Ştiri
Firma care a surpat podul din Neamț a făcut praf și drumul național Tg. Frumos-Botoșani

De câteva zile la DRDP Iași este panică: mândria Direcției, refacerea drumului Târgu Frumos – Botoșani a plesnit la Copălău.

Pe drumul încă în construcție au apărut surpări și fisuri, iar specialiștii spun că executanții nu au respectat tehnologia.

 

Există încă o dezvăluire: șeful echipei de consultanță din DRDP, de la începutul proiectului din 2021, a fost înlocuit după ce a cerut constructorilor să respecte modul de lucru agreat în proiect.

 

Constructorii și-au văzut de lucrări ca și cum nu li s-ar fi cerut nimic. Acum vor reface 8 kilometri de drum pe cheltuiala lor. Liderul asociației care a câștigat licitația este fosta Aqua Parc SRL a lui „Ginel” Gheorghe Vlasie, finul baronului PSD de Neamț Ionel Arsene, potrivit reporteris.ro.

 

 

Executantul suportă cheltuielile

 

În ultimele zile, în zona localității Copălău din județul Botoșani, drumul nou s-a fisurat. Urmele vizibile sunt deja de dimensiuni mari, întinse pe aproximativ 8 km, cu fisuri apărute din loc în loc. La Direcția Regională de Drumuri și Poduri Iași, care este administratorul drumului, s-a dat alarma, mai ales că drumul nici măcar nu a fost finalizat. Lucrarea ar urma să fie gata la începutul anului viitor.

 

„Am trimis o echipă care să evalueze situația, să vedem cauzele crăpăturilor. Așteptăm raportul. Bănuim că a fost turnat un strat de mixtură asfaltică AB2 și imediat trebuia turnat un alt strat, dar această operațiune nu a fost făcută în timpul recomandat. Din cauza traficului, au apărut fisuri. Este o situație la fel cu cea de pe centura Iașului, din 2013, când s-a întârziat turnarea unui strat și au apărut fisuri peste tot. Probabil că dacă este fisurat se rezolvă, se trece imediat la stratul de binder. Nu știu ce fisuri sunt, cât de adânci, eu aștept să vină colegii. Intervențiile se fac pe cheltuiala executanților”,

directorul DRDP Ovidiu Laicu.

 

Surse din cadrul instituției implicate în cercetarea cauzelor fisurilor au precizat că informația conform căreia firma nu a respectat procesul tehnologic este corectă.

 

Luni dimineață, în zona localității Copălău, spre Botoșani, utilajele au început să scoată un strat proaspăt turnat. Martorii au precizat că au apărut fisuri importante în drum, dar și surpări în terasamente.

 

 

Mugurel Laicu a schimbat consultantul, care era prea riguros

 

Drumul dintre Târgu Frumos și Botoșani a fost licitat în 2020, la CNAIR. Câștigătorul licitației în valoare de 267 de milioane de lei pentru 71,5 km de drum cu lățimea de 9 m a fost asocierea Aqua Parc SRL (lider) cu Mavgo Holding SRL, Vahostav SK și Trameco SA.

 

Conform proiectului, pe lungimea dintre Târgu Frumos și Botoșani erau 8 poduri de reabilitat, un pod nou, 104 podețe (61 noi, 43 reabilitate), 36 de intersecții și un sens giratoriu. În Hârlău a fost necesară și amenajarea trotuarelor.

 

Șeful echipei de consultanți de la DRDP a fost la început, conform contractului, inginerul Cătălin Iordache. Până acum câteva luni el a luat jumătate din salariu, lunar, pentru consultanță. După revenirea directorului Ovidiu Laicu, în luna mai, Iordache a fost înlocuit din poziția de șef al echipei de consultanță cu inginerul Petru Tudorache, după ce a impus firmelor executante respectarea unor pași impuși de proiect.

 

 

Recidivă: sunt firmele responsabile de podul prăbușit

 

Compania Aqua Parc, liderul asocierii câștigătoare, denumită în prezent Antrepriza de Construcții Drumuri și Autostrăzi SRL, este condusă de Gheorghe Vlasie (Ginel), om de afaceri apropiat al șefului PSD Neamț, Ionel Arsene.

