Ştiri
Un psihiatru din Botoșani spulberă mitul ”rocker=satanist”, după tragedia de la Colectiv: Este un fenomen de chatarsis

Tragedia din Colectiv a provocat şi discuţii aprinse referitoare la muzica rock, diverse voci, inclusiv din rândul Bisericii, acuzând că victimele incendiului ar fi „păcătuit” prin faptul că erau la un concert rock. Psihiatrul Laura Jijie a făcut, pentru „Adevărul”, un profil al tinerilor atraşi de acest gen muzical, arătând, în baza unor studii, de ce prejudecăţile cu privire la comunităţile rock sunt nefondate.

Rock - o mişcare ce militează pentru libertatea individului

 

Rock-ul a trecut în anii ‘60 de la o revoluţie postbelică, pe tărâm muzical, la o adevărată cultură urbană, ce a dezvoltat noi arhietipuri sociale, personaje de tip „icon”, o ideologie, dar şi o filosofie de viaţă aparte. În lumea muzicii, rockul a fost definit, de-a lungul timpului, de chitări electrice, sonorităţi grave de chitară bass, de răpăieli de baterie, dar şi de voci unicat, care variază de la registrul melodic la „growling” brutal (sunete guturale - n.r.). Pe tărâm ideologic, rockul a fost definit de „teoreticienii” genului, printre care John Lennon, Bob Dylan, Jim Morrison, „Moţu” Pitiş sau Valeriu Sterian, ca o mişcare ce militează pentru libertatea individului, a expresiei şi „dezrobirea” de şabloanele sociale şi de prejudecăţi. În România, rockul a prins la tineri, ca aproape în întreaga lume. Deşi sufocat până în 1990 de cenzura comunistă, care interzisese până şi cuvântul „rock”, genul a fost ţinut în viaţă de fani, dar şi de trupele care au reuşit să învelească mesajul transmis într-un ambalaj tolerat de ideologia comunistă. După 1990, a avut loc descătuşarea, o adevărată explozie de manifestări rock şi metal. Ascultătorii de „metale grele” s-au înmulţit progresiv, ducând la conturarea unei culturi din ce în ce mai autentice. Cu toate acestea, în România, din cauza îndoctrinării din anii comunismului, a fost creată în jurul consumatorului de cultură rock şi metal o adevărată mitologie înţesată cu prejudecăţi. Astfel de prejudecăţi au stârnit revoltă în rândul românilor, după recenta tragedie din clubul bucureştean Colectiv, existând voci, inclusiv din rândul Bisericii, care au susţinut că victimele incendiului ar fi comis un păcat prin faptul că erau pasionaţi de muzică rock, participând, în seara respectivă, la un astfel de concert.

Specialistul în psihiatrie pediatrică Laura Jijie, din Botoşani, explică, în baza unor studii ştiinţifice, ce se află dincolo de prejudecăţi, de mitologii urbane, de lanţuri, ţinte şi sonorităţi brutale, conturând portretul consumatorului de cultură „metalică” din România. Tabloul este completat şi de câţiva membri „cu vechime” ai comunităţii rock din Botoşani. Laura Jijie, psihiatru pediatric cu mai mulţi ani de experienţă în clinici din România şi din Franţa, conduce secţia de Pediatrie Psihiatrică a Spitalului Judeţean „Mavromati” din Botoşani. Medicul spune că, de-a lungul carierei, a observat o influenţă deosebită a muzicii asupra adolescenţilor, în special: „Aceşti tineri, care au personalitatea în formare, descoperă, la un moment dat, un anumit gen muzical, eventual ataşat unui stil de viaţă, din dorinţa lor de a se identifica cu un anumit grup şi de a se descoperi. Există studii ştiinţifice de psihologie muzicală, care explică anumite înclinaţii ale adolescenţilor către diferitele genuri”.

 

Persoanele respective sunt foarte creative, foarte inteligenteMedicul botoşănean explică că, printre aceştia, se regăsesc şi adolescenţii care încep să asculte muzică rock. Psihiatrul precizează că există un anumit profil psihologic al tânărului sau al persoanei care ajunge să asculte acest gen muzical: „Au o personalitate pasională, rebelă sunt persoane introvertite, contrar aparenţelor. Se revoltă împotriva sistemului şi a şabloanelor, nu se conformează normelor sociale, au o dorinţă profundă de libertate. Persoanele respective sunt foarte creative, foarte inteligente. Dar, uneori, au o imagine de sine uşor scăzută, însă, bineînţeles, asta depinde de la un individ la altul”.

Laura Jijie mai susţine că „duritatea” muzicii rock sau metal nu implică şi o duritate a caracterului sau a manifestărilor. Tocmai de aceea, de cele mai multe ori, „răzvrătirea” este refulată în spaţiul muzical. „În cazul rockului, este o agresivitate pasivă, muzica este văzută ca o reflectare a propriilor emoţii, o refulare. O muzică energică poate duce la o intensificare a creativităţii. De multe ori, muzica rock corespunde persoanelor cu un stil de viaţă dinamic, foarte creative, aflate la un nivel profesional înalt, oameni care privesc acest gen muzical ca pe o recreere, o modalitate de petrecere a timpului liber şi ca pe o refulare a stresului cotidian şi a unei vieţi petrecute în viteză. Nu are legătură cu «satanismul» sau cu alte fenomene de genul acesta, este hilar”, adaugă Laura Jijie.

