Ştiri
MĂRTURII dureroase la Botoșani: Bețivii și puturoșii au pus mâna pe frâiele țării VIDEO

Un exemplu de viață, un model de urmat, un om care poate da lecții oricui, un român care a trăit într-o viață mai mult decât o fac alții trei din zilele de astăzi.

Octavian Bjoza avea doar 19 ani când a fost închis de conuniști, în 1958, fiind acuzat că făcea parte din „Garda Tineretului Român". A fost depistat de Securitate în urma unui schimb de scrisori cu un coleg de gardă din Iaşi. L-a anchetat chiar temutul torţionar Gheorghe Crăciun şi a fost condamnat la 15 ani de muncă silnică pentru că „a făcut parte dintr-o organizaţie teroristă care dorea răstunarea regimului prin mijloace violente”.

 

A trecut prin toate închisorile comuniste.

 

Astăzi a fost la Botoșani și și-a spus o parte din poveste. Atât cât și-a amintit, suficient cât, toți cei care l-au ascultat să plece cu o altă viziune asupra istoriei moderne a României.

 

Este președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici din România (AFDPR).

 

Octavian Bjoza a început prin a spune că după ce cel de-al doilea Război Mondial s-a încheiat, cea mai mare parte a elitelor românești a fost asasinată, arestată, judecată de Tribunale Militare și condamnată la moarte sau ani grei de temniță și muncă silnică.

 

„Tot ce a avut acest popor mai moral, mai demn, mai sfânt a fost trimis la moarte prin înfometare, munci silnice, lipsirea de minime condiții de igienă și asistență medicală. Frâiele acestei țări au fost preluate de pleava societății românești, de bețivii și puturoșii satelor și uzinelor. Ei au pus mâna pe frâiele țării. Nu făceau altceva decât să urmeze liniile trasate de KGB-ul din URSS. Erau niște instrucțiuni pentru țările ocupate și nu așa cum se trâmbița peste tot, de eliberare a Armatei Roșie. Dacă ne-ar fi eliberat, ar fi plecat probabil acasă”,

Octavian Bjoza, președinte AFDPR

 

Timp de 14 ani, prin pădurile statului mai existau divizii ale acestei armate eliberatoare. Românii nu au acceptat cu brațele deschise instaurarea comunismului. S-au opus inclusiv copii de 9 anișori.

 

„Suntem unici în Europa comunistă, copii de 9 sau 12 anișori am găsit în dosarele Securității, bătuți să spună cine a spus cine a fost azi noapte la tăticu și ce au vorbit. România a avut temniță pentru copii, lucru nemaiîntâlnit în celelalte țări fost comuniste. România a avut temnițe pentru studenți, pentru copii a fost pe șoseaua Ploiești Vest - Târgoviște la Târgșor, astăzi închisoare pentru femei. A avut temniță pentru studenți la Pitești”,

Octavian Bjoza, președinte AFDPR

 

Trei personaje au preluat în 1948 Securitatea din România: Alexandru Nicolschi, Mișu Dulgheru și Teodor Sepeanu. Erau nume schimbate, de fapt numele lor erau cu totul altele.

 

„Din temniță când am intrat la 19 ani am învățat un lucru. În viață fiule să cauți să nu lucreză cu etnii, culte sau politici. Să cauți să lucrezi cu oameni, dar te avertizez, o să-i găsești foarte, foarte greu. Desigur că a avut dreptate”

Octavian Bjoza, președinte AFDPR

 

KGB-ul a avut 45 de puncte pentru țările aflate sub ocupație comunistă iar unul dintre acestea făcea referire la cele mai înalte funcții care se dorea să fie ocupate de muncitori necalificați, bețivi, scandalagii, hoți. Cu cât era mai depravată respectiva persoană, cu atât avea șanse mai mari pentru a fi promovat în funcții înalte.

 

„De ce oare toate acestea? Ca să te compromită economic, politic, moral, din toate punctele de vedere și apoi să vină omul de tip sovietic, să-ți întindă mâna și să te scoată știți dv. din ce, dar să nu mai pleci acasă niciodată ci să rămână aici. Ce este de reținut? Au plecat după 14 ani dar niciodată nu au uitat să mai ia câte o halcă din trupul patriei. Asta nu au uitat niciodată”,

Octavian Bjoza, președinte AFDPR

 

În instrucțiunile KGB-ului era trecut faptul că persoanele care deranjează regimul politic să fie fie asasinate fie să ajungă în temnițe sau muncă silnică.

