Ştiri
Actrița din Botoșani care a ales scena pentru a scăpa de timiditate: Am zis că o să închid ochii şi o să văd ce-o să se întâmple

A fost elevă a Colegiului Național ”Mihai Eminescu” din Botoșani și membră a Atelierului de Teatru. La aproape 30 de ani, este nu doar una dintre cele mai frumoase actrițe de teatru și film, ci și una dintre cele mai talentate ale generației sale.

S-a născut la 21 noiembrie 1992, la Botoşani. La Liceul „Mihai Eminescu” din oraş a început la matematică-informatică, însă în clasa a 11-a s-a transferat la ştiinţe sociale. În timpul liceului, a făcut parte dintr-o trupă de teatru a şcolii, Atelierul de Teatru, unde s-a înscris încă din clasa a 9-a. Apoi, între 2012-2015, a studiat actoria la UNATC, unde a urmat şi un master, încheiat în 2017.

 

Silvana Mihai a devenit cunoscută în cinematografia română odată cu rolul din „Câteva conversaţii despre o fată foarte înaltă” (2018), de Bogdan Theodor Olteanu. Anul trecut a jucat în scurtmetrajul „Trecea un prinţ călare”, de Cristina Groşan, iar în 2021 va putea fi văzută în noul lungmetraj al regizorului Gabriel Achim, „Uneori ninge cu zăpadă, alteori cu întuneric”.

 

În 2020 a filmat şi pentru un scurtmetraj al lui Ioachim Stroe, „Viaţă de clovn” (titlu de lucru), ce urmează de asemenea să apară. Joacă în scurtmetraje încă din studenţie, a fost distribuită în sezonul al doilea al serialului „Umbre”, de Bogdan Mirică şi Igor Cobileanski, şi, printre altele, a mai avut apariţii în filme precum „La drum cu tata” (2016), de Anca Miruna Lăzărescu, şi „6,9 pe scara Richter” (2016), de Nae Caranfil.

 

În teatru, Silvana Mihai este una dintre cele mai distribuite şi apreciate tinere actriţe. A colaborat cu regizori precum Victor Ioan Frunză („Romeo şi Julieta”), Silvia Roman („Fetiţa soldat”), Vlad Cristache („Deșteptarea primăverii”), Vlad Massaci („Ţinutul din miezul verii”), Ana Mărgineanu („Anul dispărut. 200/7”), Andrei Şerban („Pescăruşul”), Gelu Colceag („Familia Jeleznov”), Cristi Juncu („Legături primejdioase”) sau Radu Iacoban („Lecţia”). Este angajată a Teatrului Mic din Bucureşti din 2016.

 

Silvana Mihai a acordat un interviu pentru filmsinframe.com:

 

-Spuneai într-un interviu că erai o adolescentă timidă. De unde atracţia, impulsul pentru actorie?

-Venea din mai multe direcţii. În primul rând, nu înţelegeam de ce mergeam la şcoală. Am învăţat mereu şi am luat note mari, deşi nu am fost într-atât de bună la vreun obiect încât să spun că pentru asta sunt făcută. Mi se părea că ce învăţam pentru şcoală nu pot să pun în realitate, că nu se leagă nimic şi că efectiv e o pierdere de timp. Ai mei au fost foarte severi cu mine – trebuia să învăţ. Am trăit într-o familie unde totul trebuia să fie corect, chiar dacă această corectitudine intervenea uneori peste propria fiinţă şi propriile dorinţe. M-a derutat foarte tare, aşa că la un moment dat pur şi simplu mi-a dispărut orice dorinţă de a învăţa.

În al doilea rând, părinţii mă duceau în fiecare duminică la Teatrul de Păpuşi „Vasilache”, apoi la Teatrul „Mihai Eminescu”. Nu ratam nimic. Vorbeam despre teatru în casă. Mergeam chiar de mai multe ori la aceleaşi spectacole. De asemenea, mergeam aproape în fiecare vineri la concertele simfonice. Eram absolut îndrăgostită de o violoncelistă. Stăteam şi mă uitam numai la ea. Dar mă interesa mai mult meşteşugul, cum se comportă în pauze şi ce priviri schimbă cu colegii înainte de a începe. Nu mă interesau concertul în sine şi aplauzele, ci cum intră în scenă, cum se aşază. Mă uitam tot timpul cum îşi aranjează rochia. Mă şi fascina că stătea cu picioarele desfăcute de faţă cu toţi bărbaţii din orchestră. Eram destul de mică, dar vedeam toate lucrurile astea. Mi se părea foarte amuzant, deşi toţi oamenii din jurul meu erau foarte serioşi.

