Ştiri
Bacalaureatul internațional (IB) deschide ușile celor mai prestigioase universități din lume

(P) Bacalaureatul internațional (IB) oferă viitorilor studenți oportunitatea unică de a fi admiși în aproape orice universitate, chiar și cea mai prestigioasă din lume. La ziua de azi există mai mult de 5000 de școli, unde se predă după programul IB: SUA, Canada, Marea Britanie, Germania. Sunt astfel de școli și în România. Cu diploma obținută în aceste școli aplicanții pot intra direct chiar și la universitățile, ce se plasează printre primele 20 din lume. Mai mult decât atât, ei pot avea prioritate față de cei ce au susținut britanicul A-Level sau testul SAT american.

Avantajele programului IB


Studierea în cadrul programului IB are un șir de avantaje. Metodologia studierii este orientată spre formarea unor personalități armonios dezvoltate. Le ajută elevilor să dezvolte gândirea critică și abilitățile de cercetare, spiritul de independență și motivația de învățare.
Calitatea educației este la cel mai înalt nivel. Elevii dau dovadă de performanțe academice mai bune, decât cei din alte școli. Ei au mai mult succes în instituțiile de învățământ superior, sunt mai des acceptați în universități de elită și le absolvă cu onoruri.
Evaluarea în școlile ce urmează acest program este mai obiectivă și constă din două etape. Lucrările elevilor sunt verificate de profesorii din școli, apoi de examinatori externi.
Universitățile internaționale oferă deseori absolvenților IB burse și subvenții speciale, precum și reduceri la taxele de studii.
Elevii ajung să cunoască limba engleză la un nivel foarte înalt, deoarece disciplinele școlare, sau cel puțin multe din ele se predau în această limbă. Iar cursurile de engleză urmate de elevi sunt acceptate la admiterea ulterioară în locul testelor TOEFL sau IELTS.

 

Etapele programului IB


De cele mai deseori prin programul IB se subînțeleg ultimii doi ani de școală, după care absolvenții primesc diploma. De fapt el constă din câteva etape, de la grădiniță până la admiterea în universitate:
●    anii primari (3-12 ani) cuprinde școala primară;
●    anii de mijloc (11-16 ani) - școala medie;
●    programul de diplomă (16-18 ani) - etapa liceală;
●    programul de carieră (16-18 ani) - alternativă pentru etapa a treia, cu o orientare mai aprofundată spre studii legate de carieră.

 

Programul de diplomă (DP)


Este etapa cea mai cunoscută, un curs preuniversitar de studii pentru clasele liceale. Absolvenții ce au trecut programul cu succes primesc diplome. Instruirea este constituită din 3 componente de bază:
Teoria cunoașterii - o disciplină special adaptată pentru IB, în cadrul căreia se organizează ore de discuții și seminare cu scopul de a le dezvolta elevilor gândirea critică și aptitudinile de a-și exprima propriile opinii. Evaluarea se face pe baza unei prezentări orale și a unui eseu de 1600 ce cuvinte.
Blocul CAS (abreviere a trei cuvinte: Creativitate, Acțiune, Serviciu) presupune sport, excursii, voluntariat, participarea la viața socială. Pentru a promova acest curs elevii trebuie să acumuleze cel puțin 150 de ore și să prezinte un eseu.
Eseul detaliat este o lucrare științifică finală, propria cercetare, expusă în forma unui eseu desfășurat din 4000 de cuvinte. Scopul lucrării este de a demonstra capacitatea elevilor de a analiza, a rezuma, a evalua. Mai este și o pregătire pentru studierea independentă la universitate. Este un mare volum de lucru și sunt necesare eforturi susținute pentru a redacta astfel de eseuri. În ajutorul elevilor vin servicii specializate, de tipul grademiners.com, care pot să-i îndrumeze în această activitate.
Subiectele de studiu propriu-zise fac parte din 6 domenii de bază cu mai multe cursuri la alegere: limbă maternă, limbă străină, omul și societatea, științe naturale, matematică și arte. Studenții aleg 6 subiecte cu studiere aprofundată sau standard.  

 

Evaluarea rezultatelor și accederea la universitățile din SUA


Evaluarea rezultatelor în programul IB se face pe o scară de șapte puncte, unde șapte este scorul cel mai înalt. Nota finală este formată din suma punctelor de la materii. Punctajul minim, ce permite obținerea diplomei IB este de 25 de puncte, iar cel maxim de 45 de puncte. Pentru a fi admis în cele mai râvnite universități din America (top 20), scorul final ID trebuie să fie nu mai puțin de 34-38 de puncte. Iar punctajul de 32-36 va permite absolventului să acceadă la una din cele mai bune 200 de universități.  

 

Programul ID în România


Programul ID a debutat în România în 1997, iar astăzi sunt 6 școli unde elevii pot urma unul sau mai multe din cele 4 etape. În 3 din ele pot fi urmate programele primare, în 2 - cele intermediare și în 5 - programul de diplomă.

