Top News
Botoșaniul geniilor văzut prin ochii turiștilor: Splendid, dar dezolant / Fraților, suntem în 2020! - FOTO & VIDEO

Potențialul turistic al unui oraș ca Botoșaniul a fost mereu (supra)licitat în campaniile electorale sau în discursurile ocazionale menite să creeze un plus de imagine, un adaos de noblețe, un aer aristocrat într-o lume în care modernismul a devenit soluția facilă și argumentul folosit de unii dezvoltatori imobiliari, pe motiv că monumentele istorice nu își mai găsesc locul în ambientul actual.

Între județele Moldovei, Botoșaniul păstrează încă un număr însemnat de case vechi, de mănăstiri, spații protejate, chiar conace și case memoriale ale unor personalități dintre cele mai cunoscute (Iorga, Enescu, Eminescu).

 

Însă turistul care nu călătorește într-un cadru organizat (excursii, tabere etc.) nu beneficiază de o infrastructură care să îi vină în întâmpinare. Desigur, politicile la nivel local au creat un centru turistic, de câțiva ani au apărut și câteva indicatoare către principalele obiective. Se simte prezența la târguri, de unde ni se transmit semnale încurajatoare: avem tradiții, avem locuri minunate, oameni care duc mai departe istoria.

 

Doar că nu toți turiștii care ajung în nordul țării văd Botoșaniul din această perspectivă.

 

Iar unii dintre cei care vin, văd și pleacă lansează apoi în spațiul public opinii care, de multe ori, au un impact mult mai mare decât discursurile din târgurile de turism, oricât de motivante ar fi acestea.

 

La o simplă căutare prin lumea vloggerilor – fiind și cei cu cea mai mare audiență la publicul de toate vârstele – am aflat și cum se vede Botoșaniul prin ochii unui om aflat pentru prima dată în Botoșani sau a unuia revenit după multă vreme în oraș.  

 

 

Un drum până la Botoșani

 

Andreea Balaban, de pildă, este din București și a făcut o vizită rapidă la Botoșani. Început de an 2018. Pasionată de antichități, a decis să vină în nordul țării pentru a achiziționa un obiect. A profitat de călătorie pentru a vedea și câteva locuri din oraș.

 

”E prima dată când merg la Botoșani, nu am mers niciodată până acolo. Dar a dat Dumnezeu și am găsit biroul perfect. Nu găseam un birou, o masă de toaletă, un scrin care să fie fain. Din vară tot caut pe diverse site-uri, pe cele noi, pe site-uri de antichități. Să fie și pe stilul meu, dar și accesibil ca buget. Cel pe care l-am găsit, deși nu este ieftin, este absolut superb. O masă de toaletă de fapt, franțuzească, cu niște detalii superbe. Cu picioare curbate, oglindă și scăunel. Vă dați seama, din moment ce sunt dispusă să fac un drum atât de departe, într-o singură zi, cu tot ce implică asta, mi-l doresc foarte tare”, spune Andreea.

 

Contactul cu Botoșaniul se întâmplă pe la orele amiezii. Prima oprire: la Bălușeni, într-un peisaj feeric de iarnă.

 

 

”Suntem foarte aproape de Botoșani, în comuna Bălușeni. Ne-am oprit pentru că e o pădure, este totul alb, picior de om foarte puțin, ne-am bucurat de peisajul de poveste”.

 

Peisajul feeric nu este însă de ajuns pentru a cunoaște Botoșaniul. 

 

 

Case frumoase, dar în paragină

 

Operațiunea ”biroul” s-a încheiat cu succes, spune Andreea, așa că a pornit în căutarea unor case vechi. A fotografiat, a ”fragmentat” detalii prin obiectivul aparatului de fotografiat, a filmat interioare și… Concluzia nu a fost deloc surprinzătoare: splendid, dar frumusețea este tristă, dezolantă.

 

”Am căutat pe net case vechi și am găsit două foarte frumoase. Bineînțeles, este foarte trist când vezi cum arată, pentru că nu știu cât vor mai rezista. Casa este absolut superbă, o bijuterie, însă lăsată în paragină, cu geamuri sparte, nimeni nu o repară și probabil că va cădea la primul cutremur”.

