Ştiri
Un nou gest de excepție al GENIULUI botoșănean: Este mai greu să faci istorie decât să povestești istorie - GALERIE FOTO

Un eveniment de înaltă ținută, chiar dacă marcat de pandemia pe care o străbatem, a avut loc vineri, și l-a avut în centru pe geniul neurochirugiei românești, născut la Darabani.

Evenimentul a fost prilejuit de intrarea în patrimoniul Arhivelor Naționale a documentelor donate de către reputatul academician Leon Dănăilă.

 

 

”Patrimoniul Arhivelor Naționale s-a îmbogățit cu documente prețioase”

 

Arhivele Naționale au organizat vineri, 30 octombrie 2020, începând cu ora 10.00, la sediul Bibliotecii Academiei Române, ceremonia publică de exprimare a recunoștinței față de distinsul academician Leon Dănăilă, ca urmare a valoroasei donații de documente făcute instituției naționale.

 

”Datorită acestui generos act, patrimoniul Arhivelor Naționale s-a îmbogățit cu documente prețioase care reflectă viața profesională și personală a reputatului neurochirurg român: corespondență din tinerețe, manuscrise ale operelor științifice, diplome, medalii, invitații, fotografii realizate în timpul activităților intraspitalicești, excursii, de la congrese din țară și străinătate”, este mesajul transmis de reprezentanții instituției.

 

La eveniment a participat și renumitul academician, născut la Darabani, care a primit din partea Arhivelor Naționale o diplomă de mulțumire pentru importanta contribuție adusă la îmbogățirea Fondului Arhivistic Național.

 

De asemenea, cu această ocazie a fost organizată și o miniexpoziție cu câteva documente din cele care vor constitui fondul personal „Academician Leon Dănăilă”.

 

În perioada următoare specialiștii Arhivelor Naționale vor prelucra arhivistic documentele donate de acad. Leon Dănăilă pentru a putea fi puse la dispoziția cercetătorilor prin Sala de studiu a Serviciului Arhive Naționale Istorice Centrale.

 

 

”Iubirea de oameni aduce înțelegere”

 

Evenimentul a fost unul mai puțin obișnuit întrucât, potrivit conducerii instituției, preluarea de documente - donații - nu este însoțită de astfel de întâlniri cu donatorii, însă arhiva neurochirurgului dărăbănean ”merită toată atenția, va fi una dintre arhivele vedetă”.

 

 

Academicianul Leon Dănăilă a dat citire unui discurs emoționant, care a adus în atenție importanța științei, a medicinei, dar și a credinței.

 

”Iubirea de oameni aduce înțelegere, netezirea divergențelor și conflictelor, precum și restabilirea unei societăți echitabile conviețuirii omenești. Prin credință, omul poate deveni mai bun. Cei care sunt stăpâniți de ură nu mai țin seama de manifestarea ei, de nicio lege morală, a onoarei și a omeniei. Omul stăpânit de ură are mintea întunecată, nu mai judecă. Ura nu cunoaște limite și nici nu alege mijloacele pentru atingerea scopului ei.

Am 18 certificate de inventator și 10 de inovator. Am descoperit o nouă celulă cerebrală, adusă la cunoștința comunității mondiale în 2006, și am introdus în neurochirurgia românească laserul și microscopul operator cu ajutorul cărora am scăzut mortalitatea operatorie de la 60 la sută la 4 la sută. Ca absolvent al Facultății de Medicină din Iași și al Facultății de Filozofie și Psihologie din București, ca membru titular al Academiei Române, al celei de Științe Medicale, a altor nou Academii din străinătate și a celei de senator în Parlamentul României, vă asigur că voi căuta în continuare noi resurse pentru a fi de folos oamenilor și științei. Măsura în care, ca un component al școlii de neurochirurgie, am ameliorat-o și am dezvoltat-o, o vor judeca contemporanii, dar cel mai bine o vor judeca cei ce vor urma. Oricum, este mai greu să faci istorie decât să povestești istorie”,

Academician Leon Dănăilă

 

 

”Sculptorul de creiere” s-a născut la Darabani

 

Pe 1 iulie 1933, la Darabani, județul Botoșani, s-a născut Leon Dănăilă, eminent medic neurochirurg, membru titular al Academiei Române, supranumit „sculptorul de creiere”. Este cel care a folosit primul în România aparatul numit "microscop operator", care a revoluţionat chirurgia vasculară. Secţia de neurochirurgie vasculară cerebrală de la Bagdasar-Arseni, înfiinţată în 1981 de doctorul Dănăilă, este unică în ţară.

