Scrie scriitorul
SCRIE SCRIITORUL de ziua poetului: Eminescu pe gustul tuturor
«Guvernanţii noştri nu au nici o idee clară despre ceea ce trebuie să facă: fără experienţă şi fără cunoştinţa lucrurilor. Să ne uităm deplin sub sdreanţa de purpură ce o pun ei pre profunda lor mizerie şi să vedem cum faptele concrete isbesc în faţă acele abstracţiuni statistice ce ei le prezintă lumii»
eminescu pe gustul tuturor De două ori pe an mai toţi românii îşi aduc aminte de Eminescu; naţionaliştii dau să-l tragă de partea lor considerându-l un aprig antisemit (nimic mai fals!), politicienii îl smotocesc ca pe cel mai râvnit elector, urechiştii se vor docţi  contorsionându-şi vorbele printre versurile genialului poet. Mai vezi la colţ de stradă tot felul de fonfi şi de flecari bombănind vrute şi nevrute despre opera poetului fără să fi citit mai mult de cele câteva poezii din manualele şcolare. Tagma trepăduşilor „exegeţi” în opera lui Mihai Eminescu se extinde de la an la an, unii primesc diplome închipuite de „eminescologi”, chiar de la instituţia care poartă numele marelui poet. Oare poate exista o altă blasfemie mai evidentă la adresa lui Mihai Eminescu decât această? Un alt omuleţ politic face exerciţii de memorie cu tinerii botoşăneni pe seama genialului poet. De parcă reţinerea poemului „Luceafărul” presupune şi înţelegerea poeziei lui Mihai Eminescu. E adevărat, jocurile de grădiniţă îşi au rostul lor în educarea şi cultivarea celor mici, dar a face din poezia lui Mihai Eminescu un spectacol lacrimogen aduce mai mult a infantilism şi obrăznicie.
CITEŞTE ŞI:
Primarul a cerut indulgenţă comisiilor de la Luceafărul: Mai ştiu cred că 60-70%
În schimb, nu-i văd pe politicienii noştri suflând o vorbă despre genialul jurnalist Mihai Eminescu. Cu siguranţă că nu i-au citit articolele, dar, probabil, au auzit de acidele lui cuvinte focalizate spre lumea politicienilor din acele vremuri. Vă poftesc să meditaţi la un citat dintr-un articol apărut în ziarul „Timpul” , în anul 1881, şi care face referire la guvernanţii acelor vremuri. Se potriveşte de minune cu modul cum se manifestă aleşii noştri de astăzi. Poftim adevăr: „Guvernanţii noştri nu au nici o idee clară despre ceea ce trebuie să facă: fără experienţă şi fără cunoştinţa lucrurilor. Să ne uităm deplin sub sdreanţa de purpură ce o pun ei pre profunda lor mizerie şi să vedem cum faptele concrete isbesc în faţă acele abstracţiuni statistice ce ei le prezintă lumii. Din nefericire, superficialitatea şi cunoscuta lor lipsă de respect pentru orice rezultat şi cultura lor mică ne dau o rea prevestire despre modul barbar în care vor procede.” Poate că dl Ovidiu Portariuc ar fi fost mai inspirat dacă ar fi organizat un concurs, chiar şi cu un stimulent material mai consistent, provocându-i pe botoşăneni, implicit pe colegii lui de partid şi pe cei de alianţă, să memoreze acest citat din Mihai Eminescu după care să fie puşi să reflecteze asupra lui până la saturaţie.
