Top News
Când muzica românească devine spectacol: Sute de melomani la concertul dedicat Zilei Naționale – GALERIE FOTO&VIDEO

Filarmonica ”George Enescu” Botoșani le-a oferit melomanilor, în seara zilei de 3 decembrie, un concert dedicat Zilei Naționale a României.

O seară cu repertoriu românesc, un dirijor jovial, dedicat deopotrivă orchestrei și publicului, un pianist care știe să ridice muzica la nivelul spectacolului, dar fără să îi știrbească vreun pic din solemnitate, o orchestră care ”sună din ce în ce mai bine”, după cum șopteau le ieșire doamnele încântate de prestația Filarmonicii.

 

Și, nu în ultimul rând, un public parcă și mai numeros, dornic de aplauze și de bucuria muzicii împărtășite. Și-au spus cuvântul, de bună seamă, şi iile pe care instrumentistele din orchestră au ales să le poarte cu prilejul acestui concert dedicat zilei de 1 Decembrie.

 

 

Vineri, 3 decembrie, în sala Filarmonicii ”George Enescu” s-au aflat câteva sute de melomani, un public în fața căruia atât solistul serii, cât și dirijorul, au oferit reverențe sincere.

 

Elegant, carismatic și deopotrivă profesionist, dirijorul Cristian Sandu și-a înăsprit bagheta pentru a evidența accentele sonore ale muzicii românești sau, în aceeași notă, a tăiat scurt aerul spre a ilustra cât mai expresiv acorduri folclorice. Absolvent al Academiei de Muzică din Cluj-Napoca, specializarea Pedagogie muzicală și cu un master în Muzicologie, Cristian Sandu a urmat apoi și cursurile de dirijat ale aceleiași universități, la clasa maestrului Gheorghe Victor Dumănescu, pe care botoșănenii îl vor aplauda în curând chiar pe scena de la Botoșani.

 

 

Iar Viniciu Moroianu, revenit după o îndelungă absență pe scena de la Botoșani, și-a însușit ca de fiecare dată rolul de solist-spectacol. Din nou, un spectacol al solemnității, o interpretare de o expresivitate sugestivă cu care Viniciu Moroianu și-a obișnuit de atâția ani publicul fidel. Fără să se avânte în larghețea gesturilor gratuite, pianistul transmite muzica apelând nu doar la partitură, ci afișând în fața publicului și o expresivitate aproape cinematografică. Pentru că, la Viniciu Moroianu, nu doar degetele culeg sunetele de pe clapele pianului, ci întreaga ființă participă la miracolul muzicii.

 

Născut în București, într-o familie de muzicieni, Viniciu Moroianu a absolvit Liceul George Enescu", la clasa de pian a profesoarei Marta Paladi, iar în anul 1985 Universitatea de Muzică, clasa maestrului Gabriel Amiraş. În anul 1981 era distins cu Premiul Colegiului Criticilor Muzicali pentru interpretarea Sonatei a III-a pentru pian de George Enescu, iar în anul 1992 obținea Premiul Fundaţiei ”Dinu Lipatti” pentru restituirea şi prezentarea în concert a Fanteziei op. 8 de Dinu Lipatti. A susţinut primul său recital la vârsta de 11 ani, iar trei ani mai târziu a debutat în calitate de solist. A întreprins turnee în Grecia, Ungaria, Bulgaria, Ucraina, Franţa, Italia, Belgia, Germania, Republica Moldova. A realizat ediţia critică a Cadenţelor de Dinu Lipatti, la Ed. Muzicală, 2003. Din anul 1990, Viniciu Moroianu este profesor în cadrul Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti.

 

Vineri seara, prima parte a programului a oferit publicului meloman Concertino în stil clasic pentru pian și orchestră, op. 3, de Dinu Lipatti, compozitor român care a trăit doar 33 de ani și de la a cărui moarte, pe 2 decembrie, s-au împlinit 71 de ani.

 

 

Concertino în stil clasic op. 3 pentru pian și orchestră a fost compus în anul 1936, cu dedicația „Frälein Florica Musicesco gewidmet”. Primul titlu al lucrării a fost „Suită clasică pentru pian și orchestră”.

 

Nu este prima dată când, pe scena de la Botoșani, Viniciu Moroianu interpretează Concertino în stil clasic pentru pian și orchestră, op. 3, de Dinu Lipatti, un concert nu foarte des abordat în România. Și nici nu este întâmplător acest fapt, Viniciu Moroianu fiind cel care, în premieră absolută (2019), a înregistrat Integrala creației pentru pian solo de Dinu Lipatti. Drept recunoaștere a meritelor sale, pianistul primea, în anul 1992, Premiul Fundației ”Dinu Lipatti” pentru interpretarea Fanteziei op. 8 a compozitorului român.

 

Concepută în patru părți, lucrarea Concertino în stil clasic pentru pian şi orchestră, op. 3 a fost creată în doar nouă zile.

 

”Concertul îl văd în stil clasic. E un domeniu care pentru moment îmi oferăre surse nebănuite de mine”, mărturisea compozitorul Dinu Lipatti. 

