Top News
Un omagiu cu ochii în lacrimi și un premiu înmiresmat cu amintiri: El transformă clipa în durată - GALERIE FOTO & VIDEO

Momente pline de emoție s-au înscris în patrimoniul sufletesc al celor care au asistat, acum câteva zile, la omagierea unei mari personalități culturale.

Zilele Teatrului ”Mihai Eminescu” Botoșani au adus în prim-plan, spre finalul săptămânii trecute, o personalitate de marcă a culturii românești, chip de cărturar pentru care cuvântul a avut dintotdeauna formă și sens, a fost simbol și mobil pentru a transmite nu doar sentimente, ci și ceea ce rămâne în urma rostirilor de tot soiul, pe scenă sau pe micul ecran.

 

Născut pe 26 septembrie 1932 și trecut la cele veșnice pe 9 august 2018, Ștefan Oprea a absolvit Facultatea de Filologie a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi. A fost publicist comentator la revista Cronica, redactor-şef al revistei Dacia literară în perioada 1996-2005 şi consilier şef al Inspectoratului de Cultură din judeţul Iaşi în perioada 1993-1996, până s-a stins a făcut parte din conducerea revistei „Cronica Veche“. A fost conferenţiar la Facultatea de Teatru a Universităţii de Arte „George Enescu“ din Iaşi în perioada 1992-2006.

 

A fost distins cu Premiul Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru, Premiul pentru întreaga activitate al Uniunii Teatrale din România (UNITER) sau Ordinul naţional Pentru Merit în grad de Cavaler „pentru meritele avute în creaţia artistică şi promovarea culturii româneşti în ţară şi peste hotare, pentru abnegaţia deosebită în slujirea instituţiilor culturale din Moldova“.

Ștefan Oprea a fost, până aproape de trecerea la cele veșnice, un obișnuit al evenimentelor teatrale din Botoșani, fie că vorbim despre premiere sau festivaluri. Discret, dar fără să treacă neobservat, hâtru doar cât să destindă și să armonizeze discursul, un spirit liber într-o societate tot mai împovărată, Ștefan Oprea a fost generos cu studenții săi, cu colegii de breaslă și cu toți cei care i-au venit în întâmpinare. O blândețe care nu a exclus niciodată rigoarea și disciplina.

 

 

Un Premiu-Omagiu la Botoșani

 

La Botoșani, sâmbătă seara, s-a acordat Premiul ”Ștefan Oprea” pentru Critică de teatru, în prezența fiicei omului de cultură.

 

Anca Maria Rusu este profesor la Facultatea de Teatru a Universităţii de Arte „George Enescu“ Iași, la rândul său un binecunoscut critic şi istoric de teatru şi film.

 

Momentele de emoție au sporit atunci când fiica lui Ștefan Oprea a dat citire unui poem scris de tatăl său, ”Ploaia şi vântul”, după o idee de Omar Khayam.

 

Traian Apetrei, directorul Teatrului ”Mihai Eminescu” Botoșani, a evocat la rândul său personalitatea criticului Ștefan Oprea, anunțând totodată că, la mai bine de un an de la dispariția ilustrului om de cultură, Asociaţia Amfiteatru 2006 şi Teatrul Mihai Eminescu instituie Premiul ”Ștefan Oprea” pentru Critică de teatru.

 

”Nu e vorba doar de critic, ci de o personalitate culturală fascinantă, ştiitoare a fenomenului teatral în ansamblul său, a istoriei teatrului, a istoriei filmului, a fenomenului cinematografic românesc şi mondial. Personalitate culturală care a obţinut numeroase premii naţionale şi recunoaşteri internaţionale, profesor universitar, autor de cărţi de referinţă fără de care orice întoarcere în timp, în teatrul şi filmul românesc, nu se poate face. A fost alături de noi în aceste generaţii, cu aprecierile cuvenite pentru reuşitele Teatrului din Botoşani, a arătat şi direcţiile pe care s-ar fi cuvenit să evolueze teatrul, ne-a arătat ce e bun şi ce e mai puţin bun. Profesor pentru generaţii întregi de actori. O personalitate care a urcat la ceruri, un prieten al Teatrului Eminescu. Dovedeşte prin opera sa, prin recunoaşterea de care s-a bucurat, că teatrul este un fenomen fără de care viaţa comunităţii nu poate fi explicată”,

Traian Apetrei, manager ”Teatrul Mihai Eminescu” Botoșani

 

Publicul prezent în sală, venit pentru a viziona spectacolul ”Zeul Măcelului” (r. Erwin Şimşenshon), a fost martor la momentele emoționante în care fiica și-a omagiat cu lacrimă în ochi tatăl și mentorul, după cum a punctat dintru început prof.univ.dr. Anca Maria Rusu.