CITEŞTE ŞI:
PNL şi PSD se bat şi pe tabletele de la Luceafărul – AFLĂ ce fac liberalii
Acum doresc să mă opresc asupra epidermiştilor în ale… lui Eminescu. Indivizii din această categorie sunt periculoşi prin modul strâmb de percepere a adevărului. Nu poţi afirma despre ei c-ar fi total lipsiţi de cultură, numai că superficialitatea asimilării ei provoacă grave tulburări de discernământ. Astfel cunoştinţele fixate în minte lor pot deveni extrem de toxice pentru raţiune. Mai zilele trecute, un pretins intelectual botoşănean, citind lista nominalizaţilor la  Premiul Naţional de Poezie„Mihai Eminescu”,  s-a simţit extrem de deranjat de prezenţa lui Mircea Cărtărescu printre cei şapte poeţi. „Cum, şi acest denigrator al lui Eminescu vrea să ia acest premiu la Botoşani?”. Bietul de el, e de compătimit, ştie el ceva, numai că în mintea lui se amestecă nişte lucruri citite cândva, însă fără a fi disecate cu atenţie. În 1998 revista „Dilema” deschidea o polemică privind opera eminesciană, numită anterior „Cazul Eminescu”. Părerile exprimate de scriitori, critici şi istorici literari au fost contradictorii, constituind o hrană delicioasă pentru naţionalişti, urechişti şi epidermişti. Iniţiatorii n-au cerut decât necesitatea revizuirii canonului literar şi deschiderea operei lui Eminescu unor noi interpretări.
CITEŞTE ŞI:
Blasfemie cu blană în fruntea judeţului Blasfemie cu blană în fruntea judeţului
Mitizarea lui Eminescu nu i-ar face poetului decât un mare rău, i-ar sufoca opera. De la George Călinescu nici un alt istoric literar , în afara lui Ion Negoiţescu, nu a mai supus poezia lui Mihai Eminescu unei noi interpretări, unei împrospătări de înţelegere. Să nu uităm că în marele literaturi, anual apar sute de cărţi privind operele clasicilor lor. Printre semnatarii unor articole în revista cu pricina s-au aflat Nicolae Manolescu, Mircea Cărtărescu, Andrei Pleşu şi alţii, care apoi au fost mitraliaţi şi puşi la stâlpul infamiei de tot felul de trepăduşi culturali pe motiv că l-ar fi denigrat pe marele poet. Tâmpenii. Dacă pretinsul intelectual botoşănean ar fi citit doar cartea „Eminescu, visul chimeric” de Mircea Cărtărescu, sunt convins că şi-a fi schimbat atitudinea.
Lucian ALECSA
[[banner]]

SCRIE SCRIITORUL despre căpriţe şi revelioane: Puţin din toate, nimic de durată
După ce-a fost ales, Klaus Iohannis a făcut un singur lucru bun: areîntregit imnul naţional. Nu-i nici o glumă! La Palatul Victoria, decând a ajuns Victor Ponta premier, „Deşteaptă-te, române!”, s-a intonatfără o strofă. Până şi cântăreţul Marcel Pavel a dezvăluit că a fostobligat de şefii PSD,  ca în faţa câtorva zeci de mii de români, peNaţional Arena, să mutileze imnul naţional.
SCRIE SCRIITORUL: Pluguşor cu politicieni, între măgari, gâsculiţe, penali şi strigoi
Aho, Aho, politicieni fârtaţimincinoşi şi deocheaţimâine anul se-nnoieştegogoaşa se râncezeşte 
SCRIE SCRIITORUL despre crăciuniţele din politică şi... Pufoşii noştri parlamentari
Aleşii noştri, stăpânii noştri! Toţi sunt pufoşi şi zgomotoşi de spuică-s ursuleţi de pluş numai buni pentru a fi făcuţi cadouri copiilor,acum,  în prejma sărbătorilor, pentru a fi niţel smotociţi. La cât demult se zbat în Parlament pentru a le fi doar lor bine, aleşii noştrimerită tot… respectul nostru şi al urmaşilor noştri.
SCRIE SCRIITORUL despre plata ca la bordel : Coada pisoiului Victor Viorel şi alte cozi de topor
Pisoiul roşu Victor Viorel Ponta a ieşit ciufulit şi cu codiţa întrepicioare din alegerile pentru Cotroceni, asta după ce s-a linguşit caultimul laş pe lângă pensionari şi alte categorii defavorizatepromiţându-le lapte şi miere pentru  următorii 5 ani.