 

Publicul botoșănean a oferit cu generozitate aplauze, răsplătite deopotrivă, din partea pianistului Viniciu Moroianu, cu un bis din muzica lui George Enescu.

 

Partea a doua serii a stat tot sub semnul muzicii românești. Mai întâi, ”Trei jocuri din Ardeal”, de Achim Stoia, trei bijuterii folclorice îmbrăcate în haină orchestral-simfonică, urmate de ”Jocuri populare din Transilvania”, o suită miniaturală compusă de Constantin Silvestri mai întâi pentru pian, ulterior orchestrată. Tiberiu Brediceanu, cu ale sale ”Patru dansuri românești”, au fost de asemenea apreciate de melomanii botoșăneni.

 

Finalul concertului de vineri seara a oferit publicului ”Trei dansuri românești” de Theodor Rogalski.

 

Următorul concert va avea loc vineri, 10 decembrie 2021, ora 18.30. La pupitru se va afla dirijorul Radu Popa. Solistul serii: violoncelistul Octavian Alin Lup.

 

În program:

R. Schumann – Concertul pentru violoncel și orchestră, în la minor, op. 129
Fr. Schubert – Simfonia nr. 3, în re major, D. 200

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Noua echipă a Teatrului ”Mihai Eminescu” duce spectacolul la un alt nivel: Ceva foarte interesant, ce nu s-a mai făcut / Cu adevărat senzațional
”Între teatru şi realitatea socială se află o linie de demarcaţie”, spunea Georges Gurvitch în a sa ”Sociologie teatrală”, adăugând că teatrul reprezintă ”sublimarea anumitor situaţii sociale, fie că le idealizează, fie că le ridiculizează, fie că îndeamnă la schimbarea lor”.
DISPARIȚIILE anunțate de Poliție ascund în spate povești de dragoste născute pe Facebook: Comunică imediat între ei, mă caută Poliția
Un fenomen îngrijorător care și-a făcut loc și la Botoșani este acela al disparițiilor de minori. Părinții apelează la ajutorul Poliției în momentul în care nu mai știu nimic de propriii copii. La unii, disparițiile sunt într-adevăr neașteptate, în alte cazuri polițiștii aplică amenzi pentru neglijență.
Tranzacție de proporții: Un om de afaceri din Suceava a devenit acționar la o firmă din Botoșani, compania botoșăneană ridică un bloc premium în centrul orașului
Tranzacția imobiliară a începutului de an s-a perfectat astăzi la Suceava și vizează direct Botoșaniul. O firmă din grupul ”Trutzi” fondat de omul de afaceri Ciprian Nuțu a cumpărat 50% din acțiunile SC Tadas SRL, companie de construcții controlată de familia Bidașcă.
Puzderie de botoșăneni îmbolnăviți la chefuri și în vacanțe, s-a suplimentat numărul de paturi în spitale, trei zile consecutive de creșteri record
Județul Botoșani a înregistrat marți un record negativ de cazuri, autoritățile sanitare anunțând 384 de noi îmbolnăviri. În ultimele zile au fost raportate sute de noi infectări, incidențele fiind în creștere de la o zi la alta, ceea ce este o premieră pentru zona noastră, de la debutul pandemiei. 
Florin Țurcanu la sediul central al liberalilor, Roxana Țurcanu aproape prim-vicepreședinte la PNL Botoșani
Cele două comisii de negociere constituite la nivel central de PNL și ALDE pentru fuziune s-au întrunit astăzi la sediul central al liberalilor din București.
Botoșanii și Poetul: Muzică, poezie, gazetărie și public dornic de Eminescu – GALERIE FOTO&VIDEO
Sâmbătă, 15 ianuarie, Botoșani. Ziua Culturii Naționale, hrănită simbolic din existența celui mai mare poet al românilor.
TRAGEDIA auto de la Orășeni Deal: Încă un an de amânări la procesul în care doi soți și-au pierdut viața, blocaj la audierea de martori
Procesul în care doi soți au murit în urma unui cumplit accident la Orășeni Deal bate pasul pe loc. Dosarul se află încă pe rolul Judecătoriei Botoșani asta deși primul termen a avut loc în luna iunie a anului 2018.
Copilul genial care a încheiat într-un mod fabulos Ziua Culturii Naționale la Botoșani: Nu știm cine este - VIDEO
Un copil de șase ani a reușit să țină publicul în picioare, să primească ropote de aplauze, nu mulți dintre cei de față având la final lacrimi în ochi. Cine este copilul, era întrebarea care se auzea din om în om.
NEMULȚUMIRI de la valoarea „Premiului Național Mihai Eminescu”, Primăria acordă 35.000 de lei laureatului! PROPUNERE de diminuare din partea unei consiliere
În ședința festivă a Consiliului Local din 15 ianuarie 2022, de Ziua Culturii Naționale, Primăria Botoșani a alocat câte 35.000 de lei laureaților „Premiului Național Mihai Eminescu” din 2020 și 2021, pentru întreaga activitate.
Loading...
Un tânăr botoșănean de 27 de ani, licențiat în Drept și cu două mastere, a devenit consilier de stat al vice-premierului Sorin Grindeanu
