Ştiri
Un botoșănean a câștigat TROFEUL unei importante competiții internaționale: Viitoarea clasă politică, de la care am fi sperat salvarea noastră, este topită între emigranți

Un eveniment care s-a impus deja în câmpul cultural românesc, fiind şi prima manifestare artistică de acest gen din România.

La începutul lunii octombrie s-a desfăşurat la Tecuci ediţia a III-a a Festivalului Internaţional al Aforismului.

 

Dacă la prima ediţie invitatul de onoare a fost acad. Naji Naaman, scriitor libanez şi manager cultural de talie universală, ediţia a II-a, dedicată Centenarului Marii Uniri, l-a avut alături pe Nicolae Dabija. La cea de a treia ediție, invitatul de onoare a fost Francois Vaucluse, din Franţa.

 

De la Botoșani, scriitorul Mircea Oprea a reținut din nou atenția juriului care a acordat premiile ediției.

 

Astfel, Trofeul Sapiens Piroboridava a fost obținut, ex-aequo, de Mircea Oprea – Botoșani, Pompiliu Comșa - Galați: Nicolae Mareș - București și Constantin Ardeleanu - București.

 

În 2017, la prima ediție a Festivalului Internațional al Aforismului, scriitorul Mircea Oprea a fost distins cu Premiul I, ex-aequo. Mircea Oprea nu este la prima întâlnire cu aforismul. În anul 2013 îl regăsim în "Antologia dell'aforisma romeno contemporaneo" (aforisme, Genesi Editrice, Torino, 2013).

 

Creațiile laureaților din acest an ai Festivalului Internațional al Aforismului de la Tecuci au fost reunite într-o Antologie îngrijită de Vasile Ghica. Pe lângă aforisme, Antologia ne așază înainte și o Anchetă literară realizată în rândul scriitorilor români, prilej de a lua pulsul creatorilor, răspunsurile acestora oferind o interesantă perspectivă asupra timpului literar, politic, social pe care îl străbatem.

 

Mircea Oprea pune accentul pe situația actuală a societății românești, o societate care este, totuși, rezultatul tuturor sincopelor din sistemul cultural și educațional românesc.

 

”Cea mai mare pierdere  este exodul continuu al creierelor, migrarea tinerilor, autoritățile fiind total incapabile să înțeleagă efectul pe termen lung al fenomenului și, totodată, incapabile să asigure un temei rațional și de perspectivă ca un tânăr să se întoarcă acasă. O explicație ar fi și aceea că tot ce a fost mai bun din privința calității umane a emigrat dintre noi, viitoarea clasă politică, de la care am fi sperat salvarea noastră, este topită între emigranți… Îmi pot permite să cred că Mesia, cel așteptat, este unul dintre copiii plecați din țara asta, rătăcit și el printre alte nații mai norocoase”, spune Mircea Oprea.

 

Fără îndoială că școala ar putea avea un rol. Dar și aici discuțiile se calibrează în funcție de actanții sistemului educațional.

 

”Rolul școlii? Da, școala are un rol (mă feresc să spun - o vină) în deculturalizare, școala ajutată din plin de autorități și de cadrele didactice supuse, deopotrivă, exigențelor impuse de sistem ca și de interesele breslei sau de interesele proprii ale indivizilor care formează sistemul. Un necaz al școlii noastre: are capacitatea să emită olimpici de nivel internațional, dar nu-i în stare să scoată un om onest care să refuze ipocrizia și compromisul vinovat cu lumea”, răspunde în stilul caracteristic scriitorul Mircea Oprea.

 

Desigur, este de părere scriitorul, sistemul nostru de învățământ are profesori performanți. Dar - pentru că întotdeauna există un dar - îi lipsește pedagogul.

 

”Adică cel capabil să-și trăiască și el viața, zi de zi, noapte de noapte, după aceleași principii clamate de la catedră. Iar copiii învață exact acest tip de ipocrizie promovat de sistem și îl vor perpetua mai departe în societate, ca maturi. Acum, în școală, ca și în politică, dacă un cadru didactic ar vrea să fie corect și moral cu el însuși, apoi cu copiii, cu părinții, ar intra rapid în conflict, mai întâi cu colegii de școală, apoi cu tot sistemul și va fi rejectat ca inadaptabil, ca incapabil să accepte noul… Câtă vreme, alături de profesori onești, de bună credință, breasla acceptă și șpăgari, lacomi de bani, imorali, ariviști și vicioși, de altfel ca și în alte profesii, personal, sunt sigur că vor scoate din elevi oameni de aceeași calitate cu cei mai răi dintre profesori. Excepțiile, copiii care au rezistat educației din școlile românești de astăzi, devenind buni profesioniști într-un domeniu anume, sunt marfă de export, cetățeni loiali și competenți ai altor țări”, spune scriitorul botoșănean.

