Ştiri
Un botoșănean a câștigat TROFEUL unei importante competiții internaționale: Viitoarea clasă politică, de la care am fi sperat salvarea noastră, este topită între emigranți

Un eveniment care s-a impus deja în câmpul cultural românesc, fiind şi prima manifestare artistică de acest gen din România.

La începutul lunii octombrie s-a desfăşurat la Tecuci ediţia a III-a a Festivalului Internaţional al Aforismului.

 

Dacă la prima ediţie invitatul de onoare a fost acad. Naji Naaman, scriitor libanez şi manager cultural de talie universală, ediţia a II-a, dedicată Centenarului Marii Uniri, l-a avut alături pe Nicolae Dabija. La cea de a treia ediție, invitatul de onoare a fost Francois Vaucluse, din Franţa.

 

De la Botoșani, scriitorul Mircea Oprea a reținut din nou atenția juriului care a acordat premiile ediției.

 

Astfel, Trofeul Sapiens Piroboridava a fost obținut, ex-aequo, de Mircea Oprea – Botoșani, Pompiliu Comșa - Galați: Nicolae Mareș - București și Constantin Ardeleanu - București.

 

În 2017, la prima ediție a Festivalului Internațional al Aforismului, scriitorul Mircea Oprea a fost distins cu Premiul I, ex-aequo. Mircea Oprea nu este la prima întâlnire cu aforismul. În anul 2013 îl regăsim în "Antologia dell'aforisma romeno contemporaneo" (aforisme, Genesi Editrice, Torino, 2013).

 

Creațiile laureaților din acest an ai Festivalului Internațional al Aforismului de la Tecuci au fost reunite într-o Antologie îngrijită de Vasile Ghica. Pe lângă aforisme, Antologia ne așază înainte și o Anchetă literară realizată în rândul scriitorilor români, prilej de a lua pulsul creatorilor, răspunsurile acestora oferind o interesantă perspectivă asupra timpului literar, politic, social pe care îl străbatem.

 

Mircea Oprea pune accentul pe situația actuală a societății românești, o societate care este, totuși, rezultatul tuturor sincopelor din sistemul cultural și educațional românesc.

 

”Cea mai mare pierdere  este exodul continuu al creierelor, migrarea tinerilor, autoritățile fiind total incapabile să înțeleagă efectul pe termen lung al fenomenului și, totodată, incapabile să asigure un temei rațional și de perspectivă ca un tânăr să se întoarcă acasă. O explicație ar fi și aceea că tot ce a fost mai bun din privința calității umane a emigrat dintre noi, viitoarea clasă politică, de la care am fi sperat salvarea noastră, este topită între emigranți… Îmi pot permite să cred că Mesia, cel așteptat, este unul dintre copiii plecați din țara asta, rătăcit și el printre alte nații mai norocoase”, spune Mircea Oprea.

 

Fără îndoială că școala ar putea avea un rol. Dar și aici discuțiile se calibrează în funcție de actanții sistemului educațional.

 

”Rolul școlii? Da, școala are un rol (mă feresc să spun - o vină) în deculturalizare, școala ajutată din plin de autorități și de cadrele didactice supuse, deopotrivă, exigențelor impuse de sistem ca și de interesele breslei sau de interesele proprii ale indivizilor care formează sistemul. Un necaz al școlii noastre: are capacitatea să emită olimpici de nivel internațional, dar nu-i în stare să scoată un om onest care să refuze ipocrizia și compromisul vinovat cu lumea”, răspunde în stilul caracteristic scriitorul Mircea Oprea.

 

Desigur, este de părere scriitorul, sistemul nostru de învățământ are profesori performanți. Dar - pentru că întotdeauna există un dar - îi lipsește pedagogul.

 

”Adică cel capabil să-și trăiască și el viața, zi de zi, noapte de noapte, după aceleași principii clamate de la catedră. Iar copiii învață exact acest tip de ipocrizie promovat de sistem și îl vor perpetua mai departe în societate, ca maturi. Acum, în școală, ca și în politică, dacă un cadru didactic ar vrea să fie corect și moral cu el însuși, apoi cu copiii, cu părinții, ar intra rapid în conflict, mai întâi cu colegii de școală, apoi cu tot sistemul și va fi rejectat ca inadaptabil, ca incapabil să accepte noul… Câtă vreme, alături de profesori onești, de bună credință, breasla acceptă și șpăgari, lacomi de bani, imorali, ariviști și vicioși, de altfel ca și în alte profesii, personal, sunt sigur că vor scoate din elevi oameni de aceeași calitate cu cei mai răi dintre profesori. Excepțiile, copiii care au rezistat educației din școlile românești de astăzi, devenind buni profesioniști într-un domeniu anume, sunt marfă de export, cetățeni loiali și competenți ai altor țări”, spune scriitorul botoșănean.