 

La Darabani în județul Botoșani, a făcut și primele patru clase primare. Apoi a mers la Dorohoi, unde a fost elev al a fost elev al Liceului "Grigore Ghica", pe care l-a absolvit în anul 1952. Încă din liceu, Leon Dănăilă era preocupat de studiu, "deşi nu era printre primii la învăţătură, era preocupat mereu să studieze ceea ce îl interesa", spuneu despre academicianul de astăzi foștii colegi de liceu.

 

A devenit, în anul 1966, medic specialist neurochirurg, în anul 1972, doctor în medicină cu lucrarea "Neurinomul spinal", în 1974, medic primar neurochirurg gradul III, în anul 1981, medic primar neurochirurg gradul II şi şef al Secţiei VII de neurochirurgie vasculară şi microneurochirurgie. În anul 1972, a absolvit la cursuri de zi şi Facultatea de Filozofie - Psihologie din Bucureşti.

 

A studiat neurochirurgia timp de un an la New York, în cadrul unei burse Fullbright (1980-1981), şi a participat la diferite specializări, cursuri şi schimburi de experienţă la Budapesta (1978 şi 1979), Delft (1981), Moscova (1982), Edinburgh (1990), Glasgow (1990), Düsseldorf (1991), Paris (1991), Bruxelles (1995). În aceste stagii de specializare din Europa şi SUA, precum şi la diferitele congrese internaţionale, a cunoscut direct şi a schimbat opinii profesionale cu cele mai mari personalităţi neurochirurgicale din lume.

(Foto: Arhivele Naționale)