 

”Tatăl meu, mentorul meu, de la care am învăţat lucruri esenţiale, nu numai cum să scriu o cronică de teatru, nu numai ce să citesc, cum să urmăresc un spectacol de teatru, cum să urmăresc culoarea, lumina, detaliile… Am învăţat ce înseamnă să fii loial şi onest. Eu l-aş numi mai degrabă cronicar şi nu critic. Criticul e mai antipatic, cronicarul e un mare luptător cu timpul şi cu efemeritatea spectacolului. El opreşte clipa şi transformă clipa în durată. E de altfel titlul unui volum al tatei, Clipa şi durata. Încerc să transmit mai departe, din locul în care lucrez, valorile acestea care mi-au fost insuflate”,

Anca Maria Rusu, profesor la Facultatea de Teatru a Universităţii de Arte „George Enescu“ Iași

Primul câștigător al Premiului ”Ștefan Oprea” pentru Critică de teatru este la rândul său profesor la facultatea ieșeană de Teatru, critic de teatru și film, un neobosit călător în căutarea clipei și a duratei.

 

Călin Ciobotari a fost laureat, în 2019, la Premiile UNITER, câștigând categoria „Critică de teatru”.

 

Despre cel care a câștigat onorantul premiu, cuvintele care îl caracterizează cel mai bine sunt tot ale lui Ștefan Oprea, fiica acestuia dând citire rândurilor pe care tatăl său le-a scris cu puțin timp înainte de a pleca la cele veșnice. Mai exact, în luna februarie a anului 2018, Ștefan Oprea a elaborat, în stilul atât de cunoscut, o recomandare ce avea să îi slujească lui Călin Ciobotari la intrarea în UNITER:

 

”Critic de teatru, scriitor şi cadru didactic, Călin Ciobotari are la bază o temeinică pregătire filosofică şi teatrală. Demersurile sale critice şi estetice se integrează cu autoritate în peisajul teoretic al domeniului teatral, iar neliniştea şi ritmurile alerte ale spiritului său îl ajută să cuprindă, să cunoască şi să comenteze critic cvasitotalitatea evenimentelor scenice, festivaliere, colocviale, editoriale etc. din România. Circulă neobosit de la un capăt la altul al ţării şi nu ratează aproape nimic din cele care sunt obligatoriu de văzut şi de comentat critic pe scenele noastre. Iar opiniile sale au ajuns la onoranta situaţie de a fi aşteptate, căutate, apreciate şi asumate de creatorii din teatre pentru că sunt întotdeauna competente, fundamentate cultural, teoretic, drepte, ferite de compromisuri”, sunt cuvintele lui Ștefan Oprea.

 

Călin Ciobotari, membru al Uniunii Scriitorilor din România, al Asociaţiei Internaţionale a Criticii de Teatru, membru al UNITER, a primit la Botoșani, pe 12 octombrie 2019, Premiul ”Ştefan Oprea” pentru Critică de teatru.

 

Prilej pentru Călin Ciobotari de a aduce în fața publicului propriile sale amintiri legate de Ștefan Oprea, stârnind zâmbete, dar și emoție.

 

”Am un sentiment dublu în seara asta. Pe de o parte mi-e foarte dor de Ştefan Oprea. De un prieten cu care am bătut Iaşi-Botoşaniul în nopţi cu lună plină, în nopţi întunecoase, în nopţi ploioase. Era un om cu foarte, foarte  mult umor”,

Călin Ciobotari, critic de teatru

Nu de puține ori, în ultimii ani, Călin Ciobotari călătorea la Botoșani alături de Ștefan Oprea. Ocazie fericită pentru a depăna și a stârni impresii în urma vizionărilor. Așa se face că cei doi sunt opriți la Flămânzi și, pentru prima și ultima dată, spune Călin Ciobotari, s-au trezit că trebuie să sufle în fiolă.