 

Vă oferim, la final, câteva dintre aforismele care poartă semnătura lui Mircea Oprea:

 

”Am zile când și soarele pare să-și dorească apusul mai devreme”.

”Sunt un om obișnuit între zburători: îmi târăsc aripile în pas cu ceilalți”.

”Câinii stăpânului peste tot; stăpânul nicăieri nu s-arată”.

”Și crezi că aprinzând lumina cunoști bezna?”

”Seară de lectură: oameni așteptând să treacă în cuvinte”.

”Cu ce podoabe să mai împodobești curcubeul?”

 

Născut pe 8 decembrie 1945, Mircea Oprea a absolvit Liceul "A.T.Laurian" Botoșani și Facultatea de Ziaristică din București, promoția 1976. A activat în diverse domenii, primul loc de muncă, cu care se și mândrește, fiind cel de metodist la Biblioteca Raională Botoșani. Urmează o perioadă ca funcționar la Uniunea Județeană a Cooperativelor de Consum Botoșani, după care ocupă posturi de lucrător la Oficiul Poștal Botoșani și merceolog la Întreprinderea Textilă Moldova.

 

În jurnalism, Mircea Oprea a fost redactor, redactor de rubrică, iar după 1989 redactor-șef adjunct și redactor-șef la ziarul Clopotul (devenit după 1989 Gazeta de Botoșani), apoi director la SC Vega (editorul Gazetei de Botoșani). Părăsește o vreme jurnalismul, pentru a activa ca metodist pe domeniul cultural la Casa Tineretului, dar îl regăsim apoi pe funcția de redactor-șef la Curierul de Botoșani. Botoșănenii îl cunosc și din perspectiva administrativă a Botoșanilor postdecembriști, Mircea Oprea fiind consilier al președintelui Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Botoșani, consilier al primarului în cadrul Primăriei Botoșani, precum și consilier al prefectului, în cadrul Prefecturii județului Botoșani. În prezent este pensionar.


Este membru al Uniunii Scriitorilor din România. A debutat în presă în anul 1971, în ziarul Clopotul. În anul 1990 a publicat aforisme în "Revista de filozofie", iar în 1999 semnează pagini de proză în revista Hyperion. Debut în poezie în anul 1971.