 

Urmărește-ne și pe Google News

Bărbat FUGIT din spital găsit de polițiști în zona unei biserici din municipiu
În data de 21 martie 2023, în conformitate cu atribuțiile reglementate de Legea nr. 155/2010, polițiștii locali din cadrul Serviciului Ordine publică au desfășurat activități pentru asigurarea unui climat de ordine și siguranță pe raza municipiului Botoșani.
Angajații din școli continuă protestele și anunță declanșarea GREVEI GENERALE: Suntem profund dezamăgiţi
 Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” anunţă continuarea protestelor în această săptămână.
În acest weekend, la Teatrul ”Mihai Eminescu”: Plătești un bilet și primești unul gratuit! – GALERIE FOTO
Sărbătorește primăvara alături de cineva drag și oferă-i un mărțișor teatral!
Furt cu ”autoservire”: Cum s-a aprovizionat un botoșănean în Piața Centrală
A sustras produse agroalimentare în valoare de 1.500 de lei, tânărul fiind ulterior identificat și reținut de polițiștii botoșăneni.
Comisarii cu mita de la Protecția Consumatorilor ajung la proces: ACUZAȚIILE procurorilor
Dosarul se află înregistrat pe rolul Tribunalului Botoșani.
Șofer tras pe dreapta și amendat, la final a rămas și fără marfă
Sancțiuni de peste 63.000 de lei și 14 permise reținute de polițiști în ultimele 24 de ore.
REȚINUT după ce și-a ”vizitat” soția, polițiștii l-au scos din casă în cătușe
Un botoșănean de 42 de ani a fost reținut pentru evadare, amenințare, violare de domiciliu și încălcarea ordinului de protecție.
Răspuns DUR pentru medicul din Botoșani care a acuzat spitalul de FURT: Şantajul mediatic exercitat de cei doi colegi nu este onorabil
Conducerea spitalului respinge acuzațiile formulate de către cei doi medici.
ACUZAȚII grave de la vecini: Câinele care a atacat un copil în Suceava este din Botoșani!
Edilul municipiului Suceava spune că a fost sesizată Poliția din Botoșani și că vor fi luate măsurile necesare.
”Istoria unui eșec premeditat”: Grindeanu ignoră Autostrada Unirii A8 / Avansul e rușinos
Autostrada Unirii A8 are aproape 320 km de la Târgu Mureș (intersecția cu A3) și până la Iași și Ungheni, la granița cu Republica Moldova.
Sesiune specială a examenului de bacalaureat – CÂND au loc probele
Ministrul Educației, Ligia Deca, a semnat ordinul care aprobă calendarul sesiunii speciale a examenului de Bacalaureat 2023.
O sută de lei l-a costat o țigară aprinsă în locul nepotrivit
Și vânzătorii ambulanți au fost amendați de polițiștii locali.
Polițiștii locali au vizitat Piața Centrală, comercianții au scăpat doar cu câteva ”sfaturi”
Mai mulți comercianți din Piața Centrală a municipiului Botoșani s-au ales cu atenționări verbale în urma deficiențelor constatate de polițiștii locali.
ITM Botoșani atenționează: Amenzi de până la 20.000 pentru angajatorii care NU respectă legea!
Este vorba despre negocierea colectivă, obligatorie la nivelul unităților care au cel puțin zece angajați.
Sucevean ridicat de acasă și ”cazat” în Penitenciarul Botoșani
Mandatul de executare a pedepsei închisorii a fost pus în aplicare de polițiști.
Botoșănean de 21 de ani oprit la Gura Humorului, SURPRIZA pe care au avut-o polițiștii
Tânărul a fost depistat la un control de rutină.
STUDIU: Botoșani, printre județele care pot fi mai ușor controlate politic
Transferurile către administrația locală sunt concepute pentru a reduce diferențele de capacitate fiscală între județe, dar ele pot funcționa și ca o armă economică.
STRIGĂTUL disperat al unui tânăr din Botoșani: Trăiesc, dar nu am viață / Ajută-mă, te rog! - VIDEO
Boala i-a furat sănătatea, prietenii, posibilitatea de a-și întemeia o familie. Treptat, tot ce înseamnă viață!
Președintele Casei de Pensii, lămuriri importante: Vârsta de pensionare trebuie coroborată cu speranța de viață
Urmează schimbări majore în sistemul de pensii din România. Președintele Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu, a vorbit despre ce se întâmplă cu creșterea vârstei de pensionare.
Ziua Mondială a Apei: ”Fii schimbarea pe care ți-ai dori să o vezi în lume!” - FOTO
Ziua Mondială a Apei este sărbătorită în România începând din anul 1993, fiind un eveniment sub egida Organizației Națiunilor Unite, al cărui slogan este în acest an ”Fii schimbarea pe care ți-ai dori să o vezi în lume!”.
Sondaj
Ar trebui Primăria Botoșani să investească într-un stadion nou?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„La școală nu mi-a plăcut cartea. Muzica bisericească, troparele, mi-au plăcut, însă, tare mult. În special cele de la Crăciun și Bobotează eu le știam de mult tare… Dacă aș fi din nou tânăr, nu aș pierde nicio clip ...
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9232 lei
USD
Dolarul SUA
4.5644 lei
CHF
Francul elveţian
4.9467 lei
GBP
Lira sterlină
5.6092 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4365 lei
XAU
Gramul de aur
284.9858 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2451 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2690 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0576 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3316 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2071 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6611 lei
Vremea
astăzi
Botosani
9.1 o C
Dorohoi
6.4 o C
Bucecea
8.1 o C
Darabani
5.7 o C
Saveni
6.6 o C
Ştefăneşti
8.6 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.