 

„Muncile erau silnice, foamea era cumplită. La data arestării aveam 76 de kg și ajunsesem la 52. Foamea de neimaginat, lanțuri la picioare, pedepse la tot pasul cu izolarea, mâncare și așa slabă dar o dată la trei zile. Este de neimaginat astăzi ceea ce s-a putut întâmpla în urmă cu 60, 70 de ani în această țară. Odată arestat de Securitate erai bătut cu bestialitate până ce scriai ceea ce voiau ei, nu ceea ce ai făcut tu. Trebuia să recunoști mai mult decât ceea ce făcuseși”,

Octavian Bjoza, președinte AFDPR

 

Peste 2.000 de volume de memorialistică au fost publicate de foștii deținuți politici și doar cei puternici sunt îndemnați să le citească, să le analizeze. Pentru că scot la iveală detalii inimaginabile, lucruri care mintea umană nu poate să le perceapă că ar fi posibile să le trăiască cineva.

 

„S-au scos dinți cu cleștele de cuie în timpul anchetelor, au fost arși cu fierul roșu, au fost legați de mâini și picioare. Te sprijineau de două birouri și de învârteau, spuneau că la rotisor, în timp ce doi gardieni dădeau cu bâtele în tine. Ce însemna o bătaie în anchetele Securității? Însemna nu de puține ori să-ți iasă coastele prin piele. Este incredibil, dar s-a întâmplat în România”,

Octavian Bjoza, președinte AFDPR

 

S-a aflat inclusiv în pântecele unui bac metalic, iarna pe unul dintre canalele Dunării…”și să nu te fi spălat de trei luni de zile, este de neimaginat, dar s-a întâmplat în România”.

 

„Înmormântarea noastră se făcea numai noaptea între orele 1 și 2 și nimeni nu trecea pe acea stradă, când trecea căruța sau camionul cu morții noștri. Nimeni nu cunoaște mormânatul vreunuia dintre noi. Nu. După cinci ani sau zece ani când acasă trebuia să sosească cel drag primeai o țidulă în care se spunea – decedat în timpul detenției. Doar atât la început, mai târziu scria decedat în ziua de, în penitenciarul sau lagărul cutare, dar nu se știa locul niciodată”,

Octavian Bjoza, președinte AFDPR

 

Fostul deținut politic a ieșit teafăr psihic și fizic din aceste orori și spune că l-au ajutat autosugestia și dorința de a-și revedea fata pe care o iubea. S-a căsătorit cu ea și împreună au avut un fiu. I-a pierdut pe amândoi și i-a îngropat fără să verse o lacrimă.

 

Nu mai poate plânge. Comuniștiii i-au confiscat și lacrimile.

 

Așteaptă ziua în care să poată să plângă din nou și spune că aceea va fi una dintre cele fericite din viața lui.

Cei de la Botoșani care l-au ascultat astăzi s-au ridicat în picioare și l-au aplaudat minute în șir.

loading...
PROPUNERE: Un parc din Botoșani să poarte numele elevului martir, mort în condiții suspecte – VIDEO

 