 

Este una dintre firmele implicate în refacerea podului prăbușit de la Luțca de peste râul Siret. Refacerea acestuia a făcut parte dintr-un contract de 264 de milioane de lei finanțat prin PNDL II și câștigat de asocierea Aqua Parc SRL (lidr), Mavgo Holding, Danlin XXL, Darcons, Trust CCDP, Hydrostroy AD, Alido Proiect și Rutier Consult SRL. La pod ar fi lucrat efectiv Aqua Parc, Mavgo Holding și Darcons.

 

Firma Aqua Parc SRL a fost înființată în 2004 de către Gheorghe Vlasie junior, alături de doi asociați, iar din 2008 a fost preluată integral de către acesta. El a început să lucreze împreună cu tatăl său, Gheorghe Vlasie, din 2013, iar în același an i-a cedat-o integral acestuia.

 

 

Finul lui Arsenie, favoritul DRDP Iași

 

De la începutul anului 2021, Aqua Parc și-a schimbat denumirea în  Antrepriza de Construcţii Drumuri şi Autostrăzi SRL. În perioada 2019 – 2021, a câștigat contracte cu administrațiile locale din Neamț și din toată țara în valoare de peste 300 de milioane de euro. A participat singură sau în diferite asocieri la licitații publice. Printre acestea este și contractul pentru drumul Târgu Frumos – Botoșani.

 

Conform presei din județul Neamț, Mavgo Holding, firmă care apare în asocierea din contractul pentru drum, este controlată printr-un interpus tot de către Gheorghe Vlasie Jr. Acesta este finul baronului PSD de Neamț Ionel Arsene, încheie sursa citată.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Aventurile modernizării drumului spre Târgu-Frumos: Botoșănean blocat în curte fiindcă era plecat de acasă – VIDEO & GALERIE FOTO
Se caută varianta de ocolire a unui oraș, pe drumul Tg. Frumos - Botoșani va apărea un sens giratoriu

 

