Top News
Ajutorul dat ucrainenilor prin ochii unui preot misionar: Noi ce ar fi trebuit să le spunem: «aaa, dacă ești cu un Jeep, nu poți să primești decât un ceai»? - VIDEO

Mobilizarea exemplară a românilor din nordul țării după izbucnirea războiului din Ucraina și ajutorul dat benevol refugiaților, înainte ca autoritățile să se pună în mișcare, a adus România în atenția întregii lumi.

Pe cine să ajutăm?


Marile ziare și televiziuni din America de Nord și Europa au acordat spații generoase reflectării modului în care oamenii din țara noastră au venit în întâmpinarea nevoilor celor fugiți din calea războiului.


Biserica Ortodoxă Română s-a implicat la rândul ei masiv, preluând ucraineni încă din vămi.


Aprecierile din lumea civilizată nu s-au regăsit însă în totalitate și în România, acolo unde cei care i-au sprijinit pe ucraineni au avut parte de critici virulente, motivul principal fiind acela că, ”pe români nu îi ajutați, dar pe străini îi ajutați”.


Acest aspect a fost discutat și în cadrul emisiunii ”Botoșăneanul TV” din Joia Mare, în care invitat a fost preotul misionar Cristian Buhaciuc.


A explicat că Protopopiatul Botoșani a asigurat permanența la vămile Stânca – Costești și Rădăuți Prut – Lipcani cu preoți care s-au schimbat la fiecare șase ore și care furnizau ceai, alimente, cartele telefonice și alte lucruri de strictă necesitate.

 

”Noi, dacă vedem pe cineva în suferință, mă duc să-l întreb: da ești ortodox, frate?”


Aceasta pe lângă acțiunile derulate prin Mitropolia Moldovei și Bucovinei de cazare a refugiaților și hrănire a lor.


Cât despre critici...


”Sigur că se poate face totdeauna mai mult, însă vedeți judecata aceasta că noi trebuie să ne raportăm doar la ai noștri...? Îmi vine în minte acum pilda samarineanului milostiv. Acolo îl întreabă pe Hristos «și cine este aproapele meu?» Îi răspunde: «un om oarecare cobora din Ierusalim în Ierihon». Nu spune Cutărescu, al nostru, îl știi, ăla. Un om oarecare cobora de acolo și samarineanului milostiv a fost cel care l-a ajutat. Noi, dacă vedem pe cineva în suferință, mă duc să-l întreb: da ești ortodox, frate? Sau ești catolic? Sau ești musulman? Sau ești budist?”,


Cristian Buhaciuc, preot misionar Protopopiatul Botoșani.

 


”Credeți că durerea unui om dintr-o mașină scumpă este mai mică decât durerea celui dintr-o mașină ieftină?”


Reproșurile aduse românilor care au sărit în sprijinul ucrainenilor, venite mai ales pe rețelele de socializare, au mers de la ”uite ce mașini au ăștia pe care îi ajutați voi” până la ”credeți că ucrainenii ne-ar fi ajutat pe noi?”.


”Credeți că durerea unui om dintr-o mașină scumpă este mai mică decât durerea celui dintr-o mașină ieftină? Și ce ar fi trebuit să facă cei cu jeep-urile, să le vândă înainte de a intra în țară ca să primească asistență religioasă sau medicală la noi în țară? Ce ar fi trebuit să facă, să le lase acolo ca să intre umili la noi? (...) Noi ce ar fi trebuit să le spunem: «aaa, dacă ești cu un Jeep, nu poți să primești decât un ceai»?”


Cristian Buhaciuc, preot misionar Protopopiatul Botoșani.

 

”Hristos nu caută la fața omului”


A menționat că, ”Hristos nu caută la fața omului” și a dat ca exemplu și parohia din satul Vânători în care a slujit timp de zece ani, localitate unde cultul penticostal este destul de bine reprezentat. A întrebat un monah cum să procedeze și i-a răspuns: ”părinte, întâi să te ocupi de-ai lor și apoi de-ai noștri”.


Părintele a apreciat gestul românilor de a veni în ajutorul ucrainenilor înainte ca orice autoritate să le ceară acest lucru, doar pentru că ”așa le-a spus inima lor”: ”arată că încă suntem vii, s-au mirat și cei din Ucraina că noi am putut să reacționăm așa”.