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
ASTĂZI: Consilierii municipali chemați de urgență la Primărie – FOTOGALERIE
Cu cinci absențe, consilierii locali s-au întrunitîntr-o ședință extraordinară care a avut trei puncte de dezbatere pe ordinea de zi.
PSD-iștii, replică lui Flutur în privința piedicilor: Este un pic obosit, are și o vârstă, este un pic depășit de situație
În cadrul conferinței de presă săptămânale, organizată la sediul PSD, social-democrații botoșăneni s-au simțit vizați de declarațiile primarului Cătălin Flutur privitoare la piedicile puse în derularea unor programe de investiții în municipiul Botoșani.
Brazii de Crăciun i-au purtat ghinion unui botoșănean, polițiștii ieșeni nu l-au iertat
Botoșăneanul s-a ales cu o amendă usturătoare, dar nu a fost singura sancțiune aplicată de polițiștii din Iași.
Percheziții cu mascați la locuințele unui tânăr de 18 ani, din Botoșani: CUM înșela oamenii și CE au găsit polițiștii în case
Polițiștii au descins în două locuințe din municipiul Botoșani.
Decizie surpriză în prag de sărbători, CE au decis deputații pentru mamele cu copii mici
Veşti bune pentru mame, după o modificare recentă a legislației, adoptată de curând de deputații din comisia de muncă.
Mărturia cutremurătoare a unei fete din Botoșani care a născut după un viol: Mi-a fost milă să fac avort. O iubesc mult, e lumina mea!
Poveşti cutremurătoare, aproape ireale pentru o ţară europeană a secolului XXI.
Planuri pentru weekend? Ai aventură, comedie, dramă și multă dragoste - PROGRAMUL Cine Globe Botoșani - FOTO & VIDEO
Nu aștepta sărbătorile de iarnă pentru a te delecta cu un film bun! Cine Globe Botoșani are o ofertă foarte atractivă pentru acest weekend.
Mesajul lui Orban pentru angajații din Educație: Dacă un profesor vrea să lucreze până la 70 de ani, trebuie să...
Șeful Guvernului a făcut precizările în urma informaţiilor apărute în presă cum că Executivul ar intenţiona modificarea vârstei de pensionare pentru profesori.
O nouă recunoaștere națională: Cornișa aduce la Botoșani încă un PREMIU - FOTO & VIDEO
Este al doilea premiu, într-o săptămână, primit de Botoșani, după ce Parcul Cornișa a fost premiat și în cadrul Galei Asociațiilor Municipiilor din România, la București.
Sfaturi de la pompieri pentru Sărbători de iarnă fără evenimente neplăcute
Anii trecuţi, mai mulţi botoşăneni au avut de suferit fie de pe urma unor incendii provocate din neglijenţă, fie din cauza unor accidentări (plăgi tăiate, arsuri).
Fără zăpadă, așteptăm ploile de decembrie: CUM va fi vremea la Botoșani în acest weekend
Weekendul vine cu temperaturi în creștere, dar și cu averse în mai multe zone din țară.
Povestea impresionantă a unui medic botoșănean: Toți avem cancerofobie, dar e ceva difuz, ne gândim că nu noi...
În perioada cea mai dificilă, medicul a ținut un jurnal despre etapele bolii și ale transformării vieții ei.
ALERTĂ meteo: Botoșaniul a intrat sub COD GALBEN
Avertizare meteo de tip Cod Galben emisă în urmă cu puțin timp de meteorologi.
Locuință modulară pentru cei doi frați rămași fără acoperiș - FOTO
Prefectul Valentin Alexandru Colbu a convocat, în aceasta dupa-amiaza, o şedinţă a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU), în calitate de preşedinte al acestei comisii, pentru acordarea unei locuinţe modulare.
Anunț Nova Apaserv: Noile tarife aplicate începând cu luna decembrie
​Mesaj transmis de către reprezentanții societății Nova ApaServ.
ASTĂZI: Pensionarii botoșăneni, coadă la abonamentele de maxi-taxi gratuite - FOTOGALERIE
Pensionarii botoșăneni au ieșit miercuri dis-de-dimineață pentru a-și lua abonamentele gratuite la maxi-taxi.
DUREROS: Casă cuprinsă de incendiu, o butelie a explodat, doi frați au rămas fără acoperiș înainte de Crăciun - FOTOGALERIE
Incendiul s-a extins cu repeziciune după ce o butelie a explodat în interiorul casei.
Postul medicului dat afară de la padocuri a fost scos la concurs
Direcția de Servicii Publice, Sport și Agrement (DSPSA) din cadrul Primăriei Botoșani organizează concurs pentru ocuparea a două posturi vacante.
Avantajele și dezavantajele unui aparat de aer condiționat portabil
(P) Vara, caldura e din ce in ce mai dogoritoare, motiv pentru care ajungem de multe ori sa nu mai putem sta confortabil nici in locuinta. In astfel de cazuri, o solutie buna e aceea de a folosi aparate de aer conditionat.
FOTOGALERIE Primii brazi naturali în Piața Centrală: Botoșănenii doar cu privitul, comercianții cu ofertele: PREȚURILE  
Mai sunt doar două săptămâni până la Crăciun iar în Piața Centrală din municipiul reședință de județ miercuri, 12 decembrie 2019, au fost aduși primii brazi naturali.
Felicitari ! Un scriitor bun.
21 octombrie 2019, 07:10
kurtmann.ro%20
Sondaj
Se va schimba România în bine după votul de la prezidențiale?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Nu aveam la cine să merg și vorbeam singur. Chiar dacă solicitările noastre erau pertinente, corecte, legale și nu numai, le făceam doar pentru municipiului Botoșani și în numele locuitorilor municipiului Botoșani. La î ...
fashiondays.ro
inpuff.ro%20
astratex.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.7791 lei
USD
Dolarul SUA
4.2931 lei
CHF
Francul elveţian
4.3703 lei
GBP
Lira sterlină
5.6655 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9511 lei
XAU
Gramul de aur
203.5745 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2487 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4503 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9552 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2598 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1873 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6395 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.