Top News
Bombă de aproape 7 milioane de euro la municipiu, Botoșani riscă falimentul

Municipiul Botoșani tocmai a fost chemat în judecată într-un proces capital pentru situația financiară a urbei. Miza este una uriașă: 30,1 milioane de lei sau, dacă vreți, peste 300 de miliarde de lei vechi.

Firma falimentară de termoficare a câștigat rețelele în instanță și vrea banii pe ele

SC Termica SA, fosta societate de termoficare a orașului, a deschis pe 14 martie o acțiune la Tribunalul Botoșani prin care solicită restituirea prin echivalent a unor bunuri transferate printr-o factură fiscală din 2010. Curtea de Apel Suceava a obligat Primăria Botoșani să înapoieze respectivele bunuri, însă acestea sunt imposibil de redat în natură și, în consecință, SC Termica SA, firmă în faliment condusă de lichidatorul Constantin Lulu Dascălu, cere acum contravalorea în lei a acestora. Mai exact, este vorba de rețeau primară transport agent termic modernizată, rețele secundare de transport agent termic modernizate, contori și bucle de măsură, echipamente, instalații, sisteme de măsură și automatizare integrate în sistemul centralizat de alimentare cu energie termică și amplasate în punctele termice, echipamente și instalații tehnologice aferente centralei electrice de termoficare, integrate și ele în sistemul centralizat de termoficare și un stoc de materiale utilizat la lucrările de modernizare derulate după 1 iulie 2010.

Un fost director al Fiscului a estimat valoarea bunurilor

De asemenea, SC Termica SA solicită și plata unor dobânzi, calculate la suma datorată începând cu amintita dată până la momentul achitării efective, plus achitarea cheltuielilor de judecată. În 2010, după crearea SC Modern Calor SA, SC Termica SA a fost practic deposedată de toate bunurile menționate mai sus, fără să încaseze contravaloarea lor. Magistrații suceveni au anulat transferul patrimonial efectuat în baza unei facturi, iar acum lichidatorul cere contravaloarea respectivelor bunuri. Deși actul a fost desființat în instanță, restituirea în natură nu poate fi pusă în practică deoarece bunurile în cauză sunt fie accesorii la bunurile aflate în domeniul puublic al municipiului Botoșani, fie înglobate în acestea (rețea de transport agent termic, sistem centralizat de alimentare cu energie termică), situația fiind confirmată și de un executor judecătoresc. Cum până la data transferului făceau parte din patrimoniul SC Termica SA, lichidatorul a apelat la un expert, Gheorghe Maga, fostul director al Fiscului, care printr-un raport de expertiză a concluzionat că Primăria Botoșani trebuie să achite nici mai mult, nici mai puțin de 30.106.429,30 de lei, la care se adaugă și dobânzile de la data transferului și până la data plății efective.

 

CITEȘTE ȘI:

O poveste de succes : Cum tragi o ţeapă de 45 de milioane de euro

Special pentru acest proces se dorește contractarea unei case de avocatură

Dată fiind importanța extraordinară pe care procesul îl are pentru municipalitate, pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local Botoșani de astăzi a fost introdus și un proiect de hotărâre privind achiziționarea unor servicii juridice pentru consultanță, asistare și reprezentare până la finalizarea procesului. Aceasta și după ce serviciul de specialitate de la Primăria Botoșani a întocmit un raport de specialitate în care se precizează că instituția se află în situația în care ”nu se pot asigura de către personalul de specialitate juridică angajat” serviciile juridice pentru acest proces.
Pierderea procesului de circa 6,7 milioane de euro ar avea un efect devastator asupra orașului, care și așa are în derulare credite bancare de circa 100 de milioane de lei. În plus, Parcul Cornișa trebuie terminat cu surse de la bugetul local întrucât lucrările nu s-au finalizat la timp, lucru valabil și la Teatrul Mihai Eminescu, singura diferență fiind că în acest caz se intenționează accesarea unui nou proiect european.