 

Vă oferim, la final, câteva dintre aforismele care poartă semnătura lui Mircea Oprea:

 

”Am zile când și soarele pare să-și dorească apusul mai devreme”.

”Sunt un om obișnuit între zburători: îmi târăsc aripile în pas cu ceilalți”.

”Câinii stăpânului peste tot; stăpânul nicăieri nu s-arată”.

”Și crezi că aprinzând lumina cunoști bezna?”

”Seară de lectură: oameni așteptând să treacă în cuvinte”.

”Cu ce podoabe să mai împodobești curcubeul?”

 

Născut pe 8 decembrie 1945, Mircea Oprea a absolvit Liceul "A.T.Laurian" Botoșani și Facultatea de Ziaristică din București, promoția 1976. A activat în diverse domenii, primul loc de muncă, cu care se și mândrește, fiind cel de metodist la Biblioteca Raională Botoșani. Urmează o perioadă ca funcționar la Uniunea Județeană a Cooperativelor de Consum Botoșani, după care ocupă posturi de lucrător la Oficiul Poștal Botoșani și merceolog la Întreprinderea Textilă Moldova.

 

În jurnalism, Mircea Oprea a fost redactor, redactor de rubrică, iar după 1989 redactor-șef adjunct și redactor-șef la ziarul Clopotul (devenit după 1989 Gazeta de Botoșani), apoi director la SC Vega (editorul Gazetei de Botoșani). Părăsește o vreme jurnalismul, pentru a activa ca metodist pe domeniul cultural la Casa Tineretului, dar îl regăsim apoi pe funcția de redactor-șef la Curierul de Botoșani. Botoșănenii îl cunosc și din perspectiva administrativă a Botoșanilor postdecembriști, Mircea Oprea fiind consilier al președintelui Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Botoșani, consilier al primarului în cadrul Primăriei Botoșani, precum și consilier al prefectului, în cadrul Prefecturii județului Botoșani. În prezent este pensionar.


Este membru al Uniunii Scriitorilor din România. A debutat în presă în anul 1971, în ziarul Clopotul. În anul 1990 a publicat aforisme în "Revista de filozofie", iar în 1999 semnează pagini de proză în revista Hyperion. Debut în poezie în anul 1971.