 

”Mi s-a pus fiola de către Poliţia Rutieră, şi mie şi domnului Ştefan Oprea, la Flămânzi. De ce am ajuns în situaţia asta penibilă amândoi, oameni serioşi? Niciodată nu am condus în stare de ebrietate. Dar aveam nişte discuţii atât de interesante, eu ca şofer şi domnul Oprea ca însoţitor de dreapta al şoferului, încât şofatul nu mai exista pentru noi şi mergeam cu 20 la oră prin Flămânzi. Evident, părea suspect, așa că Poliţia Rutieră ne-a oprit. A venit poliţistul cu fiola, atunci domnul Oprea s-a revoltat şi i-a spus: Dumneata ştii cine este? E doctor în Cehov! Moment în care i-au pus şi domnului Oprea fiola”,

Călin Ciobotari

 

Criticul i-a mulțumit fiicei lui Ștefan Oprea care, dincolo de a aparține unei distinse familii, este și un excelent dascăl.

 

”Îi mulţumesc doamnei Anca Rusu, care pentru toată facultatea de teatru din Iaşi este un model veritabil. Mi-a fost conducător de doctorat şi îi datorez enorm, m-a învăţat ceva din rigorile formidabile pe care această familie de oameni de teatru nu doar că le are, dar încearcă să le transmită, într-o lume tot mai superficială, o lume care se bate pe burtă tot mai des cu arta, ceea ce nu e în regulă. Mulţumesc foarte mult”,