 

CITEȘTE ȘI:

Primăria a predat 36 de puncte termice către o societate aflată în faliment

 

Afacerea „chiria”: Zeci de botoșăneni își închiriază apartamentele, prețurile apropiate de cele din orașele mari
Într-o perioadă grea din punct de vedere economic mai mulți botoșăneni și-au scos la vânzare sau spre închiriere proprietățile: apartamente, garsoniere sau chiar vile.
Ludovic Orban a promis la Botoșani drumuri europene inclusiv pentru Moldova: Chiar dacă această autostradă nu va trece prin Botoșani, există un proiect de conectare GALERIE FOTO & VIDEO
Premierul României a revenit la Botoșani în cadrul unei vizite electorale, premergătoare alegerilor locale din 27 septembrie 2020. De altfel sintagma acestei zilei de sâmbătă, 19 septembrie 2020 a fost „au mai rămas opt zile”.
Artiștii care au îngenuncheat politica: ”Am putea povesti istoria armenilor din România pornind de la această expoziție impresionantă” - GALERIE FOTO & VIDEO
Cu doar o săptămână înainte de alegerile locale, un eveniment care a adunat la un loc zeci de botoșăneni, dar și un ambasador, doi parlamentari și chiar unii candidați, a reușit o performanță greu de atins în vremurile noastre: nu s-a rostit nici un cuvânt despre politică, nu s-au făcut promisiuni. Nu au lipsit, însă, aplauzele.
ATMOSFERĂ de neuitat: Botoșănenii au cântat cu măștile pe față alături de Proconsul, la primul concert în sală al Filarmonicii ”George Enescu” – GALERIE FOTO & VIDEO
Un concert așteptat, un moment ce va rămâne multă vreme în memoria publiculului botoșănean. Vineri seara, pentru prima dată după jumătate de an, sala Filarmonicii ”George Enescu” Botoșani s-a deschis pentru melomani.
Principalii trei candidați la funcția de primar din același oraș, internați sau băgați la izolare din cauza coronavirusului
Virusul SARS-COV-2 a stopat campania electorală cu o săptămână înainte de alegerile locale pentru trei candidați la funcția de primar dintr-un oraș botoșănean.
Școala 2020 de la Botoșani: Trei elevi pozitivi, o clasă întreagă la izolare! Au fost depistați cu covid două cadre didactice și o îngrijitoare
La acest moment nu există riscuri de contaminare în unitățile de învățământ, transmit specialiștii din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Botoșani.
FC Botoșani a pierdut întâlnirea cu istoria, calificare risipită încă din minutul 2 – GALERIE FOTO
FC Botoșani a întâlnit joi seară pe KF Shkendija în turul II preliminar al Europa League. Meciul s-a disputat pe Stadionul Municipal și s-a terminat cu scorul de 0 - 1.
ACUM: FC Botoșani față în față cu istoria în Europa League: primește gol la primul atac al oaspeților - GALERIE FOTO
Clubul de fotbal al orașului poate scrie astăzi o pagină de istorie a sportului botoșănean. FC Botoșani întâlnește de la ora 18:45 pe KF Shkendija în turul II preliminar al Europa League, care a încheiat pe locul 3 sezonul precedent din Macedonia de Nord.
Colegiul Eminescu pe un butoi cu pulbere, părinții au înroșit grupurile de WhatsApp, directorul unității: Avem cele mai bune intenții să ajutăm copiii, nu să defăimăm și să aruncăm cu noroi
Cea mai prestigioasă unitate de învățământ din județul Botoșani, Colegiul Național Mihai Eminescu din municipiu a adoptat scenariul galben pentru actualul an școlar, adică jumătate dintre elevi vin la cursuri, iar ceilalți participă online.
Loading...
Cinci profesori s-au retras de la catedre, peste 40 de cadre didactice vulnerabile în fața virusului vor preda în continuare
Nu toți profesorii botoșăneni s-au întors la catedre începând de luni, 14 septembrie 2020. Unii au ales să renunțe în a mai profesa.
Învățătoarea de la Botoșani care și-a adus pisica proprie la ore pentru copiii de la clasă – GALERIE FOTO & VIDEO
