tine cei din ardeal sau chiar Bucuresti!? Nu stiu, dar ....
6 octombrie 2014, 18:43
Eu cred ca voi sunteti de rasul tuturor!!!(jurnalistii).. Nu v-ati saturat de mici zi ciorba de burta? Mai bine ganditi-va la voi ca muriti de foame cu 800 lei pe luna..Oricum rade toata tara de voi(botosani)!!!
4 octombrie 2014, 15:50
De ăştia ca weh e plină românia, ăştia au băgat tara în rahat şi tot ei sar în sus cât de deştepţi şi folositori sunt, se vede la tot pasul capacitatea voastră intelectuală, e destul să ieşi din casă. Toţi cacamuniştii ordinari marca weh care au furat de-au spart, au ocupat posturi de conducere deşi sunt proşti de put împinşi din spate de tot felul de unchi, mătuşi, naşi şi alte baragladine şi care dormitează prin birouri luxoase şi inventează tot felul de taxe şi impozite pentru aşi rotunji bucile, îi doare undeva că fură casa sau bunurile unor semeni de-ai lor, ei ştiu una şi bună să adune cu toate patru labele pe care le posedă pentru traiul lor de paraziţi.
3 octombrie 2014, 08:49
weh, fatuca tatei, te simti frustrata ca nu ai fost acceptata de Capatos, la casting? Nu mai plange, fatuca tatei, te poti apuca de chat. Se plateste bine si ti se potriveste, din cate imi dau eu seama.
2 octombrie 2014, 19:58
... partea cea mai proasta este ca tu chiar cu zona "unde nu bate Soarele", judeci oamenii, dar nu gandesti. Nu ai cum, de aceea vomiti mesaje prin care iti etalezi propria frustrare si neputinta de a-ti depasi conditia: de toapa rautacioasa si invidioasa, o parvenita, o profitoare de imprejurari. La batranete te va linge cainii si iti vei aminti de tampeniile scoase pe gura, dar izvorate "de unde nu bate soarele". weh, puti a ticalosie, virusezi sistemele, la naiba!!!!!!!!
2 octombrie 2014, 19:24
Titlul articolului este jenant pentru un jurnalist care se respecta.va rog sa il concediat.va face de rusine.
2 octombrie 2014, 18:36
Toti ratatii merg in Italia sa stearga babele unde nu bate soarele, apoi isi striga frustrarea...macar de-ar sti sa scrie...de aia n-au un rost in tara lor, ca-s analfabeti...succes la scutece!
2 octombrie 2014, 18:10
Nu stiu cat a vrut sa fie de rautacioasa tovarasa ziarista sau mai mult sa expuna un crunt adevar, poate printr-un titlu putin necalculat la nivelul unor cititori!Nu stiu cat a vrut sa fie nesimtita si sa jigneasa cat mai mult eu cred ca a vrut sa traga un semnal de alarma!Cel putin asa vreau sa cred ca a sunat "treziti-va fratilor", revolutie la noi nu sclavie la altii!!....desi e greu sa faci revolutie cu oameni care sunt foarte justitiari si dornici de schimbare doar din fata pc-ului, respectiv tv-ului......va astept in fata primarii vreo 5000 de oameni sa scandam ce nu ne convine!.....La festivaluri se aduna mai multi....de ce ne strigam oful doar din pat?????????????????
2 octombrie 2014, 15:41
Mama ziaristei care a scris acest articol, CHIAR este plecata in Italia la schimbatul pampersilor italienilor și CHIAR este umilita de straini in conditiile in care in propria tara si în orasul in care s-a nascut nu isi gaseste un loc de munca decent. asa ca poate respectiva care scrie execrabil, chiar scrie in cunostinta de cauza
2 octombrie 2014, 15:22
Nu stiu ce sa mai cred ..... titlul asta cu schimbatul pampersilor mi se pare cel putin abject. Si asta fara a face parte dintre cei care de nevoie au plecat pe unde a intarcat mutu iapa pentru a castiga un ban CINSTIT. Nu te-ai gandit onorabila 'ziarista' ca printre cei care sunt asteptati putea fi mama sau tatal tau sau poate peste cativa ani poate fi copilul tau ?? Mult succes in continuare , daca s-a dorit a fi un titlu care sa aduca audienta si comentarii . In rest ..... execrabil
2 octombrie 2014, 15:07
Guvernul Romaniei imprumuta bani, la greu, pentru pensii si salarii. NU bugetarii le asigura pensia, pensionarilor. Asta e poveste. Cititi, online, articolul "Victor Ponta: Romania s-a imprumutat ieri cu o dobanda de 3,70% pe 10 ani. Avem bani de pensii si salarii pana la sfarsitul anului" (16 aprilie 2014). Intreg sistemul romanesc de conducere e de rahat ( nu turcesc!). Asa-i cand ne conduc masonii si impostorii. Am vrut si eu sa-mi deschid o firma si am avut n-spe mii de piedici. Te jupoaie statul roman, ca la carte. Roman adevarat sunt si eu, dar nu fraierul statului roman. Auzi, sa platesc contributii, sa uzureasca ei. Mars, ma, d-aci... Dupa ce am stat 1h30min in fata usii la medicul de familie, am fost tratat cu multa nesimtire si indiferenta...pana a aflat ce sunt. I-am spus ca, inainte de toate, am calitatea de OM. Dar acest lucru nu conteaza in Romania. In strainatate platesc asigurarile de sanatate si am fost operat, de doua ori, fara sa mai scot un ban din buzunar. In Romania asta era doar un vis. Nu e usor sa pleci printre straini, dar se merita. Si nu poate oricine sa plece, desi isi doreste. De aceea mornaie negativ la adresa celor care pleaca. Am aratat acest articol sefilor mei si s-au indignat. Strainul te apreciaza, dar conationalul, nu. Ca intelectual adevarat, dar mai ales ca OM.