 


 

Este vorba despre Casa Silion, cu adevărat o bijuterie arhitectonică. Situat pe strada I.C.Brătianu, în municipiul Botoșani, monumentul este o adevărată operă de artă, care amintește de Belle Epoque şi de Botoşaniul de început de secol XX. Despre această casă, Eugenia Greceanu, în lucrarea „Arhitectura civilă a oraşului Botoşani în veacul al XIX-lea“, spunea că este un ”exemplar de arhitectură Secession, remarcabil prin frenezia tratării volumelor”.

 

Andreea nu se mulțumește doar cu acest obiectiv, astfel că ajunge și pe strada Maxim Gorki nr. 13. Încă un fragment trist din istoria orașului. Botoșănenii știu că este vorba despre o clădire datând de la mijlocul sec. XIX, aflată pe Lista monumentelor istorice din județul Botoșani (cod BT-II-m-B-01889). Adăpost pentru oamenii străzii, clădirea a fost de mai multe ori cuprinsă de flăcări, fiind nevoie ca pompierii să intervină pentru a mai salva ce se mai putea.

 

”Cea de a doua casă. În spatele meu sunt blocuri. Oare cum o fi să stai vizavi și să vezi asta când te uiți pe geam? E în paragină, geamuri sparte. Este dezolant”, spune tânăra bucureșteancă.

 

 

 

La revenirea în București, după 14 ore de condus - ”am ajuns bine, nu ne-au prins zăpezile” -  Andreea reface drumul și trasează câteva concluzii.

 

”Case frumoase, dar în paragină, că nu are nimeni grijă de ele. Dacă s-ar ocupa cineva, ar putea fi niște chestii fabuloase și s-ar putea scoate bani din ele dacă le-ar restaura. Poate să le transforme în muzeu, cafenea, restaurant, sigur ar atrage atenția Superbe, dar totuși foarte trist. Interiorul cu mult moloz, cărămizi, mizerie, gunoaie, păreau să locuiască acolo oameni ai străzii. Foarte trist, dezolant. Păcat de ele, sunt atât de frumoase și ne batem joc de frumusețile pe care am putea să le avem, nu știu cu ce efort, dar e păcat că sunt lăsate să se degradeze”.

 


(Măsuța cumpărată de la Botoșani este o minune, spune Andreea)

 

Biciclist pe străzile orașului: ”Fraților, suntem în 2020!”

 

Un alt anotimp, altă experiență. De data aceasta, cel care ne conduce pe străzile orașului este ”biciclist în Arad”. Luna iunie 2020, într-un Botoșani încă zdruncinat de tramvaie (între timp înlocuite cu autobuze).

 

Biciclistul parcurge drumul dinspre zona industrială către centrul orașului, pe bulevard, apoi coborând pe lângă Liceul Laurian. Prima observație: lipsa pistelor pentru biciclete.

 

”Frumușel Botoșaniul. Ce nu îmi place că nu văd pistă de bicicletă, cel puțin pe aici. Și nu îmi plac tramvaiele. Fraților, suntem în 2020, modernizați-vă și voi. În 2020 să mai aveți încă tramvaiele astea, domnul primar sau primăriță, ce-i fi, cam dormi pe tine. Mă gândesc că în majoritatea orașelor din țară e la fel…”.

 

 

 

Ajunge în centru, însă nici aici nu găsește piste pentru biciclete.

 

De-a lungul traseului, semnalează problemele din trafic: un pieton care aleargă pe trecere, o mașină parcată pe sens invers, un biciclist care nu semnalizează atunci când execută un viraj, vagonul tramvaiului plin ochi de călători, când regulile impus distanțarea din cauza pandemiei…

 

 

O tânără însărcinată pe drumul către Botoșani: ”Ziceai că sunt pe trambulină”

 

Andreea Mocanu este tot din București. Însărcinată, a venit cu soțul ei la Botoșani. Mai exact, la Avrămeni, la bunici.

 

”Am zis că este timpul să vă arăt și vouă pe unde am copilărit și cu ce bunătățuri m-a învățat mamaia de când eram mică”, spune tânăra.

 

Însă proba cea mai importantă - și dificilă – a fost pentru ea drumul până la Botoșani, cu mașina.