Amenzi de peste 100.000 de lei pentru un operator prins FĂRĂ autorizație de mediu – GALERIE FOTO
Controlul a fost realizat în colaborare cu Biroul Județean de Poliție Transporturi.
Cresc salariile profesorilor din ianuarie, ministrul Educației NU știe încă procentul: Permiteți-mi să nu speculez
Creșterea salarială convenită cu sindicatele ar fi de 20% pentru profesori și angajații din Învățământ, pentru anul 2024, confirmă Ligia Deca, ministra Educației.
Pompierii botoșăneni au mers la o grădiniță și au dat peste 100 de copii curioși - GALERIE FOTO
Pompierii botoșăneni au împărtășit cu cei mici secretele supraviețuirii în fața pericolelor.
Senatorul Dorinel Cosma: Alianța AUR se consolidează/ Botoșănenii au nevoie de un suflu nou în politică
Într-o conferință de presă, senatorul Dorinel Cosma, a afirmat că alianța AUR se consolidează.
Valeriu Iftime a găsit investitori din Belgia pentru FC Botoșani: Vreau să fac cedarea clubului treptat
FC Botoșani este ultima în clasament, iar Valeriu Iftime oficial caută soluții să iasă cât mai repede din zona „fierbinte" a clasamentului.
„Instituția șoferilor” de la Suceava NU va mai fi condusă de un botoșănean
Împuternicirea expiră pe 12 decembrie, fiind stabilită deja persoana care îi va lua locul.
Teoria conspirației a lui Bordea ajunge la Happy Cinema Botoșani – PROGRAMUL săptămânii
Happy Cinema a transmis programul pentru săptămâna 8 – 14 decembrie 2023.
„Școala Siguranței Tedi’’ continuă: Polițiștii botoșăneni au ajuns din nou printre elevi
O nouă acțiune preventivă desfășurată de polițiștii botoșăneni. 
Val de reclamații la ITM cu salarii neplătite și concedii neacordate
Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Botoșani a sancționat patronii cu amenzi de peste 100.000 de lei.
Botoșăneni răniți la locul de muncă, amenzi date de inspectorii ITM după controale fulger
Doi botoșăneni s-au accidentat la serviciu, iar Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) a declanșat o anchetă.
Botoșănean tras pe dreapta, neregulă gravă descoperită la control
Tânărul a fost oprit pentru un control de rutină și a dat necaz. 
Ca la 19 ani: Un tânăr FĂRĂ permis a lovit două mașini parcate
Polițiștii botoșăneni au identificat vinovatul într-un timp destul de scurt.
Grefierii protestează la instanțele din Botoșani: Primii la obligații, ultimii la drepturiFOTO & VIDEO
Zeci de grefieri de la Judecătoria Botoșani și Tribunal protestează în aceste momente.
Zeci de vitezomani amendați, polițiștii intensifică controalele înainte de sărbători
Șoferii care nu au respectat regulile de circulație au fost sancționați.
Botoșănean urmărit național găsit de jandarmi la o... spălătorie
Bărbatul a fost predat polițiștilor botoșaneni.
Amenzi pregătite pentru medicii care trimit pacienții la privat
Propunerea legislativă a fost depusă la Senat.
Școala dintr-o comună foarte săracă din Botoșani a fost renovată de săteni - FOTOGALERIE
Primarul comunei a ajutat și el la renovarea unității de învățământ. 
Personalul de la „Mavromati” NU renunță la proteste – GALERIE FOTO
Și angajații celei mai mari unități medicale de la Botoșani au protestat în această dimineață.
Profesori din Botoșani formați la Praga și Budapesta – FOTO
Cursurile au fost realizate în cadrul unui proiect Erasmus.
ACUM: Protest în frig la APIA pentru mărirea salariilor, nemulțumiri și de la sistemele învechite – GALERIE FOTO
Angajații Agenției Județene pentru Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) protestează pentru a doua zi la rând.
e agitatie mare, firma va efectua remedierile necesare, doar nu este gata lucrarea, acu va dati toti speciualisti in drumuri, poate ca sunt probleme la proiectul tehnic, poate ca trebuia inchis pe perioada lucrarilor, asa ca ciocu mic tuturor desteptilor care stiu sa arate cu degetu dar fara a sti ce vorbesc
25 octombrie 2022, 19:45
Stimati parlamentari, prefecti, presedinti va rugam faceti interpelari in Parlament si la Guvern pentru a se opri in toata tara irosirea banilor publici la lucrari de drumuri de calitate slaba. Sa vina o institutie publica, un ONG, un ministru, un presedinte, un procuror care sa determine pe toti constructorii sa toarne straturile drumurilor la grosimile din proiecte si nu mai subtiri, sa foloseasca piatra sparta de munte cum cer normativele si nu pietris de rau mult mai ieftin, sa respecte dozajele si calitatea bitumului si filerului cerute de normative, sa faca compactarea straturilor dupa tehnologie.
25 octombrie 2022, 14:18
Politicienii s-au facut ca iubesc judetul ca monitorizeaza cheltuirea banilor publici pe acest drum national. Niste nepriceputi umblau dupa reclama electorala. Ce-a facut IGS-ul, de asta sunt platiti, sa verifice calitatea lucrarilor in constructii. Stiu sa ia cote din lucrari dar sa opreasca lucrarile gresite n-au curaj. Cine va raspunde? NImeni.
25 octombrie 2022, 13:49
Acum de ce nu mai iese Doinita pa interval sa ne expluce cum PSD și nu altcineva a făcut drumul asta? De nu își mai plimba piciorușele pe acolo sa vadă cum sta treaba?Nu mai este asa mandra de firma de casa a psd Neamț?
25 octombrie 2022, 11:00
Sa traiasca partidul vesnic iubit si votat: PSD , in frunte cu Ginel , cu Ciorapel Arsene, cu secretara de la Cosula, cu soferul Budai. Asta si-au dorit botosanenii , asta au primit.
25 octombrie 2022, 09:31
Vom rămâne cu o porcărie de lucrare.
25 octombrie 2022, 08:41
Sondaj
Sunt întemeiate grevele declanșate în noiembrie de salariații mai multor instituții din Botoșani?
Declaraţia zilei
„Noi interzicem cu desăvârșire folosirea petardelor de către copii. Sunt situații în țară unde copiii și-au pierdut degetele, și-au pierdut ochii. Deci părinții trebuie să fie atenți. Părinții sunt responsabili și părin ...
answear.ro%20
inpuff.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9677 lei
USD
Dolarul SUA
4.6059 lei
CHF
Francul elveţian
5.2613 lei
GBP
Lira sterlină
5.7949 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.1911 lei
XAU
Gramul de aur
300.4044 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2601 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2995 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0452 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3929 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2040 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6663 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-3.7 o C
Dorohoi
-2.5 o C
Bucecea
-3.1 o C
Darabani
-2.3 o C
Saveni
-3.4 o C
Ştefăneşti
-1.8 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.