SCRIE SCRIITORUL despre trăiască România dodoloață și alegerile din Republica Moldova
Afirmaţia îi aparţine poetului Lucian Blaga, participant activ  laMarea Unire de la Alba Iulia de pe 1 Decembrie 1918.  În mileniul trei oreîntregire naţională se poate face şi prin extinderea circumferinţelorcercului ce include o etnie. Ştiu, e dureros pentru părinţi, dar celmai românesc îndemn pentru o familie de moldoveni este:”Lăsaţi-vă copiiisă plece de acasă!”.
SCRIE SCRIITORUL despre : Jungla politică și pădurea carpatină   
În jungla politicii e aidoma ca-n pădurile noastre carpatine, suntanimale şi animăluţe care,  chiar de-şi schimbă ciclic părul, năravurilele rămân constante. Acum, când iarna bate la uşă şi ţărişoara noastrădragă abia a ieşit din febra alegerilor prezidenţiale, e timpul sătragem cu privirea în toate direcţiile şi să privim cu luciditate spreviitor. După câteva luni de huzur,  cu tot felul de  praznice şi pomeni,a început să sufle peste ţară un vântişor ce anunţă vremuri de criză. 
SCRIE SCRIITORUL un basm de la Dorohoi: Doly cel voinic şi căpuşele de aur
A fost odată ca niciodată, dacă n-ar fi, nu s-ar  povesti. Nu cu mulţiani în urmă, pe când democraţia abia de făcea ochi, apăru, ca prinminune, pe meleagurile Dorohoiului un voinic în ale politicii, toţiconcitadinii săi au început să-l vadă ca pe un viteaz, exclamând întaină că în momentul când Doly, aşa era dezmierdat de cei apropiaţi, vaajunge măricel, se va mândri ţara cu el, iar pe albia Buhaiului va curgedoar lapte, miere şi lovele. Ce mai, tânărul june de Dorohoi eraperceput, de mulţimea sictirită de poveştile băsiste, ca un profet!
SCRIE SCRIITORUL despre David și Goliat & Ponta care s-a prăbușit ca un monstru cu picioarele de lut    
Orice bun creştin ştie despre mitul lui David şi Goliat, despre triumfulomului obişnuit asupra unui gigant. Asta s-a întâmplat şi duminică pescena noastră politică. Este de ajuns să facem un exerciţiu deimaginaţie spre a vedea asemănarea dintre cele două tablouri.
SCRIE SCRIITORUL despre anul alegerilor fierbinți în Europa de Est : Voința poporului mai puternică decât armata rusă  
În acest an estul Europei s-a confruntat şi încă se confruntă cu alegerifierbinţi. După episodul „Maidan”de la Kiev şi după călcarea Crimeii decătre cizma bolşevică, Ucraina s-a confruntat cu două rânduri dealegeri; pentru preşedinte şi, de curând, alegeri parlamentare. Înmai, Petro Poroşenko a fost ales din primul tur de scrutin preşedinte alUcrainei, acest aspect reprezentând o victorie clară apro-occidentalilor.
inpuff.ro
Loading...
SCRIE SCRIITORUL despre wrestling politic cu damf Dâmbovițean
Până se deschid urnele, sondajele primează. Înpreziua alegerilor conştiinţa cetăţeanului, obosită şi hăituită deatâtea impulsuri şi provocări, intră într-o perioadă de limpezire,uşor-uşor ceaţa dispare, în prim plan apar buletinul de vot şi urna.Prin minte încep să i se succeadă imaginile şi vocile celor care i-auîncântat auzul cu tot felul de promisiuni, toate halucinante în felullor.
SCRIE SCRIITORUL despre prostime și fiorul național: Stă doar într-un singur testicul
Pe românul oropsit nimic nu-l unge mai mult la suflet decâtnaţionalismul agresiv. Românaşului,  când îl trec fiorii şi când i seface pielea ca de găină,  simte că întinereşte; uită de foame şi sete,glandele lacrimogenii îi intră în funcţie, brusc, i se umezesc obrăjoriistafidiţi de necazuri.
