Ştiri
MĂRTURII dureroase la Botoșani: Bețivii și puturoșii au pus mâna pe frâiele țării VIDEO

Un exemplu de viață, un model de urmat, un om care poate da lecții oricui, un român care a trăit într-o viață mai mult decât o fac alții trei din zilele de astăzi.

Octavian Bjoza avea doar 19 ani când a fost închis de conuniști, în 1958, fiind acuzat că făcea parte din „Garda Tineretului Român". A fost depistat de Securitate în urma unui schimb de scrisori cu un coleg de gardă din Iaşi. L-a anchetat chiar temutul torţionar Gheorghe Crăciun şi a fost condamnat la 15 ani de muncă silnică pentru că „a făcut parte dintr-o organizaţie teroristă care dorea răstunarea regimului prin mijloace violente”.

 

A trecut prin toate închisorile comuniste.

 

Astăzi a fost la Botoșani și și-a spus o parte din poveste. Atât cât și-a amintit, suficient cât, toți cei care l-au ascultat să plece cu o altă viziune asupra istoriei moderne a României.

 

Este președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici din România (AFDPR).

 

Octavian Bjoza a început prin a spune că după ce cel de-al doilea Război Mondial s-a încheiat, cea mai mare parte a elitelor românești a fost asasinată, arestată, judecată de Tribunale Militare și condamnată la moarte sau ani grei de temniță și muncă silnică.

 

„Tot ce a avut acest popor mai moral, mai demn, mai sfânt a fost trimis la moarte prin înfometare, munci silnice, lipsirea de minime condiții de igienă și asistență medicală. Frâiele acestei țări au fost preluate de pleava societății românești, de bețivii și puturoșii satelor și uzinelor. Ei au pus mâna pe frâiele țării. Nu făceau altceva decât să urmeze liniile trasate de KGB-ul din URSS. Erau niște instrucțiuni pentru țările ocupate și nu așa cum se trâmbița peste tot, de eliberare a Armatei Roșie. Dacă ne-ar fi eliberat, ar fi plecat probabil acasă”,

Octavian Bjoza, președinte AFDPR

 

Timp de 14 ani, prin pădurile statului mai existau divizii ale acestei armate eliberatoare. Românii nu au acceptat cu brațele deschise instaurarea comunismului. S-au opus inclusiv copii de 9 anișori.

 

„Suntem unici în Europa comunistă, copii de 9 sau 12 anișori am găsit în dosarele Securității, bătuți să spună cine a spus cine a fost azi noapte la tăticu și ce au vorbit. România a avut temniță pentru copii, lucru nemaiîntâlnit în celelalte țări fost comuniste. România a avut temnițe pentru studenți, pentru copii a fost pe șoseaua Ploiești Vest - Târgoviște la Târgșor, astăzi închisoare pentru femei. A avut temniță pentru studenți la Pitești”,

Octavian Bjoza, președinte AFDPR

 

Trei personaje au preluat în 1948 Securitatea din România: Alexandru Nicolschi, Mișu Dulgheru și Teodor Sepeanu. Erau nume schimbate, de fapt numele lor erau cu totul altele.

 

„Din temniță când am intrat la 19 ani am învățat un lucru. În viață fiule să cauți să nu lucreză cu etnii, culte sau politici. Să cauți să lucrezi cu oameni, dar te avertizez, o să-i găsești foarte, foarte greu. Desigur că a avut dreptate”

Octavian Bjoza, președinte AFDPR

 

KGB-ul a avut 45 de puncte pentru țările aflate sub ocupație comunistă iar unul dintre acestea făcea referire la cele mai înalte funcții care se dorea să fie ocupate de muncitori necalificați, bețivi, scandalagii, hoți. Cu cât era mai depravată respectiva persoană, cu atât avea șanse mai mari pentru a fi promovat în funcții înalte.

 

„De ce oare toate acestea? Ca să te compromită economic, politic, moral, din toate punctele de vedere și apoi să vină omul de tip sovietic, să-ți întindă mâna și să te scoată știți dv. din ce, dar să nu mai pleci acasă niciodată ci să rămână aici. Ce este de reținut? Au plecat după 14 ani dar niciodată nu au uitat să mai ia câte o halcă din trupul patriei. Asta nu au uitat niciodată”,

Octavian Bjoza, președinte AFDPR

 

În instrucțiunile KGB-ului era trecut faptul că persoanele care deranjează regimul politic să fie fie asasinate fie să ajungă în temnițe sau muncă silnică.