Totodată, medicul botoşănean explică faptul că fanii muzicii rock trăiesc o experienţă de chatarsis individual: „A asculta muzica rock se dovedeşte a fi o experienţă individuală, este un fenomen de chatarsis, pe care îl poţi trăi ascultând un anumit gen de muzică. Trebuie să fim atenţi, însă, cu adolescenţii instabili, care provin dintr-un mediu familial dezorganizat şi au o stimă de sine foarte scăzută. Ei pot percepe eronat anumite mesaje. Adolescenţii sunt foarte sugestibili şi, prin repetarea unui conţinut muzical, se poate ajunge la cristalizarea unor convingeri”. Lucian Andriuc (38 de ani) este un tânăr care lucrează în domeniul informaticii, dar este şi pasionat de fotografie artistică. Ascultă muzică rock din 1990 şi spune că viaţa sa de membru al comunităţii rock din Botoşani a fost de multe ori presărată cu prejudecăţi: „A rămas îndoctrinarea comunistă şi nimeni s-a străduit să schimbe ceva în ultimii 25 de ani. Problema este mentalitatea, nu sărăcia, pentru că prima o condiţionează pe a doua. Rockerul este, uneori, privit într-un mod aberant ca «jegos», «beţiv», «satanist». Am trăit momente în care eram agresaţi verbal, dacă purtam părul lung. Comentariile apărute după dezastrul din Colectiv arată că îndoctrinarea de acest gen este cea mai periculoasă”, spune Lucian.

 

Rockerul are spiritul liber şi vede dincolo de aparenţe, nu este obstrucţionat de şabloaneTânărul mai este de părere că muzica rock este, de fapt, o revoltă împotriva prejudecăţilor de orice tip şi un manifest al libertăţii de expresie: „Cel puţin în anii ’90, era o rebeliune. Nebunii care merg până la capăt şi fac o «revoluţie» a rockului şi a societăţii în sine, se debarasează de toate prejudecăţile şi de intoxicarea anilor de oprimare. Rockerul are spiritul liber şi vede dincolo de aparenţe, nu este obstrucţionat de şabloane. Îşi urmează pasiunea şi, de obicei, este un perfecţionist în ceea ce face. Nu este coruptibil şi pervertibil, poate de aceea este, câteodată, nesuferit de unii”. Dorin Brumă (33 de ani) este un alt „veteran” al muzicii rock din Botoşani. Este profesor de engleză la un liceu din judeţ şi spune că pasiunea sa pentru rock îl ajută să se descopere ca individ: „Rock-ul îţi arată că tu nu eşti ceva ce poate fi usor definit. Îţi arată că sunt părţi ale tale pe care nu le cunoşteai sau pe care nu ştii cum să le accepţi. Îţi dezvăluie şi relaţiile dintre oameni, societatea în toată varietatea ei”. Cât despre agresivitatea muzicii metalice, profesorul spune că, de fapt, este o decantare a sentimentelor negative şi transformarea lor: „Cred că rolul muzicii rock este să te laşi pătruns de agresivitatea pe care o exprimă, să te identifici cu ea, să o înţelegi, să o accepţi şi, făcând toate astea, să o transformi şi să o eliberezi în mod pozitiv”.

Pe aceeași temă: Botoșănenii de la The Kryptonite Sparks au cântat pentru victimele de la Colectiv – FOTO de la concert


 