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Huncă, despre modernizarea DN28B Botoșani – Târgu Frumos: Am putea să facem drumul doar din foile și pozele care s-au făcut până acum
În cadrul unei conferințe de presă, Mihaela Huncă a vorbit și despre starea dezastruoasă a drumurilor din județ. Totodată a afirmat că infrastructura este un obiectiv primordial pentru Pro România.
Peste 1.520 de cazuri noi la nivel național, Botoșaniul cu cele mai puține îmbolnăviri – SITUAȚIA pe județe
În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 1.527 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV - 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.
Jandarmii botoșăneni prezenți duminică pe Stadionul Municipal
Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Botoșani va asigura duminică, 20 septembrie, ordinea şi siguranţa publică pe Stadionul municipal Botoșani, la meciul  de fotbal disputat de echipele F.C.Botoșani și Academica Clinceni, începând cu ora 16.30.
Mihaela Huncă: Trebuie să avem grijă de cei care nu mai pot avea grijă de ei, iar Pro România va face acest lucru!
Muți botoșăneni au nevoie de îngrijire și asistență socială. Pro România va trata cu prioritate domeniul social.
Un candidat la CJ vrea să-i ajute pe sărmanii județului – INVESTIȚIILE propuse
Mihaela Huncă a declarat în cadrul unei conferințe de presă că trebuie să-i ajutăm pe cei care nu pot avea grijă de ei. Ca atare, în programul său a inclus și un capitol Pro Incluziune Socială.  
SCANDAL într-un microbuz, un bărbat s-a certat cu șoferul și i-a tăiat un cauciuc - FOTO
Jandarmii i-au întocmit actele de sesizare a organelor de urmărire penală.   
Noi IMAGINI de la incendiul care a cuprins trei vile, pompierii se luptă cu focul – VIDEO
Un incendiu izbucnit vineri dimineață este în aceste momente contracarat de patru echipaje ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență Botoșani, dar și de pompieri voluntari și  echipaje medicale.
O școală din Botoșani a trecut de la scenariul galben la cel verde – SITUAȚIA din învățământul botoșănean
Inspectoratul Şcolar Judeţean Botoșani monitorizează dinamica scenariilor de funcționare a unităților de învățământ preuniversitar, la nivel judeţean, aceasta fiind influențată de evoluția situației epidemiologice din fiecare localitate.
PSD Botoșani: Primarul PNL din Dersca se pregătește să fraudeze alegerile prin organizarea secției de votare din localitate în Primărie!
PSD a sesizat Autoritatea Electorală Permanentă
Loading...
ANUNȚ Consiliul Județean convocat în ședință ordinară pentru data de 24 septembrie 2020
PREŞEDINTELE CONSILIULUI JUDEŢEAN BOTOŞANI, în conformitate cu prevederile art. 178 alin. (1), art. 179 alin. (1) și alin. (2) lit. a), art. 180 alin. (1) din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările ulterioare, convoacă Consiliul Judeţean în şedinţă ordinară, pentru data de 24 septembrie 2020, ora 10:00.
INCENDIU de proporții la Botoșani: Trei case în flăcări, intervin mai multe echipaje – GALERIE FOTO & VIDEO
Patru echipaje ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență Botoșani, dar și pompieri voluntari și  echipaje medicale, intervin în aceste momente pentru a lichida un incendiu devastator.
Flutur: Administrație corectă, salvată de căpușele PSD - Chirii mai mici pentru comercianții din piețe, salarii mai mari pentru angajați, prețuri mai mici pentru botoșăneni
Programul primarului Cătălin Flutur pentru gestionarea corectă a piețelor botoșănene a fost transmis în urmă cu puțin timp, printr-un comunicat de presă.
Valeriu Iftime: Dacă dădeam un gol îi măcelăreamGALERIE FOTO & VIDEO
Oficialul clubului botoșănean era extrem de dezamăgit la finalul partidei disputată cu macedonenii de la KF Shkendija, scor final 0 – 1.
REȚINUT pentru 24 de ore după o îmbrățișare în plină stradă
Botoșăneanul a fost dus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al IPJ Botoșani.
Loading...
S-a crezut într-un film de acțiune, șofer încătușat și ARESTAT
A ignorat toate legile, inclusiv pe cele ale bunului simț. A sfârșit prin a fi încătușat, apoi băgat după gratii.
Premierul Ludovic Orban vine sâmbătă la Botoșani -  PROGRAMUL
Șeful Guvernului, Ludic Orban este așteptat să ajungă la Botoșani într-o vizită electorală programată pentru sâmbătă, 19 septembrie 2020.
EMOȚIONANT: Jandarmul-erou s-a întors la Botoșani cu daruri pentru copilul de 4 ani căruia i-a salvat viața
Jandarmul care a salvat viața unui băiețel de 4 ani a mers la Botoșani să-l viziteze pe micuț și să-i ducă un prieten de pluș care să-l vegheze, atâta timp cât el e plecat la București.
ATENȚIE în trafic, polițiștii au camere video pe uniforme: Le veți vedea, vă vor “vedea” și ele
Ministerul Afacerilor Interne anunță o schimbare radicală în Poliția Română.
PSD: Cabinete medicale școlare dotate în unitățile de învățământ din Botoșani și controale gratuite pentru botoșănenii din comunitățile vulnerabile
În Guvernarea PSD au fost realizate investiții în sistemul de sănătate.
PROGRAMUL și operațiunile care se vor derula în Punctul de lucru secundar pentru permise auto și înmatriculări de la Dorohoi
Începând cu data de 22 Septembrie 2020, devine operațional la Dorohoi Punctul de lucru secundar al Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor.
Felicitari ! Un scriitor bun.
21 octombrie 2019, 07:10
melimeloparis.ro%20
Sondaj
Pe cine votați la Primăria Botoșani?
Gheorghe Ciubotaru - PMP
Cosmin Andrei - PSD
Liviu Toma - Pro România
Roxana Țurcanu - ALDE
Cătălin Flutur - PNL
Corina Dănuță - PPUSL
Marcel Gheorghiță – USR-PLUS
Cătălin Silegeanu - independent
Altul
Declaraţia zilei
„Dacă mai urmează încă un an la fel de secetos, atunci lucrurile se complică foarte mult. Dacă urmează doi ani la fel de secetoşi şi noi suntem la acelaşi nivel al infrastructurii de irigaţie, lucrurile se complică foarte ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.8582 lei
USD
Dolarul SUA
4.0972 lei
CHF
Francul elveţian
4.5132 lei
GBP
Lira sterlină
5.3220 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9261 lei
XAU
Gramul de aur
257.4245 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2476 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3490 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9944 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1126 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1821 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6530 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.