 

„Muncile erau silnice, foamea era cumplită. La data arestării aveam 76 de kg și ajunsesem la 52. Foamea de neimaginat, lanțuri la picioare, pedepse la tot pasul cu izolarea, mâncare și așa slabă dar o dată la trei zile. Este de neimaginat astăzi ceea ce s-a putut întâmpla în urmă cu 60, 70 de ani în această țară. Odată arestat de Securitate erai bătut cu bestialitate până ce scriai ceea ce voiau ei, nu ceea ce ai făcut tu. Trebuia să recunoști mai mult decât ceea ce făcuseși”,

Octavian Bjoza, președinte AFDPR

 

Peste 2.000 de volume de memorialistică au fost publicate de foștii deținuți politici și doar cei puternici sunt îndemnați să le citească, să le analizeze. Pentru că scot la iveală detalii inimaginabile, lucruri care mintea umană nu poate să le perceapă că ar fi posibile să le trăiască cineva.

 

„S-au scos dinți cu cleștele de cuie în timpul anchetelor, au fost arși cu fierul roșu, au fost legați de mâini și picioare. Te sprijineau de două birouri și de învârteau, spuneau că la rotisor, în timp ce doi gardieni dădeau cu bâtele în tine. Ce însemna o bătaie în anchetele Securității? Însemna nu de puține ori să-ți iasă coastele prin piele. Este incredibil, dar s-a întâmplat în România”,

Octavian Bjoza, președinte AFDPR

 

S-a aflat inclusiv în pântecele unui bac metalic, iarna pe unul dintre canalele Dunării…”și să nu te fi spălat de trei luni de zile, este de neimaginat, dar s-a întâmplat în România”.

 

„Înmormântarea noastră se făcea numai noaptea între orele 1 și 2 și nimeni nu trecea pe acea stradă, când trecea căruța sau camionul cu morții noștri. Nimeni nu cunoaște mormânatul vreunuia dintre noi. Nu. După cinci ani sau zece ani când acasă trebuia să sosească cel drag primeai o țidulă în care se spunea – decedat în timpul detenției. Doar atât la început, mai târziu scria decedat în ziua de, în penitenciarul sau lagărul cutare, dar nu se știa locul niciodată”,

Octavian Bjoza, președinte AFDPR

 

Fostul deținut politic a ieșit teafăr psihic și fizic din aceste orori și spune că l-au ajutat autosugestia și dorința de a-și revedea fata pe care o iubea. S-a căsătorit cu ea și împreună au avut un fiu. I-a pierdut pe amândoi și i-a îngropat fără să verse o lacrimă.

 

Nu mai poate plânge. Comuniștiii i-au confiscat și lacrimile.

 

Așteaptă ziua în care să poată să plângă din nou și spune că aceea va fi una dintre cele fericite din viața lui.

Cei de la Botoșani care l-au ascultat astăzi s-au ridicat în picioare și l-au aplaudat minute în șir.

loading...
PROPUNERE: Un parc din Botoșani să poarte numele elevului martir, mort în condiții suspecte – VIDEO

 