Preotul a recomandat celor care ”fac analize” să le pornească din vămi, privindu-i pe refugiații dezorientați și lipsiți de ajutor.


Părintele Cristian Buhaciuc a absolvit Facultatea de Teologie „Andrei Şaguna” din cadrul Universității „Lucian Blaga” Sibiu și este deținătorul unui master în Teologie ortodoxă și asistență socială. Anterior a studiat și s-a licențiat la Facultatea de arte plastice, decorative şi design de la Universitatea de Arte „George Enescu” Iași.

 

loading...
Preoții din Botoșani alături de refugiați: În noaptea asta plecăm la Vama Stânca / Ne gândim că am putea fi noi în locul lor
Un preot din Botoșani oferă masă caldă elevilor nevoiași dar și refugiaților din Ucraina


 

Se caută director la cel mai mare spital din Botoșani pe un salariu de peste 16.000 de lei
Reprezentanții Spitalului Județean „Mavromati” organizează concurs pentru ocuparea postului de director medical. Examenul va avea loc în luna septembrie și va consta în mai multe probe.
PUZDERIE de locuri de muncă neocupate de luni întregi – MESERIILE de care „fug” botoșănenii
Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) transmite în fiecare luni a săptămânii locurile vacante de la nivelul județului Botoșani.
Raed Arafat a găsit la Botoșani autospeciale care merg cu 30 km la oră la intervenții – VIDEO
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat a efectuat o vizită inopinată la Botoșani.Deplasarea a fost anunțată cu doar câteva ore înainte în contextul în care, la alte vizite oficiale de la București, acestea sunt anunțate cu câteva zile înainte.
S-a picat pe rupte: Concursuri la „Mavromati” cu toți candidații RESPINȘI, asistenți medicali cu note de 1 și 2
Mai multe concursuri pentru ocuparea unor posturi au avut loc în ultimele zile la cea mai mare unitate medicală din județul Botoșani.
Bătaie sângeroasă în familie, de la o bucată de pământ! Tânărul luat cu elicopterul mușcat de câini, tatăl lui bătut cu telefonul în cap
Totul a pornit de la o turmă de vite care păștea pe un teren deținut de victime.
Elev prins de gât și izbit de gard, agresorul i-a luat telefonul / Taxă de protecție cerută lângă școli
Din nefericire cazurile de violență în care sunt implicați copiii când merg la școală continuă să crească.
Botoșaniul sub secetă severă: Producții mai puține în acest an, hectare întregi de culturi compromise
Agricultura județului Botoșani se confruntă în acest an cu o secetă pedologică pronunțată. Iar afectate sunt atât culturile înființate în toamna anului 2021 cât și cele din primăvara acestui an.
Avertisment de la un prim-procuror: Tot mai mulți șoferi drogați în trafic – Presupun că sunt și adolescenți care consumă prin parcVIDEO
Mirajul marilor orașe are și părțile lui negative, iar una dintre acestea este expunerea tinerilor la anturaje toxice în care se consumă alcool, dar și alte substanțe interzise.Botoșaniul, un oraș mic, a fost ferit de astfel de pericole în trecut. Însă lucrurile par să se înrăutățească și la noi.
Tezaur mutat într-un spațiu al bancherilor din centrul orașului, neștiut și abandonat mai bine de un deceniu – VIDEO & GALERIE FOTO
Imagini mai puțin obișnuite pot fi observate în aceste zile în centrul municipiului.Iar parcarea din Piața Revoluției a fost restricționată parțial.
Raed Arafat a venit neanunțat la Botoșani și a aflat de ce sunt pacienții nemulțumiți de personalul din UPU – VIDEO
Secretarul de stat din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) a efectuat o vizită inopinată în Botoșani, la structurile care-i sunt în subordine.A venit de la Suceava și a fost interesat de mai multe aspecte privitoare la modul în care se desfășoară activitatea pe situații de urgență de la Botoșani.
Zeci de pacienți internați la „Mavromati”: Vizitele au fost reduse, masca obligatorie în incinta spitalului  
La nivelul județului Botoșani numărul îmbolnăvirilor este în creștere, iar la cea mai mare unitate sanitară din județ s-au luat deja o serie de măsuri.
Se poate și fără mici, bere și mult fum! Mii de oameni la ”Street Food Festival”, pietonalul a arătat ca niciodată – GALERIE FOTO 
