In zilele noastre, pentru cei mai multi dintre noi, munca este felul in care ne petrecem o mare parte din zi sau chiar din noapte. Iar acest lucru impune ca sa avem parte de un loc de munca armonios si decent, pentru a se putea vedea intr-adevar rezultatele si productivitatea.
Este o realitatea faptul ca pentru a putea fi asigurat un mediu cat mai potrivit si pentru a fi asigurate conditii cat mai optime la locul de munca, era nevoie de un anumit concept care sa aiba sustinere legala. Acesta poarta numele de protectia muncii.
Protectia muncii a dus la schimbarea relatiilor existente dintre angajat si angajator si a impus la o anumita colaborare intre acestia. Atunci cand vorbim despre protectia muncii, trebuie inteles faptul ca acest lucru nu implica doar prevenirea accidentelor sau a bolilor profesionale, ci semnifica un loc de munca optim si sanatos. Iar orice angajator trebuie sa asigure acest lucru tuturor angajatilor sai.
Datorita protectiei muncii, angajatii au siguranta ca isi vor pastra sanatatea si capacitatea de munca atunci cand se afla in timpul programului de lucru. De asemenea, se incearca prevenirea accidentelor de munca sau bolile care pot fi cauzate de diverse tipuri de activitate. Acest lucru il obliga din punct de vedere legal pe angajator sa ia toate masurile pentru protectia muncii, indiferent care este tipul de activitate.
Cel mai important motiv pentru care angajatii se intorc acasa cu bine este datorita faptului ca in activitatea de protectia munctii are o foarte mare importanta simtul de raspundere, atat din partea angajatilor, cat si al angajatorului.
Ceea ce se incearca de fapt prin securitatea muncii, este asigurarea ca angajatul este in afara oricarui pericol, dar si crearea unui mediu cat mai placut la locul de munca.
Toate procedurile si normele legale legate de securitatea muncii reprezinta acel sistem de masuri si reguli care se aplica tuturor celor care se afla in campul muncii.
Angajatorul este obligat sa asigure sanatatea si securitatea angajatilor, in absolut toate aspectele legate de munca, inclusiv in activitatile de prevenire a riscurilor profesionale, de informare si de pregatire, dar si pentru punerea in aplicare a organizarii protectiei muncii si a tuturor mijloacelor necesare acesteia.
Angajatorul are obligatia de a organiza periodic instruirea angajatilor, prin anumite metode specifice care sunt stabilite de comun acord intre angajator si angajati sau reprezentantii acestora.
Tot in scopul asigurarii securitatii si sanatatii muncii, angajatii sunt obligati sa isi desfasoare activitatile, doar conform pregatirii si instruirii lor, dar si tinand cont de instructiunile primite de la angajator. Acest lucru are ca scop eliminarea pericolului de accidentare sau imbolnavire profesionala, atat pentru propria persoana, cat si pentru ceilalti angajati sau persoane care ajung sa fie afectate de acele actiuni sau omisiuni care au loc in timpul procesului de munca.
Asadar, atat angajatorul, cat si angajatii acestuia, trebuie sa bata palma si sa respecte integral toate normele impuse pentru securitatea si sanatatea muncii.
Șofer BĂUT scos din trafic de polițiști: A fost condus la spital
Redacția Botoșăneanul
Nov 15, 2024
DE ASTĂZI: Vicepreședinte nou delegat la Judecătoria Botoșani
Oana Sava
Nov 15, 2024
Vot la CJ pentru două spitale noi, Iftime: Insist foarte mult ca acest proiect să treacă
Oana Sava
Nov 15, 2024
Hai la film! PROGRAMUL săptămânii la Happy Cinema Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Nov 15, 2024