Ştiri
În satele Botoșanilor: Pe urmele ”bordeienilor” lui Sadoveanu, oamenii care se zbat în mizerie de secole

Până şi fântânile le-au secat şi sunt nevoiţi să care apă cu butoaiele din câmp, pe unde găsesc o fântână sau un ochi de apă.

În comuna Avrămeni, judeţul Botoşani, în satele izolate care l-au inspirat pe Mihail Sadoveanu să scrie romanul „Bordeienii”, sărăcia este la ea acasă. Condiţiile de viaţă sunt aproape aceleaşi ca acum 100 de ani, iar bordeienii se chinuie încă să supravieţuiască.

 

În anul 1912, cunoscutul scriitor român Mihai Sadoveanu publica romanul „Bordeienii”, o poveste despre viaţa grea a ţăranilor, care trăiau rupţi de civilizaţie pe moşiile boierilor din nordul extrem al Moldovei. Ideea de a scrie acest roman s-a născut după o vizită a scriitorului pe malul Prutului, mai sus de târgul Săvenilor, pe moşia unui boier local, care se întindea, aproximativ, pe raza comunei Avrămeni de astăzi.

 

Sadoveanu a fost impresionat de sărăcia în care trăiau ţăranii din această zonă, numindu-i sugestiv, „bordeieni” după locuinţele paupere şi semi-îngropate în care-şi duceau viaţa.

 

 

„La noi s-a inventat sărăcia”

 

Satul „Dimitrie Cantemir” este aproape în inima ţinutului „bordeienilor”. Are case sărăcăcioase, din chirpici, unele dărăpănate, cu garduri rupte. Pe uliţe se plimbă nestingherite câteva capre şi găini, exact ca în vremurile lui Sadoveanu. Drumul este prăfuit, neasfaltat, acoperit cu o piatră împrăştiată, scrie Adevărul.

 

„Bordeienii” trăiesc din te miri ce, din munca cu ziua, din micile ogoare sau grădini. Nea Petrică trăieşte de o viaţă în acest loc, la fel ca înaintaşii săi. Mărturiseşte că nu a cunoscut altceva decât sărăcia lucie.

 

„La noi s-a inventat sărăcia. Din moşi-strămoşi aici numai sărăcie a fost şi caznă. Oamenii trăiesc din ce apucă, din ce pot munci pe la câmp sau prin jurul casei. Uneori, nici cu ziua nu ai unde să lucrezi. Mai alocaţiile copiilor, mai ce găseşti. Aici trăim în bălării ca acum 100 de ani”, mărturiseşte săteanul.

 

Vecinul lui nea Petrică este convins că aceste sate rupte de lume se vor stinge în sărăcie şi din cauza sărăciei.

 

„Nouă ne este şi frică să ne gândim cum ar fi altfel. Ar fi prea frumos. Ne-am otrăvi sufletul degeaba. Aşa poate ne-o aruncat cineva un blestem, cine ştie când, să căznim pentru fiecare gură de pâine, şi la boier, şi la Colectiv şi acum când îi mai rău ca oricând. În sat numai oameni bătrâni, tinerii fug mâncând pământul. La ce să vină? La un boţ de mămăligă şi sărăcie?”, spune săteanul.

 

Până şi autoturismele sunt o raritate. Nici măcar nu au drumuri pe care să circule, căruţa trasă de cai a rămas mijlocul de transport al bordeienilor.

 

 

„Adăpăm animalele dintr-o gârlă”

 

În afară de electricitate, sătenii din ţinutul bordeienilor, adică Panaitoaia, Ichimeni şi Dimitrie Cantemir, nu au niciun fel de beneficiu al lumii civilizate. Nu au apă potabilă, canalizare sau drumuri asfaltate. De locuri de joacă sau alte beneficii ale lumii moderne nici nu poate fi vorba. Până şi fântânile le-au secat şi sunt nevoiţi să care apă cu butoaiele din câmp, pe unde găsesc o fântână sau un ochi de apă.

 

„Adăpăm animalele dintr-o gârlă. Nu avem apă. Cărăm cu butoaiele, cu găleţile. Îi greu, dar noi nu ştim altfel”, mărturiseşte Costică, un sătean de la marginea cătunului Dimitrie Cantemir.

 

Tanti Aglaia are 78 de ani şi cară încă apă cu găleţile de la o distanţă de aproximativ 500 de metri.