 

-Dar ce îţi oferea actoria atunci şi în ce fel simţeai că te ajută în viaţă, spre deosebire de şcoală?

-Făceam foarte multe exerciţii de „autocunoaştere”, deşi nu sunt o fană a acestui termen. Era vorba de exerciţii în care eram cumva obligaţi să avem o opinie despre momentul în care ne aflăm. Ne imitam profesorii, dar nu pentru a-i jigni, ci pentru a-i înţelege. Ne adunam mai mulţi copii din clase diferite. Eram curioasă de cum văd ei profesorii, ce-i emoţionează, de ce le este frică. Asta mi-a lipsit în şcoală. Până atunci nu discutam despre aşa ceva cu nimeni. Mi se părea că în sfârşit mă ia cineva de mână şi mă întreabă: Şi, îţi place ce faci? Eşti mulţumită de lumea în care te afli? Cum e viaţa la 14-15 ani? Era altceva decât rutina obişnuită, în care te duci la şcoală, apoi acasă, mănânci, înveţi şi o iei de la capăt.

 

-Cum se împăca asta cu timiditatea ta?

-Timiditatea încă există, dar probabil sub o altă formă. Iar acum am mai multe metode de autoapărare. Aşa, ca o prinţesă, cu superputeri (râde – n.r.). Atunci, de multe ori aveam senzaţia că, vorbind acolo, în trupă, de fapt nu vorbeam despre mine, ci despre ceva mai important de atât. Părea că ideile noastre se întrepătrund şi împreună putem descoperi ceva nou şi aveam un scop mai presus de noi.

Citeam despre teatru, repetam, discutam despre personaje şi despre cum văd eu lucrurile, aşa că uşor-uşor uitam de fapt de mine şi de timiditate. În plus, devenisem confortabilă cu ei, şi asta e foarte important.

 

-Te pasiona şi filmul în vreun fel? Erai cinefilă?

-Da, mergeam la cinema. Cred că de prin clasa a şaptea sau a opta am început să merg în mod conştient la cinema. Mă şi împrietenisem cu directorul cinematografului din Botoşani şi mă lăsa să văd filme chiar dacă eram singură sau eram doar doi oameni în public.

 

-Mai rămăsese un cinematograf în oraş?

-Este Cinema Caleidoscop, pe Pietonalul Unirii din Botoşani. Clasicul. Acolo mergeam. Am mai prins un cinematograf, dar eram foarte mică. Îmi amintesc că am mers cu ai mei la animaţia Furnicuţe. Dar acel cinematograf nu mai există de foarte mult timp. În schimb, acum avem cinematograf şi în mall.

 

-Dar te uitai la filme şi acasă?

-După ce am intrat în Atelierul de Teatru, în clasa a noua, uşor-uşor am început să ne dăm şi referinţe de filme, să ne uităm împreună şi să le discutăm. Începusem să şi piratez filme, dar vedeam şi tot ce se putea vedea la cinema în Botoşani. Mergeam la absolut tot, fără să-mi pun problema dacă mi-ar plăcea sau nu. Îmi amintesc, de exemplu, că am văzut Chucky, care m-a speriat atât de tare, încât m-am lovit cu capul de scaunul din spatele meu. Mergeam şi la filmele româneşti, unde erau invitaţi membri din echipă pentru a discuta cu publicul.

 

-Pentru facultate, ai dat şi la filosofie şi antropologie. Dar care a fost momentul în care ai decis să dai şi la actorie?

-Am fost un copil cuminte. Probabil cea mai mare năzbâtie pe care am făcut-o în liceu a fost că mergeam la aceste repetiţii şi îmi „pierdeam timpul” pe acolo. Ideea e că prin clasa a 11-a devenise o problemă destul de serioasă nehotărârea mea asupra facultății pe care mi-aș dori să o urmez. Nu prea mai aveam ce să fac – trebuia să zic scurt şi la obiect numele facultăţii şi ce vreau să fiu în viaţă.