SCRIE SCRIITORUL: Deshumarea agentului 007 PSD
Victor Ponta se agaţă de artişti precum scaiul pe blana oii. Înainte dedecernarea Premiului Nobel pentru Literatură, candidatul PSD-ului pentruCotroceni a dat să-l încurajeze pe Facebook pe Mircea Cărtărescu,candidat cu mari şanse la râvnitul premiu, conform caselor de pariuriliterare. Răspunsul scriitorului a venit prompt, plin de lehamite şisictir faţă de premierul plagiator.
SCRIE SCRIITORUL despre prea mulți și... prea mincinoși
Salata autumnală a fatidicului an 2014 e una politică, garnisită cuminciuni de tot felul, pentru toate gusturile şi pentru toatecategoriile de românaşi, de aici sau de pretutindeni. Sunt deshumate totfelul de slogane, unele de-a dreptul hazlii, care dădeau bine acum douădecenii şi mai bine, pe când democraţia noastră orbecăia sub lămpaşeleminerilor lui Miron Cosma, iar tovarăşul Ion Iliescu îi înfiera cumânie proletară pe destabilizatorii de ţară  Ion Raţiu şi pe CorneliuCoposu,  acuzându-i ca făcând jocurile agenturilor străine.
SCRIE SCRIITORUL despre cum eșuează un neamț
Cine nu-şi aminteşte de spumoasele  poveşti cu un neamţ alecandidatului PSD pentru Primăria Botoşani, Ovidiu Portariuc .  Peatunci, părea  un june social democrat ascultător,  cu temele făcute lazi, cu mintea igienizată, nevirusată de gogomăniile lui Costică Macaleţişi Gheorghe Marcu.
Loading...
SCRIE SCRIITORUL despre Toamna papagalilor: Îţi dau zile de la mine / votul vostru mi se cuvine
Toamna e anotimpul numărării bobocilor şi recoltării roadelor. În România se întâmplă şi unele lucruri trăsnite, odată la doi, trei sau patru ani toamna se numără voturile. Când ceaţa începe să ne estompeze vederea şi când  bruma anunţă frigul, politicienii noştri ne trimit la urne să le… acordăm tot sprijinul.
SCRIE SCRIITORUL: Piesa „Scaunele” în regia lui Ovidiu Portariuc
Piesa „Scaunele” este una dintre capodoperele lui Eugen Ionescu. Mareledramaturg este considerat unul dintre întemeietorii teatruluiabsurdului. De vreo doi ani Victor Ponta a legalizat „politicaabsurdului”. Şi cum toate exprimările pesediste sunt la fel, s-a ajunsca şi la Botoşani să ne lovim zilnic cu tot felul de absurdităţi.
SCRIE SCRIITORUL despre bruma de trădători căzută peste Primărie: Șopârlisme politice și limbaj de lemn, plin de așchii
În pragul toamnei Brumă a depus jurământul de credinţă PSD-ului.Ştim bine că prima brumă afectează frunzele. Iaca, la mulţi dintreconsilieri botoşăneni, în plină şedinţă, le-au picat frunzele rămânândgol-goluţi! Nu în sensul propriu, ci figurat. Cel puţin doi dintre eiar trebui să se ruşineze, să stea ascunşi cel puţin până ce votanţii lorvor uita pentru ce i-au trimis în Consiliul Local.
SCRIE SCRIITORUL despre boala limbii roșii: Politicieni cu fundul în mai multe partide, excitații psihice
Suntem într-un an prost, bine că ne apropiem de sfârşitul lui, seanunţă încă patru luni de foc. Iaca, vitele se îmbolnăvesc de boalalimbii albastre, politicienii de boala limbii roşii! Să venim cu câtevadetalii. Deja, pe teritoriul României, au fost semnalizate decese, înrândul vitelor, cauzate de boala limbii albastre. În judeţul nostru s-a semnalat un caz, iar boala se răspândeşte cu rapiditate.