DESCARCA APLICATIA BOTOSANEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Un MARE șantier se deschide la Botoșani, șefii Primăriei își cer scuze de la cetățeni
Săptămâna viitoare mai multe străzi principale din municipiul Botoșani vor fi „șănțuite”.
AFACERILE cu statul au devenit păguboase: Trei firme vor rezilierea unui contract cu CJ-ul
Vânătoarea din trecut după tot felul de contracte cu statul s-a mai domolit ba chiar s-a dus la limita extremă.
Se caută inspector la o instituție publică din Botoșani
Un nou post vacant la o instituție din Botoșani a fost scos la concurs de către Agenția Națională a Funcționarilor Publici (ANFP).
Botoșănean în stare gravă, elicopterul SMURD chemat din nou la Botoșani
Pacientul a fost transportat la Iași.
SUTE de botoșăneni mor răpuși de tot felul de boli - AFECȚIUNILE care-i bagă în mormânt
Anual își găsesc sfârșitul la Botoșani sute de persoane. Unele dintre ele după o lungă suferință, altele după o moarte fulgerătoare.
Weekend SIMFONIC la Botoșani, cu arii celebre și soliști de renume - VIDEO
Iubitorii muzicii simfonice sunt invitați, începând de joi, la concertele estivale care vor avea loc pe Pietonalul Unirii și în amfiteatrul de la Cornișa.
Peripețiile unui botoșănean la Suceava, care s-a trezit cu mașina spartă: Incredibil CINE era hoțul
Făptașul a fost reținut pentru 24 de ore.
Botoșănean blocat în trafic de polițiști: CE a ieșit la iveală la controlul documentelor
Un autoturism care circula, luni, pe strada Marchian din municipiul Botoșani, a atras atenția polițiștilor.
Minune englezească: Mașină radiată și dezmembrată, CIRCULA pe o stradă din Botoșani
Tânărul șofer s-a ales cu dosar penal.
Bărbat proiectat pe asfalt, șoferiță cu dosar penal: CUM circula pe drumul județean victima accidentului
Șoferița ghinionistă este cercetată pentru vătămare corporală din culpă.
Fraudă INFORMATICĂ de mari dimensiuni, doi botoșăneni trimiși în judecată
Metoda nu este una nouă ori deosebit de ingenioasă, însă a dat roade, prejudiciul fiind de ordinul sutelor de mii de euro.
Botoșănean în stare gravă transferat cu elicopterul la Brașov, după ce a fost REFUZAT la Iași
Bărbatul avea arsuri de gradul II şi III la mâini și la picioare şi avea nevoie de îngrijire specifică marelui ars.
Dacă știi MESERIE ești căutat în Europa: Sute de locuri de muncă pentru botoșăneni
De la culegător de fructe și faianțar până la antrenor de gimnastică ritmică sau specialist IT.
IMAGINILE dezastrului: Locatari evacuați, apartament distrus de flăcări - GALERIE FOTO
Incendiul izbucnit în această dimineață într-un apartament din municipiul Botoșani a lăsat în urmă imagini de coșmar.
Astăzi îl cinstim pe Octav Onicescu, GENIUL în matematici născut la Botoșani
Născut pe 20 august 1892, la Botoșani, Octav Onicescu este primul român care își trece doctoratul în matematici la Roma, obținând calificativul Magna cum laude în fața unei comisii alcătuite din 11 profesori universitari.
ACUM: Apartament cuprins de flăcări, bătrân salvat de un pompier aflat în timpul liber - GALERIE FOTO
Mai multe echipaje de intervenție se află în aceste momente pe strada Parcul Tineretului, din municipiul Botoșani.
Ea este Ioana și locuiește pe STRADĂ: Tu ce poți face pentru ea?
A crescut în unul din centrele de plasament din Botoșani, dar nu s-a gândit niciodată că de fapt va duce dorul acelui loc unde avea un pat, un duș și o masă caldă, adică lucruri pe care nu credea vreodată că le-ar putea pierde.
Mare surpriză la celălalt concurs de la Prefectură, șefa cancelariei s-a retras – EXPLICAȚIILE deciziei
Dacă social-democrata Andreea Andrei a participat la concursurile organizate luni de Prefectură pentru ocuparea unor posturi vacante, secretarul executiv al PSD Botoșani s-a retras chiar în ziua în care ar fi trebuit să susțină proba scrisă.
Enache i-a tras țeapă lui Becali: Trebuia să îmi mai răspundă la telefon
Fostul antrenor al FC Botoșani devine, astfel, cel de-al șaselea nume care îl refuză pe Becali în doar trei săptămâni.
FAZA ZILEI: Moldoveanca generoasă a arătat tot, fără jenă
O blondă a atras toate privirile la meciul FC Botoşani - U Craiova.
melimeloparis.ro%20
Sondaj
V-a plăcut SummerFest-ul organizat la Parcul Cornișa?
Da
Nu
Nu am participat
Declaraţia zilei
„Situația este valabilă în toată țara, nu numai într-un anumit județ. Vă dăm exemplu cu activitățile din luna în august în școli, mai avem activitatea de inspecție care se face prin corpul de control al ministrului. Avem ...
astratex.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.7305 lei
USD
Dolarul SUA
4.2682 lei
CHF
Francul elveţian
4.3593 lei
GBP
Lira sterlină
5.1654 lei
JPY
100 de yeni japonezi
4.0142 lei
XAU
Gramul de aur
206.3020 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2418 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4457 lei
AUD
Dolarul Australian
2.8919 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2029 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1834 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6345 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.