DESCARCA APLICATIA BOTOSANEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
ACUM: Șefimea de la Botoșani a umplut sala Prefecturii pentru jurământul noului prefect – GALERIE FOTO & VIDEO
Cu aproximativ 30 de minute înainte de ora programată au început să apară participanții la ceremonia de învestire a noului prefect a județului Botoșani, Alexandru Colbu.
Se caută secretară la o școală din Botoșani
O unitate de învățământul din județul Botoșani anunță scoaterea la concurs a unui post vacant.
Atenție, șoferi! Portal FALS pentru achiziția rovinietei, LISTA distribuitorilor din Botoșani
CNAIR nu își asumă nicio responsabilitate cu privire la accesarea, în vederea achitării rovinietei, a unor portaluri web neautorizate.
ANUNȚ Consiliul Județean: Consultare publică privind noile tarife pentru drumurile publice
În conformitate cu prevederile art. 7 din Legea nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, republicată, Consiliul Județean Botoșani anunță deschiderea
Botoșănean băgat în spital din cauza unei centrale termice
 A fost de ajuns o clipă de neatenție pentru ca un botoșănean să ajungă la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean Mavromati.
Prins cu un Mercedes furat din Belgia, mașină confiscată pe loc
Botoșăneanul este cercetat pentru tăinuire.
Inaugurare cu reduceri și lactate delicioase în Botoșani, Lacto Solomonescu deschide un nou magazin
(P) Cunoscutul producător de brânzeturi și lactate Lacto Solomonescu deschide un nou magazin în municipiul Botoșani. Acesta va fi situat pe bulevardul George Enescu, la numărul 7A, în cadrul magazinului Dorian.
Noi beneficii pentru elevi după ce Orban a primit reclamații de la Botoșani
Veste bună pentru o parte dintre elevii din școlile botoșănene și nu numai.
Costică Macaleți a preluat astăzi președinția Consiliului pentru Dezvoltare Regională Nord-Est
Președintele Consiliului Județean Botoșani, Costică Macaleți, participă astăzi la ședința Consiliului pentru Dezvoltare Regională Nord-Est.
Pe ultima sută de metri: Șlincu solicită bani din fondul de rezervă al Guvernului pentru primăriile din județ
Prefectul Dan Șlincu a înaintat către Guvern Proiectul de Hotărâre de Guvern privind alocarea unei sume de bani din Fondul de rezervă bugetară pentru finanțarea unor cheltuieli curente ale unor unități administrativ-teritoriale din județul Botoșani
Botoșănean, probleme cu legea după ce a ascuns un telefon într-un … caș
Un botoșănean a ajuns să dea socoteală în fața instanței după ce a încercat să-și ajute fratele.
Lacul cu nuferi de la Ipotești iese la lumină, investiție de aproape 200.000 de lei - FOTO
Lacul cu nuferi de la Ipotești, obiectiv turistic și cultural cu potențial național, beneficiază, de la începutul acestei săptămâni, de un sistem de iluminat ultramodern.
Micii pompieri din Botoșani în acțiune, în cadrul unui proiect unic la nivel național - GALERIE FOTO
Curajul, responsabilitatea şi mândria de a fi salvator s-a citit în ochii fiecărui copil care a participat la acțiune, mulți dintre ei mărturisind că vor să devină pompieri.
Plângerea împotriva lui Oprișanu a ajuns la DNA, acuzații peste acuzații la adresa medicului botoșănean: Jaful este de proporții
Deputatul care l-a dus după gratii pe cunoscutul medic botoșănean Mihai Lucan, în urma unor plângeri similare, a fost ieri la DNA şi a depus documentele.
Unul dintre cei mai iubiți ierarhi a slujit, vineri, în Mănăstirea Popăuți: Primim darurile sfinţilor, dar nu ne gândim cum au trăit aceşti oameni atât de bineplăcuţi lui Dumnezeu
Înaltul ierarh a vorbit despre virtutea blândeţii şi despre credinţă ca întâlnire a omului cu Dumnezeu.
Hoții îți invadează intimitatea, tu ce măsuri ai luat? – VIDEO
La nivelul judeţului Botoşani, în primele nouă luni ale anului 2019, au fost sesizate cu 23 la sută mai puţine furturi din locuinţe, comparativ cu perioada similară a anului 2018.
La Darabani s-a desființat Poliția Locală, CE se pregătește la nivel național pe banii contribuabilului
Sindicaliştii din Poliţia Română cred că trecerea serviciilor de Ordine Publică şi Poliţie Rutieră în subordinea edililor va avea efectele catastrofale asupra cetăţenilor.
ATENȚIE! Mai multe comune și două orașe rămân joi fără apă potabilă
S.C. Nova Apaserv S.A. Botoşani îşi cere scuze pentru disconfortul creat.
Comunicat PSD: Deputatul Costel Lupașcu prezent în Washington D.C. - SUA la Forumul Parlamentar Transatlantic
Iftime dezvăluie cum și-a vândut căpitanul: Venise la mine cu geamantanul gata făcut
Valeriu Iftime a ținut să lămurească situația transferurilor de la Botoșani la CFR Cluj, dar și relația pe care o are cu oficialii echipei din Gruia.
kurtmann.ro%20
Sondaj
Se va schimba România în bine după votul de la prezidențiale?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
 ”Fiecare ministru va veni cu schema lui, pe care o va prezenta primului-ministru şi va spune: acesta este aparatul de lucru pe care noi îl vrem. Cei care sunt clienţi politici, nepoţi, iubite sau alte legături cu demnitarii vor ...
fashiondays.ro
inpuff.ro%20
astratex.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.7794 lei
USD
Dolarul SUA
4.3124 lei
CHF
Francul elveţian
4.3785 lei
GBP
Lira sterlină
5.6715 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9683 lei
XAU
Gramul de aur
203.4229 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2485 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4459 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9476 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2578 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1873 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6396 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.