 

”A fost mai întâi un drum de la București la Galați, unde am stat o noapte la ai mei, apoi ne-am mobilizat pentru drumul către Avrămeni. Eu fiind însărcinată, drumul nu a durat 6 ore, cât ar trebui, pentru că știți cum sunt drumurile din Moldova… A durat cam 8 ore jumătate. Și cu mers de ziceai că sunt pe trambulină, ceea ce nu recomand deloc femeilor însărcinate, dar m-am mutat mai în față, sunt bine acum”, a povestit vloggerița din București.

 

 

loading...
Marile festivaluri ale micilor orașe: ”România e făcută mai degrabă din Darabaniuri decât din Clujuri” – GALERIE FOTO
MINUNILE din Botoșani ignorate de politicieni, NEȘTIUTE de turiști! Vulcanii noroioși din județ, peisajele nepromovate de unitățile administrative- GALERIE FOTO

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
POVESTEA descinderilor la DSVSA: Mihai Țurcanu acuzat că ar fi forțat două angajate să favorizeze o firmă la o licitație
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Suceava au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 13 mai 2022, față de inculpatul Mihai Țurcanu, se anunță într-un comunicat de presă.
SURSE: Doi șefi din Inspectoratul Școlar schimbați din funcție, ministrul ar fi semnat ordinul
Inspectorii școlari generali adjuncți de la Botoșani ar fi fost deja schimbați prin ordin al ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu.
De la 19 ani la 7 și jumătate: Magistrații au admis apelul șoferului care a dat cu mașina peste un bărbat din Centrul Vechi - N-a mai vrut să-l omoare, l-a izbit fără să vrea
Curtea de Apel Suceava a admis apelul declarat de inculpatul Vasile Gologan, autorul accidentului care a avut loc pe 23 august 2017 în zona Luceafărul din Centrul Vechi și care a provocat ulterior mișcări de stradă. Magistrații botoșăneni au schimbat fundamental hotărârea Tribunalului Botoșani.
Scandal la ridicarea cu Poliția a unui BMW: Șoferul avea permisul suspendat, a făcut accident și a plecat mai departe – FOTOGALERIE
La câteva ore după producerea accidentului din bulevardul Mihai Eminescu, acolo unde un BMW a lovit un copil de șase ani, polițiștii botoșăneni au reușit să identifice automobilul.
Instituțiile de la Botoșani dau startul examenelor pentru angajările pe repede înainte din pandemie, puzderie de posturi în joc
În perioada pandemiei s-au făcut numeroase angajări fără concurs în spitale și în alte instituții aflate în prima linie precum Direcția de Sănătate Publică (DSP) sau Serviciul Județean de Ambulanță (SJA).
”Iona”, un spectacol fără gong la Teatrul ”Mihai Eminescu” Botoșani
Publicul intră în sală direct în ”Iona”, simte cu Iona, așteaptă cu Iona. Întunericul din sală îi cuprinde deopotrivă pe actor și pe spectator, de aceea și călătoria se face împreună, mai bine de 70 de minute, până la finalul cu aplauze.
Între vers și Dumnezeu, poetul de la strana bisericii: O mică rugăciune pentru odihna sufletului săuFOTO&VIDEO
”Sunt un ins obişnuit, poate puţin cam retras…”, spunea despre sine poetul care le-a cântat îngerilor, dar s-a prăbușit sub propria suferință.
Fata doborâtă de o boală nemiloasă, cazul care l-a marcat pe omul ce a strâns milioane pentru cei grav bolnavi: Plângea pentru bolnavi și nevoiași și se ruga neîncetat, chiar dacă durerile erau greu de dus pentru un om - VIDEO
De peste un deceniu Vlad Plăcintă derulează campanii umanitare prin intermediul Asociației ”Salvează o Inimă”. A strâns astfel aproape 15 milioane de euro, bani care au schimbat destinele a sute de oameni.
Meci nebun pe Municipal! FC Botoșani pierde cu Dinamo, cinci goluri și o eliminare cum rar se poate vedea - VIDEO
FC Botoșani nu a reușit să învingă pe Dinamo într-un meci ce a contat pentru etapa a opta a din play-out.
Loading...
Sute de elevi botoșăneni cu alocațiile tăiate după chiul masiv de la ore
La nivelul județului Botoșani sunt peste 5.800 de beneficiari ai alocației pentru susținerea familiei.
Ada Macovei aproape ”exmatriculată” de la Inspectoratul Școlar, adversarii politici și din sistem au făcut coadă să o „ajute”
Șefa educației botoșănene ar urma să fie schimbată din fruntea Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) într-un viitor nu foarte îndepărtat.