 

„Este fântâna unui nepot. Încă mai are apă, dar tulbure, seacă şi asta. Dacă nu duc apă la animale, nu am ce mânca”, spune femeia.

 

Culmea, autorităţile locale au tras ţevi prin pământ, dar nu au fost date în folosinţă şi nici nu au fost preluate de operatorul de apă al judeţului. În plus, cei de la Primăria Avrămeni nu văd să fie probleme atât de mari în cătunele bordeienilor, nici sărăcie atât de cruntă.

 

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
loading...
Iftime, singurul ne... bugetar cu microfon, semnal de alarmă: Am ajuns într-o asemenea sărăcie încât ”nu cred că mai avem nevoie de contabili” fiindcă n-o să mai aibă ce socoti
Victorie deplină a sărăciei: Pensia medie din Botoșani este cea mai mică din România

 

Ședință nouă, probleme vechi: Prefectul asaltat de nemulțumirile sindicaliștilor – VIDEO
Astăzi la sediul Instituției Prefectului s-a întrunit din nou Comisia de Dialog Social unde au fost dezbătute principalele probleme cu care se confruntă angajații din mai multe domenii de activitate cum ar fi Sănătate, Învățământ, Poliție.
4 modele de pulovere bărbătești pe care fiecare bărbat ar trebui să le aibă în garderoba lui
(P) Un pulover este o piesă vestimentară indispensabilă în sezonul de toamnă și iarnă. Modelele mai subțiri sunt perfecte și pentru zilele reci de primăvară și vară, când ai nevoie doar de ceva ce ai putea purta peste un tricou sau o cămașă elegantă. În ghidul de mai jos, vor fi prezentate cele mai populare modele de pulovere pentru bărbați și cu ce arată cel mai bine. Profită de sfaturile de mai jos și vezi cum să arăți la modă în orice perioadă a anului!
Nu rata noile premiere la Happy Cinema Botoșani – PROGRAMUL săptămânii 7 – 13 octombrie
Săptămâna viitoare aduce la Botoșani două avanpremiere, însă de astăzi, 7 octombrie, cinefilii sunt așteptați la nu mai puțin de cinci premiere.
Modern Calor: Se depun cererile pentru ajutoare de încălzire – DOCUMENTELE necesare
Societatea Modern Calor S.A. anunță că, începând cu data de luni, 17 octombrie 2022, se pot depune cererile completate în vederea acordării ajutoarelor de încălzire aferente sezonului rece 2022-2023 pentru clienții racordați la sistemul centralizat de încălzire.
Femeie din Botoșani preluată URGENT de aeronava SMURD
Pacienta va fi transportată într-un centru universitar pentru intervenție urgentă de specialitate.
Substanțe chimice periculoase găsite la o societate comercială, patronul cercetat penal - FOTO
Polițiștii au întocmit dosar penal pentru nerespectarea legislației privind protecția mediului.
L-a păcălit să-i dea cheile de la mașină, a urcat la volan și s-a făcut nevăzut
Botoșăneanul de 29 de ani este cercetat acum pentru trei infracțiuni, el fiind deja reținut de polițiști.  
ACCIDENT cu două mașini din Botoșani, șoferița de 25 de ani a ajuns la spital
Tânăra de 25 de ani a fost rănită în urma impactului, ea fiind transportată la spital.
PSD Botoșani: Lucrări ample angajate de drumari pe sectorul Dorohoi – Vârfu Câmpului - GALERIE FOTO
Infrastructura rutieră este principala prioritate a echipei Organizației Județene a Partidului Social Democrat Botoșani.
Tinerii dintr-un complex de apartamente, vizitați de specialiștii Antidrog
Specialiștii Antidrog au desfășurat activități preventive pentru tinerii aflați în complexul de apartamente ”Cireșarii” din Botoșani.
Vei primi înapoi banii plătiţi în plus la facturile la energie electrică, asigură ANRE, dar cu o CONDIȚIE
Restituirea sumelor ar trebui să se facă în februarie 2023. Însă numai dacă faceți economie la energia electrică și vă încadrați în noile plafoane!
Roți blocate, amenzi și avertismente aplicate de polițiștii locali în Botoșani
Nu mai puțin de 22 de autovehicule au fost blocate, joi dimineață, polițiștii locali aplicând și 20 de sancțiuni contravenționale.
Se adâncește misterul în cazul militarului găsit împușcat, sora lui Andrei face noi dezvăluiri: Am primit de la procuror un portofel gol!