Am luat-o pe toate părţile, am încercat toate variantele, făceam liste, dădeam cu banul. Îmi amintesc că mă uitam la ceas şi spuneam: Dacă ultima cifră este pară, înseamnă că pot să dau la actorie. Era pară, dar imediat mă gândeam că, totuşi, poate nu e o idee bună. Am trecut prin toate stadiile astea. Nu am spus niciodată cu adevărat că vreau să devin actriţă, pentru că eram conştientă de „nemernicia” acestei lumi. Ştiam că e o meserie, dar nu una dintre cele cu care eram obişnuită în familie şi în mediul din care fac parte (tatăl este pompier, iar mama lucrează în domeniul juridic – n.r.). Dar drumul s-a îngustat din ce în ce mai tare. În final, am ales ca primă variantă actoria, dar m-am gândit totuși că ar fi potrivit să am și o plasă de salvare în cazul în care nu voi fi admisă. Următoarele două opțiuni câștigătoare de pe lista mea au fost filosofie și antropologie. Îmi era totul foarte neclar. Aşa că am zis că o să închid ochii şi o să văd ce-o să se întâmple.

 

Continuarea interviului aici

 

loading...
Un jurnalist și o actriță se întorc acasă ”Strălucitor” și plănuiesc ”prima operă cinematografică filmată în Botoșani” – GALERIE FOTO
”Mama” lui Mircea Bravo s-a născut la Botoșani, actrița din spatele unui personaj care a cucerit milioane de români: E o formă de umor de mare bun simț - GALERIE FOTO&VIDEO