Este una dintre cele mai iubite cadre didactice de la Școala Gimnazială nr. 10 din municipiul Botoșani și la fiecare patru ani de zile, pentru clasa ei se face o adevărată listă cu copii ai căror părinți o doresc să le fie dascăl. Mulți sfârșesc dezamăgiți pentru că efectivul elevilor din clasă se oprește la 30.
Botoșănenii, uniți și în acest an în jurul Sfintei Cruci: Aici este cu adevărat catargul corabiei în care trăim, în care ne rugăm lui Dumnezeu – GALERIE FOTO
Cu flori, crenguțe de busuioc și lumânări aprinse în mâini, pitind șoapta rugăciunii sub mască, botoșănenii au ieșit și în acest an să dea mărturie de credință și să își rostească din nou încrederea în puterea Sfintei Cruci.
Primarul, poziție ȘOC la proiectul de milioane de euro al lui Tincu din Centrul Vechi: Este și pentru mine halucinant - VIDEO
Edilul șef are o atitudine surprinzătoare față de investiția pe care consilierul social-democrat Mihai Tincu dorește să o realizeze în Centrul Vechi și care este blocată de câteva luni în Consiliul Local.
Deschidere de an școlar în pandemie: Elevii cu măști în loc de flori, au venit la cursuri pe rând, direct în clase, pauze luate prin rotație – GALERIE FOTO & VIDEO
Un nou an școlar cu totul atipic și cu o serie de premiere care vor bulversa sistemul până când vor fi acceptate și respectate de toți factorii implicați în procesul educațional. Ziua de 14 septembrie a anului pandemic 2020 nu a semănat deloc cu celelalte deschideri de an școlar.
Loading...
În numele Tatălui: Performanța românească în vreme de pandemie și povestea mai puțin știută a botoșăneanului de AUR - GALERIE FOTO
Nu a alergat pentru premii, nici pentru glorie. Dar are parte și de premii, și de glorie. Pentru tânărul botoșănean, linia de sosire nu înseamnă și finalul cursei, pentru că dincolo de competiție, podium, performanțe se mai află ceva: dragostea nemărginită pentru tatăl său.
Un candidat promite să vândă toate mașinile Primăriei Botoșani: Unii vor primar ca să aibă o mașină
Una dintre cele mai inedite promisiuni din campania electorală pentru alegerile locale din 27 septembrie aparține candidatului Partidului Mișcarea Populară la Primăria Botoșani.
Se redeschid școlile! CreaFuture a finalizat și al doilea curs de dezvoltare a abilităților, cadrele didactice duc jocurile la elevi – FOTO&VIDEO
A doua serie de 20 de cadre didactice cursate în cadrul CreaFuture a terminat cu succes cursul de dezvoltare a creativității și abilităților de viață.
REVOLTĂ la grădinițe înainte de noul an școlar! Părinții acuză că le sunt trimiși copiii acasă la jumătatea zilei: Ne-am epuizat concediile în starea de urgență
Cu două zile înainte de începerea noului an școlar în rândul părinților de la Botoșani s-a născut o stare de nemulțumire. Mai ales a celor care au copii înscriși la grădinițe și care au fost anunțați că, deși unitatea a adoptat scenariul verde, timp de două săptămâni din lună, preșcolarii vor fi trimiși acasă la amiază.
Botoșănenii au băut pe rupte în pandemie, sute de persoane la spital: LUNA în care femeile au petrecut cel mai mult
Chiar și pe pandemie, sute de botoșăneni au băut peste măsură astfel că au avut nevoie de îngrijiri medicale. De altfel, statisticile arată că mai mult de 50% din populație consumă alcool. 
S-a pensionat una dintre cele mai experimentate directoare de la Botoșani
Încă un șef de instituție iese din activitate și merge la pensie.
nu am fost niciodata client TERMICA si mia venit ordim executor pt proprire !!!! pt ce / de unde e strigator la cer !!!!
29 august 2016, 11:15
E clar! Instalati-va centrale de apartament că la iarnă calorului va fi o amintire.
24 martie 2016, 18:21