Cel puțin pentru un weekend, Botoșaniul a intrat în compania selectă a marilor orașe ale țării în care festivalurile înseamnă deja de ani buni cu totul altceva decât mici, coaste, concursuri penibile de băut bere, urină și mult, mult fum. 
Peste 100 de asistenți medicali au absolvit la Botoșani într-un decor încărcat de emoție: Să vă purtați frumos cu toți pacienții indiferent de profesia lor VIDEO & GALERIE FOTO
O nouă serie de absolvenți au încheiat un frumos capitol din viața lor, după cursurile de trei ani în cadrul Școalii Postliceale ”Prof.dr.doc. Enescu Longinus” din Botoșani. Un capitol care le dă aripi pentru viață, dar care implică și o mare responsabilitate în exercitarea profesiei.
GALERIE FOTO Lume, lume pe Unirii, a început Street Food Festival! Vunk deschide porțile primei ediții de la Botoșani – PROGRAMUL pe zile
După cum am anunțat deja în Botoșăneanul, astăzi este prima zi de festival culinar pe Pietonalul Unirii. Încă de vineri la amiază, botoșăneni de toate vârstele au venit pe Pietonalul Unirii pentru a mânca din delicioasele produse. 
Ministrul Rafila a inaugurat noul UPU cu alai social democrat într-o mare de personal medical și liberali (ne)poftiți – GALERIE FOTO & VIDEO
Termenul de finalizare al lucrărilor a fost stabilit prin contract ca fiind data de 31 august 2022.Lucrările la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) au fost finalizate deja și, cu o lună de zile înainte de termen, investiția a fost inaugurată.
Colac de salvare pentru oraș? S-a hotărât: toate instalațiile de căldură și apă calde NU pot fi vândute de executor 
Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a adoptat luna aceasta o hotărâre, care deși nu face referire strict la Primăria Botoșani și fosta societatea de termoficare, aflată în faliment, privește în mod direct edilii și nu numai. 
Botoșaniul anului 2022: Tinere duse de părinți la Medicina Legală ca să vadă dacă mai sunt virgine
Anual la Botoșani sunt situații de acest gen când părinții doresc să afle dacă fiicele mai sunt virgine și în acest sens solicită eliberarea unui certificat.
Lina și Gherghina nu au fost singurele siameze separate de medicul cu rădăcini botoșănene: Aveam 48 de ani când am plecat - FOTO
S-au scurs aproape 40 de ani de la celebrul caz al siamezelor Lina și Gherghina, fetițele din Botoșani care au fost separate printr-o intervenție chirurgicală extrem de complicată.
Musulmanul care a auzit de Botoșani datorită Sfântului Ioan Iacob / Biserica din marginea orașului a ”îmbrăcat” o altă biserică - FOTOGALERIE
Când a fost gata biserica nouă, cea veche a fost dată jos, îngropată în fundația noului lăcaș de cult și apoi s-a turnat placa de beton. 
Niculina Mocanu condusă pe ultimul drum de colegi și prieteni, un preot apropiat i-a fost alături – VIDEO & FOTOGALERIE
Colegii, prietenii și membrii familiei și-au luat rămas bun de la cea care a fost Niculina Mocanu, funcționar în cadrul Primăriei municipiului Botoșani.
Sondaj
Credeți că se vor termina la timp lucrările la drumul Botoșani - Târgu-Frumos, adică la data de 12 mai 2023?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Politicienilor le urăm vacanţă plăcută în continuare, să ne urmărească la televizor. Probabil că trebuie mai multe rezultate, iar dacă vom reuşi atunci sper că vor face un mic deranj şi vor veni aici alături de noi ...
starshiners.ro%20
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.8849 lei
USD
Dolarul SUA
4.8018 lei
CHF
Francul elveţian
5.0503 lei
GBP
Lira sterlină
5.8119 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.5619 lei
XAU
Gramul de aur
273.7366 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2507 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2026 lei
AUD
Dolarul Australian
3.3448 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.7296 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1989 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6568 lei
Vremea
astăzi
Botosani
23.1 o C
Dorohoi
21.2 o C
Bucecea
22.8 o C
Darabani
20.7 o C
Saveni
21.5 o C
Ştefăneşti
23.6 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.