Ştiri
Scriitori botoșăneni dincolo de Styx: Z. Ornea, cercetător al ideologiilor literare

Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii Mihai Eminescu își propune, într-un parteneriat media cu ziarul Botoșăneanul, să prezinte, în ediția de duminică, un nou proiect intitulat Scriitori botoșăneni dincolo de Styx. Astăzi este despre Zigu Ornea.

Pe 27 august, s-au împlinit 91 de ani de la nașterea lui Zigu Ornea, criticul și istoricul literar cu origini botoșănene care a dat literaturii române cele mai multe studii de analiză a curentelor și ideologiilor literare.

 

Născut în Frumușica, și-a făcut studiile la Liceul Comercial din Botoșani (1941-1949) și la Facultatea de Filosofie a Universității din București (1951-1955). A fost redactor la Editura de Stat pentru Literatură și Artă (1955-1959), funcționar la Centrul de Librării și Difuzarea Cărții (1959-1962), bibliograf la Institutul de Științe Economice (1962-1966), redactor la editurile Meridiane (1966-1969) și Minerva (din 1969). În 1973, și-a luat doctoratul în filosofie. Din 1982, timp de două decenii, a fost titularul rubricii „Cronica edițiilor” la revista „România literară”. Una dintre cele mai interesante rubrici ale sale din presa românească a fost cea din „Dilema” – intitulată „Dileme de altădată” –, pe care a ținut-o până la moartea sa (14 noiembrie 2001, București).

 

Z. Ornea a debutat în 1956, în „Gazeta literară”, iar prima carte – Junimismul – a publicat-o abia peste zece ani, în 1966. În Istoria critică a literaturii române, Nicolae Manolescu subliniază că „trei tipuri de contribuții au rămas de la Z. Ornea, unul dintre foarte rarii cercetători din vremea comunismului ai ideologiei literare: monografii de curente ideologico-literare, biografii și publicistică”. O bună parte din viață și-a consacrat-o studierii curentelor de idei din cultura românească modernă, publicând volumele: Țărănismul (1969), Sămănătorismul (1970), Poporanismul (1972), Junimea și junimismul (1975), Curentul cultural de la „Contemporanul” (1977), Tradiționalism și modernitate în deceniul al treilea (1980), Anii treizeci. Extrema dreaptă românească (1995). În același timp, a realizat biografiile a trei dintre personalitățile fondatoare ale unora dintre curentele de idei despre care a scris: Viața lui Constantin Dobrogeanu-Gherea (1982) și Opera lui Constantin Dobrogeanu-Gherea (1982), Viața lui Titu Maiorescu (1986-1987), Viața lui Constantin Stere (1988-1991). Alte cărți publicate de Z. Ornea cuprind studii și eseuri în care comentează apariții editoriale, probleme de istoriografie literară românească etc.: Trei esteticieni (1969), Studii și cercetări (1973), Actualitatea clasicilor (1976), Atitudini (1984), Comentarii (1986), Înțelesuri (1994), Fizionomii (1997), Medalioane (1998), Medalioane de istorie literară (1999-2001) (ediție îngrijită de Tiberiu Avramescu, 2004). În toate cărțile sale, Z. Ornea se dovedește un bun cunoscător al fenomenului literar, un cercetător „competent în sociologie, dar și în filosofia culturii” (Nicolae Manolescu) și, nu în ultimul rând, un zugrav minuțios al vieții politice și culturale a României din secolul XIX și începutul secolului XX.

 

Junimea și junimismul este o carte cuprinzătoare și foarte bine documentată despre istoricul Societății „Junimea”, despre ideologia junimistă, junimismul în viața politică și cea literară, despre polemicile și posteritatea „Junimii”. Poezia și publicistica  lui Mihai Eminescu sunt analizate din perspectiva relației cu „Junimea”. Z. Ornea se referă atât la schopenhauerianismul, pesimismul resemnat și revolta dezamăgitului din opera eminesciană, cât și la ipoteza lui Ibrăileanu despre „Eminescu exponent al țăranilor, răzeșilor și breslașilor” sau critica liberalismului în Scrisoarea III.

 

Faptele de istorie literară sunt introduse punctual și minuțios, iar certitudinea cu care cercetătorul își formulează afirmațiile vine din cunoașterea excelentă a bibliografiei eminesciene: „Eminescu a intrat în contact cu Junimea în martie 1870, când a trimis cenaclului Venere și Madonă, primită aici cu elogii și publicată în Convorbiri. Au urmat Epigonii și celelalte. De-abia prin septembrie 1871, după unele opinii întemeiate, a luat contact direct cu Junimea. Era după măgulitoarele aprecieri maioresciene din Direcția nouă și, de îndată ce festivitățile serbării de la Putna (15-27 august 1871) au luat sfârșit, poetul s-a grăbit spre capitala Moldovei, unde a participat și la câteva reuniuni săptămânale. Va reveni de-abia peste un an când, la 1 septembrie 1872, participă la reuniunea inaugurală a ședințelor autumnale ale cenaclului pe acel an. (A citit Diorama și Sărmanul Dionis.) Dar cunoștințele lui Eminescu despre Junimea erau, se știe, mai vechi. Citea Convorbirile, mult discutate în mediul studenților români din Viena. A descoperit, cu siguranță, în criticismul maiorescian destule puncte de vedere pe care și el le împărtășea”.