PERIPEȚII periculoase! Un tânăr cu alcoolemie aproape de comă a distrus spațiul verde de la Cornișa – CE s-a găsit în mașină – FOTOGALERIE
1,01 mg/l alcool pur în aerul expirat a indicat aparatul alcooltest și dublu în sânge după prelevarea probelor biologice, la spital.
A treia oară cu noroc: Maternitatea Botoșani are în sfârșit preot nou – la CÂT ajunge salariul
Concursul a fost finalizat în luna aprilie fiind înscris pentru acest post un singur candidat.
Copil cu Asperger în Botoșani: Tu pui întrebarea și tu găsești răspunsul / Întreabă-te ce vrei tu și scrie o poezie despre răspunsul tău - FOTO
Are 13 ani și este autist. Realitatea noastră și realitatea lui se ciocnesc uneori, prezentul nostru îl răstoarnă pe al lui. Unui autist îi impunem reguli pe care noi înșine nu le recunoaștem, unui copil cu Asperger îi punem eșecurile pe seama sindromului, iar succesele i le contabilizăm la capitolul ”achiziții”, drept rezultat al muncii unor specialiști mai mult sau mai puțin prezenți.
Loading...
LIBERTATE! Târg la Botoșani, mii de botoșăneni au dat năvală la animale, paradă de berbeci, discursuri sau absenți de marcă – GALERIE FOTO
Cei doi ani de pandemie au îngrădit aproape total activitățile în aer liber de genul festivalurilor, concertelor sau târgurilor de orice fel.După ce România și Botoșani au revenit la viața dinainte, pofta oamenilor pentru distracție s-a resimțit astăzi, la Popăuți.
Ce nu s-a putut pe timp de pace se face în război: Guvernul Ucrainei a aprobat deschiderea Vămii Racovăț – Diakivți
În cadrul ședinței de Guvern, miniștrii din Ucraina au aprobat deschiderea punctului de trecere a frontierei Diakivți – Racovăț.
Deputatul Drancă s-a răsturnat cu BMW-ul la un raliu: Ne-am dat de vreo două ori peste cap și am aterizat pe cupolă
Deputatul USR, Andrei Drancă, și pilotul de raliuri George Hobjilă au fost implicați într-un accident.
Muzeu inedit, despre o rasă rară, inaugurat cu puzderie de primari, directori și oficialități județene – GALERIE FOTO & VIDEO
Este un muzeu de profil care merită a fi văzut măcar o dată de botoșănenii care cunosc despre existența stațiunii de cercetare de la Popăuți, dar nu în detaliu.
Fostul prefect și o candidatură la Primăria Botoșani: Dacă nu mă lecuiesc până în 2024...VIDEO
Cu doi ani și jumătate înaintea alegerilor locale, mai mult sau mai puțin oficial în PNL au început discuțiile privind candidatul la Primăria Botoșani. Invitat la Botoșăneanul TV, liderul județean al partidului a făcut două nominalizări: Sorin Cornilă și Dan Nechifor, actualul și fostul prefect.
Oameni racolați și trimiși la muncă mai ceva ca în lagăr, la Târgu-Frumos banda de infractori trăia într-un lux orbitor – GALERIE FOTO
Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Iași împreună cu polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate, au efectuat miercuri 13 percheziții la domiciliile unor persoane suspectate de comiterea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de persoane și spălare a banilor.
Sondaj
Ar trebui introduse uniformele școlare obligatorii?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
”Eu mergeam la cumătrii neinvitat. Aveam consilierii mei care îmi spuneau: vezi că am aflat că este botez la cutare. Și imediat mă duceam. La unii le era rușine să mă invite. Nu exista înmormântare într-o familie de liberali ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9472 lei
USD
Dolarul SUA
4.7020 lei
CHF
Francul elveţian
4.7195 lei
GBP
Lira sterlină
5.8347 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.6397 lei
XAU
Gramul de aur
275.0113 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2472 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2882 lei
AUD
Dolarul Australian
3.3004 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.6646 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2004 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6648 lei
Vremea
astăzi
Botosani
18.5 o C
Dorohoi
17.3 o C
Bucecea
18.0 o C
Darabani
16.8 o C
Saveni
17.7 o C
Ştefăneşti
18.0 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.