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Gata licitația: Deszăpezire asigurată pentru toate drumurile județene
Direcția Județeană de Drumuri și Poduri (DJDP), instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Botoșani, a finalizat licitația publică pentru atribuirea contractelor de „Lucrări întreținere pe timp de iarnă pentru iarna 2020-2021”, fiind atribuit și contractul de deszăpezire pentru baza 2, Dorohoi.
Monumentul Maiorului Ignat „sărac” în jerbe de flori, tradiționala coadă de coroane a lipsit în 2020 – FOTO&VIDEO
Anul acesta Ziua Națională a României este sărbătorită pe final de campanie electorală pentru alegerile parlamentare.
Zeci de cazuri noi înregistrate la Botoșani, am ajuns la 222 de decese
Județul Botoșani a ajuns la o rată de incidență de 2, 47 îmbolnăviri la mia de locuitori.
Costel Șoptică: La mulți ani, România! La mulți ani, români! – GALERIE FOTO
Ziua Națională a României ne-a găsit separați fizic, fără a ne bucura ca în alți ani de manifestările tradiționale, însă cu multă credință, iubire și speranță în suflete. Simțim românește și poate abia acum, în aceste vremuri dificile, ne dăm seama de sacrificiul pe care înaintașii noștri l-au făcut pentru ca noi astăzi să fim liberi, într-o Românie unită.
Nemulțumiri politice de 1 Decembrie! Partidele care au „trișat” la manifestații, discuții aprinse după ceremonie – FOTO&VIDEO
Anul acesta Ziua Națională a României a fost umbrită de restricțiile cauzate de criza sanitară a virusului SARS-COV-2, iar manifestațiile au fost probabil cele mai sărace din ultimul deceniu.
Botoșăneni lăsați fără apă din cauza avariei uriașe de pe bulevard: Anunțul Nova Apaserv
Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp de către reprezentanții Nova Apaserv printr-un comunicat de presă.
Peste 4.270 de cazuri în țară și aproape 200 de oameni morți – SITUAȚIA de astăzi pe județe
Până astăzi, 1 decembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 479.634 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 360.934 de pacienți au fost declarați vindecați.
ACUM: Avarie uriașă pe bulevard, crater în trotuar, șefimea la fața locului – FOTO & VIDEO
O avarie puternică s-a produs de Ziua Națională a României pe bulevardul Mihai Eminescu din municipiu, lângă Casa Tineretului.
Prefectul, mesaj de Ziua Națională: Să fim mândri că suntem români
Sărbătorim Ziua Națională a României într-un cadru atipic, date fiind vremurile pe care le trăim. ”Chiar dacă manifestările obișnuite nu au putut avea loc în context mai larg, vă îndemn, dragi botoșăneni, să regăsiți aceeași bucurie în suflet ca în anii anteriori, în această zi cu o însemnătate deosebită pentru fiecare dintre noi!”, a transmis prefectul județului Botoșani.
Loading...
1 Decembrie pentru botoșănenii patrioți: Cu tricolorul pe umeri, pe la balcoane sau mașini – GALERIE FOTO din municipiu
Ziua Națională a României a fost marcată și în acest an de unii botoșăneni care și-au arătat dragostea de țară măcar în această zi de sărbătoare.
PSD Botoșani: Ziua de 1 Decembrie, ziua dedicată tuturor românilor, nu a trecut neobservată, în actualul context epidemiologicGALERIE FOTO
Membrii Organizației Județene PSD Botoșani au ținut să marcheze această zi festivă la adevărata sa valoare și au început pregătirile cu câteva zile înainte de 1 Decembrie.
Eugen Tomac (PMP): Aceasta este ziua cea mare a națiunii noastre!
Au trecut 102 ani de când națiunea noastră a făurit statul România cu toate provinciile ei, ani în care am trecut prin multe.
”Copacul Tricolorului Românesc” împodobit de zeci de copii în Centrul Vechi – VIDEO & GALERIE FOTO
Manifestările dedicate Zilei Naționale a României au debutat în Centrul Vechi cu aproape două ore înainte de momentul anunțat de Prefectură și Garnizoana Botoșani.
ATENȚIE! Persoanele aflate în izolare sau carantină pot face cerere online pentru urna mobilă
În prezent, zeci de mii  de români sunt fie internați în spital, fie sunt obligați să rămână la domiciliu timp de două săptămâni.
Loading...
Cel mai frumos gol din fotbal a fost înscris de o… botoșăneancă - VIDEO
La doar 15 ani, frumoasa botoșăneancă a jucat două meciuri în Liga I pentru cea mai titrată echipă din România.
PSD Botoșani: Marea Unire din 1918 a fost şi rămâne pagina cea mai importantă a istoriei românești. La mulți ani tuturor românilor!
Liderii PSD Botoșani au transmis astăzi un mesaj către botoșăneni, cu ocazia sărbătorii Zilei Naționale a României.
CE îi așteaptă pe bugetari în 2021, Violeta Alexandru: Nu se lucrează la niciun scenariu de tăiere a salariilor, dar…
Înghețări sau tăieri de salarii în 2021? Urmează concedieri? Sunt întrebările care stârnesc neliniște în rândul bugetarilor, mai ales după ce chiar premierul a făcut, ieri, o serie de declarații în acest sens.
Cătălin Silegeanu: Este o rușine națională faptul că partidele politice din opoziție nu au oprit ”privatizarea” Zilei Naționale
Pe 1 decembrie 1918, la Alba Iulia s-a consumat cel mai important moment din istoria noastră: formarea României Mari.
Mihaela Huncă, deputat PRO România: La Mulți ani România, La Mulți ani dragi români, La Mulți ani dragi botoșăneni!
”În fiecare an de 1 decembrie, Ziua Marii Uniri, îmi reamintesc faptul că  noi românii,  în istorie, am reuşit să depăşim încercările atunci când am fost uniţi, când am avut conştiinţa unui ideal”.
VOTEAZĂ! Cu patru jucători și un antrenor, FC Botoșani intră în competiția finalului de an - LISTA
Iubitorii sportului sunt invitați să aleagă, până pe 27 decembrie, Fotbalistul străin al anului în România, dar și Antrenorul anului.
astratex.ro
Sondaj
Cu cine votați la alegerile parlamentare?
Partidul Mișcarea Populară
Partidul Național Liberal
Partidul Pro România
Partidul Social Democrat
Uniunea Salvați România
Altul
Declaraţia zilei
„V-as putea da răspunsul PSD-ului care spune că instituția lor nu rezolvă asemenea cereri acum nici nu știu ce să înțeleg. Nu au înțeles că este vorba despre un protocol sau nu înțeleg ce înseamnă o cerere că noi în ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
27 noiembrie 2020
EUR
Euro
4.8735 lei
USD
Dolarul SUA
4.0875 lei
CHF
Francul elveţian
4.5081 lei
GBP
Lira sterlină
5.4471 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9287 lei
XAU
Gramul de aur
237.6576 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2376 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3462 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0148 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1463 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1862 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6549 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-4.4 o C
Dorohoi
-4.2 o C
Bucecea
-5.0 o C
Darabani
-3.3 o C
Saveni
-4.4 o C
Ştefăneşti
-2.9 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.