 

Numeroase secvențe ne oferă exemple de interpretare critică a poeziei lui Eminescu, Z. Ornea analizând cu migală modul în care se produce transfigurarea în verb poetic a ideilor, expresiilor și chiar metaforelor din publicistica eminesciană sau interpretând dimensiunea filosofică a poemului Glossă: „Dar dezamăgirea și zădărnicia, imobilismul și resemnarea nu sunt numai exprimate metaforic ca o filosofie a vieții. Poetul a fost ispitit să le surprindă și în concretețea variilor înfățișări. Putem lesne reface, apelând la opera literară a poetului, tabloul deziluziilor fatale la care – credea el – e condamnată umanitatea. E un tablou în care aflăm insolit contopite ipostaza și izvorul nefericirii, efectul și cauza: strădania cărturarului, dragostea, militantismul civic, condiția tragică a geniului, arta, sărăcia, bogăția, triumful iluzoriu al stăpânitorilor ca și eșuarea în cerșetor, comportamentul slujitorilor bisericii, scurgerea timpului sau realitatea unică a prezentului devorator al celor trecute și viitoare. Sunt ipostazierile fundamentale ale condiției umane. Și toate, indiferent de înfățișarea de o clipă («măști de-o zi pe-o lume mică»), sunt expresii ale nefericirii”.

 

După ce face o analiză riguroasă a relației Eminescu-Junimea-junimismul, Z. Ornea ajunge la concluzia că susținerea și promovarea poetului a fost una dintre cele mai importante realizări ale societății ieșene: „Eminescu a fost una dintre marile valori selectate, propuse și impuse de Junimea. Nu e, firește, o creație a Junimii, cum nu a fost nimeni. Marii creatori sunt întotdeauna creația lor înșiși, expresie obiectivă a conștiinței unei spiritualități naționale. Dar numele lui Eminescu rămâne indiscutabil legat de Junimea, intrând alături în eternitatea frumosului artistic românesc”.

 

Prin toate informațiile pe care le oferă cititorului, prin specificul demonstrației, Junimea și junimismul este „o carte temeinică, perfect informată, în care dovedirea meticuloasă a fiecărei teze ocupă locul central. Frica de superficialitate și scrupulul de a fi exact, adică onestitatea în apreciere, sunt resorturile permanente ale scrisului lui Z. Ornea… Autorul nu e doar un spirit analitic, dar și unul metodic” (Nicolae Manolescu). 

 

(Lucia Țurcanu, Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”)

 

loading...
Scriitori botoșăneni dincolo de Styx: Alexandru D. Lungu, un romancier ce-și mai așteaptă cititorii
Scriitori botoșăneni dincolo de Styx: I.D. Marin, „eminescologul de la Stâncești”