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
25 de refugiați în centrele din Botoșani – SITUAȚIA la frontieră
În ultimele 24 ore, prin Punctele de Trecere a Frontierei Rădăuți Prut și Stânca au intrat în țară 95 persoane și 12 vehicule.
TRAGEDIE pe o șosea din Botoșani: Tânăr de 25 de ani mort aproape de poarta casei – VIDEO sfâșietor
Teribilul accident s-a produs noaptea trecută, după ce tânărul a fost izbit în plin de o mașină, aproape de casă.
”Urmașul lui Ștefan cel Mare”, la un pas de a ajunge din nou în Penitenciarul Botoșani
Electricianul care revendică Moldova, pentru că ar fi urmaşul lui Ştefan cel Mare, iar la un moment dat a vrut să conducă țara în locul lui Traian Băsescu, a fost arestat din nou.
Cum îți repari mașina avariată de furtună, chiar dacă nu ai CASCO
Proprietarii de mașini pot primi bani pentru reparația mașinilor distruse în timpul furtunilor.
Răzvan Burleanu, despre barajul pentru cupele europene: Doar două echipe au posibilitatea să participe / Textul e mai mult decât clar
În cazul în care Sepsi OSK Sfântu Gheorghe, câştigătoarea play-out-ului, va cuceri Cupa României, barajul pentru un loc în Europa Conference League se va disputa între ocupanta locului 3 din play-off, Universitatea Craiova, şi FC Botoşani, echipă clasată pe locul 2 din play-out, barajul preliminar nemaiavând loc.
Cardurile din programul ''Sprijin pentru România'' vin prin Poșta Română
Banii, oferiţi în patru tranşe până la sfârşitul acestui an, vor putea fi folosiţi pentru cumpărarea de produse alimentare de bază şi/sau pentru asigurarea de mese calde.
18 mai la Botoșani: Voturi adunate la nunți și înmormântări / Botoșănean mort la 21 de ani / Preot plecat la cele veșnice / Haine confiscate
Astăzi am văzut care este tactica prin care un fost demnitar de Botoșani a reușit să dobândească mai multe demnități publice:
INFECT! Condițiile de toată jena în care lucrează muzicienii Filarmonicii Botoșani – FOTOGALERIE
Mai mulți angajați ai Filarmonicii de Stat ”George Enescu” din Botoșani s-au plâns de condițiile în care sunt nevoiți să își desfășoare activitatea. Inaugurată în 1986, Casa de Cultură a Sindicatelor, care găzduiește instituția subordonată municipalității, pune mari probleme instrumentiștilor.
Elev de la Colegiul Eminescu calificat la o olimpiadă internațională, premii importante și pentru alți copii
Anul acesta Olimpiada Națională Interdisciplinară „Științele Pământului” a fost organizată de Ministerul Educaţiei şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Prahova, în perioada 4-8 mai, la Vălenii de Munte, la Colegiul Național ,,Nicolae Iorga".
Loading...
Elevi botoșăneni premiați la Olimpiada de Biologie – CINE sunt
Etapa națională a Olimpiadei de Biologie s-a desfășurat în perioada 24-30 aprilie 2022, la Cluj Napoca. 
ANUNŢ Primăria Mihai Eminescu face apel la cetățeni să se recenzeze: Primăria poate primi finanţări europene şi poate accesa mai multe proiecte dacă locuitorii comunei işi dau concursul
Primăria comunei Mihai Eminescu roagă toţi locuitorii să coopereze în vederea efectuării Recensământului populaţiei şi locuinţei.
Gata concursul: Claudia Malancea, șefă cu acte în regulă pe secția ATI
Reprezentanții Spitalului Județean „Mavromati” au afișat marți rezultatele finale la concursul organizat pentru ocuparea funcției de medic șef – secția ATI.
Se oprește apa în mai multe comune, din cauza unei avarii
Toți utilizatorii afectaţi sunt rugați să-şi constituie minime rezerve de apă.
Un preot botoșănean, care a păstorit patru parohii, a plecat în veșnicie: A știut să fie un model pentru credincioși - FOTO
S-a stins din viață la vârsta de 64 de ani, după o rodnică activitate pastoral-misionară, administrativă și cultural-socială desfășurată în mijlocul comunităților parohiale
Loading...
RAZII în trafic: Vitezomani trași pe dreapta, amenzi și zece permise reținute
Acțiune a polițiștilor botoșăneni soldată cu mai multe amenzi.
Șofer oprit pe un drum aflat în reabilitare, surpriza polițiștilor
Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere a unui vehicul fără permis.
Haine confiscate și amendă de 10.000 de lei pentru un comerciant din municipiul Botoșani
Acțiunea polițiștilor Serviciului de Investigare a Criminalității Economice s-a soldat, într-o singură zi, cu șase dosare penale.
Titlul de Cetățean de Onoare pentru preotul din Botoșani supranumit ”chirurgul sufletelor”
Este unul dintre cei mai îndrăgiți duhovnici, căutat an de an de mii de creștini din întreaga țară.
Botoșănean mort la 21 de ani, iubita își strigă disperarea: Puiule, vino înapoi la mine, nu mă lăsa atât de singură - FOTO
Tragedia s-a produs marți după-amiază. Medicii nu l-au mai putut salva după ce tânărul de doar 21 de ani a căzut de la înălțime.
O nouă premieră la Teatrul ”Mihai Eminescu”, cu un spectacol nerecomandat minorilor – GALERIE FOTO
Două spectacole la finalul acestei săptămâni la Teatrul ”Mihai Eminescu”, ambele programate să se desfășoare în sala Cinematografului Unirea.
Sondaj
Ar trebui introduse uniformele școlare obligatorii?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
”Eu mergeam la cumătrii neinvitat. Aveam consilierii mei care îmi spuneau: vezi că am aflat că este botez la cutare. Și imediat mă duceam. La unii le era rușine să mă invite. Nu exista înmormântare într-o familie de liberali ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9472 lei
USD
Dolarul SUA
4.7020 lei
CHF
Francul elveţian
4.7195 lei
GBP
Lira sterlină
5.8347 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.6397 lei
XAU
Gramul de aur
275.0113 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2472 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2882 lei
AUD
Dolarul Australian
3.3004 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.6646 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2004 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6648 lei
Vremea
astăzi
Botosani
18.2 o C
Dorohoi
16.7 o C
Bucecea
17.9 o C
Darabani
16.2 o C
Saveni
17.1 o C
Ştefăneşti
16.8 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.