SCRIE SCRIITORUL despre paharnicul lui Ponta de la Botoşani: Partea plină a paharului gol
Românul va avea trei luni de mari satisfacţii şi împliniri, politicieniinoştri, de la primari la parlamentari, ne vor servi zilnic partea plinăa paharului… gol. Oricum, nu-i constă nimic, aşa că va fi apă… chioarăpentru toată lumea, chiar şi septicii îşi vor putea potoli setea,candidaţi pentru Cotroceni avem din tot spectrul politic; de la mitomanila idealişti, de la băsişti la antenişti, de la ecologişti lanaţionalişti şi nonconformişti.
SCRIE SCRIITORUL despre Pişcotul şi „Pişcoata” din Parlament: Cotu’ şi Pişcotu’, promisiunile şi votul
Pişcotul politic e un produs umanoid, pufos, ca o gogoaşă alungită,făcut din minciuni şi vorbe goale, care se umflă în sucul gândiriielectorului flămând şi nesigur pe el, dându-i senzaţia de saturaţie şibună dispoziţie. Asemenea pişcoturi avem peste tot în ţară, dar parcăatât de rumene şi aromate ca la Botoşani, nu sunt. De ce oare?
Fragment din interviul acordat de catre scriitorul Emilian Marcu lui Virgil Diaconu in "Cafeneaua literara":Intrebare: Este lista lui Manolescu singura care propune ierarhii false?Tot la fel se procedează şi cu Premiul Eminescu de la Botoşani unde, pe lângă poeţi importanţi, au beneficiat de acest premiu şi pseudopoeţi sau inşi mai mult decât modeşti la acest capitol.Eminescu, la Botoşani, a fost privatizat şi trecut în proprietate personală de o gaşcă de aşa-zişi poeţi, fiind exploatat la maximum. Pe hlamida Poetului poposesc tot felul de hultani, mai aproape de ciori decât de vulturi, şi ciugulesc parcă din colivă. Iar, când e nevoie să ia atitudine împotriva detractorilor, se fac a nu fi acasă şi a nu auzi cele spuse de chiar colegii lor de cumetrii literare.Asta e o tehnică foarte cunoscută de a jupui fonduri de la Guvern sau de la Uniune. Dacă nu eşti cu noi, nu eşti scriitor – este deviza după care se jupoaie cu maximă rapacitate tot. Ei ştiu să jupoaie oaia, nu să o tundă!...Ştiu că îmi voi ridica în cap toţi fanaticii lui susţinători, dar poate că odată şi odată tot trebuie să spună cineva ceea ce crede despre premii şi mai ales despre premianţi!
18 ianuarie 2014, 12:48
ma uitam ce stupoare era pe fata celor din sala cand au auzit ca un betiv din cluj urma sa ia 200 milioane pentru aiureli debitate cu abureli de uischi
17 ianuarie 2014, 16:13
Da mare premiu care s-a dat acestui poet pentru o carte despre alcool si care a demonstrat ca este mereu sub influenta acestei surse de inspiratie, chiar si cind a cazut de pe trepte cu tot cu trofeul si banii cei multi dati de primaria Botosani dupa ureche, luindu-se dupa indicatiile juriului tocmit de acelasi Gell.
17 ianuarie 2014, 12:57
Adevarat articolul, asta-i si adevarul cum intele politicienii sa nu-i prezinte pe Eminescu. Marele Premiu de Poezie este cu adevarat mare.
16 ianuarie 2014, 07:54
Daca acum nu publicati o opinie elegant exprimata despre presedintele CJ,la votul pt.europene ve-ti anula voturile.??Etica profesionala este la dvs.sub pamant
15 ianuarie 2014, 16:47
Loading...
ecco-shoes.ro%20
Loading...
inpuff.ro
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
 ”În această noapte, la Otopeni, am căutat o soluție pentru 36 de cetățeni din Sri Lanka aflați, până de curând, în contract de muncă cu un angajator din Botoșani. Dincolo de proceduri și decizii de care ne vom ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.8415 lei
USD
Dolarul SUA
4.4172 lei
CHF
Francul elveţian
4.5621 lei
GBP
Lira sterlină
5.4384 lei
JPY
100 de yeni japonezi
4.1021 lei
XAU
Gramul de aur
244.5322 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2505 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3855 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9233 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1804 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1787 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6494 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.