Subiect din 2010 reincalzit in 2016 in lipsa realizărilor. Trioul Portariuc-Dascalu-Tincu cu ochii pe banii publici mocca. DNA vezi cum s-a aparat portariuc la suceava unde Judecatoarea a fost soția lui dascalu. Tun de tun
24 martie 2016, 17:18
Doamne cat tupeu au astia de la PDL dar e caracteristica ramasa de pe vremea lui Basescu si Boc.Seful lor, preaiubitul Flutur,e posibil sa dea cea mai mare gaura in bugetul primariei din ultimii 20 de ani iar ei au tupeul sa comenteze ca ar fi vina actualului primar.Oamnei buni voi ori sunteti cu capul ori cum am spus aveti un tupeu inimaginabil.Termica,Modern Calor au fost prostii facute EXCLUSIV in mandatul lui Flutur.
24 martie 2016, 16:10
Sunteti platit de Flutur sa debitati asemenea tampenii? De ce ar fi vina lui Portariuc? Dupa ce ca Flutur ne-a tras teapa, si ne-a lasat rau de tot in "groapa", si totul a ramas pe umerii lui Portariuc? In 4 ani a facut cat altii in 8.
24 martie 2016, 15:37
Se vede cu ochiul liber ca escr Dascalul si pr Portariuc au batut palma sa-si traga niste comisioane babane.
24 martie 2016, 15:15
CEI CE VORBESC DESPRE FALIMENTUL TERMICA, SA-I INTREBE PE EGNER-PSD-PIETRARU, AUTORII DE FAPT.
24 martie 2016, 14:01
Domnul Dascalu doreste sa incaseze inclusiv sumele primite pentru investitii de la bugetul central, adica 99% din valoarea ceruta. Vrabia malai viseaza, iar comentatorii din cabinetul Portariuc isi tocesc buricele degetelor degeaba.
24 martie 2016, 13:56
Mai bine mai tarziu decat niciodata.Sa plateasca toti pt ceea ce fac
24 martie 2016, 12:21
Acum abia observati faptele penale infaptuite de DIACONU, FLUTUR, CONSILIUL DE ADMINISTRATIE AL TERMICA???Nu este tarziu, abia acum apar in presa, dar organele abilitate lucreaza demult la acest caz!!Acestea vor duce la disparitia Modern Calor, prin intrarea in INSOLVENTA, datorita pierderilor si apoi FALIMENT!
24 martie 2016, 11:45
Oare nu are nimeni curajul și puterea de a desființa această megaescrocherie numită calor?
24 martie 2016, 09:45
Pentru OBS: banii ipotetic pierduti la Teatru si Cornisa deocamdata sunt doar in mintea celor de la PNL-PDL ,ca in rest nu avem nimic concret in aceste cazuri, doar presupuneri. In schimb, banii pierduti de cuplul Flutur-Alexa, 10 milioane de euro, sunt in documente: aproape 3 mil euro corectii financiare pe termoficare platite din cauza problemelor penale ale fratilor Alexa si aproape 7 milioane euro din cauza transferului de patrimoniu realizat ilegal de Flutur in 2009! Adevarul mereu va iesi la suprafata!!!
24 martie 2016, 09:45
Faceti si voi un click pe documentul din articol si vedeti ca-i vorba de peste 30 de milioane de lei
24 martie 2016, 09:40
Faceti si voi un click pe documentul din articol si vedeti ca-i vorba de peste 30 de milioane de lei
24 martie 2016, 09:39
BOTOSANENII AU DOUA MOTIVE DE INGRIJORARE, BANII EUROPENI DE LA TEATRU SI CORNISA PE CARE PORTARIUC I-A PIERDUT DIN INCOMPETENTA.
24 martie 2016, 09:38
Ma intrebam de ce ar mai vrea Flutur sa revina la primarie acu la batranete, cand are un salariu baban la Locativa, toata familia aranjata, conturile pline, etc. Dupa acest articol am inteles! Daca nu sterge urmele, vine trecutul peste el!
24 martie 2016, 09:35
Bateti campii si manipulati intr-un mod ORDINAR. Suma de 30.000.000 este cea solicitata de lichidator si nu cea stabilita de evaluator. Evaluatorul a estimat aproximativ 1.000.000
24 martie 2016, 09:31
Și iată, buboiul caloric se sparge. Oare mai sunt locuri libere în celula unde este cazat ciobanul?
24 martie 2016, 09:26