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Plângere prealabilă depusă de USR la calendarul privitor la finanțările nerambursabile ale Primăriei
Raluca Curelariu, consilier local ales pe listele Uniunii Salvați România – Filiala Botoșani contestă procedura de licitație la finanțările nerambursabile acordate de Primăria Botoșani.
O tânără de doar 30 de ani pilotează avioane cu care circulă și botoșăneni – GALERIE FOTO
Teodora Grama este o femeie copilot care din anul 2017 lucrează în acest domeniu. Are peste 3.000 de ore de zbor, ajungând în Iași, dar și în cele mai importante orașe din Europa. Spune că de mică și-a dorit să lucreze în aviație și că își dorește să devină comandant. 
FAZA ZILEI: Un director de CJ și-a organizat singur un concurs și l-a picat
Nici concursurile organizate după chipul și asemănarea candidatului nu mai sunt ce au fost odată. 
Filmul complet al imobilizării tânărului drogat, care a atacat mașina de Poliție: Nu mă injectați, ajutor!VIDEO
Imaginile petrecute în după amiaza zilei de 10 august în zona Bazarului din municipiul Botoșani au strâns o sumedenie de privitori.Inclusiv un taximetrist care a coborât alături de client și a oprit cursa „pentru a vedea circul”.
Nenorocire de la o lumânare: Casa unei bătrâne s-a făcut scrum - FOTOGALERIE
Femeia de aproape 90 de ani nu se afla în casă atunci când a izbucnit focul, un nepot fiind cel care a dat alarma.
Producția filmată la Botoșani, premieră MONDIALĂ la Festivalul de la Sarajevo
Filmul a fost realizat la Botoșani și spune povestea unui polițist din mediul rural, un sat în care corupția devine regulă.
Trei comune din Botoșani cu ZERO cazuri – SITUAȚIA îmbolnăvirilor din ultimele 24 de ore
Autoritățile sanitare de la Botoșani au transmis situația îmbolnăvirilor din ultimele ore.
Un hoț s-a plâns că îi este rău, apoi i-a furat unei femei toți banii
Peste 5.000 de lei a sustras bărbatul din casa unei botoșănence.
ASTĂZI: Tânăr de 19 ani, beat la volan și cu permisul suspendat
Botoșăneanul a fost depistat la un control de rutină al polițiștilor.
20 de trenuri electrice achiziționate pentru trasee din România! Niciunul nu ajunge la Botoșani
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunţat o nouă licitaţie pentru 20 de trenuri electrice de lung parcurs.
Șase medalii în prima zi: Școala botoșăneană de haltere și-a reconfirmat valoarea – GALERIE FOTO
Două medalii de aur, una de argint şi trei de bronz au obținut Gabriela și Ioana în prima zi a Campionatelor Europene de haltere din Polonia.
Tânărul care a spart geamul unei mașini de poliție și a rănit un polițist a fost REȚINUT
Incidentul s-a produs miercuri, în zona centrală a municipiului Botoșani.
A crescut numărul ucrainenilor care tranzitează Botoșaniul, tot mai puțini în centrele de refugiați din județ
În această dimineață, la ora 8.00, doar 5 cetățeni mai erau cazați în spatiile de cazare temporară puse la dispoziție de către autoritățile din Botoșani.
Bombă în cazul șoferiței care a ucis patru muncitori, printre care și un botoșănean: CE au decis procurorii
Patru morți și trei răniți este bilanțul tragediei din luna iunie, printre cei care și-au pierdut viața fiind și un muncitor botoșănean. Cu toate acestea, femeia de 39 de ani susține în continuare că este nevinovată.
Preot din Botoșani, la înmormântarea marelui poet patriot Vasile Tărâțeanu: L-am depus în glia strămoșească în așteptarea Învierii pe acest om minunat GALERIE FOTO
A fost o zi tristă pentru întreaga românitate. La Cernăuți a fost condus pe ultimul drum unul dintre cei mai mari apărători ai limbii române. Vasile Tărâțeanu a fost nu doar un patriot adevărat, ci și un luptător pentru drepturile românilor de pretutindeni.
A ucis un om pentru niște sticle cu bere, botoșănean de 23 de ani acuzat de omor și tâlhărie
Crima s-a produs la o fermă, în toiul nopții.
SPRIJIN în valoare de 2.000 de lei: Primăria Botoşani caută mamele care au născut după ACEASTĂ dată
Mamele din Botoşani, aflate în diferite situații dificile din punct de vedere socio-economic, vor beneficia de un sprjin financiar în valoare de 2.000 de lei.
Cum a ajuns o ruină un superb conac din Botoșani: Batjocorit de comunişti, devastat după 1990  
Un superb conac din Botoșani, care a aparţinut unei importante familii boiereşti de origine fanariotă, a fost lăsat în paragină şi este aproape de colaps. Deocamdată, nu există soluţii pentru reabilitarea lui.
Curaj nebun: Fostul atacant al FC Botoșani s-a transferat la o echipă din Ucraina
Destinație ciudată pentru fostul fotbalist de la FC Botoșani. ”Știe să dea goluri, dar și să le celebreze cu stil”
Marius Budăi: Ce se schimbă la salarii şi cine îşi pierde locul de muncă
Marius Budăi, ministrul Muncii, a precizat ce se va întâmpla cu salariile românilor şi cu contractele de muncă.
Sondaj
Credeți că se vor termina la timp lucrările la drumul Botoșani - Târgu-Frumos, adică la data de 12 mai 2023?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
"Mama, tata vor fi foarte fericiți. Ei m-au susținut întotdeauna în ceea ce fac. Dar modelul meu în viață a fost fratele meu. Mai mare cu trei ani, pompier de meserie, în el am văzut întotdeauna ambiție, perseverență",...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9090 lei
USD
Dolarul SUA
4.7494 lei
CHF
Francul elveţian
5.0470 lei
GBP
Lira sterlină
5.8036 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.5814 lei
XAU
Gramul de aur
273.2231 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2485 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2442 lei
AUD
Dolarul Australian
3.3726 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.7215 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2016 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6598 lei
Vremea
astăzi
Botosani
19.0 o C
Dorohoi
16.8 o C
Bucecea
18.8 o C
Darabani
16.2 o C
Saveni
17.1 o C
Ştefăneşti
19.2 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.