10 lei pentru o oaie! Poate cel mai penibil ajutor guvernamental acordat în pandemie
Sunt în pandemie domenii economice care au fost ajutate consistent de către Guvern, unele deloc și altele mai puțin. De curând a apărut însă o nouă categorie, cea a ajutoarelor acordate parcă în bătaie de joc.
Accident de muncă, bărbat la spital după o manevră greșită
Inspectoratul Teritorial de Muncă Botoșani cercetează un accident de muncă petrecut în cursul zilei de miercuri, 8 iulie 2020, într-o localitate din județ.
Apel la 112: O bătrână nu mai putea coborî în beci de frica unui câine - FOTOGALERIE
Misiune mai puțin obișnuită, astăzi dimineață, pentru jandarmii botoșăneni.
A dat nas în nas cu polițiștii de la Frontieră, botoșăneanul s-a ales cu dosar penal
I s-a părut o glumă, până când a aflat că i s-a întocmit un dosar penal.
ASTĂZI: Polițiștii i-au confiscat și țigările și mașina unui bișnițar din Piața Mare
Botoșăneaul este cercetat acum pentru contrabandă.
Au începutul lucrările pe un curs de apă dintr-o comună din Botoșani - FOTOGALERIE
Anunțul a fost făcut printr-un comunicat de presă emis în urmă cu puțin timp.
România a bătut AZI recordul la numărul de îmbolnăviri, se vorbește IAR de starea de urgență
Autoritățile prin Grupul de Comunicare Strategică au anunțat cea mai mare creștere a noilor cazuri de la declanșarea epidemiei de coronavirus.
Mulți au fost, puțini sunt acum: Cadrele medicale infectate cu COVID s-au vindecat în mare parte – SITUAȚIA de astăzi
În total, în județul Botoșani au fost infectate cu virusul SARS-COV-2 un număr de 291 de cadre medicale, dintre care 279 sunt deja vindecate iar 3 (un medic și două asistente) au decedat.
Mihaela Huncă: Cu mască sau fără mască? Așa înțelege Ministerul Educației să pună în pericol sănătatea elevilor și să risipească fondurile publice!
Măștile cumpărate de minister fără licitație de la o firmă de apartament pentru examenele naționale, sunt acum retrase pentru deficiențe.
inpuff.ro
Loading...
GALERIA CU POEȚI: Mircea Ivănescu, ludicul melancolic
Memorialul Ipotești - Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu” își propune, într-un parteneriat media cu ziarul Botoșăneanul, să îi readucă în memorie pe poeții botoșăneni din toate timpurile, prezentând câte un medalion din „Galeria cu poeți”.
Record de îmbolnăviri astăzi, autoritățile avertizează: Dezavuăm actele de politizare a crizei sanitare
Grupul de Comunicare Strategică a  transmis un mesaj prin care atrage atenția asupra numărului mare de îmbolnăviri cu virusul SARS-COV-2.
ȘAPTE cazuri noi la Botoșani, explozie de îmbolnăviri la nivel național – SITUAȚIA de astăzi pe județe
Grupul de Comunicare Strategică a transmis situația de astăzi a cazurilor de coronavirus.
Băiețași din Botoșani, spargeri ca-n filme la trei magazine: Cu fețele acoperite au furat bani și bunuri
Prejudiciul a fost recuperat parțial.
Botoșănenii așteptați în Amfiteatrul Ipotești pentru o premieră, transportul GRATUIT
Botoșănenii sunt invitați la o nouă premieră oferită de actorii botoșăneni.
Loading...
Mai multe curse de pe Aeroportul din Iași se reiau de astăzi
Odată cu ridicarea a încă unui rând de restricţii, activitatea pe Aeroportul Iaşi mai face un salt spre limita obişnuită de trafic estival.
ÎN URMĂ CU PUȚIN TIMP: Botoșăneancă transferată de urgență cu elicopterul SMURD
Garda de Intervenție Botoșani a fost solicitată pentru a asigura măsurile de aterizare și decolare a elicopterului SMURD pentru preluarea unui pacient în stare gravă.
Lucian Borfotină: Mă prezint în fața dumneavoastră astăzi ca omul care vrea să ridice orașul acolo unde îi este locul
Scrisoare deschisă transmisă de Lucian Borfotină, candidatul ALDE la Primăria Botoșani.
ASTĂZI: Percheziții DIICOT la Botoșani, permise false cumpărate cu 3.000 de euro - VIDEO
Acțiune organizată astăzi, 8 iulie 2020, de către , procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism.
SITUAȚIA spitalelor din Botoșani, covid și non-covid, șefa DSP: Dacă nu luam aceste măsuri, depășeam Suceava
Doar trei unități medicale au rămas pentru preluarea cazurilor cu pacienți confirmați sau suspecți de coronavirus, în cazul celorlalte activitatea intrând ușor, ușor în normalitate.
Marius Croitoru ar fi discutat cu Becali pentru un contract la FCSB
Gigi Becali l-a dat afară pe Bogdan Argeș Vintilă din funcția de antrenor de la FCSB, însă se pare că patronul roș-albaștrilor ar fi decis asta în urmă cu ceva timp, iar înlocuitorul pe care l-ar fi preferat ar fi fost Marius Croitoru.
Exista si rock de facturacrestina? De la inventivitate, creativitate si neobstructionarea de sabloane pana la invocarea diavolului, e o cale lunga. Cum o explicati doamna psiholog? Ca fundament psihologic!
24 noiembrie 2015, 17:53
daca ai fi destept ti-ai da seama !!!
24 noiembrie 2015, 11:20
Balaurii in flacari desenati cu cine au legatura?
24 noiembrie 2015, 09:36
melimeloparis.ro%20
inpuff.ro
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Am construit cât de mult am putut, am întemeiat o familie frumoasă, am sprijinit multe alte familii, am dezvoltat o localitate. Acum, după ce cred că am lăsat ceva în urma mea pe unde am trecut, consider că este momentul să î ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8406 lei
USD
Dolarul SUA
4.2942 lei
CHF
Francul elveţian
4.5591 lei
GBP
Lira sterlină
5.3770 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9919 lei
XAU
Gramul de aur
248.8638 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2478 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3607 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9776 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1562 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1807 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6497 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.