Maga, esti in eroare, Portariuc nu are ce sa faca decat sa puna in aplicare sentinta judecatoreasca! Cauza este insa in 2008 cand Flutur, incalcand legea a transferat patrimoniul Termica. Cum vad eu ca se vor desfasura lucrurile: primaria va trebui sa puna in aplicare sentinta apoi vor calcula prejudiciul si se vor indrepta impotriva lui Flutur si a celor care l-au ajutat in 2008, pentru recuperarea sumelor, prin sechestru asupra proprietatilor! De aici si disperarea lui Flutur pentru a reveni la primarie ca sa musamalizeze aceste tranzactii!
24 martie 2016, 09:16
Lichidatorul a batut palma cu Portariuc pe bani grei, se pare.
24 martie 2016, 09:06
Stati linistiti, Flutur si-a cumparat post de televiziune in urma cu cativa ani si vreo 3-4 jurnalisti la buchet asa ca prezinta cum vrea el lucrurile. Noroc de ziarele astea online ca mai aflam si noi adevarul din perioada de trista amintire: HSR, Ghiorhita, Termica, Diaconu, etc.
24 martie 2016, 08:58
articol comandat, ce interes are Dascalu in toata afacerea asta??? oare spagi la psd? pentru cine se lupta???? interesele cui le apara?
24 martie 2016, 08:56
Ion mai citeste odata poate intelegi, teapa e data de Flutur in 2010, iar Portariuc ar trebui sa o plateasca acum! Oare cat mai avem de tras de pe urma lui Flutur? Doar tepe, proiecte eronate si dosare penale au ramas in urma lui! Nu se autosesiseaza nimeni?
24 martie 2016, 08:51
Sa ii puna sechestru pe toata averea domnului Flutur si sa recupereze dauna . Nu are rost ca acum sa sufere altii de pe urma lui . Se lauda cu proiectele pe care le_ a facut .... dar cu daunele cum ramane ? Rusine celor care au fost la conducere in acea perioada ....
24 martie 2016, 08:36
De ce nu se indreapta primaria impotriva lui Flutur pentru abuz in serviciu??? pentru ca in motivarea instantei scrie clar ca acesta a realizat transferul in 2010 fara a respecta legea! Sau acesta este protejat de Secretarul Apostu si el implicat in acel transfer in 2010?
24 martie 2016, 08:34
Asta e adevarata mostenire a lui Flutur si Diaconu!
24 martie 2016, 08:16
A facut Termica infrastructura in timpul lui Ceausescu? Din banii cui? Au facut botosanenii batjocoriti si umiliti atunci si din nou, acum. Nu se mai termina hotiile in tara asta?! Toti astia care se vad in fruntea bucatelor se cred fii de regi, latifundiari si magnati de tot felul, considerand ca totul li se cuvine. Primaria nu trebuie sa dea nimic acestor lichele!
24 martie 2016, 08:14
Managementul defectuos are un singur nume, Ovidiu Iulian Portariuc!
24 martie 2016, 08:05
Sondaj
Pe cine votați la funcția de președinte al Consiliului Județean?
Mihaela Huncă – Pro România
Bogdan Dăscălescu – ALDE
Doina Federovici – PSD
Corneliu Popescu – PMP
Costel Șoptică – PNL
Constantin Rotaru – PPU-SL
Daniel Doctorescu – PRM
Corneliu Furtună – Alianța Partidul Verde - PNȚCD
Andrei Drancă – Alianța USR-PLUS
Declaraţia zilei
„Cred că a venit timpul să avem conducători care au capacitatea să unească toate forțele din toate domeniile, din toate partidele, să dezvolte județul. O să spuneți că este o lozincă. Nu, se poate! Doar trebuie să știi ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.8750 lei
USD
Dolarul SUA
4.1874 lei
CHF
Francul elveţian
4.5137 lei
GBP
Lira sterlină
5.3319 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9713 lei
XAU
Gramul de aur
251.0994 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2497 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3430 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9536 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1318 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1800 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6547 lei
Vremea
astăzi
Botosani
20.6 o C
Dorohoi
20.3 o C
Bucecea
20.4 o C
Darabani
20.6 o C
Saveni
20.3 o C
Ştefăneşti
21.5 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.