S-a sinucis, a fost împușcat, a fost un accident? Avea probleme în dragoste, era în depresie? Se lupta cu lipsurile de orice fel? Întrebări la care familia răspunde și susține cu tărie: Andrei NU s-a sinucis!
Candidații pentru permisul auto, evaluați și de examinatori autorizaţi, nu doar de polițiști
Codul Rutier ar putea fi modificat, astfel încât să reglementeze profesia de examinator autorizat și să permită și altor persoane, în afară de polițiști, s-o practice.
Sărăcia, viciile și abuzurile macină satele botoșănene: Eu deja nu mai sufăr că sunt sărac / Nu înțeleg că-și fac rău cu mâna lor
Pentru cele mai multe comunități rurale din Botoșani, sărăcia extremă, viciile și abuzurile sunt la ordinea zilei.
Se majorează salariile pentru polițiști și profesori, dar nu sunt singurii bugetari care au parte de vești bune
De asemenea, salariul minim brut ar urma să fie majorat la 3.000 de lei.
Într-o singură zi: Poliţiştii suceveni au umplut celulele din arest, au mai trimis şi la Botoşani
Nu mai puțin de 14 rețineri în arest într-o singură zi pentru bătăi, contrabandă, furt și refuz testare alcoolemie.
Bărbatul căutat de o armată de oameni găsit după mai bine de o lună
Reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) au făcut anunțul în urmă cu puțin timp.
6 octombrie: Gală de kickboxing la Botoșani, inaugurare de supermarket și concurs de tot râsul la spital – VIDEO
Iată principalele știri ale zilei de 6 octombrie.
ANUNȚ de MEDIU Extindere și recompartimentare pensiune turistică 
SC ENOS COD SRL anunţă publicul interesat asupra depunerii solicitării de emitere a acordului de mediu pentru proiectul „Extindere și recompartimentare pensiune turistică”, propus a fi amplasat în sat Zăicești, comuna Bălușeni, județul Botoșani.
Bine scris articolul, lacrimogen până la batista în care bătrâneii își ascund creițarii rămași. Dar cine nu cunoaște realitatea tinde să plângă de mila comunei Avrămeni. Parcă își și văd aprinzând o lumânare la biserică pentru binele comunei scăldate în sărăcie lucie. Măi oameni buni, treziți-vă! Dacă la marginea pădurii găsești un copac desfrunzit nu poți țipa că pădurea e uscată. Dacă o casă, două, trei, într-o comună mare sunt Țconservate” în ”sărăcia” de acum 100 de ani, nu înseamnă că așa e toată comuna. Priviți și dincolo de blitz. Deschideți ochii să vedeți și ceea ce este dincolo de dioptriile impuse. Avrămeniul s-a dezvoltat. Și continuă. Școli, asfalt, cămin cultural, investiții în case praznicale, microbuz școlar, promovarea și premierea performerilor comunei, etc, etc. Cine are de câștigat de pe urma articolelor făcute cu focalizarea pe casele ”muzeu al sărăciei” fără a orienta camera spre modernismul aflat la 10 metri? Există interese să fim ținuți în mentalitatea de pe vremea lui Sadoveanu? În rest, câinii latră comuna se dezvoltă! Părerea mea!
11 august 2022, 10:03
Sondaj
Ce alegeți între o deplasare cu un taxi și una cu un automobil Bolt?
Taxi
Bolt
Prefer altceva
Declaraţia zilei
„Am scos de trei ori la concurs postul de medic pediatrie neurologică și nu s-a înscris nimeni. Este într-adevăr cred o specialitate și mai rară. Rog pe toată lumea care are copii la facultate să aleagă la Rezidențiat aceast ...
starshiners.ro%20
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9410 lei
USD
Dolarul SUA
5.0408 lei
CHF
Francul elveţian
5.0873 lei
GBP
Lira sterlină
5.6488 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4791 lei
XAU
Gramul de aur
277.3997 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2572 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.1660 lei
AUD
Dolarul Australian
3.2373 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.6767 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2014 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6642 lei
Vremea
astăzi
Botosani
20.6 o C
Dorohoi
19.4 o C
Bucecea
19.9 o C
Darabani
19.0 o C
Saveni
19.9 o C
Ştefăneşti
22.5 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.