Numire importantă pentru un tânăr din Botoșani care a devenit consilier al viceprim-ministrului din cabinetul lui Nicoale Ciucă.
(DEZ)INTERES la ședința festivă de la Primărie de Ziua Culturii Naționale, chiul în bloc la masă, festivism limitat de criza momentului – VIDEO & GALERIE FOTO
Din cauza crizei sanitare, ședința festivă care are loc în fiecare an pe data de 15 ianuarie la Primăria Botoșani, în sala care-i poartă numele poetului nepereche a fost limitată ca prezență de persoane. Scriitorii au fost puțini, iar mesajele lor au fost transmise în mediul virtual.
CONCERTUL de Anul Nou: Botoșănenii au umplut, două seri la rând, sala Filarmonicii ”George Enescu” – GALERIE FOTO&VIDEO
Concertul de Anul Nou al Filarmonicii ”George Enescu” din Botoșani a devenit o tradiție, la fel ca în toate orașele - din România sau de oriunde în lume - care au norocul unei astfel de instituții culturale.
Incredibila poveste a bustului lui Eminescu, din fața liceului care îi poartă numele: Evacuat de la Cernăuți, dispărut din București, apare misterios la Botoșani
O poveste fabuloasă, cunoscută de foarte puțini botoșăneni care, unii dintre ei, trec zilnic pe lângă liceul care poartă numele celui mai mare poet român.
Medicul șef condus pe ultimul drum în sunet de sirene, slujba oficiată de patru preoți: Şi-a dăruit și cariera și viața paciențilorFOTO & VIDEO
Foarte atent cu cei din jur, discret, bun la suflet. Sunt doar câteva dintre calitățile medicului Alexa care au fost amintite astăzi chiar de sora acestuia la slujba de înmormântare.
Loading...
După 20 de ani în proprietatea Mitropoliei Moldovei, reabilitarea Conacului de la Miorcani aproape de final: Obiectivul se află într-o stare bună acum - GALERIE FOTO
Un obiectiv de importanță națională, care tezaurizează o moștenire culturală deosebită, este aproape de a-și recăpăta strălucirea de odinioară.
A fost sărbătoare mare de Crăciun, comunitatea din Botoșani unde bucuria și tradiția fac spectacol – GALERIE FOTO&VIDEO
Explozie de culoare, un spectacol al vârstelor îmbinat cu tradiția și cu spiritul comunitar care, la lipoveni, capătă de fiecare dată un farmec aparte.
Lumânări la spitalul din Dorohoi, inclusiv directorul a încercat să-l salveze pe medicul șef de la Urgențe: S-a pierdut și din cauza muncii, a stresului
Medicul Ovidiu Alexa, care a încetat vineri din viață după ce a suferit un infarct, va fi depus astăzi la Capela Catedralei din Dorohoi. Toți cei care doresc să-i aducă aici un ultim omagiu o pot face timp de două zile.
Un cunoscut medic de la Spitalul Dorohoi a murit fulgerător la 46 de ani după ce a ieșit din gardă
Unul din cei mai apreciați medici de la Spitalul Municipal Dorohoi a plecat la ceruri vineri, 7 ianuarie 2022.
Ordin de la București: Se pregătesc trei ”mini spitale” provizorii, în spitalele propriu zise mai ajung doar bolnavii în stare gravă
Se înființează centre de evaluare ambulatorie la „Mavromati” și în alte două spitale. Astfel se evită aglomerația la Unitățile de Primiri Urgențe și pe secțiile din spitale.
Tânăr profesor din Botoșani, premiat pentru creativitate la Gala Angelica Gherman: Am primit un imbold care mi-a schimbat puțin percepția despre ceea ce facVIDEO & GALERIE FOTO
Întreruptă anul trecut în pandemie, când gândurile la Angelica Gherman s-au unit de la distanță în mediul virtual, Gala care-i poartă numele regretatei învățătoare s-a reluat în 2022 în condiții speciale.
Sondaj
Vă permiteți iarna aceasta să plecați într-o vacanță?
Da
Nu
Nu știu
Declaraţia zilei
„Față de PNDL vrem să folosim niște criterii specifice pentru că sunt totuși niște diferențe, inclusiv legate de județ. Și pot să vă dau câteva cifre. În județul Botoșani populația care nu este deservită de apă și ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9440 lei
USD
Dolarul SUA
4.3816 lei
CHF
Francul elveţian
4.7642 lei
GBP
Lira sterlină
5.9008 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8403 lei
XAU
Gramul de aur
258.9166 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2424 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3716 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1268 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4669 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2019 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6641 lei
Vremea
astăzi
Botosani
1.8 o C
Dorohoi
-0.4 o C
Bucecea
1.5 o C
Darabani
-0.9 o C
Saveni
0.2 o C
Ştefăneşti
-2.5 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.