Călin Ciobotari

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Scandal între generații: Tânăr bătut la ceas de seară de un bărbat de 54 de ani coborât dintr-o mașină
Doi botoșăneni au fost protagoniștii unui scandal ce a avut loc luni seara și care s-a terminat cu „vizite” la poliție și spital.
VIDEO incredibil: Mașina arde ca o torță în stradă, se aude o explozie, fum gros și negru spre cer – FOTO
Botoșănenii care s-au nimerit pe strada Ion Pillat marți la amiază au fost spectatorii unui eveniment cum nu prea s-a mai văzut la Botoșani.
CD 65 și culoarea unui decembrie în sărbătoare - Se spune că toată lumea priveşte, dar pictorul vede! - GALERIE FOTO & VIDEO
Vernisajul expoziției Corneliu Dumitriu - CDʼ65 a avut loc în amiaza zilei de 1 decembrie 2019
TREI blocuri noi construite la Botoșani cu priveliște superbă - FOTOGALERIE
Un investitor privat și-a expus intenția la Primărie pentru a construi un ansamblu de spații locative în municipiul Botoșani.
Se poate și la Botoșani: Medicul care a ales să lucreze la Mavromati și spune NU străinătății – FOTOGALERIE
Nu puțini sunt medicii tineri care aleg să lucreze în spitalele din Botoșani. Cei mai mulți dintre ei preferă să lucreze în străinătate sau în orașe mari unde oportunitățile sunt mult mai multe.
S-a votat cu mari surprize - LISTA DIRECTORILOR PNL pentru instituții, pleacă toți PSD-iștii
Întrunit vineri seară în ședință, Biroul Politic Județean al PNL a votat persoanele care vor fi susținute pentru ocuparea unor funcții la serviciile publcie deconcentrate.
Seară magică la Botoșani: Sute de spectatori în Gara mică a lui Gabriel Dorobanțu, ”Ave Maria” în lacrimi și îndelungi aplauze pentru Gabriel Cotabiță – GALERIE FOTO & VIDEO
Concertul de Crăciun, organizat de Filarmonica Botoşani în seara zilei de Sfântul Nicolae, a adus bucurie în inimile sutelor de spectatori care au umplut, vineri seara, sala Casei de Cultură a Sindicatelor.
SEARA ACEASTA: Botoșaniul gata de sărbătoare, luminițe aprinse în oraș –  GALERIE FOTO
Așa cum municipalitatea a  anunțat, iluminatul arhitectural a devenit funcțional în seara de joi.
Angajată de la Locativa condamnată și cu sechestru pe apartament după ce a furat din banii chiriașilor
Procesul în care a fost judecată o casieră de la Locativa care a fost prinsă sustrăgând bani din încasările unității a ajuns la final.
În Veneția a răsunat Imnul României, recital emoționant al unui muzician botoșănean – VIDEO & GALERIE FOTO
Deșteaptă-te, române! a răsunat pe 1 Decembrie 2019 și în poate cel mai frumos oraș al Europei. Mai exact, la Cinema Teatro Kolbe din Veneția, acolo unde un artist botoșănean a fost protagonistul unui spectacol de neuitat.
Miracolul lui ÎMPREUNĂ la Botoșani: Toţi avem o misiune specială, trebuie doar să o identificăm - FOTO & VIDEO
O sărbătoare care a stat sub semnul bucuriei, într-o delicatețe sufletească de care doar ei, cei pe care îi numim generic oameni cu dizabilități, pot fi capabili.
Directoarea dată ca prefect: E onorabil, mulțumesc, rămân aici
Persoana feminină vehiculată drept viitorul prefect al județului Botoșani nu confirmă informațiile apărute în spațiul public.
PNL e degeaba la Botoșani?! A pierdut prefectul pe scările autocarului, ALDE ia în plus și două instituții, PMP patru deconcentrate
Liberalii botoșăneni trăiesc momente umilitoare după ce au reușit pentru prima dată în istorie să învingă PSD-ul. Diferența foarte redusă la care au câștigat însă alegerile prezidențiale, al șaselea cel mai slab scor din țară pentru Klaus Iohannis în turul II, pare să le fi fost fatală.   
101 ani de România, la Botoșani: Slujba a schimbat ora, PNL-ul a ajuns primul la coroane, primarul i-a enervat pe PSD-iști, copiii au dat suflet sărbătorii – VIDEO & GALERIE FOTO
Piața 1 Decembrie 1918 a retrăit astăzi la amiază momentele de odinioară, când era înțesată de lume. Ziua Națională a României a adus în Centrul Istoric al Botoșanilor peste 1.000 de oameni.
Ziua Națională la Botoșani: Copiii „statului” au depus coronițe de cetină la mormintele eroilor căzuți în luptă – GALERIE FOTO & VIDEO
Cea mai mare sărbătoare a țării a început la Botoșani de la ora 10:30 când în Cimitirul Pacea s-au adunat o sumedenie de copii din centrele de plasament ale Direcției de Asistență Generală și Protecția Copilului (DGASPC) alături de oficialități și cadre militare.
Nu e glumă! ALDE pregătește o femeie prefect, PNL-iștii - scandal cu Raluca Turcan
Varianta numirii la Botoșani a unui prefect sprijinit de ALDE prinde tot mai mult contur. Joi după-amiază vicepremierul Raluca Turcan a avut la Ștefănești o întâlnire tensionată cu primarii botoșăneni.
O șoferiță cu BMW și-a băgat prietena în spital după ce a băut o sticlă de vin și ceva tărie
O conducătoarte auto din Botoșani a fost condamnată după ce s-a urcat beată la volan și a provocat un accident rutier.
EXCLUSIV: Revoltă în PNL Botoșani, aproape toți primarii amenință cu demisia din cauza noului prefect
Informațiile care au început să circule în lumea politică privind posibilitatea numirii unui prefect sprijinit de ALDE a tensionat și mai mult situația în PNL Botoșani, unde oricum nu era foarte liniște de la preluarea guvernării.
LOVITURĂ de CULISE? Postul de prefect ar fi fost dat la ALDE, PNL-iștii neagă: Dan Nechifor 100%
La trei zile după alegerile prezidențiale și înaintea primei ședințe post electorale a Guvernului, în care este posibil să se înlocuiască prefecții, au început să apară informații surprinzătoare privind ocuparea postului la Botoșani.
Debranșări la apă cu executorul judecătoresc și echipaje de jandarmi la șase familii cu datorii – GALERIE FOTO & VIDEO
După mai multe hârtii lipite pe uși și tot felul de alte înștiințări prin care datoricii erau somați să-și achite datoriile către operatorul de apă, s-a trecut la măsuri mai drastice. Șase familii cu debite, mai mici sau mai mari, au avut decizii de debranșare sub supravegherea executorului.
kurtmann.ro%20
Sondaj
Se va schimba România în bine după votul de la prezidențiale?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Nu aveam la cine să merg și vorbeam singur. Chiar dacă solicitările noastre erau pertinente, corecte, legale și nu numai, le făceam doar pentru municipiului Botoșani și în numele locuitorilor municipiului Botoșani. La î ...
fashiondays.ro
inpuff.ro%20
astratex.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.7791 lei
USD
Dolarul SUA
4.2931 lei
CHF
Francul elveţian
4.3703 lei
GBP
Lira sterlină
5.6655 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9511 lei
XAU
Gramul de aur
203.5745 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2487 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4503 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9552 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2598 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1873 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6395 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.