A fost prima dintr-o lungă serie de zile de protest anunțate de Sindicatul Solidaritatea Sanitară de la Botoșani.
Astăzi au protest infirmieri, asistenți medicali dar și personal de la birouri.
Practic, noile proteste sunt o prelungire a celor din vară. Încă de atunci, pentru a nu se ajunge la geva generală, angajaților din sistemul de sănătate li s-ar fi promis majorările de salarii dorite începând cu 2024.
Doar că atunci când a venit momentul, veniturile au rămas aceleași, guvernanții venind cu o altă ofertă, care i-a revoltat pe protestatari.
Ca atare, prin afișele aduse la protest, premierul Marcel Ciolacu și ministrul Sănătății, Alexandru Rafila apar cu nasurile lungite din cauza minciunilor, asemenea celebrului personaj Pinocchio.
„Ați promis reașezare, dar ne-ați dat doar înghețare”, scria pe fotografia ministrului Rafila, în timp ce pe cea a premierului mesajul era că „Guvernul ne oferă în schimb o creștere medie a veniturilor salariale de doar 13,9%”.
„Noi am stat patru săptămâni în stradă în fața Guvernului, în fața Ministerului Muncii, Ministerului Sănătății, Ministerului de Finanțe. Astăzi a venit rândul să mutăm protestele în curtea spitalelor”
Daniel Bulboacă, președinte Sindicatul Solidaritatea Sanitară
Personalul medical și TESA din unitățile medicale solicită indexarea salariilor cu indicele de inflație.
Guvernul a promis o creștere a salariilor cu 15% dar care, spun sindicaliștii, nu acoperă indicele de inflație pe ultimii 2 ani
este procentul solicitat de angajații din sănătate.
„Noi suntem total nemulțumiți și dezamăgiți în același timp de atitudinea Guvernului României care anul trecut, după două luni de proteste am ajuns la un acord comun. Astăzi ei încalcă acel acord pe care l-am făcut împreună. Noi solicităm un lucru foarte simplu, doar corectarea salariilor”,
Daniel Bulboacă, președinte Sindicatul Solidaritatea Sanitară
Mecanismul agreat de personalul din spitale și aflat la îndemâna Guvernului ar fi raportarea salariului de încadrare, a sporurilor și a indemnizației de hrană la salariul minim aflat în plată în prezent.
Și la nivelul celui din 2018.
„Ei ar trebui să ne dea un 25% pe anvelopă salarială ca să acoperim inflația măcar pe ultimii doi ani. Tot ce primim peste 25% putem să o denumim o creștere reală a puterii de cumpărare”,
Daniel Bulboacă, președinte Sindicatul Solidaritatea Sanitară
Protestele au avut loc în pauza de masă, respectiv în intervalul 12:00 – 12:30 în fiecare spital din țară unde Solidariatea Sanitară are membri de sindicat.
Sanitas nu a participat la acțiunea de astăzi.
Șofer oprit de polițiști în trafic: Din „prinț” cu antemergător în pieton pentru jumătate de an
Redacția Botoșăneanul
Nov 06, 2024
„Watch Dogs”, poveste despre destin pe scena Casei Tineretului din Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Nov 06, 2024
Bicicliștii, cei mai răi participanți la trafic de la Botoșani, îi depășesc și pe amețiți
Redacția Botoșăneanul
Nov 06, 2024