2 octombrie 2014, 09:51
Daca in tara asta se mai platesc inca pensii se datoreaza oamenilor din Romania care muncesc in Romania si contribuie la stat, ca voi nu contribuiti cu nimic la bugetul de stat. Daca ar pleca toti in strainatate, parintii vostri de unde si-ar mai primi pensia? Asa mica-mare cum este ea
2 octombrie 2014, 08:47
Voi astia care mergeti in strainatate si va spargeti in figuri in luna august cand veniti acasa cu masini inchiriate cred ca sunteti toti directori pe acolo, manageri, presedinti etc. Aveti fiecare cate 3-4 facultati, mastere si doctorate si astia v-au jignit frate
2 octombrie 2014, 08:44
Ziarista ...........lu peste.
2 octombrie 2014, 08:24
IDIOT TITLU ! Nici o munca cinstita nu este rusinoasa. Ce este mai cinstit? Sa ai grija de un om neputincios sau sa-ti cumperi o diploma de la Spiru Haret (deh, studii la distanta) si sa conduci un judet? Sau sa ocupi functii de conducere in posturi cheie? Sa conduca Spitalul Judetean un parvenit politic... Ce a facut el la Nova Apaserv pentru un salariu de 6000 de lei? Ce?!? Cum a ajuns primar un individ cu nota 1 la bac (imi place ca a facut contestatie) ? Romania este in bratele unor corupti si incompetenti, dezinteresati de soarta populatiei. De aceea bietii romani alearga in toate colturile lumii. Dar pot sta cu capul sus ca isi castiga cinstit existenta. Sunt vertebrati... nu nevertebrati parveniti, impostori; mananca painea celor cu adevarat pregatiti. Cunosc si eu cateva persoane care... schimba pampers. Le admir si le apreciez munca, romani adevarati. V-as chema o data, dragi jurnalisti, sa faceti un reportaj cu ei. Veti descoperi o realitate care... doare. Problema este urmatoarea: nu stiu daca veti mai dori sa va mai intoarceti in Romania. Rusine pentru titlu! Inca o data.
2 octombrie 2014, 07:48
"schimbatul pamperșilor la italieni" Titlu de romanii imputiti ! Toata lumea incearca sa isi creasca copilu sa-l duca la scoala sa-i faca un viitor pentru ca voi statu roman nu sunteti in stare sa faceti nimic , trebuie s merem in strainatate sa lucram sa aducem o paine acasa . Noi lucram , voi furati ! Sa va fie rusine HOTIILOR .
2 octombrie 2014, 07:04
Sondaj
Pe cine votați la Primăria Botoșani?
Gheorghe Ciubotaru - PMP
Cosmin Andrei - PSD
Liviu Toma - Pro România
Roxana Țurcanu - ALDE
Cătălin Flutur - PNL
Corina Dănuță - PPUSL
Marcel Gheorghiță – USR-PLUS
Cătălin Silegeanu - independent
Altul
Declaraţia zilei
„Dacă mai urmează încă un an la fel de secetos, atunci lucrurile se complică foarte mult. Dacă urmează doi ani la fel de secetoşi şi noi suntem la acelaşi nivel al infrastructurii de irigaţie, lucrurile se complică foarte ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.8582 lei
USD
Dolarul SUA
4.0972 lei
CHF
Francul elveţian
4.5132 lei
GBP
Lira sterlină
5.3220 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9261 lei
XAU
Gramul de aur
257.4245 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2476 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3490 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9944 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1126 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1821 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6530 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.